• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

اتحاد و الفت

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلید واژه: الفت، اتحاد، یکدلی، همدلی.
پرسش: اتحاد و الفت به چه معناست؟
پاسخ: اتحاد به معنی یکدلی و الفت به معنی اتفاق نظر در اداره‌ی زندگی است.



اتحاد به معنی توافق و وحدت نظر
[۱] انوری، حسن؛ فرهنگ سخن، تهران، انتشارات سخن، چ اول، ۱۳۸۳ش، ج ۱، ص ۲۳۰.
، یکدلی و یک‌جهتی
[۲] معین، محمد؛ فرهنگ معین، تهران، انتشارات امیرکبیر، چ بیست و یکم، ۱۳۸۳ش، ج ۱، ص ۱۳۴.
است و الفت در اصطلاح به معنی التیام یافتن با هم
[۳] صالح بن عبدالله بن حمید؛ موسوعة النضرة النعیم فی مکارم أخلاق الرسول الکریم، دار الوسیلة، جده، چ چهارم، ۱۴۲۶ق، ج ۲، ص ۴۹۵.
و اتفاق نظر در اداره‌ی زندگی .
اتحاد از نظر منابع اسلامی بیشتر صبغه‌ی جامعه‌شناختی دارد و در ارتباطات گروهی (چون قبایل و مذاهب اسلامی و کلیت جامعه اسلامی و...) مورد نظر است.
اما الفت از منظر روان‌شناسی اجتماعی به کنش‌های روانی انسان‌ها در تعامل با هم در محیط اجتماعی می‌پردازد و در حوزه‌ای بین رشته‌ی روان‌شناسی و جامعه‌شناسی به روابط بین افراد در ارتباطات میان فردی (چون روابط دوستانه و خانوادگی و بین ارحام ) می‌پردازد و روشن است که الفت به این معنی زیرساختی برای اتحاد است و این قرابت وثیق این دو مفهوم است.


بسیاری از دستورات شرعیه اسلام ، درباره‌ی ارتباطات اجتماعی یا عبادی – اجتماعی برای دستیابی به الفت بین مومنین مقرر شده است و در همین راستا علامه فیض کاشانی رضوان‌الله‌علیه رساله‌ای به نام «الفت‌نامه» به رشته‌ی تحریر در آورده است و در آن رساله معتقد است اکثر دستورات شرعیه برای دستیابی به این الفت مقرر شده است.
[۵] فیض کاشانی، محمد بن شاه مرتضی؛ ده رساله محقق بزرگ فیض کاشانی (رساله الفت‌نامه)، مرکز تحقیقات علمی و دینی امام امیر المومنین علیعلیه‌السلام، اصفهان، چ‌ اول، ۱۳۷۱ش، ص ۲۰۷ – ۲۰۹.
کتاب «مصادقةالاخوان» تالیف شیخ صدوقرضوان‌الله‌علیه نیز در راستای اهمیت برادری در اسلام در این راستا قابل ارزیابی است.
رسول گرامی اسلام صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم فرمودند: کامل‌ترین شما در ایمان کسی است که خوش‌خوترین باشد و در بیان شاخص‌های خوش‌خویی فرمود: آنان که نرم و الفت گیرنده و مورد الفت دیگران هستند و افزودند: از ما نیست کسی که الفت نگیرد و کسی با او الفت نگیرد.
[۶] بیهقی، ابوبکر احمد بن حسین؛ شعب الایمان، بیروت، دارالفکر، چ اول، ۱۴۲۴ق، ج ۶، ص ۲۷۱۹.
امام علی علیه السلام فرمود: ذات مومن الفت‌گیرنده است و در کسی که با هیچ کس الفت نگیرد و کسی با او الفت نگیرد هیچ خیری نیست.
همچنین خدای متعال، اتحاد را نشانه‌ی تعقل دانسته و در مورد دشمنان می‌فرماید: آنان در درون خود اختلاف شدید دارند و تو آنها را یک‌دل می‌پنداری و حال آنکه دل‌هاشان از هم جداست و علت آن پراکندگی را هم این دانسته است که مردمی فاقد تعقل هستند، چون اگر تعقل می‌داشتند متحد گشته، آرای خود را یکی می‌کردند.‌ رسول گرامی اسلام صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم نیز به حدی از اختلاف و شکستن اتحاد گریزان بودند که می‌فرمود: تا وقتی قرآن بخوانید که دل‌هایتان درباره‌ی آن همدل است و هرگاه در فهم آن اختلاف کردید برخیزید
[۱۰] بخاری، ابی عبدالله محمد بن اسماعیل؛ صحیح بخاری، دار الکتاب العربی، بیروت، ۱۴۳۱ ق، ص ۱۰۶۵.
و می‌فرمود: هر کس بین امت من که با یکدیگر متحدند تفرقه افکند گردنش را بزنید.
[۱۱] طبرانی، ابی‌القاسم سلیمان بن احمد؛ المعجم الکبیر، (۲۱ جزء در ۱۱ جلد)، داراحیاءالتراث العربی، بیروت، چ اول، ۱۴۳۰ق، ج ۱، ص ۴۴.

