• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

طوفان نوح

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلید واژه: گستره طوفان نوح، کیفیت کشتی نوح، مسافرین کشتی نوح
پرسش: در رابطه با کیفیت طوفان نوح و چگونگی کشتی آن حضرت و مسافرین آن توضیح فرمایید؟
پاسخ: حضرت نوح برای نجات پیروان خود از عذاب الهی از جانب خداوند مأمور ساخت کشتی با ویژگی‌هایی خاص شد. مسافرین این کشتی پیروان حضرت با گونه‌های مختلف حیوانات به صورت جفت بودند.





۱.۱ - جهانی یا منطقه‌ای بودن طوفان

در این که گستره‌ی طوفان زمان حضرت نوح ـ علیه السلام ـ جهانی بوده است، یا منطقه‌ای، اختلاف نظر است. هر کدام از این دو نظریه که مورد نظر باشد، شبهه و یا مشکل علمی ایجاد نمی‌کند، چون اولا مقیاس جمعیت جهان در آن زمان بسیار محدود بوده است، و طوفان زمان حضرت نوح ـ علیه السلام ـ تمام جمعیت محدود جهان، خانه‌های مسکونی، ارتفاعات و پناهگاه‌هاشان را فرا گرفته است. به اضافه این که این جوشش و بارش که تبدیل به طوفان سهمگین گشته است، و سراسر جهان را فرا گرفته‌ است، یکی از معجزات الهی بوده است که به عذاب عمومی تبدیل گشته است.
[۱] رسولی محلاتی، سید هاشم، قصص قرآن، تهران، علمیه اسلامیه، ششم، ۱۴۱۰ ه‌.ق، ج۱، ص۶۲.


۱.۲ - قدرت خداوند

آیا خداوند جهان آفرین و آب آفرین، قادر نیست هم از طریق جوشش زمین و هم از طریق بارش آسمانی، سراسر جهان طبیعت را معجزه آسا غرق در آب نماید؟! قرآن شریف می‌فرماید:
«آنگاه درهای آسمان را به آبی سیل آسا گشودیم، و از زمین چشمه‌هایی برشکافتیم، سپس آب(بسیار) برای کاری که مقدر بود، به هم برآمد.»

۱.۳ - جایگاه اصلی جوشش آب

مفسرین گفته‌اند: جایگاه اصلی جوشش آب از تنور بوده است، که تنور مزبور در خانه‌ی حضرت نوح ـ علیه السلام ـ یا در خانه‌ی زن مؤمنه‌ای در جایی که اکنون مسجد کوفه است، قرار داشت، که برای پختن نان از آن استفاده می‌کردند. آسمان نیز همانند دهانه‌ی مشک شروع به باریدن نمود.....
[۳] رسولی محلاتی، قصص قرآن، ج۱، ص۶۲.

قرآن شریف در این باره می‌فرماید:
تا به آنجا که فرمان ما در رسید و آب از تنور فوران کرد. آنگاه گفتیم که در آن کشتی از هر جانوری یک جفت سوار کن، و نیز خانواده‌ات را مگر کسی که حکم ما در باره‌ی او مقرر شده است....»

۱.۴ - آب سبب هلاکت یک نسل

به هر تقدیر خداوند هم سبب ساز است و هم سبب سوز، تنور آتش را محل فوران آب قرار می‌دهد چنان که آتش را بر حضرت ابراهیم ـ علیه السلام ـ گلستان می‌کند و آب که مایه‌ی حیات است، سبب هلاکت و انقراض یک نسل می‌شود.
[۵] قرائتی، محسن، تفسیر نور، تهران، مرکز فرهنگی درس‌های از قرآن، اول، ۱۳۷۷، ج۵، ص۳۰۹.


۱.۵ - نابودی اعجاز آمیز بعثت ستیزان

نابودی اعجاز آمیز بعثت ستیزان از هر طریقی که باشد، هیچ بعدی ندارد و از این قبیل موارد، در سرنوشت اقوام دیگر پیامبران نیز فراوان بوده است. قرآن شریف می‌فرماید:
« شعیب گفت: و ای قوم من، شما را ستیزه جویی با من به آنجا نکشاند که همانند آن چه بر سر قوم نوح یا قوم هود یا قوم صالح آمد، بر سر شما هم بیاید، و قوم لوط از شما دور نیست».

۱.۶ - طوفان نوح فراتر از علم جغرافیا

طوفان نوح و کشتی و این داستان به هم پیوسته فراتر از علم جغرافیا است، که امروزه در بحث‌های علمی مطرح است. باضافه این که خود داستان طوفان و کشتی حضرت نوح و یا سایر معجزات الهی دور از برهان نیست. کار خارق‌العاده‌ای است که با سرعت انجام می‌گیرد و دلایل آن نیز خفیه است و برای افراد معمولی روشن نیست.




