• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

پاکدامنی

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلید واژه: زن، پاکدامنی، حجاب، احکام، عقاید، اخلاق.
پرسش: چگونه می‌توان یک زن مؤمن و پاکدامن شد؟
پاسخ: با عمل به دستورات دین و رعایت بعضی از مسائل مثل حجاب و غیره.



هر انسانی برای اینکه مؤمن و پاکدامن باشد نیاز دارد که خود را به مربیان خوبی بسپارد تا با دستورات آنها به رشد و کمال برسد و بهترین کار برای این است که از الگوهای شایسته و صالح که مورد تأیید خدا (رسول خدا و ائمه و اولیاء ـ علیهم السّلام ـ ) هستند پیروی کرد.


عقاید، احکام و اخلاق سه رکن دین هستند.
[۱] آموزش فقه (سطح عالی)، محمدحسین فلاح زاده، دفتر نشر الهادی، چ۳، ۱۳۷۷، قم، ص۱۹(خلاصه).


۲.۱ - عقائد

عقائد که همان توحید، نبوت، امامت، عدل و معاد هست، طبق دستور بزرگان دین باید به وسیله عقل و با کمک از افراد آگاه نسبت به این مباحث به یقین نسبی برسیم اگر به این شناخت رسیدیم دیگر دستورات خدا را با جان و دل می‌پذیریم پس بهتر است برای خود برنامه ای داشته باشید و به مطالعه کتاب‌های عقیدتی بپردازید کسی که مثلاً حجاب را نمی پذیرد در اصل این که این امر از طرف خداوند است و خدا صلاح او را بهتر از او می‌داند و به او از مادر مهربان تر است آگاه نیست.
[۲] کتاب اصول عقائد، آیت الله العظمی مکارم شیرازی (ویژه جوانان).


۲.۲ - فروع دین

هر انسان که به درجه اجتهاد نرسیده لازم است که در فروع دین از مجتهد جامع الشرائطی ، تقلید کند چرا که تقلید یعنی رجوع به متخصص آگاه و دین شناس.
در احکام دین (واجبات، محرمات، مستحبات، مکروهات و مباحات) از مجتهد باید تقلید کرد این امر آن‌قدر مهم است که بزرگان اخلاق و عرفاء ما مثل حضرت آیت الله العظمی بهجت بهترین راه رسیدن به مقامات معنوی و تکامل را انجام واجبات و ترک محرّمات معرفی می‌کنند.

۲.۳ - اخلاق

سومین رکن دین اخلاق است که اگر کسی دو رکن قبل (عقائد و احکام) خوب یاد بگیرد و عمل کند از ثمره و میوه آن یعنی اخلاق خوب (صداقت، عفت، حیا، امانت داری، وفا و...) بهره مند می‌گردد.




۳.۱ - توجه به زنان مؤمن

یکی از راه‌های رسیدن به درجه ایمان و پاکدامنی این است که به صفات برجسته زنان مؤمن دقت کرد و خویشتن را همانند آنها تربیت کردن؛ بنابراین می‌توان کتبی که در مورد زنان نمونه و متدین نوشته شده است را مطالعه کرد.

۳.۲ - ارتباط با افراد خوب

اگر چند روزی شیشه عطری را داخل کمد لباس بگذارند لباس‌ها بوی عطر را به خود می‌گیرند نقش انسان‌ها با یکدیگر نیز چنین است اگر با افراد خوب نشست و برخاست کنیم رنگ خدایی و خوبی آنها را به خود می‌گیریم به گونه‌ای که مثل آنها خوب فکر می‌کنیم و عالی عمل می‌کنیم.
حضرت علی ـ علیه السّلام ـ می‌فرمایند کسی را برای دوستی انتخاب کن که هنگام سختی تنهایت نگذارد و به هنگام گناه از تو غافل نشود و هرگاه از او چیزی می‌پرسی فریبت ندهد.
[۳] میزان الحکمه، ترجمه حمیدرضا شیخی، ج۱، چاپ سوم، ۱۳۸۱، دارالحدیث، قم، ص۷۹.


