• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

مدینه

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: شهر مدینه.
پرسش: شهر مدینه در چه زمانی ساخته شد؟
پاسخ:



شهر مدینه در شمال غربی شبه‌جزیره‌ی عربستان و در شمال شهر مکه مکرمه واقع شده است. از غرب و شرق به‌وسیله حرّه‌ها (سنگلاخ) محاصره شده است و چندین کوه ـ کوه احد در شمال، کوه عیر در جنوب و کوه جمارات در غرب ـ در مدینه واقع است و در مدینه سه دره وجود دارد. عقیق، بطحان و قنات.
[۱] بن سلام، احمد سعید، المدینه المنوره فی القرت الرابع عشر الهجری، ص ۱۳، مدینه، ۱۴۱۴ق.



تاریخ تشکیل مدینه از دو جهت قابل بررسی است: قبل از اسلام و بعد از اسلام.




۳.۱ - نخستین ساکنان مدینه پس از طوفان نوح

نخستین ساکنان یثرب را پس از طوفان نوح ـ علیه‌السلام ـ چهار قسمت دانسته‌اند:

۳.۱.۱ - اول

فرزندان (عبیل) که از بازماندگان کشتی نوح که بر کوه جرای (آرارات) نشسته بود، خارج شده در شهر یثرب فرود آمدند و این شهر به‌نام نخستین ساکن آن یعنی یثرب بن عبیل بن عوص ابن ارم بن سلم بن نوح یثرب نامیده شد.
[۲] مسعودی، ابوالحسن علی بن الحسین شافعی، مروج الذهب و معادن الجوهر، ج ۲، ص ۱۵۵، مطبعه البهیه، مصر، دارالقلم، لبنان ۱۴۰۸ق.


۳.۱.۲ - دوم

بعضی اولین ساکنان آن‌ را یثرب بن قافیه بن مهلابیل بن ارم بن عبیل بن عوص بن ارم سام بن نوح دانسته‌اند.
[۳] مسعودی، ابوالحسن علی بن الحسین شافعی، مروج الذهب و معادن الجوهر، ج ۲، ص ۱۵۵، مطبعه البهیه، مصر، دارالقلم، لبنان ۱۴۰۸ق.


۳.۱.۳ - سوم

بعضی اظهار داشته‌اند نخستین ساکنان مدینه پس از طوفان اقوام صعل و فالح بودند که قوم فاسق و فاجر بودند که خداوند داوود نبی ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ را به اصلاح آنان فرستاد.

۳.۱.۴ - چهارم

آخرین گروه نظرشان این است که قوم عمالقه در این سرزمین ساکن شده و یثرب را به وجود آوردند، اما یهودیان بارها در طول تاریخ به این سرزمین مهاجرت کرده‌اند. مورخان، مهاجران اولیه یهود را از هزار تا هفت‌صد سال پیش از میلاد مسیح ثبت کرده‌اند. و حدود چهارصد تا پانصد سال قبل از اسلام اقوامی از یمن به نام اوس و خزرج به یثرب رفتند که جمعیت غالب آن‌جا را تشکیل دادند که این دو قبیله سیزده سال بعد از بعثت پیامبر اسلام میزبان پیامبر و مسلمانان شدند و نقش مهمی را در حفظ و گسترش اسلام ایفا نمودند. که این دو قوم سرزمین یثرب را توسعه دادند.
[۵] قائدان، اصغر، تاریخ و آثار اسلامی مکه مکرمه و مدینه منوره، ص ۱۷۵، مرکز تحقیقات حج مشعر، تهران، ۱۳۹۰ش.



در ذی‌الحجه سال یازدهم بعثت، پیامبر اسلام ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ با شش نفر از خزرجیان در منا گفت‌وگو کرد و اسلام را بر آنان عرضه نمود. سال بعد تعداد یازده نفر از انصار با پیامبر در عقبه‌ی منا پیمانی بستند و در سال سیزدهم تعداد ۷۳ نفر از اوس و خزرج که ۲ نفر آنان زن بودند خدمت پیامبر ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ رسیدند، ضمن پذیرش اسلام از پیامبر دعوت کردند تا به یثرب آمده و رهبری این شهر را برعهده بگیرد؛ لذا پیامبر اسلام در نخستین شب ربیع الاول سال چهاردهم بعثت، از سوی خداوند برای ادامه مأموریت الهی خود عازم یثرب شد که این هجرت از مکه به مدینه، برای اسلام و برای جهان تاریخ جدیدی را آغاز کرد و از همان سال و با مهاجرت پیامبر خدا ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ به یثرب این شهر مدینة النبی یا مدینه نام یافت و بدین صورت شهر مدینه با محوریت اسلام تشکیل شد.

۴.۱ - چگونگی تشکیل گروه انصار

با ظهور اسلام، پیامبر اکرم ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ اهل یثرب را به هدایت، صلح و دوستی رهنمون ساخت. آن‌ حضرت برای ترویج اسلام، و جهت التیام بیماری عداوت و دشمنی و اعاده امنیت به مدینه، رهسپار این شهر شد و با اتحاد بین قبیله اوس و خزرج، گروه انصار را به وجود آورد.


۱. بن سلام، احمد سعید، المدینه المنوره فی القرت الرابع عشر الهجری، ص ۱۳، مدینه، ۱۴۱۴ق.
۲. مسعودی، ابوالحسن علی بن الحسین شافعی، مروج الذهب و معادن الجوهر، ج ۲، ص ۱۵۵، مطبعه البهیه، مصر، دارالقلم، لبنان ۱۴۰۸ق.
۳. مسعودی، ابوالحسن علی بن الحسین شافعی، مروج الذهب و معادن الجوهر، ج ۲، ص ۱۵۵، مطبعه البهیه، مصر، دارالقلم، لبنان ۱۴۰۸ق.
۴. سمهودی، ابولحسن علی بن احمد، وفاءالوفا باخبار دارالمصطفی، حققه و فصله، محمد بن مهی‌الدین عبدالحمید، ج ۱، ص ۱۶۵، مطبعة السعادة، قاهره، چاپ اول، ۱۳۷۴ ق.    
۵. قائدان، اصغر، تاریخ و آثار اسلامی مکه مکرمه و مدینه منوره، ص ۱۷۵، مرکز تحقیقات حج مشعر، تهران، ۱۳۹۰ش.



پایگاه اسلام کوئست.    


رده‌های این صفحه : اماکن | جغرافیای اسلامی




جعبه ابزار