• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

جماع

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: زنان، آمیزش، نعمت های دنیا، پیامبر صلی‌اللَّه‌علیه‌وآله.
پرسش: با توجه به تأکید اسلام به استفاده کم حتی از مباح‌ها از دنیا، چطور می‌توان این حدیث را که پیامبر ـ صلی‌اللَّه‌علیه‌وآله ـ زنان و عمل جماع را بسیار دوست می‌داشتند و به آن اقدام می‌کردند را جمع کرد.
پاسخ: اولاً، دنیا اگر هدف و نهایت آرزو و آمال قرار گیرد و همه چیز برای رسیدن به آن زیر پا گذاشته شود، به این جهت مذموم و مورد نکوهش است و باعث فراموشی خداوند و آخرت می شود؛ ولی از آن جهت که وسیله و ابزاری است برای رسیدن به آخرت، ممدوح و پسندیده است. بر این اساس کثرت آمیزش در احادیث گفته شده به معنای فرو رفتن در شهوت‌رانی نیست؛ بلکه توصیه به کثرت آمیزش به جهت ایجاد محبت بین زن و شوهر و ازدیاد نسل که به حسب روایات به آن توصیه شده است.
ثانیاً، یکی از نکاتی که در فهم و استنباط روایت باید مورد توجه قرار بگیرد فرهنگ و فضای فکری زمان بیان احادیث است، در فضایی که عده‌ای به لحاظ رهبانیت و سیر و سلوک، زنها را رها نموده و بدین‌گونه دنیا را رها کردند، سفارش به مراوده بیشتر با زنان می‌شود و در فضایی که زنبارگی و محیط شهوانی یا اختلاط و یا فریفتگی شایع می‌شود، درمان یا سفارش به تخفیف و تقلیل بهره‌مندی از دنیا از جمله آمیزش با زنان، صورت می‌پذیرد.

فهرست مندرجات

۱ - روایاتی درباره جماع کردن با زنان و دوست داشتن آنها
       ۱.۱ - ۱. نیک بودن زیاد جماع کردن
              ۱.۱.۱ - روایتی از امام رضا
              ۱.۱.۲ - روایتی از محمر بن خلاد به نقل از امام رضا
              ۱.۱.۳ - معنای طروقه در روایت بالا
              ۱.۱.۴ - طَروقه با فتح طاء
              ۱.۱.۵ - طُروقه با ضم طاء
              ۱.۱.۶ - روایتی دیگر از امام رضا
       ۱.۲ - ۲. نکوهش زیاد جماع کردن
              ۱.۲.۱ - روایتی از پیامبر
       ۱.۳ - ۳. دوست داشتن زنان از اخلاق پیامبران
              ۱.۳.۱ - روایتی از امام صادق
              ۱.۳.۲ - روایتی از پیامبر
              ۱.۳.۳ - سخنی از علامه طباطبایی
       ۱.۴ - ۴. دوست داشتن زنان عامل گناه
              ۱.۴.۱ - روایتی از امام صادق
۲ - ناسازگار نبودن روایات چهارگانه بالا با یکدیگر
       ۲.۱ - اولاً
              ۲.۱.۱ - ۱. حقیقی و واقعی دانستن دنیا
              ۲.۱.۲ - ۲. اعتباری و غیر واقعی دانستن دنیا
              ۲.۱.۳ - کسب مال و مال‌پرستی از دیدگاه اسلام
              ۲.۱.۴ - معنای کثرت آمیزش در احادیث مذکور
       ۲.۲ - ثانیاً
۳ - نتیجه بحث
۴ - پانویس
۵ - منبع


در پاسخ به این سؤال ابتدأ باید متذکر شویم که در این باب چهارگونه روایات داریم که دو به دو مقابل هم هستند

۱.۱ - ۱. نیک بودن زیاد جماع کردن

دسته اول، زیاد آمیزش کردن با زنان را نیکو می‌داند و از اخلاق انبیا برمی‌شمارد:

۱.۱.۱ - روایتی از امام رضا

در کتاب سنن النبی می‌خوانیم که حضرت رضا فرمودند: سه چیز از سنت پیامبران است: عطر زدن، زدودن موهای زاید بدن و آمیزش زیاد با همسران.
[۱] سنن النبی (آداب، سنن و روش رفتاری پیامبر گرامی اسلام )، علامه طباطبایی و ترجمه حسین استاد ولی، انتشارات پیام آزادی، فصل هشتم، ص ۸۳ ؟؟؟.


