• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

ظلم انسان پس از ظهور حضرت مهدی

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: حکومت عدل جهانی، ظهور امام زمان (عجّل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف)، حضرت نوح (علیه‌السلام).

پرسش: آیا پس از ظهور حضرت مهدی (عجّل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف) و برقراری حکومت عدل، باز انسان فراموش‌کار به سوی ظلم و ستم و خودخواهی برنمی‌گردد؟ درست همانند انسان‌های پس از طوفان نوح که پس از چند نسل باز هم به شرک و ستم و ظلم پرداختند؟

پاسخ: وقتی مردم عصر ظهور نسبت به مردم قرن‌های گذشته از دانش‌ بی‌نظیری بهره‌مند خواهند شد و عقل‌هایشان به کمال می‌رسند و از نظر اقتصادی و فرهنگی و امنیت و ... سرآمد خواهند بود. مقایسه کردن آن‌ها با انسان‌های زمان حضرت نوح (علیه‌السلام) مقایسه‌ درستی نیست و وقتی مردم فهیم صاحب دولتی می‌شوند که کارها و برنامه‌ریزی‌هایش از هر حیث با فطرت آن‌ها سازگاری دارد و رهبری معصوم زمام امور را در دست داشته باشد و از ظلم و ستم و ... خبری نباشد و امنیت و آسایش در حد اعلا موجود باشد و معنویت و محبت در جامعه‌ مهدوی همه را معطر کرده باشد، هرگز جایی برای برگشت فرعون‌ها و معاندان با حق باقی نمی‌ماند و با برنامه‌ریزی که دولت عدالت‌گستر حضرت مهدی (عجّل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف) دارد و با توجه به قوه‌ قضائیه‌ای هوشیار و بیدار و قاطع که در اختیار دارد، هرگز ظالمان جایی برای فعالیت‌های مسموم خود نخواهند دید، نه‌تنها ظلم نمی‌کنند، به یقین با ظهور حضرت (علیه‌السلام)، ظالمان هلاک خواهند شد و انقراض ظالمان اعلام خواهد شد و از آن پس هر کس که در راه حق مانع‌تراشی کند، محاکمه‌ای جدی خواهد داشت تا مایه‌ عبرت دیگران شود.



رشد عقلانی و برابری و اخلاق در عصر ظهور امام عصر (عجّل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف) به درجه‌ شکوفایی می‌رسد و آن روزگار، روزگار تکامل یافتن استعداد‌هاست، آنچه تا دیروز رخ می‌داد، در اثر کوته‌فکری بشر بود و در نظام الهی مهدی (عجّل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف) بشریت به نهایت بلوغ خود می‌رسد. روایات، جهان را در روزگار امام عصر (عجّل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف) جهانی متمدن و در اوج قدرت و پیشرفت علمی معرفی می‌کنند و بشر در عین اینکه به بالاترین رشد علمی و صنعتی می‌رسد، به همان‌ اندازه به تعالی اخلاق و کمال انسانی نزدیک می‌گردد و این ارمغانی است که هیچ حکومتی در هیچ روزگار نتوانسته است که آن را به جامعه‌ بشری هدیه کند.
[۱] طبسی، نجم‌الدین، چشم‌اندازی به حکومت مهدی، ص۱۷۷، انتشارات دفتر تبلیغات اسلامی، ویرایش دوم (اقتباس).
و وقتی چنین جامعه‌ای نظیر ندارد، قطعاً هیچ دولت و ملتی هم قابل مقایسه با او نخواهد بود.

۱.۱ - حدیثی از امام باقر

امام باقر (علیه‌السلام) در بعد رشد عقلانی مردم عصر ظهور قائم (عجّل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف) می‌فرماید: «هنگامی که قائم ما برخیزد، دستش را بر سر بندگان گزارده و عقل آنان را متمرکز نماید و قوای عقلانی را به کمال رساند».
[۲] موسوی اصفهانی، مکیال المکارم، ج۱، ص۱۴۴، ترجمه‌ سیدمهدی حائری قزوینی، ناشر ایران‌نگین.