امام علی علیه‌السلام فرمود: از تفرقه بر حذر باشید که دست خدا با جماعت است و هر کس از آن‌ها جدا شود شیطان مانند گرگی که گوسفند جدا از گله را می‌رباید، او را می‌رباید و امام صادق فرمود: مومنین نسبت به هم مانند جسدی واحد هستند که اگر عضوی از آن به درد آید، بقیه‌ی اندام‌ها نیز با او بی‌قرار می‌شوند.
[۱۳] کوفی اهوازی، حسین بن سعید؛ الزهد، المطبعة العلمیة، قم، چاپ: دوم، ۱۴۰۲ق، ص ۳۸.



حوزه‌های الفت بر اساس روایات عبارتند از:
۱. الفت دوستان و برادران ایمانی: که از مصادیق مهم و اصلی الفت است. زیرا افراد هستند که گروه‌ها را تشکیل می‌دهند و ابتدا باید الفت بین افراد ایجاد شود و سپس خانواده و بعد جامعه .
۲. تألیف قلوب تازه‌مسلمان‌ها: یعنی به دست آوردن دل‌های آنان؛ خدای متعال، یکی از موارد مصرف زکات را «المُؤَلَّفَةُ قلوبُهُم» قرارداده است.امام صادق علیه‌السلام فرمودند: اینان کسانی هستند که ایمان آورده اما ایمان در دل‌هایشان نرفته است و نقل است که رسول گرامی اسلام صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم عطایایی به آن‌ها نموده است تا ایمان در دلهایشان نفوذ کند و اهل عمل شوند و یا اگر مسلمان نمی‌شوند ولی مسلمانان را در دفع دشمن کمک ‌کنند و یا در برآوردن پاره‌ای از حوائج دینی کاری صورت ‌دهند و یا ساکت ‌شوند و دفع شر و جنگ‌افروزی آنان ‌شود.
[۱۷] طبری، محمد بن جریر؛ تاریخ الأمم و الملوک، دار التراث، بیروت، چ دوم، ۱۳۸۷، ج ۳، ص ۹۰.

۳. الفت خانوادگی؛ رسول اکرم صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم برای خانواده احترام فراوان قائل بودند: زیرا اساس تربیت و صلاح جامعه در خانواده است و به همین جهت می‌فرمودند: بهترین بنایی که در اسلام ایجاد شود، ازدواج است و جهت ازدواج یکی اصحاب به وی دستور دادند که همسر خود را قبلاً ببیند تا الفت آنان بادوام‌تر شود
[۱۹] نسایی، احمد بن شعیب خرسانی؛ سنن النسایی، دارالمعرفه، بیروت، چاپ اول، ۱۴۲۸ق، ص ۶۳۹.
و آن فرد می‌گوید من همسری را که قبلاً تصمیم به دیدن او گرفتم، همسری سازگار یافتم.
[۲۰] ابن ماجه، الحافظ ابی‌عبدالله محمدبن یزید قزوینی؛ سنن ابن ماجه، دارالفکر، بیروت، ۱۴۲۸ق، ص ۴۳۷.



اتحاد مورد نظر قرآن و روایات اسلامی در چند محور اساسی است:

۴.۱ - وحدت در فعالیت‌های گروهی مسلمانان

رسول گرامی اسلام صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم اتحاد را در فعالیت‌های گروهی بسیار مهم می‌دانستند همان‌طور که وقتی ‌ معاذ بن جبل و فردی دیگر را برای تبلیغ به یمن می‌فرستند توصیه می‌کنند که از هم حرف‌شنوی کنید و اختلاف نکنید.
[۲۱] نیشابوری، مسلم بن حجاج؛ صحیح مسلم، دار المعرفه، بیروت، چ دوم، ۱۴۲۸ق، ص ۸۲۳.


۴.۲ - اتحاد در سطح کلان جامعه‌ی اسلامی

حضرت صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم در قراردادی نسبتاً مفصل که بین مهاجرین و انصار نوشتند و می‌توان آن را منشور وحدت نبوی نامید، به شیوه‌ای بسیار شگفت‌آور، از طرفی رفتارهای وحدت‌آمیز را تبیین نموده و از طرف دیگر، مسیر حل مناقشات اجتماعی را هم مشخص نمودند و بالاخره از همه مهم‌تر این‌که در درون آن، کار‌های لازم برای تحقق وحدت مانند تسلیم قلبی به برنامه‌ها بر اساس تکیه به نهاده‌های ایمانی و محوریت حکم الهی و قضاوت نبوی در حل اختلافات که از نقاط آسیب‌زا و چالشی در نظام‌های حقوقی و اداری است را تعبیه نمودند.
[۲۲] ابن کثیر دمشقی؛ البدایة و النهایة، دار الفکر، بیروت، بی‌تا، ج ۳، ص ۲۲۴ – ۲۲۶.


