• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

کنترل چشم

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: نگاه به نامحرم، کنترل چشم، تمرکز فکر، روح، روان.

پرسش: چگونه کنترل چشم از نگاه به حرام بر تمرکز فکر تاثیر می‌گذارد؟

پاسخ: انسان با نگاهی که جنبه شهوت آلود دارد، فکرش مشغول می‌شود و طبیعی است مهار و کنترل چشم از دیدنی‌های تحریک کننده نتایج مطلوبی همچون تمرکز فکر و آسودگی خاطر، چشیدن طعم ایمان و ایمنی از هلاکت را به همراه دارد.





تاثیر گناهان در زندگی انسان، از امور مسلمی است که آیات قرآن و روایات دلالت بر آن دارد، و یکی از گناهانی که تاثیر بد در روح و روان و فکر انسان گذاشته و حتی در زندگی آینده او تاثیر دارد، گناهانی است که از راه چشم انجام می‌گیرد.

۱.۱ - توضیح

یکی از عواملی که تمرکز فکر را به همراه دارد، ترک گناهان مربوط به چشم است و اگر کسی این گناهان را انجام دهد در فکر او تاثیر منفی گذاشته و شخص را در ناراحتی روحی قرار می‌دهد. شخصی که صحنه‌های تحریک کننده را می‌بیند لزوماً به مشاهده‌های خود نمی‌رسد، ولی نسبت به آنچه دیده، دل مشغولی پیدا می‌کند، خاطری آشفته و پریشان خواهد داشت. در مقابل، کنترل نگاه، خاطری آسوده را برای فرد به ارمغان می‌آورد و کنترل و مهار نگاه، فرد را از افتادن در ورطه نابودی و هلاکت باز می‌دارد. از این‌رو، امیرالمؤمنین علی (علیه‌السّلام) می‌فرماید: «مَنْ غَضَّ طَرْفُهُ اَرَاحَ قَلْبَه؛ کسی که چشم خود را فرو بندد، دل خویش را راحت کرده و آسایش داده است». که این یکی از مصادیق فرو بستن چشم، بازداشتن چشم از نگاه حرام به نامحرمان است. همچنین آن‌حضرت در سخن دیگری فرمود: «مَنْ غَضَّ طَرْفَهُ قَلَّ اَسَفُهُ وَ اَمِنَ تَلَفَه؛ آن‌کس که دیده بپوشد، کمتر تأسف می‌خورد و از هلاکت نیز ایمن می‌گردد.»

۱.۲ - روایت امام صادق

امام صادق (علیه‌السّلام) می‌فرماید: «النَّظَرُ سَهْمٌ مِنْ سِهَامِ اِبْلِیسَ مَسْمُومٌ وَ کَمْ مِنْ نَظْرَةٍ اَوْرَثَتْ حَسْرَةً طَوِیلَةً؛ تیر نگاه (حرام) مسموم است و از کمان شیطان پرتاب می‌شود. چه بسیار نگاه کوتاه که حسرت طولانی به بار آورده است.»

۱.۳ - نتیجه

بنابر این، انسان با نگاهی که جنبه شهوت آلود دارد، فکرش مشغول می‌شود و طبیعی است مهار و کنترل چشم از دیدنی‌های تحریک کننده نتایج مطلوبی همچون تمرکز فکر و آسودگی خاطر، چشیدن طعم ایمان و ایمنی از هلاکت را به همراه دارد.


۱. تمیمی آمدی، عبد الواحد بن محمد، غرر الحکم و درر الکلم، ‌ ص۶۶۳، محقق و مصحح:رجائی، سید مهدی، دار الکتاب الاسلامی، قم، چاپ دوم، ۱۴۱۰ق.    
۲. تمیمی آمدی، عبد الواحد بن محمد، غرر الحکم و درر الکلم، ‌ ص۶۶۳، محقق و مصحح:رجائی، سید مهدی، دار الکتاب الاسلامی، قم، چاپ دوم، ۱۴۱۰ق.    
۳. کلینی، محمد بن یعقوب، الکافی، ج‌۵، ص۵۵۹، محقق و مصحح:غفاری، علی اکبر، آخوندی، محمد، دار الکتب الاسلامیة، تهران، چاپ چهارم، ۱۴۰۷ق.    



پایگاه اسلام کوئست، برگرفته از مقاله «کنترل چشم»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۵/۵/۱۲.    



جعبه ابزار