۱.۲ - کلام مجلسی

مرحوم مجلسی در ذیل این روایت می‌نویسد: «یعنی حضرت عقل‌های مردم عصر ظهور را، بر اقرار به حق جمع می‌کند که دیگر هیچ اختلافی نخواهند داشت».


در بعد اخلاق و برابری نیز در جامعه‌ مهدوی شکوفایی متناسب با آن حکومت الهی را می‌یابد.

۲.۱ - حدیثی از امام صادق

امام صادق (علیه‌السلام) می‌فرمایند: «هنگامی که قائم ما قیام کند، شخص شب را به صبح می‌رساند؛ درحالی‌که نادان، ترسو و بخیل است و هنگام صبح، داناترین و شجاع‌ترین و بخشنده‌ترین مردم است ...‌».
[۴] طبسی، نجم‌الدین، چشم‌اندازی به حکومت مهدی، ص۱۸۴، قم، بوستان کتاب، ویرایش دوم.
[۵] فیض کاشانی، ملامحسن، الوافی، ج۲، ص۱۱۳.
(به نقل از: )


از طرفی دیگر، ویژگی‌های حکومت حضرت به گونه‌ای است که مانع عقب‌گرد مردم می‌شود.

۳.۱ - برقراری قسط و عدل

کمتر روایتی یافت می‌شود که درباره‌ امام زمان (عجّل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف) وارد شده باشد و واژه‌ قسط و عدل در آن نباشد.

امام صادق (علیه‌السلام) می‌فرماید: «مهدی (عجّل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف) عدالت را وارد خانه‌ها می‌کند. همان‌طور که سرما و گرما وارد خانه‌ها می‌شوند».

۳.۲ - اجرای عدالت اجتماعی

ویژگی‌های حکومت آن روزگار طوری است که حرص و طمع از میان می‌رود و روح بی‌نیازی در انسان پدیدار می‌شود و به برکت ظهورش و حکومت اسلامی که تشکیل می‌دهد، زمین بهترین چیزهایی که در دل دارد بیرون می‌ریزد، مانند پاره‌های طلا و نقره و کار به جایی می‌رسد که حضرت اعلام می‌کند که هر کس به مال و ثروت نیاز دارد، بیاید؛ ولی کسی پیش‌قدم نمی‌شود.

۳.۳ - وجود دستگاه قضایی آگاه

علاوه بر اجرای عدالت اجتماعی و تقسیم عادلانه‌ ثروت که فساد‌های اخلاقی را ریشه‌کن می‌کند و آموزش و تربیت صحیح اثر عمیقی در مبارزه با فساد و تجاوز و انحرافات اجتماعی و اخلاقی دارد، در حکومت امام یک دستگاه قضایی آگاه و بیدار وجود دارد که با مراقبت‌های دقیقی که از خود نشان می‌دهد راه فرار را بر مجرمان و ستمگران می‌بندد و محاکمه‌های دقیق و بدون تبعیض و ... دستگاه قضایی زمینه‌ پیدایش هر گونه فساد را از بین می‌برد.
[۱۱] مکارم شیرازی، ناصر، حکومت جهانی مهدی، ص۲۷۶، نسل جوان، چ۱۱، چاپخانه‌ نمونه.