۴.۳ - اتحاد بین‌المذاهب

قرآن کریم بر دعوت به اتحاد بسیار تاکید نموده و نهی از اختلاف را به نهایت رسانده و می‌دانسته که این امت مانند امتهایی که قبل از ایشان بودند و بلکه بیش از آنان دستخوش اختلاف می‌شوند. مساله وقوع اختلاف در امت اسلام را رسول خدا صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم هم خبر داد و فرمود: چیزی نمی‌گذرد که اختلاف به طور نامحسوس و آرام آرام در امتش رخنه می‌کند و در آخر امتش را به صورت فرقه‌هایی گوناگون در می‌آورد و امتش مختلف می‌شوند، آن طوری که یهود و نصارا مختلف شدند. این بدبختی از زمان صحابه آن حضرت صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم تا امروز ادامه دارد و هر زمانی که شخصی خیرخواه برخاست تا اختلاف بین این مذاهب را از بین ببرد، به جای از بین بردن اختلاف و یک مذهب کردن دو مذهب، مذهب سومی بوجود آمد.
امام صادق علیه‌السلام به شیعیان خود دستور می‌دهد به همه سلام کنند و با هر کس هم‌نشین شدند خوش‌رفتاری ورزند و مریضان اهل سنت را عیادت کنند و امواتشان را تشییع جنازه کرده و در مساجدشان نماز بخوانند.
[۲۴] طبرسی، ابوالفضل علی بن حسن؛ مشکاة الأنوار، کتابخانه حیدریه نجف اشرف، ۱۳۸۵ق، ص ۱۴۶.

این اتحاد به ویژه در برابر دشمنان غیر مسلمان ضرورت دوچندان می‌یابد؛ همانطور که رسول اکرم صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم می‌فرمودند: جان‌های مومنین یکسان و متحد است و آنان در برابر غریبه‌ها با هم متحدند هستند.

۴.۴ - اتحاد جهانی

قرآن کریم می‌فرماید: بگو «ای اهل کتاب! بیایید به سوی سخنی که میان ما و شما یکسان است که جز خداوند یگانه را نپرستیم و چیزی را همتای او قرار ندهیم و بعضی از ما، بعضی دیگر را- غیر از خدای یگانه- به خدایی نپذیرد.» این آیه شریفه دستور داده که به اهل کتاب بگو بیائید به سوی کلمه‌ای که ما و شما همه در آن یکسانیم و آن کلمه توحید است و لازمه اعتقاد به توحید دست برداشتن از شرکاء و انحراف آنان در توحید است و اینکه غیر خدای سبحان شرکائی نگیرند.
قرآن کریم فرمود این اسلام بود که بین دل‌های متشتت مردم الفت برقرار کرده است. و بدون این تعالیم هرگز جنگ‌های چند صدساله قبایل مدینه پایان نمی‌یافت.امام صادق علیه‌السلام فرمود: دل‌های فاجران چون چهارپایان است در محبت ورزیدن به هم که گرچه مدت‌ها بر روی یک مکان با هم چرا داشته باشند اما دل‌هایشان بسیار از هم جدا است و محبتی به هم ندارند. بر اساس این تعالیم است که مولانا در وصف مومنان راستین گفته است:
بر مثال موجها اعدادشان
در عدد آورده باشد بادشان
تفرقه در روح حیوانی بود
نفس واحد روح انسانی بود
چون که حق رشّ علیهم نورهُ
مفترق هرگز نگردد نور او
روح انسانی کنفس واحده است
روح حیوانی سفال جامده است
توصیه‌ی موکد قرآن کریم به برادری و دستورات پیامبر در این زمینه نیز در همین راستا قابل ارزیابی است. این دستور، از مفاخر تعالیم ایشان است که در تمدن کنونی -که بر اساس فردگرایی بنا نهاده شده و تنهایی مهم‌ترین دستاورد آن است و نوعی بیماری زندگی جدید است
[۳۲] احمدی، بابک؛ مدرنیته و اندیشه‌ی انتقادی، نشر مرکز، تهران، چ چهارم، ۱۳۸۰ش، ۴۲ و ۴۳.
- انسان‌ها را با یک نظام و برنامه و فلسفه‌ی خاصی با «الفت» و راه و رسم و اصول آن آشنا می‌کند.


۱. توصیه‌های فراوان به لزوم مدارا و رفق .
۲. گسترش شعار ارتباطی « سلام »؛ همانطور که رسول گرامی اسلام صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم فرمود: درد امت‌های گذشته، خصومت و دشمنی بوده است که دین را از ریشه می‌کند و شما جز با دوست داشتن هم (مقابل حسد و دشمنی) ایمان نخواهید آورد و چیزی که این محبت را ریشه‌دار می‌کند افشای سلام در بین خودتان است.
[۳۳] بیهقی، پیشین، ج ۶، ۲۹۲۴.

۳. مودت ، دوستی و صمیمیت : امام صادق علیه‌السلام به شیعیان توصیه فرمودند قلباً هم را دوست داشته باشید
[۳۴] مغربی، نعمان بن محمد تمیمی؛ دعائم الإسلام، دارالمعارف مصر، ۱۳۸۵ق، ج ۱، ص ۶۴.
و رسول گرامی اسلامصلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم فرمود این دوستی را ابراز بکنید که این‌کار سبب اصلاح بیشتر روابط شما خواهد شد.
[۳۵] ابن اشعث، محمد بن محمد؛ الجعفریات (الأشعثیات)، مکتبة النینوی الحدیثة، تهران، چ اول، بی تا، ص ۱۹۵.