۱.۱.۲ - روایتی از محمر بن خلاد به نقل از امام رضا

این روایت با سندهای مختلفی روایت شده است؛ از جمله در کفعمی آمده است: محمد بن یحیی عن احمد بن محمد بن عیسی عن معمر بن خلاد قال: سمعت علی بن موسی الرضا ـ علیه‌السلام ـ یقول: «ثلاث من سنن المرسلین العطر و اخذ الشعر و کثرة الطروقة؛ محمر بن خلاد می‌گوید: شنیدم حضرت رضا ـ علیه‌السلام ـ می‌فرمود: سه چیز از سنت پیامبران است: عطر زدن، زدودن موهای زاید بدن و کثرت طروقه».

۱.۱.۳ - معنای طروقه در روایت بالا

طروقه در این روایت دوگونه خوانده شده، طروقه به فتح طاء و طروقه به ضم آن.

۱.۱.۴ - طَروقه با فتح طاء

در صورتی که طاء مفتوح باشد، به معنای همسران خواهد بود؛ بنابراین مراد از آن کثرت همسران و ازدواج خواهد بود.

۱.۱.۵ - طُروقه با ضم طاء

در صورتی که طاء با ضمه خوانده شود، به معنای آمیزش خواهد بود.
با توجه بر قراینی معمولاً این روایت به کثرت آمیزش معنا می‌شود؛ گرچه احتمال کثرت همسران نیز بعید نمی‌باشد.

۱.۱.۶ - روایتی دیگر از امام رضا

حضرت رضا ـ علیه‌السلام ـ فرمود: در خروس پنج خصلت از خصال انبیا وجود دارد: آشنایی به اوقات نماز، غیرت، سخاوت، زیاد آمیزش و جماع کردن.
[۴] مکارم الأخلاق، ترجمه میرباقری، سیدابراهیم، ج ۱، ص ۲۴۶، ناشر فراهانی.


۱.۲ - ۲. نکوهش زیاد جماع کردن

در مقابل دسته اول روایاتی آمیزش زیادی را منع می‌کند و مذمت می‌نماید:

۱.۲.۱ - روایتی از پیامبر

در روایتی از پیامبر اکرم ـ صلی‌اللَّه‌علیه‌وآله ـ آمده است: کسی که خواستار باقی ماندن است در‌حالی‌که بقایی در دنیا نیست (یعنی کسی که طالب بقای نسبی و طول عمر است) صبحانه را صبح زود بخورد و کفش مناسب و خوب بپوشد و رداء خود را کوتاه کند و آمیزش با زنان را کم کند. به پیامبر عرض شد: منظور از کوتاه کردن رداء چیست؟ حضرت فرمودند: کم کردن قرض و بدهی.

۱.۳ - ۳. دوست داشتن زنان از اخلاق پیامبران

دسته سوم، دوست داشتن زنان را از اخلاق پیامبران بر‌می‌شمارد:

۱.۳.۱ - روایتی از امام صادق

امام صادق ـ علیه‌السلام ـ فرمود: از اخلاق پیامبران دوست داشتن زنان است.
[۶] سنن النبی (آداب، سنن و روش رفتاری پیامبر گرامی اسلام )، علامه طباطبایی و ترجمه حسین استاد ولی، انتشارات پیام آزادی، فصل هشتم، ص ۸۳ ؟؟؟.


۱.۲.۱ - روایتی از پیامبر

رسول خدا ـ صلی‌اللَّه‌علیه‌وآله ـ فرمود: روشنی چشم من در نماز و لذتم در زنان قرار داده شده است.
[۷] سنن النبی (آداب، سنن و روش رفتاری پیامبر گرامی اسلام‌)، طباطبایی، سیدمحمدحسین، مترجم:حسین استادولی‌، ص ۸۳ ؟؟؟، ناشر: انتشارات پیام آزادی.


