• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

عیوب مومن

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



پرسش: مگر مؤمن آینه مومن نیست؟چرا بیان عیوب مومن اشکال دارد ؟



بیان عیوب مومن در صورتی که مخفیانه و فقط بصورت تذکر خصوصی باشد نه تنها ایرادی ندارد بلکه بنا بر روایتی از امام صادق (علیه السلام) بهترین هدیه به اوست. چرا که از جمله ویژگی های انسان مومن و متخلّق به اخلاق حسنه صفت عیب زدایی است .
همه می دانند که عیب جویی از صفات زشت و ناپسند به به شمار می رود ولی عیب زدایی از صفات بسیار خوب و پسندیده است زیرا انسان در صورتی کامل می شود که عیوب خود را برطرف سازد و شکی نیست که تمام افراد بشر جز معصومین نواقص و کمبودهایی دارند و هیچ یک از گناه و اشتباه خالی نیستند .


پس انسان برای عیب زدایی یا بهتر بگویم برطرف کردن عیوب خود اول باید آنها را بشناسد . اما چگونه انسان به عیوب خود آگاه می شود ؟
پاسخ : انسان می تواند از سه راه به عیبهای خود واقف شود :
۱. مراقبت و محاسبه ؛ یعنی اگر انسان مواظب اعمال و رفتار خویش باشه و خودش رو مورد محاسبه و حسابرسی قرار بده ، به ویژه اگر خود را با معیارها و الگوهای مورد قبول صالحان و پارسایان مقایسه کنه چون خودش رو فاقد فضیلتهای آنها می بینه به خوبی می تونه به عیوب خویش پی ببرد .
۲. عبرت گرفتن از رفتار و کردار افراد بزهکار و نادرست ، که به قول سعدی لقمان را گفتند : ادب از که آموختی ؟ گفت : از بی ادبان
۳. معاشرت با دوستان مخلص و صدیق که از نصیحت کردن تو دریغ نداشته باشند و از روی خیرخواهی عیوب تو را بدون تملّق و چرب زبانی تذکّر دهند .
بله ، دوستان واقعی و با ایمان می توانند در این مسیر بهترین راهنما برای انسان باشند در صورتی که او هم به نصیحت های آنها گوش دهد و از آنها بخواهد او را در مورد اشتباهات و لغزشهایش آگاه و راهنمایی کنند .


از این رو است که امام صادق (علیه السلام) فرمودند :
« سعی کنید اوقات شبانه روز خود را به چهار قسمت تقسیم کنید : یک قسمت برای عبادت و خلوت با خدا ، یک قسمت برای تأمین معاش و تحصیل (به دست آوردن) هزینه زندگی ، قسمتی برای رفت و آمد و معاشرت با برادران مورد اعتمادی که شما را به عیوبتان آگاه می سازند و قلبا نسبت به شما خلوص و صفا دارند ، و ساعتی را نیز برای تفریح و لذایذ مشروع خود اختصاص دهید و به وسیله این ساعت { : ساعت استراحت } می توانید خود را برای ساعت دیگر آماده کنید . »
[۲] تحف الغقول ، ص ۳۰۷.



در توضیح این که دوست خوب چه کسی است آمده است دوست تو کسی است که تو را از کارهای زشت باز دارد و دشمنت کسی است که کارهای زشت تو را نیک جلوه دهد .
امام صادق (علیه السلام) می فرمایند : «محبوب ترین برادر نزد من کسی است که عیوبم را به من اهدا کند.»
[۳] تحف العقول ، ص ۲۷۳.
[۴] اصول کافی.
[۵] وسائل شیعه.

پس کسی که ادعای دوستی می کند ولی عیوب انسان را تذکر نمی دهد و هر گونه نقص و عیبی که می بیند بی تفاوت از آن می گذرد دوست واقعی نیست و چه بسا دشمن انسان ( هر چند از روی دشمنی ) خدمتی به انسان می کند و عیوب او را تذکر می دهد ، که اگر تذکر نمی داد او نمی توانست به سادگی به عیوب خود پی ببرد
از صـحبـت دوستــی بـرنجـم کاخلاق بدم حسـن نماید
عـیـبـم هـنــر و کـمـال بـیـنـد خارم گـل و یـاسمن نماید
کو دشمن شوخ چشم بیباک تـا عیـب مـرا به من نماید


همانگونه که عیب جویی زشت و حرام است کتمان عیب نیز خیانت است زیرا مؤمن باید مانند آیینه باشد و زشتیها و زیباییهای برادر دینی خود را نشان بدهد منتها به خود او نه به دیگران ، که شأن آیینه همین است .
امام صادق (علیه السلام) فرمودند : « کسی که برادر دینی خود را گرفتار عمل ناپسندی می بیند و می تواند او را از این کار باز دارد اگر چنین نکند به او خیانت ورزیده است .»


در ادامه بحث عیب زدایی نوبت به عیب جویی می رسد و بیان تفاوت آن چون این دو بر حسب ظاهر یادآوری و بازگو کردن عیوب دیگری است ولی عیب جویی به انگیزه تحقیر و کوچک شمردن است و عیب زدایی به قصد خیرخواهی و اصلاح ؛ اولی با انگیزه دشمنی و خصومت و دومی با انگیزه دلسوزی و نصیحت توأم است .
به همین جهت , کسی که می خواهد عیب دیگری را به او تذکر دهد باید با حسن نیت و دلی پاک نقایص او را یادآوری کند و در حال سخن گفتن کمال ادب و احترام را رعایت نماید و دقت کند که به شخصیت طرف مقابل خود اهانت نکند و انتقاد صحیح و سالم و سازنده به نیش زدن و عیب جویی تبدیل نگردد ، که نتیجه معکوس در پی خواهد داشت .


اما آیا همه جا می توان به دیگران عیوبشان را تذکر داد؟
چون اسلام برای حیثیت و آبروی مؤمن ارزش و اهمیت خاصی قائل است و بازگو کردن عیوب مردم نیز یک ضرورت است باید این امر مهم به صورت پنهانی و خصوصی انجام داد تا به شخصیت مؤمن لطمه ای وارد نشود که می گویند : نیازهای اضطراری باید در چارچوب خودشان ارزیابی شوند یعنی از آن محدوده نباید تجاوز کرد .


حضرت علی (علیه السلام) فرمود : « نصیحت کردن در میان مردم نوعی سرکوبی است . »
[۷] فهرست غرر، ص۳۸۲.

امام حسن عسگری (علیه السلام) فرمود : « کسی که برادر دینی خود را در پنهان پند دهد زینت بخش او شده است ، اما اگر در برابر دیگران نصیحتش کند موجب سرشکستگی او می شود . »
[۸] تحف العقول، ص ۳۶۸.

نصیحت در نهانی بهتر آید گره از جان و بند از دل گشاید


۱. بحار الانوار ج۷۵، ص۳۲۱.    
۲. تحف الغقول ، ص ۳۰۷.
۳. تحف العقول ، ص ۲۷۳.
۴. اصول کافی.
۵. وسائل شیعه.
۶. بحار الانوار، ج۷۲، ص۶۵.    
۷. فهرست غرر، ص۳۸۲.
۸. تحف العقول، ص ۳۶۸.



شهر سؤال.    


رده‌های این صفحه : اخلاق اسلامی | رذائل اخلاقی | غیبت




جعبه ابزار