۴. نیکی به همسایه ؛‌ که مورد توصیه موکد رسول گرامی اسلام بوده است تا حدی که برخی فکر می‌کرده‌اند همسایه از همسایه ارث می‌برد.
[۳۶] بخاری، پیشین، ص ۱۲۳۵.

۵. نیکی به ارحام ؛‌ امام علی علیه‌السلام فرمود: گرچه در حد یک سلام شدن باشد به ارحام خود نیکی کنید.
۶. سفارش به هدیه دادن به یکدیگر که رسول گرامی اسلام صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم آن را سبب از بین رفتن دشمنی و کینه می دانستند.
۷. مواسات مالی و تفقد از فقرا؛ که مورد سفارش خاص امام صادق نسبت به شیعیان بوده است.
[۳۹] مغربی، پیشین، ج ۱، ۶۴.

۸. تاکید بر الفت خانوادگی: رسول گرامی اسلام صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم طلاق را به عنوان منفورترین حلال معرفی کرده
[۴۰] ابی داوود سجستانی، سلیمان بن اشعث؛ سنن ابی داوود، بیروت، چ اول، ۱۴۲۱ق، ج ۲، ص ۳۷۰.
و از آن به عنوان تخریب یک خانواده یاد می‌کردند؛ همانطور که ازدواج را آبادانی خانه‌ها می‌دانستند.
[۴۱] بیهقی، پیشین، ج ۶، ۳۸۲.
همچنین به انسجام و احترام خانوادگی بر اساس دو اصل احترام به بزرگتر و ترحم به کوچکتر توصیه می‌کردند
[۴۲] کلینی، پیشین، ج ۲، ۲۹۲۸.
و ده‌ها توصیه در راستای برقراری الفت خانوادگی و ابقای آن در ضمن توصیه‌هایی به همسران، فرزندان، والدین و ارحام ارائه می‌نمودند.
۹. تاکید بر اصلاح بین افراد خانواده و جامعه.
[۴۳] شریف رضی، پیشین، ص ۵۸.

۱۰. تاکید موکد در با هم بودن و همراهی با هم که در فضیلت اتحاد و الفت گذشت، تا حدی که رسول گرامی اسلام صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم فرمود با هم غذا بخورید نه جداگانه: زیرا برکت در جماعت است.
[۴۴] مجلسی، پیشین، ج ۶۳، ۳۹۴.

۱۱. خوش‌رویی و خوش‌خلقی ؛ که تاکید بر آن در روایات بسیار زیاد است. («خوش‌خلقی»، «خوش‌رویی»)
۱۲. منع هرگونه رفتار مخرب الفت؛ مانند جدال ، شوخی بی‌مورد و آزار دهنده ، بدگویی ، بدبینی ، تجسس و غیبت ،‌ کینه‌توزی
[۴۷] مجلسی، پیشین، ج ۵۶، ۴۰.
، دشمنی و حسادت
[۴۸] مفید، محمد بن محمد؛ الأمالی، کنگره شیخ مفید،‌قم، چاپ: اول، ۱۴۱۳ق، ص ۴۶.
، سخن‌چینی و دورویی
[۴۹] بخاری، پیشین، ص ۱۲۴۲.
به ویژه قهر و جدایی.
۱۳. توصیه به مکارم اخلاق ؛ یعنی گذشت از بدی دیگران و نیکی به کسی که به ما بدی کرده و بخشش مالی نسبت به کسی که ما را از بخشش خود محروم کرده است.
[۵۰] کوفی اهوازی، پیشین، ص ۱۵.



قرآن کریم ، اتحاد قلبی و فکری و بینشی را اساس هر اتحاد دانسته و اجتماع ظاهری بدون انس و الفت قلبی را تنها یک گرد‌هم‌آیی پنداری می‌داند که دل‌ها در آن پراکنده است.بر این اساس مراعات اصول ایجاد الفت را از الزامات اولیه‌ی ایجاد اتحاد در سطوح بالاتر اجتماعی می‌داند.
با پیش‌فرض مذکور، محورهای اتحاد حقیقی به این شرح قابل معرفی است:

۶.۱ - حکم الهی

قرآن کریم می‌فرماید: در هر چیز اختلاف کنید، داوریش با خداست و مردم ایمان نمی‌آورند مگر وقتی که تو را در مشاجراتی که برایشان پیش می‌آید داور قرار دهند و در دل خود از هر حکمی که راندی احساس آزردگی نکنند و حکم تو را بدون چون و چرا بپذیرند.این داوری الهی و آثار فراوان آن در ایجاد اتحاد اجتماعی بر زبان نبی اکرم صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم بود که انصار و دو قبیله اوس و خزرج را که سالیان دراز در میان خود جنگهای خونین داشتند به برکت نزول اسلام در شهر مدینه صلح کرده و با یکدیگر برادر شدند.
[۵۴] قمی علی بن ابراهیم، تفسیر قمی؛ دار الکتاب، قم، چاپ چهارم، ۱۳۶۷ ش، ج ۱، ص ۱۰۸.
اگر پیامبر اکرم صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم تمام آنچه روی زمین است (از مادیات و امکانات) را صرف می‌کرد که میان دل‌های آنان الفت دهد، نمی‌توانست ولی خداوند در میان آنها الفت ایجاد کرد.