۱.۳.۳ - سخنی از علامه طباطبایی

علامه طباطبایی می‌فرماید: قریب این مضامین به طرق دیگری نیز روایت شده است.
[۸] سنن النبی صلی‌اللَّه‌علیه‌وآله، ترجمه محمدهادی فقهی‌، ج‌ ۱، ص ۱۴۷و ۱۴۸، ناشر: کتاب‌فروشی اسلامیه.


۱.۴ - ۴. دوست داشتن زنان عامل گناه

در مقابل دسته سوم روایاتی دوست داشتن زنان را عامل معصیت می‌داند:

۱.۳.۱ - روایتی از امام صادق

امام صادق ـ علیه‌السلام ـ گوید: رسول خدا ـ صلی‌اللَّه‌علیه‌وآله ـ فرمود: اول چیزی که خدا به آن نافرمانی و معصیت شد، شش چیز بود: دوست داشتن دنیا، دوست داشتن ریاست، دوست داشتن طعام، دوست داشتن خواب، دوست داشتن راحتی و دوست داشتن زنان.
[۹] جهاد النفس، وسائل الشیعة، ترجمه صحت، ص ۲۲۲.



با دقت در مفاهیم این روایات و اصول کلی دیگر که از آیات و روایات به دست می‌آید، می‌توان گفت این روایات متنافی و ناسازگار با هم نیستند؛ چون:

۲.۱ - اولاً

از آیات قرآن و روایات استفاده می‌شود که دنیا دارای دو جهت است:

۲.۱.۱ - ۱. حقیقی و واقعی دانستن دنیا

دنیا به‌عنوان امر حقیقی و واقعی شمرده شود؛ مانند وجود زمین، کرات آسمانی، وجود انسان، قدرت، علم و حیات او و دیگر موجودات و حقایق نظام عالم مادی. به این لحاظ دنیا نه تنها مذموم و نکوهیده نیست، بلکه نیکو و پسندیده است. پیامبر اکرم ـ صلی‌اللَّه‌علیه‌وآله ـ فرمود: «الدُّنیا مَزْرَعَةُ الآخِرَة»؛ « دنیا، مزرعه و کشتزار آخرت است».

۲.۱.۲ - ۲. اعتباری و غیر واقعی دانستن دنیا

دنیا به‌عنوان امر اعتباری و غیر واقعی شمرده شود؛ یعنی دنیا را هدف و نهایت آرزو و آمال قرار دادن و همه چیز را برای رسیدن به آن زیر پا قرار دادن. دنیا به این جهت مذموم و مورد نکوهش است و باعث فراموشی خداوند و آخرت می‌شود؛ همان‌گونه که با دقت و تأمل در دو دسته از روایاتی که درباره استفاده از مال و ثروت‌اندوزی وارد شده است، روشن می‌شود که اصل مال و ثروت در اسلام مذموم نیست؛ بلکه از آن جهت که وسیله و ابزاری است برای رسیدن به آخرت ممدوح و پسندیده است؛ از‌این‌روست هنگامی‌که حضرت علی ـ علیه‌السلام ـ مردی را مشاهده کرد که دنیا را مذمت می‌کرد، فرمود: «آیا تو در دنیا جرمی مرتکب شده‌ای یا دنیا به تو جرم کرده است...».
[۱۱] نهج‌البلاغه، صبحی صالح، خ ۱۳۱.


۲.۱.۳ - کسب مال و مال‌پرستی از دیدگاه اسلام

در اسلام مال و کسب مال، پسندیده و در مواردی واجب است؛ ولی مال‌پرستی در برابر خدا‌پرستی سرزنش شده است. در دین اسلام مال وسیله‌ای برای رسیدن به سعادت اخروی و تقرب به خداست، نه هدف.
[۱۲] مکتب و نظام اقتصادی اسلام، هادوی تهرانی، ص ۱۰۸.

