• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

وظایف پیامبر اکرم و حضرت مهدی

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: پیامبر اکرم (صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم)‌، امام زمان (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف)، ارشاد، جهاد، مسلمان شدن.

پرسش: در قرآن آمده که به حضرت محمد (صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم)‌ می‌فرماید وظیفه تو فقط دعوت کردن و ارشاد مردم است و مابقی به عهده ماست؟ ولی در روایات آمده که حضرت قائم به زور شمشیر، مردم را وادار به مسلمان شدن می‌کنند؟

پاسخ: دستور خداوند متعال و روش برخورد پیامبر اکرم (صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم) فقط دعوت و ارشاد نبود؛ بلکه در برخی موارد، برای رعایت مصالح دین و جامعه به شمشیر متوسل می‌شدند.
هم‌چنین پیش از اینکه امام مهدی (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) از شمشیر استفاده کنند، توده‌های مردم و عده زیادی به حقانیت ایشان پی‌می‌برند و دین اسلام را قبول می‌کنند و جنگ و خون‌ریزی فقط برای عده کمی از گردن‌کشان و مستکبران عالم است که مانع رشد و تکامل انسان‌ها می‌شوند و جنگ‌های امام مهدی (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) برای مجبور کردن دیگران به پذیرش اسلام نیست؛ بلکه برای ریشه‌کن کردن ظلم و بیدادگری و گسترش عدالت جهانی است.




مطالعه تاریخ بشری ـ از روزی که تاریخ بر جای مانده است ـ به‌خوبی این واقعیت را آشکار می‌سازد که موانع راه رشد و تکامل انسان، جز با قدرت و خونریزی، از سر راه برداشته نمی‌شود و تعالیم اخلاقی و اصول تربیتی ـ هر چند تأثیرهای ژرف و گسترده داشته است ـ لیکن این تأثیرها، در برخی افراد نجیب انسانی بوده است و در طبقه سلطه‌طلب، دنیادار و استثمار‌گر که منابع اقتصادی، سیاسی و نظامی جامعه‌ها را در دست داشته و دارند، یا هیچ تأثیر نداشته و یا تأثیر آن تحول‌آفرین و دگرگون‌ساز نبوده است. برای تربیت و هدایت آنان، باید عامل دیگری به کار می‌رفته است تا سد راه انسان‌ها نشوند و راه رشد را بر توده‌های مردم نبندند، تا همگان بتوانند بدون هیچ مانعی به راه رشد خویش ادامه دهند؛ از‌این‌رو مسئله جنگ و کاربرد نیرو به عنوان یک ضرورت برای دست‌یابی به هدف‌های انسانی مطرح می‌شود. اسلام با توجه به همین واقعیت‌ها، جنگ را نه به عنوان هدف و آرمان، بلکه به عنوان راه و وسیله برای تحقق توحید و عدل پذیرفته است.


در مورد اینکه در قرآن خطاب به حضرت محمد (صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم) آمده وظیفه تو فقط دعوت کردن و ارشاد مردم است و مابقی به عهده ماست، باید گفت که در جای دیگری از قرآن آمده که «وَقَاتِلُوهُمْ حَتَّی لَا تَکُونَ فِتْنَةٌ وَیَکُونَ الدِّینُ لِلَّهِ...»؛ یعنی با آنان نبرد کنید تا دیگر فتنه‌ای نباشد و دین برای خدا شود ...».
پس ملاحظه می‌شود که پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم) تنها مأمور به ارشاد و موعظه نبودند؛ بلکه مأمور به جهاد و مبارزه نیز بودند، به ‌اندازه‌ای که شخص پیامبر در مدت حدود سیزده سال که در مدینه تشکیل حکومت اسلامی دادند، بیش از هفتاد جنگ ضد مشرکین و دشمنان اسلام داشته‌اند.

۲.۱ - کلام پیامبر

پیامبر اکرم (صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم) می‌فرمایند: «اَلْخَیْرُ کُلُّهُ فِی اَلسَّیْفِ وَ تَحْتَ ظِلِّ اَلسَّیْفِ وَ لاَ یُقِیمُ اَلنَّاسَ اِلاَّ اَلسَّیْفُ وَ اَلسُّیُوفُ مَقَالِیدُ اَلْجَنَّةِ وَ اَلنَّارِ»؛ تمام نیکی و خیر در شمشیر و در زیر سایه شمشیر است و مردم را جز شمشیر راست نمی‌کند و شمشیرها کلیدها‌ی بهشت و دوزخ‌اند».