۶.۲ - اعتصام به حبل‌الله

قرآن کریم، محور اتحاد را حبل‌الله نامیده و فرموده است: همگی به « ریسمان خدا » چنگ زنید و پراکنده نشوید.«ریسمان خدا» یعنی آن رابط و واسطه‌ای که عبد و ربّ را به هم وصل می‌کند و آسمان را به زمین مرتبط می‌سازد. در روایات متعدد رسول اکرم، قرآن و اهل‌بیت خود را حبل‌الله معرفی نموده که این احادیث (معروف به حدیث تمسک ) با بیان‌ها و زبان‌ها و در اوقات و مکان‌های مختلف توسط آن حضرت نقل شده و در کتب مختلف شیعه و سنی روایت شده است
[۶۰] شوشتری، قاضی نورالله؛ احقاق الحق و ازهاق الباطل، مکتبة آیة الله العظمی مرعشی، قم، چ اول، ۱۴۰۹ق، ج ۴، ص ۳۷۵.

که بیش از بیست نفر از صحابی آن را روایت کرده‌اند.
[۶۱] بروجردی، آقا حسین؛ جامع احادیث شیعه، قم، ناشر: مولف، ۱۳۸۱ش، ج ۱، ص ۵۸.


۶.۳ - وحدت ظاهری و نمادین

از نظر قرآن کریم، جدا شدن از جماعت و تفرقه و جدایی بدن‌ها از یکدیگر، مقدمه جدایی عقاید است، چون وقتی اعضای یک جامعه به هم نزدیک باشند، عقایدشان به یکدیگر متصل و در نهایت از راه تماس و تأثیر متقابل، متحد می‌شود و اختلاف عقیدتی در بینشان رخنه نمی‌کند. بر عکس وقتی افراد از یکدیگر جدا و بریده باشند، همین اختلاف و جدایی بدن‌ها باعث اختلاف مشرب‌ها و مسلک‌ها می‌شود و به تدریج هر چند نفر دارای افکار و آرایی مستقل و جدای از افکار و آرای دیگران می‌شوند و تفرقه و جدایی باطنی هم پیدا نموده و وحدتشان شکسته می‌شود.
به همین علت مناسک نمادین؛ مانند نمازهای پنج‌گانه به جماعت در هر روز ، نماز جمعه در هر هفته ، نماز عیدین در هر سال و بالاخره اجتماع عظیم حج در عمر برای مکلف مستطیع
[۶۴] فیض کاشانی، پیشین، ۲۰۷ و ۲۰۹.
مورد تاکید فراوان پیامبر اکرم صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم بود که به نظر می‌رسد همه‌ی این‌ها مظاهر جماعت هستند.
[۶۶] طباطبایی، پیشین، ج ۶۰، ۱۱۰.
ایشان صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم صف‌های نماز جماعت را خود مرتب کرده و می‌فرمود: ‌در یک صف بایستید و عقب و جلو نروید تا دل‌هایتان عقب و جلو نرود.
[۶۷] نیشابوری مسلم بن حجاج، صحیح مسلم، دار المعرفه، بیروت، چ دوم، ۱۴۲۸ق، ص ۲۲۷.
از نظر تحلیل جامعه‌شناختی نیز پرستش، گروه دینی را متحد می‌کند و تفاوت‌های جامعه‌شناختی و فرقه‌گرایانه را از بین می‌برد و مناسک عملی که این پرستش را بروز می‌دهند این پیوند را ایجاد می‌کنند.
[۶۸] واخ یوآخیم، جامعه‌شناسی دین، ترجمه جمشید آزادگان، انتشارات سمت، چ اول، زمستان ۱۳۸۰ش، ص ۳۹.واخ یوآخیم، جامعه‌شناسی دین، ترجمه جمشید آزادگان، انتشارات سمت، چ اول، زمستان ۱۳۸۰ش، ص ۴۰.
این آیین‌ها هر قدر هم ساده باشند اما بیشتر از ایمان و اعتقادات خالی (بدون مناسک که در برخی فرقه‌های مسیحیت وجود دارد) اثر وحدت‌آفرینی دارند.
[۶۹] واخ، پیشین، ص ۶۰.

به همین جهت است که ژرژگورویج جامعه‌شناس فرانسوی پیوندهای اجتماعی را به سه نوع و در واقع سه درجه تقسیم می‌کند: توده، اجتماع اختیاری، اتحاد معنوی. و در ادامه می‌افزاید: اتحاد معنوی، عالی‌ترین وعمیق‌ترین و شدیدترین حالت پیوستگی وجدانیات انسانی است و فقط در لحظات نادر جذبه و شور و هیجان دسته جمعی نظیر بعضی مراسم مذهبی یا برخی تظاهرات سیاسی پدید می آید.
[۷۰] معتمدنژاد کاظم، وسایل ارتباط جمعی، تهران، دانشگاه علامه، چ ششم، ۱۳۸۶ش، ص ۱۴۴.
یوآخیم واخ ، جامعه‌شناس دین در عصر حاضر می‌گوید: این امر، مورد اتفاق نظر در بین جامعه شناسان است که وحدت کامل در جامعه جز از طریق دین نه حاصل شده است و نه حاصل می‌شود.
[۷۱] واخ، پیشین، ص ۳۸۹.