در قرآن کریم می‌خوانیم: «یا ایها الذین امنوا لاتلهکم اموالکم و لا اولادکم عن ذکر الله»؛ «ای کسانی که ایمان آوردید، اموال و فرزندانتان شما را از یاد خدا غافل نسازد».

۲.۱.۴ - معنای کثرت آمیزش در احادیث مذکور

پس در استفاده از نعمات دنیوی هر آنچه این معیار بر آن منطبق گردد، مورد مذمت است. بر این اساس کثرت آمیزش در احادیث گفته شده به معنای فرو رفتن در شهوت‌رانی نیست؛ بلکه توصیه به کثرت آمیزش به جهت ایجاد محبت بین زن و شوهر و ازدیاد نسل که به حسب روایات به آن توصیه شده است. همچنین به جهت شکسته شدن شهوت نفس که از آثار آن آرامش و جمع شدن حواس به جهت عبادت و دوری از گناهان ناشی از شهوت است و دقیقاً از‌این‌روست که دوست داشتن زنان هم می‌تواند عاملی در جهت خودسازی و تقرب و رضای الهی باشد، هم بزرگ‌ترین عامل برای معصیت الهی.

۲.۲ - ثانیاً

یکی از نکاتی که در فهم و استنباط روایت باید مورد توجه قرار بگیرد، فرهنگ و فضای فکری زمان بیان احادیث است. در فضایی که عده‌ای به‌لحاظ رهبانیت و سیر و سلوک، زنها را رها نموده و بدین‌گونه دنیا را رها کردند، سفارش به مراوده بیشتر با زنان می‌شود
[۱۴] سنن النبی (آداب، سنن و روش رفتاری پیامبر گرامی اسلام‌)، طباطبایی، سیدمحمدحسین، مترجم:حسین استادولی‌، ص ۸۳ ؟؟؟، ناشر: انتشارات پیام آزادی؛ (۲) ۱۵۸. علی ـ علیه‌السلام ـ فرمود: ازدواج کنید که ازدواج سنت رسول خدا ـ صلی‌اللَّه‌علیه‌وآله ـ است؛ زیراکه آن حضرت می‌فرمود: هر که دوست دارد از سنت من پیروی کند، از جمله سنت من ازدواج است. (۴) ۱۵۹. علی ـ علیه‌السلام ـ فرمود: گروهی از اصحاب پیامبر ـ صلی‌اللَّه‌علیه‌وآله ـ آمیزش با زنان، غذا خوردن در روز و خوابیدن در شب را بر خود حرام کرده بودند. ام‌سلمه این موضوع را به رسول خدا ـ صلی‌اللَّه‌علیه‌وآله ـ خبر داد، آن حضرت به سوی اصحاب آمد و فرمود: آیا به زنان بی‌رغبت شده‌اید با آنکه من با زنان آمیزش می‌کنم و روز غذا می‌خورم و در شب می‌خوابم؟! پس هر که از سنت روی گرداند، از من نیست؛ آداب، سنن و روش رفتاری پیامبر گرامی اسلام، ص ۸۳.
و در فضایی که زنبارگی و محیط شهوانی یا اختلاط یا فریفتگی شایع می‌شود، درمان یا سفارش به تخفیف و تقلیل بهره‌مندی از دنیا (از جمله آمیزش با زنان) صورت می‌پذیرد. بنابراین تفسیر هر یک از دو روایت را در متن صدور آن باید سنجید و چه‌بسا هر دو، یک معنا را افاده کنند و آن اعتدال است؛ یعنی، نفی زیاده‌روی مورد توصیه یکی و دوری از تفریط مورد توصیه دیگری است.