۲.۱ - اندازه کشتی

در مورد طول و عرض، ارتفاع و کیفیت کشتی اختلاف نظر است.
۱. برخی گفته‌اند: طول آن ۱۲۰۰ ذراع و عرض آن ۸۰۰ ذراع و ارتفاع آن ۸۰ ذراع بوده است. بر طبق این قول روایتی هم از امام صادق ـ علیه السلام ـ نیز رسیده است.
۲. بعضی گفته‌اند: طول آن ۷۰۰ ذراع و عرض آن ۳۰۰ ذراع و ارتفاع آن ۸۰ ذراع بوده است.
۳. قول دیگر: طول آن را ۳۰۰ ذراع و عرض آن را ۸۰ ذراع و ارتفاع آن را ۳۰ ذراع گفته‌اند.

۲.۲ - خصوصیات داخل کشتی

۱. از ابن عباس نقل شده است؛ که کشتی مزبور دارای سه طبقه بوده است. طبقه‌ی زیرین، طبقه میانی و طبقه‌ی فوقانی که طبقه‌ی فوقانی آن اختصاص داشت برای نجات یافتگان از انسان‌ها.
[۷] رسولی محلاتی، قصص قرآن، ج۱، ص۶۲.

۲. در اعلام قرآن آمده: به موجب منظومه‌ی بابلی، کشتی دارای هفت طبقه است و داخل هر طبقه، عرضا به نُه قسمت شده است.
[۸] خرائلی، محمد، اعلام قرآن، ص۶۴۴.

۳. قرآن شریف اشاره‌ای به اندازه‌ و خصوصیات کشتی ننموده و فقط فرموده: ما او و کسانی که با او در کشتی جمع آمده بودند، نجات دادیم.

۲.۳ - شکل ظاهری کشتی

برخی در مورد آن نوشته‌اند: نوح سر کشتی را هم چون طاووس، گردن آن را همچون گردن عقاب، سینه‌ی آن را چون سینه‌ی کبوتر، دم آن را چون دم خروس، نوک آن را چون نوک باز و بال‌های آن را چون بال‌های عقاب ساخت و سپس بر آن«زفت» مالید و آن را هفت طبقه، و برای هر طبقه، دری قرار داد.
[۱۰] نویری، احمد، نهایه‌الارب فی فنون الادب، ج۱۳، ص۴۶.


۲.۴ - ساخت کشتی زیر نظر خداوند

به هر تقدیر قرآن شریف می‌فرماید: «و کشتی را زیر نظر ما و وحی ما بساز و درباره‌ی کسانی که ستم و شرک ورزیده‌اند، با من سخن مگو، که ایشان غرق شدنی‌ هستند.»
کشتی با شدت و کثرت مراقبت خداوند منان و قهار ساخته شد.چون برای هر یک از مهر و قهر الهی وسیله‌ای لازم است، کشتی برای نجات و آب برای غرق و هلاکت....
[۱۳] تفسیر نور، ج۵، ص۳۰۹.





۳.۱ - جفت بودن موجودات

قرآن شریف در مورد گونه‌های جانداران می‌فرماید: در آن از هر جانوری جفتی دوگانه را سوار کن؛ و نیز خانواده‌ات را، مگر از ایشان که وعده ما از پیش درباره او تحقق یافته است....»
در جای دیگر می‌فرماید: «من کل زوجین اثنین» یعنی از هر موجودی یک جفت.

۳.۲ - تعداد پیروان حضرت نوح

در حدیثی آمده است که تعداد ایمان آورندگان هفتاد نفر بوده‌اند. قرآن شریف به طور اجمال می‌گوید: «جز اندکی به او ایمان نیاورده‌اند». برخی از مفسران گفته‌اند تعداد ایمان آورندگان هشتاد نفر بوده‌اند. عده‌ای تعداد آنها را هفتاد و هشت نفر و عده‌ای دیگر تعداد آنها را ده و برخی تعداد آنها را هفت نفر ذکر کرده‌اند.
این تعداد از نجات یافتگان انسان، چه طبق نظریه اکثر، هشتاد نفر، و چه طبق نظریه حداقل (هفت نفر)، آن هم در یک طبقه‌ی کشتی، خیلی طبیعی و معمولی است و هیچ استبعادی را به همراه ندارد.
[۱۷] رسولی محلاتی، قصص قرآن، ج۱، ص۶۲.


۳.۳ - گونه‌های حیوانات

در مورد گونه‌های جانوران نیز اختلاف نظرهای وجود دارد.

۳.۳.۱ - جانوران آبزی

جانوران آبزی از گونه‌های جانداران جدا می‌شوند، چون طوفان مشکلی برای حیات آنها ایجاد نمی‌کند.

۳.۳.۲ - جانواران خشک زی

در مورد جانوران خشک زی نیز اختلاف است. در تفسیر عیاشی، ذیل آیه‌ی ۱۴۳ سوره انعام حدیثی از امام صادق ـ علیه السلام ـ نقل شده که: هشت جفت از جانوران در کشتی حضرت نوح جا داده شدند. این هشت جفت چهار نژاد اهلی هستند که عبارتند از نژاد گوسفند، گاو، شتر و بز و چهار نژاد وحشی از همین‌ها. هر کدام نر و ماده و اهلی و وحشی. در روایت دیگر سگ و خوک نیز نقل شده است.
[۲۰] قرشی، سید علی اکبر، قاموس قرآن، ج۷، ص۱۲۴.