۶.۴ - پرهیز از تکفیرگرایی و کشتار یکدیگر

آن حضرت صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم، درگیری و کشتار همدیگر را کفر دانسته
[۷۲] نیشابوری، پیشین، ص ۸۹.
و از قتل مسلمانان به خاطر امور بیهوده منع کرده است.
[۷۳] حاکم نیشابوری حافظ ابی‌عبدالله محمد بن عبدالله، المستدرک علی‌الصحیین، دار الکتاب العربی، بیروت، ۱۴۲۹ ق، ج ۳، ۸۹.حاکم نیشابوری حافظ ابی‌عبدالله محمد بن عبدالله، المستدرک علی‌الصحیین، دار الکتاب العربی، بیروت، ۱۴۲۹ ق، ج ۳، ۹۰.
همانطور که قرآن کریم، از کافر دانستن مسلمانان به خاطر بدگمانی و یا منافع دنیوی و به دست آوردن غنایم نهی نمودند.

۶.۵ - نفی هرگونه هرج و مرج اجتماعی

پیامبرصلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم با این‌که اطاعت از رهبر فاسق را جایز نمی‌دانستند
[۷۶] هیثمی، پیشین، ج ۵، ۲۲۹.
اما اعتقاد داشتند گرد یک رهبر فاجر جمع شدن بهتر از هرج و مرج است که بین مردم قتل و دروغ رواج یابد
[۷۷] هیثمی، پیشین، ج ۵، ۲۲۲.
و برای همین جناب هارون برادر و جانشین حضرت موسی برای رفتار مسالمت‌آمیز خود در قبال سامری نزد آن حضرت عذر آورد که من بیم داشتم بگویی میان بنی اسرائیل تفرقه انداختی و رعایت گفتار من نکردی‌.


اختلاف به معنای اختلاف طبایع و در نتیجه اختلاف در ترکیبات بدنی افراد و سپس اختلاف در استعدادهای بدنی و روحی، از نوامیس خلقت است و در هیچ جای از کلام خدا مذمت نشده است، مگر در آن مواردی که این اختلاف آمیخته با هوای نفس و بر خلاف هدایت عقل باشد، مانند اختلاف در دین ، چون خدای سبحان دین را یک مساله فطری معرفی کرده و بشر را مفطور بر معرفت و توحید خدا دانسته است و نیز فرموده است: دین حنیف از فطریاتی است که بشر بر آن خلق شده و در خلق خدا تبدیلی نیست و به همین جهت در موارد بسیاری از کلام مجیدش اختلاف در دین را به ظلم و طغیان اختلاف کنندگان نسبت داده است.


همانطور که گذشت، دین و تقوا از محورهای بسیار بنیادین در ایجاد الفت در کل جامعه بشری و اتحاد در سطوح مختلف آن است. بنابراین روح الفت و زیرساخت اساسی اتحاد را باید همواره در نظر داشت تا مبادا پندار الفت، مانع از انجام فرایضی چون امر به معروف و نهی از منکر باشند.
همچنین هر گز نباید فکر کرد الفت و اتحاد بر اساس عقاید و رفتار نادرست قابل شکل‌گیری است. زیرا رسول گرامی اسلام در مورد مفهوم جماعت فرمود: جماعت امت من کسانی هستند که بر حق باشند گرچه اندک باشند و پس از من حاکمانی ظالم خواهد آمد که کمترین وظیفه‌ی شما در برابر ایشان این است که عطای ایشان را نگیرید و در اجتماع ایشان شرکت نکنید.
[۸۱] هیثمی، پیشین، ج ۵، ۲۲۳.