از مطالب فوق نتیجه می‌گیریم که دستور خداوند متعال و روش برخورد پیامبر اکرم (صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم) فقط دعوت و ارشاد نبود؛ بلکه در برخی موارد، برای رعایت مصالح دین و جامعه به شمشیر متوسل می‌شدند.


اما درباره نحوه برخورد امام زمان (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) باید گفت که متأسفانه با تبلیغات وسیع دشمنان اسلام و تشیع، این مطلب در ذهن عموم مردم جا افتاده است که امام زمان (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) هنگام ظهور و قیام، دست به کشتار وسیع مردم می‌زند و به کوچک‌ترین بهانه‌ای گردن مردم را می‌زند و حال آنکه واقعیت برخلاف آن است و این‌گونه نیست که امام مهدی (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) کسی را مجبور به اسلام آوردن کند؛ زیرا با توجه به آیات و روایات پی می‌بریم که یهود و نصارا تا روز قیامت باقی خواهند ماند؛ هر چند ممکن است در اقلیت باشند و بدون آنکه صاحب اختیار و اقتدار گردند، در پناه دولت اسلامی، جان و مال و آبرو و ناموس آنها محفوظ است؛ پس این‌طور نیست که همه به زورِ شمشیر مسلمان شوند.

۳.۱ - کلام خداوند

خداوند متعال می‌فرماید: «و ما از کسانی که ادعای نصرانیت داشتند، پیمان گرفتیم؛ پس قسمتی از پندهای ما را فراموش کردند، ما هم دشمنی و کینه را تا قیامت در بین آنها‌ انداختیم».
از این آیه استفاده می‌شود که یهود و مسیحیان تا روز قیامت وجود دارند؛ بنابراین آنها به اسلام آوردن مجبور نمی‌شوند.

۳.۲ - روایتی از امام صادق

ابوبصیر می‌گوید به امام صادق (علیه‌السلام) عرض کردم صاحب الامر با اهل ذمه، یهود و نصارا چه خواهد کرد؟ فرمودند: مانند پیامبر اکرم (صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم) با آنان مصالحه می‌کند، آنها هم با کمال تواضع و خواری جزیه می‌دهند».


از سوی دیگر، چون هدف از خلقت انسان، رشد و تکامل، معرفت و شناخت اوست، پس باید روزی این هدف تحقق یابد؛ از‌این‌رو در دوران ظهور، که روزگار تحقق همه آرمان‌های انسانی و الهی است، شناخت انسان به تکامل نهایی می‌رسد و در ابعاد گوناگون دانایی، از جهان‌شناسی، انسان‌شناسی و خدا‌شناسی عروج لازم را می‌یابد. البته این موضوع از مهم‌ترین برنامه‌ها و اقدام‌های حضرت مهدی (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) است و از این رهگذر دو محور اساسی تحقق می‌پذیرد:
۱. با گسترش شناخت و کشف اسرار کائنات، پایه‌های خدا‌شناسی استوار می‌شود.
۲. گسترش شناخت و دانایی، تشکیل جامعه انسانی سامان‌یافته و مرفه را ممکن می‌سازد.


قبل از به کار بردن شمشیر، توده‌های مردم و عده زیادی به حقانیت امام مهدی (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) پی‌ می‌برند و دین اسلام را قبول می‌کنند و جنگ و خون‌ریزی فقط برای عده کمی از گردن‌کشان و مستکبران عالم است که مانع رشد و تکامل انسان‌ها می‌شوند و جنگ‌های امام مهدی (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) برای مجبور کردن دیگران به پذیرش اسلام نیست؛ بلکه برای ریشه‌کن کردن ظلم و بیدادگری و گسترش عدالت جهانی است.


۱. موعود‌شناسی و پاسخ به شبهات (مؤلف: علی‌اصغر رضوانی).
۲. دادگستر جهان (ابراهیم امینی).
۳. مهدی منتظر (شیخ محمد‌جواد خراسانی).



۱. بقره/سوره۲، آیه۱۹۳.    
۲. حر عاملی، محمد بن حسن، وسائل الشیعه، ج۱۱، ص۵، کتاب جهاد باب وجوبه علی الکفایة... ناشر الاسلامیة، بیروت.    
۳. مائده/سوره۵، آیه۱۴.    
۴. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۵۲، ص۳۸۱، داراحیاء التراث العربی بیروت، لبنان، چ۳.    
۵. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۵۲، ص۳۷۶، داراحیاء التراث العربی بیروت، لبنان، چ۳.    



سایت ‌اندیشه قم، برگرفته از مقاله «وظایف پیامبر اکرم و حضرت مهدی»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۸/۰۸/۱۹.    







جعبه ابزار