۳.۳ - اعتدال و میانه روی

یک فرد مؤمن همیشه سعی دارد حد اعتدال را حفظ کند برای کار، درس، تفریح، عبادت و... برنامه ریزی می‌کند این طور نیست که همیشه مشغول عبادت و نماز و روزه باشد او بین دوستان و آشنایان می‌رود به موقع خود عبادت می‌کند به موقع مطالعه می‌کند و... و همینطور نسبت به مسائل بدن و روح یعنی به تغذیه خود رسیدگی می‌کند لباس تمیز می‌پوشد از عطر استفاده می‌کند (برای خانم‌ها نزد محرم بدون اشکال است) به نظافت بدن اهمیت می‌دهد و در مسائل روحی و معنوی نیز همان‌گونه که غذای جسم اهمیت می‌دهد به تغذیه و پرورش روح می‌پردازد قرآن می‌خواند اهل دعا است با مؤمنان واقعی دوست می‌شود. شعرهای مفید می‌خواند از طبیعت و گل و گیاه و زیبایی‌های خلقت لذت می‌برد.

۳.۴ - رعایت مسائل محرم و نامحرم

از حضرت زهرا ـ سلام اللّه علیها ـ سؤال شد صلاح زن در چیست ایشان فرمودند صلاح زن در آن است که او مسائل محرم نامحرمی را رعایت کند از دید مردان نامحرم مصون و محفوظ باشد و خود نیز کنترل نگاه‌های خودش را داشته باشد.
[۴] زنان مردآفرین، محمد محمدی اشتهاردی، ناشر مؤسسه انتشارات نبوی، چاپ سوم، ۱۳۷۷، ص۱۶۵.


۳.۵ - ارتباط با امام زمان

طبق نظر ما شیعیان ،حضرت مهدی (عج) بر اعمال ما نظارت دارند با اعمال خوب ما خوشحال و از اعمال بد ما ناراحت می‌شوند ایشان برای شیعه دعا می‌کنند و آنها را به خود وا نمی گذارد به خصوص کسی را که به او توجه دارد بنابراین شایسته است ما صبح‌ها با یاد او روز خود را شروع کنیم بر او سلام دهیم و از وجود نازنین ایشان بخواهیم که دعاگوی ما باشند و ما می‌توانیم برای ارتباط با ایشان از دعاهایی که در مفاتیح الجنان آمده استفاده کنیم (دعای عهد، فرج، ندبه و...) و همچنین به مطالعه کتاب‌هایی بپردازیم که از حضرت مهدی و کرامت‌های ایشان و ملاقات ایشان نوشته اند.
[۵] کتاب ملاقات جوانان، صاحب الزمان، عبدالرضا خرّمی، انتشارات مهدی یار، قم.


۳.۶ - تلاوت سوره نور

سوره نور را تلاوت کنید در ترجمه آن دقت کنید و به تفسیر نمونه که تفسیری است به زبان ساده رجوع کنید این سوره به مسائل حجاب و تربیتی، آداب معاشرت و ورود به خانه‌ها، کنترل چشم از گناه رعایت عفت و ترک خود آرایی و خود نمایی زنان در خارج از خانه پرداخته است در حدیثی داریم که با تلاوت این سوره عفت خود را حفظ کنید و نیز داریم که به زنان این سوره را بیاموزید که دارای موعظه و پند است.
[۶] آشنایی با سوره‌ها، جواد محدثی، مرکز انتشارات دفتر تبلیغات اسلامی، چاپ دوم، ۱۳۶۳، ص۴۶.



۱. آموزش فقه (سطح عالی)، محمدحسین فلاح زاده، دفتر نشر الهادی، چ۳، ۱۳۷۷، قم، ص۱۹(خلاصه).
۲. کتاب اصول عقائد، آیت الله العظمی مکارم شیرازی (ویژه جوانان).
۳. میزان الحکمه، ترجمه حمیدرضا شیخی، ج۱، چاپ سوم، ۱۳۸۱، دارالحدیث، قم، ص۷۹.
۴. زنان مردآفرین، محمد محمدی اشتهاردی، ناشر مؤسسه انتشارات نبوی، چاپ سوم، ۱۳۷۷، ص۱۶۵.
۵. کتاب ملاقات جوانان، صاحب الزمان، عبدالرضا خرّمی، انتشارات مهدی یار، قم.
۶. آشنایی با سوره‌ها، جواد محدثی، مرکز انتشارات دفتر تبلیغات اسلامی، چاپ دوم، ۱۳۶۳، ص۴۶.



سایت اندیشه قم    


رده‌های این صفحه : عفاف | فضائل اخلاقی




جعبه ابزار