۱. انوری، حسن؛ فرهنگ سخن، تهران، انتشارات سخن، چ اول، ۱۳۸۳ش، ج ۱، ص ۲۳۰.
۲. معین، محمد؛ فرهنگ معین، تهران، انتشارات امیرکبیر، چ بیست و یکم، ۱۳۸۳ش، ج ۱، ص ۱۳۴.
۳. صالح بن عبدالله بن حمید؛ موسوعة النضرة النعیم فی مکارم أخلاق الرسول الکریم، دار الوسیلة، جده، چ چهارم، ۱۴۲۶ق، ج ۲، ص ۴۹۵.
۴. جرجانی شریف، علی بن محمد؛ التعریفات، ص ۳۴.    
۵. فیض کاشانی، محمد بن شاه مرتضی؛ ده رساله محقق بزرگ فیض کاشانی (رساله الفت‌نامه)، مرکز تحقیقات علمی و دینی امام امیر المومنین علیعلیه‌السلام، اصفهان، چ‌ اول، ۱۳۷۱ش، ص ۲۰۷ – ۲۰۹.
۶. بیهقی، ابوبکر احمد بن حسین؛ شعب الایمان، بیروت، دارالفکر، چ اول، ۱۴۲۴ق، ج ۶، ص ۲۷۱۹.
۷. کلینی، ابو جعفر محمد بن یعقوب؛ الکافی،اسلامیه، تهران، چ دوم، ۱۳۶۲ش، ج ۲، ص ۱۰۲.    
۸. حشر/سوره۵۹، آیه۱۴.    
۹. طباطبایی، سید محمد حسین؛ تفسیرالمیزان ترجمه‌ی موسوی همدانی سیدمحمدباقر، دفتر انتشارات اسلامی جامعه‌ی مدرسین حوزه علمیه قم، قم،چ پنجم، ۱۳۷۴ش، ج ۱۹، ص ۳۶۷.    
۱۰. بخاری، ابی عبدالله محمد بن اسماعیل؛ صحیح بخاری، دار الکتاب العربی، بیروت، ۱۴۳۱ ق، ص ۱۰۶۵.
۱۱. طبرانی، ابی‌القاسم سلیمان بن احمد؛ المعجم الکبیر، (۲۱ جزء در ۱۱ جلد)، داراحیاءالتراث العربی، بیروت، چ اول، ۱۴۳۰ق، ج ۱، ص ۴۴.
۱۲. شریف الرضی، محمد بن حسین؛ نهج البلاغة،خطبه۱۲۷، ص ۲۸۷.    
۱۳. کوفی اهوازی، حسین بن سعید؛ الزهد، المطبعة العلمیة، قم، چاپ: دوم، ۱۴۰۲ق، ص ۳۸.
۱۴. توبه/سوره۹، آیه۶۰.    
۱۵. کلینی، پیشین، ج ۲، ۴۱۱.    
۱۶. طباطبایی، پیشین، ج ۹، ۴۱۷.    
۱۷. طبری، محمد بن جریر؛ تاریخ الأمم و الملوک، دار التراث، بیروت، چ دوم، ۱۳۸۷، ج ۳، ص ۹۰.
۱۸. مجلسی، محمد باقر؛ بحار الأنوار، مؤسسة الطبع و النشر، بیروت، اول، ۱۴۱۰ق، ج ۱۰۰، ص ۲۲۲.    
۱۹. نسایی، احمد بن شعیب خرسانی؛ سنن النسایی، دارالمعرفه، بیروت، چاپ اول، ۱۴۲۸ق، ص ۶۳۹.
۲۰. ابن ماجه، الحافظ ابی‌عبدالله محمدبن یزید قزوینی؛ سنن ابن ماجه، دارالفکر، بیروت، ۱۴۲۸ق، ص ۴۳۷.
۲۱. نیشابوری، مسلم بن حجاج؛ صحیح مسلم، دار المعرفه، بیروت، چ دوم، ۱۴۲۸ق، ص ۸۲۳.
۲۲. ابن کثیر دمشقی؛ البدایة و النهایة، دار الفکر، بیروت، بی‌تا، ج ۳، ص ۲۲۴ – ۲۲۶.
۲۳. طباطبایی، پیشین، ج ۳، ۵۷۹.    
۲۴. طبرسی، ابوالفضل علی بن حسن؛ مشکاة الأنوار، کتابخانه حیدریه نجف اشرف، ۱۳۸۵ق، ص ۱۴۶.
۲۵. حرانی، ابن شعبه حسن بن علی؛ تحف العقول عن آل‌الرسولصلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم، انتشارات اسلامی جامعه مدرسین، قم، چ دوم، ۱۳۶۳ش، ص ۴۳.    
۲۶. آل عمران/سوره۳، آیه۶۴.    
۲۷. طباطبایی، پیشین، ج ۳، ۳۸۹.    
۲۸. انفال/سوره۸، آیه۶۲.    
۲۹. انفال/سوره۸، آیه۶۳.    
۳۰. حرانی، پیشین، ص ۳۷۳.    
۳۱. حجرات/سوره۴۹، آیه۱۰.    
۳۲. احمدی، بابک؛ مدرنیته و اندیشه‌ی انتقادی، نشر مرکز، تهران، چ چهارم، ۱۳۸۰ش، ۴۲ و ۴۳.
۳۳. بیهقی، پیشین، ج ۶، ۲۹۲۴.
۳۴. مغربی، نعمان بن محمد تمیمی؛ دعائم الإسلام، دارالمعارف مصر، ۱۳۸۵ق، ج ۱، ص ۶۴.