بنابراین وقتی مردم عصر ظهور نسبت به مردم قرن‌های گذشته از دانش‌ بی‌نظیری بهره‌مند خواهند شد. (امام باقر (علیه‌السلام) می‌فرمایند: «در روزگار حضرت مهدی (علیه‌السلام) به‌ اندازه‌ای به شما حکمت و فهم داده خواهد شد که یک زن در خانه‌اش بر طبق کتاب و سنت پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم) قضاوت می‌کند». و عقل‌هایشان به کمال می‌رسند و از نظر اقتصادی و فرهنگی و امنیت و ... سرآمد خواهند بود. مقایسه کردن آن‌ها با انسان‌های زمان حضرت نوح (علیه‌السلام) مقایسه‌ درستی نیست و وقتی مردم فهیم صاحب دولتی می‌شوند که کارها و برنامه‌ریزی‌هایش از هر حیث با فطرت آن‌ها سازگاری دارد و رهبری معصوم زمام امور را در دست داشته باشد و از ظلم و ستم و ... خبری نباشد و امنیت و آسایش در حد اعلا موجود باشد و معنویت و محبت در جامعه‌ مهدوی همه را معطر کرده باشد، هرگز جایی برای برگشت فرعون‌ها و معاندان با حق باقی نمی‌ماند و با برنامه‌ریزی که دولت عدالت‌گستر حضرت مهدی (عجّل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف) دارد و با توجه قوه‌ قضائیه‌ای هوشیار و بیدار و قاطع که در اختیار دارد، هرگز ظالمان جایی برای فعالیت‌های مسموم خود نخواهند دید، نه‌تنها ظلم نمی‌کنند، به یقین با ظهور حضرت (علیه‌السلام)، ظالمان هلاک خواهند شد و انقراض ظالمان اعلام خواهد شد و از آن پس هر کس که در راه حق مانع‌تراشی کند، محاکمه‌ای جدی خواهد داشت تا مایه‌ عبرت دیگران شود.


علاوه بر این از لطف الهی نسبت به انسان‌های آن زمان نمی‌توان چشم‌پوشی کرد؛ زیرا:

۵.۱ - حدیثی از امام محمدباقر

امام باقر (علیه‌السلام) می‌فرمایند: «... خداوند به شیعیان ما در زندگی رفاه و آسایش می‌دهد و آنان در بی‌نیازی به سر می‌برند و اگر لطف خداوند آنان را دربر نمی‌گرفت، با آن بی‌نیازی سرکشی می‌کردند».


خورشید مغرب، محمدرضا حکیمی.
دادگستر جهان، ابراهیم امینی.


۱. طبسی، نجم‌الدین، چشم‌اندازی به حکومت مهدی، ص۱۷۷، انتشارات دفتر تبلیغات اسلامی، ویرایش دوم (اقتباس).
۲. موسوی اصفهانی، مکیال المکارم، ج۱، ص۱۴۴، ترجمه‌ سیدمهدی حائری قزوینی، ناشر ایران‌نگین.
۳. مجلسی، محمدباقر، مرآة العقول، ج۱، ص۸۰.    
۴. طبسی، نجم‌الدین، چشم‌اندازی به حکومت مهدی، ص۱۸۴، قم، بوستان کتاب، ویرایش دوم.
۵. فیض کاشانی، ملامحسن، الوافی، ج۲، ص۱۱۳.
۶. فیض کاشانی، ملامحسن، الوافی، ج۲، ص۴۷۰.    
۷. ابن‌عربی، محیی‌الدین، فتوحات مکیه، ج۳، ص۳۲۷.    
۸. حر عاملی، محمد بن حسن، اثبات الهداة، ج۵، ص۱۶۷.    
۹. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۵۲، ص۳۶۲، بیروت، مؤسسة‌الوفاء.    
۱۰. ابن‌طاووس، رضی‌الدین علی بن موسی، الملاحم و الفتن، ص۷۱، بیروت، مؤسسة الاعلمی.    
۱۱. مکارم شیرازی، ناصر، حکومت جهانی مهدی، ص۲۷۶، نسل جوان، چ۱۱، چاپخانه‌ نمونه.
۱۲. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۵۲، ص۳۵۲، بیروت، مؤسسة الوفاء.    
۱۳. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۵۲، ص۳۴۵، بیروت، مؤسسة الوفاء.    



سایت ‌اندیشه قم، برگرفته از مقاله «ظلم انسان پس از ظهور حضرت مهدی»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۸/۰۷/۰۹.    







جعبه ابزار