بنابراین از مجموع روایات وارده در متون دینی در این باب این اصل کلی استنباط می‌گردد که باید به‌قدری با لذت‌های حلال خود را ارضا و اشباع کنیم که از فکر هرگونه لذت حرام مصون بمانیم؛ اما از سوی دیگر، این اصل کلی را نیز داریم که باید مراقب حفظ سلامتی خود باشیم و از افراط‌گری دوری کنیم و باید با توجه به این اصول که خطوط اصلی و جهت‌گیری اسلام را نشان می‌دهند و حاکم بر سایر مواردند، این احادیث را معنا کرد.
البته میزان و حد کثرت آمیزش عرفی است و به‌حسب حالات اشخاص در پر شهوت و کم شهوت بودن و به حسب سنین مختلف متفاوت خواهد بود؛ ولی روشن است که زیادی آمیزش نباید در حد افراط باشد.


۱. سنن النبی (آداب، سنن و روش رفتاری پیامبر گرامی اسلام )، علامه طباطبایی و ترجمه حسین استاد ولی، انتشارات پیام آزادی، فصل هشتم، ص ۸۳ ؟؟؟.
۲. کلینی، اصول کافی، ج ۵، ص ۳۲۰.    
۳. علامه مجلسی، بحارالانوار، ج ۶۲، ص ۵.    
۴. مکارم الأخلاق، ترجمه میرباقری، سیدابراهیم، ج ۱، ص ۲۴۶، ناشر فراهانی.
۵. میرزا حسین نوری طبرسی، مستدرک‌ الوسائل الشیعه، ج ۱۳، ص ۳۸۷.    
۶. سنن النبی (آداب، سنن و روش رفتاری پیامبر گرامی اسلام )، علامه طباطبایی و ترجمه حسین استاد ولی، انتشارات پیام آزادی، فصل هشتم، ص ۸۳ ؟؟؟.
۷. سنن النبی (آداب، سنن و روش رفتاری پیامبر گرامی اسلام‌)، طباطبایی، سیدمحمدحسین، مترجم:حسین استادولی‌، ص ۸۳ ؟؟؟، ناشر: انتشارات پیام آزادی.
۸. سنن النبی صلی‌اللَّه‌علیه‌وآله، ترجمه محمدهادی فقهی‌، ج‌ ۱، ص ۱۴۷و ۱۴۸، ناشر: کتاب‌فروشی اسلامیه.
۹. جهاد النفس، وسائل الشیعة، ترجمه صحت، ص ۲۲۲.
۱۰. علامه مجلسی، بحارالانوار، ج ۷۰، ص ۱۴۸، باب ۱۲۴.    
۱۱. نهج‌البلاغه، صبحی صالح، خ ۱۳۱.
۱۲. مکتب و نظام اقتصادی اسلام، هادوی تهرانی، ص ۱۰۸.
۱۳. منافقین (۶۳)، آیه ۹.    
۱۴. سنن النبی (آداب، سنن و روش رفتاری پیامبر گرامی اسلام‌)، طباطبایی، سیدمحمدحسین، مترجم:حسین استادولی‌، ص ۸۳ ؟؟؟، ناشر: انتشارات پیام آزادی؛ (۲) ۱۵۸. علی ـ علیه‌السلام ـ فرمود: ازدواج کنید که ازدواج سنت رسول خدا ـ صلی‌اللَّه‌علیه‌وآله ـ است؛ زیراکه آن حضرت می‌فرمود: هر که دوست دارد از سنت من پیروی کند، از جمله سنت من ازدواج است. (۴) ۱۵۹. علی ـ علیه‌السلام ـ فرمود: گروهی از اصحاب پیامبر ـ صلی‌اللَّه‌علیه‌وآله ـ آمیزش با زنان، غذا خوردن در روز و خوابیدن در شب را بر خود حرام کرده بودند. ام‌سلمه این موضوع را به رسول خدا ـ صلی‌اللَّه‌علیه‌وآله ـ خبر داد، آن حضرت به سوی اصحاب آمد و فرمود: آیا به زنان بی‌رغبت شده‌اید با آنکه من با زنان آمیزش می‌کنم و روز غذا می‌خورم و در شب می‌خوابم؟! پس هر که از سنت روی گرداند، از من نیست؛ آداب، سنن و روش رفتاری پیامبر گرامی اسلام، ص ۸۳.



پایگاه اسلام کوئست.    


رده‌های این صفحه : تاریخ | سیره پیامبر




جعبه ابزار