برخی نقل کرده‌اند که: فقط گونه‌های از جانوران نر و ماده‌ای که نفعی از آنها متصور باشد، در کشتی حضرت نوح ـ علیه السلام ـ حمل شده‌اند.
[۲۱] قاموس قرآن، ج۷، ص۱۲۴.
برخی گفته‌اند: در زمان حضرت نوح چند قسم بیشتر از جانوران در روی زمین پیدا نشده بودند، و نوح فقط نسل آنها را حفظ کرده است، و بقیه حیوانات بعدا پیدا شده‌اند. عده‌ای گفته‌اند: طوفان حضرت نوح منطقه‌ای محدود بوده است، و گونه‌های جانداران نیز محدود بوده است.
[۲۲] قاموس قرآن، ج۷، ص۱۲۴.


۳.۳.۳ - نظریه قائلین به منطقه ای بودن طوفان

برخی از قائلین به منطقه ای بودن طوفان می گویند حضرت نوع تنها حیواناتی را که مختص آن منطقه خاص بوده و امکان انقراضشان محتمل بوده را با کشتی نجات داده، شاید این نظریه از همه منطقی تر و به حقیقت نزدیک تر باشد. اگر نظریه‌ی عمومی بودن طوفان مورد نظر باشد، حداقل باید ۳۵۰۰ نوع از حیوانات را وارد کشتی نماید همچنین غذایی که بتواند در آن مدت طولانی(حداقل شش ماه و حداکثر یک سال و ده روز را نوشته‌اند) آنها را تامین کند.
[۲۳] پور حسین، محمد کاظم، سیمای نوح در ادیان الهی، قم. تامین، اول، ۱۳۸۳، ص۱۶۵.

طبق این نظریه و نگرش به ظاهر مشکل به نظر می‌رسد که همه‌ی گونه‌های جانداران در کشتی حمل شده باشند ولی هر چه باشد، کشتی نوح، یک کشتی معمولی نبوده. چون خود کشتی آیت و معجزه‌ی الهی بوده است این کشتی با نظارت و شدت مراقبت الهی ساخته شده همه چیز حساب شده و پیش بینی شده بود... با توجه به این، منطقی به نظر نمی‌رسد که گفته شود، اندازه‌ی کشتی متناسب با جفت‌های نجات یافتگان نبوده و در کنار کشتی تراکمی از جانداران بوجود آمده و در نهایت به علت کمی جا، تعداد زیادی از جانداران و حیوانات خشک زی، که بنابر نجات آنها بود، در طوفان غرق شده‌اند.


داستان کشتی، طوفان، گستره و اندازه‌ی کشتی، همه آیت و معجزه‌ی الهی بوده است.


۱. قصص الانبیاء(تاریخ انبیاء) عماد الدین حسین اصفهانی.
۲. قصص الانبیاء، ابن کثیر.


۱. رسولی محلاتی، سید هاشم، قصص قرآن، تهران، علمیه اسلامیه، ششم، ۱۴۱۰ ه‌.ق، ج۱، ص۶۲.
۲. قمر/سوره۵۴، آیه۱۱-۱۲.    
۳. رسولی محلاتی، قصص قرآن، ج۱، ص۶۲.
۴. هود/سوره۱۱، آیه۴۰.    
۵. قرائتی، محسن، تفسیر نور، تهران، مرکز فرهنگی درس‌های از قرآن، اول، ۱۳۷۷، ج۵، ص۳۰۹.
۶. هود/سوره۱۱، آیه۸۹.    
۷. رسولی محلاتی، قصص قرآن، ج۱، ص۶۲.
۸. خرائلی، محمد، اعلام قرآن، ص۶۴۴.
۹. شعراء/سوره۲۶، آیه۱۱۹.    
۱۰. نویری، احمد، نهایه‌الارب فی فنون الادب، ج۱۳، ص۴۶.
۱۱. هود/سوره۱۱، آیه۳۷.    
۱۲. تفسیر المیزان، ج۱۰، ص۲۲۳.    
۱۳. تفسیر نور، ج۵، ص۳۰۹.
۱۴. مؤمنون/سوره۲۳، آیه۲۷.    
۱۵. هود/سوره۱۱، آیه۴۰.    
۱۶. هود/سوره۱۱، آیه۴۰.    
۱۷. رسولی محلاتی، قصص قرآن، ج۱، ص۶۲.
۱۸. انعام/سوره۶، آیه۱۴۳.    
۱۹. زمر/سوره۳۹، آیه۶.    
۲۰. قرشی، سید علی اکبر، قاموس قرآن، ج۷، ص۱۲۴.
۲۱. قاموس قرآن، ج۷، ص۱۲۴.
۲۲. قاموس قرآن، ج۷، ص۱۲۴.
۲۳. پور حسین، محمد کاظم، سیمای نوح در ادیان الهی، قم. تامین، اول، ۱۳۸۳، ص۱۶۵.



اندیشه قم.    


رده‌های این صفحه : تاریخ انبیاء | حضرت نوح | قصص قرآنی




جعبه ابزار