۳۵. ابن اشعث، محمد بن محمد؛ الجعفریات (الأشعثیات)، مکتبة النینوی الحدیثة، تهران، چ اول، بی تا، ص ۱۹۵.
۳۶. بخاری، پیشین، ص ۱۲۳۵.
۳۷. کلینی، پیشین، ج ۲، ۱۵۵.    
۳۸. کلینی، پیشین، ج ۵، ۱۴۳.    
۳۹. مغربی، پیشین، ج ۱، ۶۴.
۴۰. ابی داوود سجستانی، سلیمان بن اشعث؛ سنن ابی داوود، بیروت، چ اول، ۱۴۲۱ق، ج ۲، ص ۳۷۰.
۴۱. بیهقی، پیشین، ج ۶، ۳۸۲.
۴۲. کلینی، پیشین، ج ۲، ۲۹۲۸.
۴۳. شریف رضی، پیشین، ص ۵۸.
۴۴. مجلسی، پیشین، ج ۶۳، ۳۹۴.
۴۵. صدوق، محمّد بن علی بن بابویه؛ الخصال، جامعه مدرسین، قم، چ اول، ۱۳۶۲ش، ج ۱، ص ۳۳۴.    
۴۶. حجرات/سوره۴۹، آیه۱۲.    
۴۷. مجلسی، پیشین، ج ۵۶، ۴۰.
۴۸. مفید، محمد بن محمد؛ الأمالی، کنگره شیخ مفید،‌قم، چاپ: اول، ۱۴۱۳ق، ص ۴۶.
۴۹. بخاری، پیشین، ص ۱۲۴۲.
۵۰. کوفی اهوازی، پیشین، ص ۱۵.
۵۱. حشر/سوره۵۹، آیه۱۴.    
۵۲. شوری/سوره۴۲، آیه۱۰.    
۵۳. نساء/سوره۴، آیه۶۵.    
۵۴. قمی علی بن ابراهیم، تفسیر قمی؛ دار الکتاب، قم، چاپ چهارم، ۱۳۶۷ ش، ج ۱، ص ۱۰۸.
۵۵. انفال/سوره۸، آیه۶۳.    
۵۶. آل عمران/سوره۳، آیه۱۰۳.    
۵۷. طباطبایی، پیشین، ج ۳، ۵۷۲.    
۵۸. قندوزی، سلیمان بن ابراهیم؛ ینابیع الموده، اسوه، قم، چ دوم، ۱۴۲۲ق، ج ۱، ص ۳۵۶    
۵۹. نعمانی محمد بن ابراهیم؛ الغیبة، نشر صدوق، تهران، چ اول، ۱۳۹۷ق، ص ۴۰.    
۶۰. شوشتری، قاضی نورالله؛ احقاق الحق و ازهاق الباطل، مکتبة آیة الله العظمی مرعشی، قم، چ اول، ۱۴۰۹ق، ج ۴، ص ۳۷۵.
۶۱. بروجردی، آقا حسین؛ جامع احادیث شیعه، قم، ناشر: مولف، ۱۳۸۱ش، ج ۱، ص ۵۸.
۶۲. آل عمران/سوره۳، آیه۱۰۵.    
۶۳. طباطبایی، پیشین، ج ۳، ۵۷۹.    
۶۴. فیض کاشانی، پیشین، ۲۰۷ و ۲۰۹.
۶۵. صدوق محمّد بن علی بن بابویه، علل الشرائع، کتاب فروشی داوری، قم، چ اول، ۱۳۸۵ش، ج ۱، ص ۲۴۹.    
۶۶. طباطبایی، پیشین، ج ۶۰، ۱۱۰.
۶۷. نیشابوری مسلم بن حجاج، صحیح مسلم، دار المعرفه، بیروت، چ دوم، ۱۴۲۸ق، ص ۲۲۷.
۶۸. واخ یوآخیم، جامعه‌شناسی دین، ترجمه جمشید آزادگان، انتشارات سمت، چ اول، زمستان ۱۳۸۰ش، ص ۳۹.واخ یوآخیم، جامعه‌شناسی دین، ترجمه جمشید آزادگان، انتشارات سمت، چ اول، زمستان ۱۳۸۰ش، ص ۴۰.
۶۹. واخ، پیشین، ص ۶۰.
۷۰. معتمدنژاد کاظم، وسایل ارتباط جمعی، تهران، دانشگاه علامه، چ ششم، ۱۳۸۶ش، ص ۱۴۴.
۷۱. واخ، پیشین، ص ۳۸۹.
۷۲. نیشابوری، پیشین، ص ۸۹.
۷۳. حاکم نیشابوری حافظ ابی‌عبدالله محمد بن عبدالله، المستدرک علی‌الصحیین، دار الکتاب العربی، بیروت، ۱۴۲۹ ق، ج ۳، ۸۹.حاکم نیشابوری حافظ ابی‌عبدالله محمد بن عبدالله، المستدرک علی‌الصحیین، دار الکتاب العربی، بیروت، ۱۴۲۹ ق، ج ۳، ۹۰.
۷۴. نساء/سوره۴، آیه۹۴.    
۷۵. طباطبایی، پیشین، ج ۵، ۶۳.    
۷۶. هیثمی، پیشین، ج ۵، ۲۲۹.
۷۷. هیثمی، پیشین، ج ۵، ۲۲۲.
۷۸. طه/سوره۲۰، آیه۹۴.    
۷۹. طباطبایی، پیشین، ج ۱۱، ص۸۱.    
۸۰. حرانی، پیشین، ص ۴۸.    
۸۱. هیثمی، پیشین، ج ۵، ۲۲۳.



سایت پژوهه.    


رده‌های این صفحه : الفت | خانواده | فضائل اخلاقی




جعبه ابزار