• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

قوم هود

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: قوم هود.

پرسش: قوم هود چه کسانی بوده‌اند؟

پاسخ: قوم هود از اقوام عرب ما قبل تاریخ هستند. این قوم، در نعمت زندگی می‌کردند؛ اما رفته‌رفته به بت‌پرستی گراییدند و از مستکبران اطاعت نمودند.



قوم هود از اقوام عرب ما قبل تاریخ هستند و از آثار و اخبار آن‌ها در تاریخ، تنها داستان‌هایی باز مانده است که قابل اعتماد نیست.


در قرآن گاه از آن‌ها به «عاد اولی» یاد شده است، از همین‌جا فهمیده می‌شود که «عاد ثانیه» نیز وجود داشته‌اند که در احقاف، وادی بین عمان و سرزمین مهره، و پس از قوم نوح بوده‌اند.


اوصاف آنان در قرآن عبارت است از:‌ اندام‌های کشیده و قامت‌های بلند قوی و خشن، شهرهای آباد و زمین‌های سرسبز، باغ‌ها و نخلستان‌ها و کشاورزی، و نیز آنان مقام کریم داشتند.


این قوم، در نعمت زندگی می‌کردند؛ اما رفته‌رفته به بت‌پرستی گراییدند و از مستکبران اطاعت نمودند.


پس خداوند حضرت هود را فرستاد تا آنان را به راه حق هدایت کند و به خداپرستی دعوت نماید و از بت‌پرستی باز دارد. حضرت هود آن‌ها را بسیار موعظه کرد و راه‌نمایی فرمود، ولی نپذیرفتند و سر باز زدند و تنها تعداد کمی ایمان آورده و بیش‌تر مردم با او به دشمنی برخاستند و او را دیوانه و سفیه نامیدند و از او خواستند عذاب‌هایی را که وعده داده، نازل شود.


خدای متعال تند بادی فرستاد و آنان را هلاک کرد. قرآن کریم عذاب آنان را چنین بیان می‌کند: «وَ اَمَّا عادٌ فَاُهْلِکُوا بِرِیح صَرْصَر عاتِیَة سَخَّرَها عَلَیْهِمْ سَبْعَ لَیال وَ ثَمانِیَةَ اَیَّام حُسُوماً فَتَرَی الْقَوْمَ فِیها صَرْعی کَاَنَّهُمْ اَعْجازُ نَخْل خاوِیَة»؛ آن‌ها هشت روز و هفت شب ادامه داشت؛ پس از آن قامت‌های بلند مردم مانند نخل‌های ریشه کن شده، روی زمین افتادند. تندباد آنان را مانند نخل خرما از زمین ریشه‌کن و در گوشه‌ای پرتاب می‌کرد؛ سرانجام خداوند آن قوم را هلاک کرد و هود و مؤمنان را نجات داد.


در روایات اسلامی درباره حضرت هود چنین آمده است:

۷.۱ - حدیثی از امام باقر

حضرت امام باقر (علیه‌السلام) فرمود: «زمانی که عمر نوح (علیه‌السلام) به آخر نزدیک شد و نبوتش پایان یافت، خداوند بر او وحی فرستاد: ‌ای نوح! نبوت تو به آخر رسیده است، علم و دانشی که نزد تو است و ایمان و اسم اکبر و میراث علم و آثار علم نبوت را در نسل خود قرار ده».

۷.۲ - حدیثی از حضرت نوح

حضرت نوح (علیه‌السلام) به سام درباره پیامبری به نام هود، بشارت داد (بین نوح و هود چند نسل از پیامبران فاصله است) و فرمود: خداوند پیامبری مبعوث می‌کند که هود نام دارد و قوم خود را به خداپرستی دعوت می‌نماید؛ اما آن‌ها پیامبر را تکذیب می‌کنند و خداوند آنان را به وسیله تندباد هلاک خواهد کرد.هر کس از شما هود را درک کند (مراد هر کسی از نسل شما در زمان حضرت هود است)، به او ایمان بیاورد و از او اطاعت کند تا از عذاب نجات یابد.»

۷.۳ - حدیثی از امام صادق

حضرت امام صادق (علیه‌السلام) فرمود: «وقتی حضرت هود به پیامبری مبعوث شد، گروهی از نسل سام به او ایمان آوردند و بقیه که ایمان نیاوردند، هلاک شدند. حضرت هود به پیامبری به نام صالح بشارت داد».


اقوام بسیاری به علت جهل و ناسپاسی، طغیان کرده‌اند و سرانجام به عذاب سخت مبتلا شده‌اند.


۱. محمدی ری‌شهری، محمد، میزان الحکمه، ج۴، ص۳۰۴۸.    
۲. نجم/سوره۵۳، آیه۵۰.    
۳. احقاف/سوره۴۶، آیه۲۱.    
۴. اعراف/سوره۷، آیه۶۹.    
۵. قمر/سوره۵۴، آیه۲۰.    
۶. الحاقه/سوره۶۹، آیه۷.    
۷. فصلت/سوره۴۱، آیه۱۵.    
۸. شعراء/سوره۲۶، آیه۱۳۰.    
۹. شعراء/سوره۲۶، آیه۱۳۳-۱۳۴.    
۱۰. الحاقه/سوره۶۹، آیه۷.    
۱۱. الحاقه/سوره۶۹، آیه۷.    
۱۲. قمر/سوره۵۴، آیه۲۰.    
۱۳. هود/سوره۱۱، آیه۵۸.    
۱۴. شیخ صدوق، محمد بن علی، کمال الدین و تمام النعمه، ص۱۳۶، ح۵.    
۱۵. کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، ج۸، ص۱۱۵، ح۹۲.    



سایت‌ اندیشه قم، برگرفته از مقاله «قوم هود»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۵/۱۰/۱۴.    






جعبه ابزار