• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

صدیق

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: پیامبران، صدیق، حضرت مریم .
پرسش: کدام پیامبر در سوره‌های یوسف و مریم ملقب به صدیق نشده‌اند؟
پاسخ:



از میان پیامبران افرادی که در قرآن به صدیق ملقب شدند، تنها حضرت ابراهیم و حضرت ادریس ـ علیه‌السلام ـ هستند؛البته حضرت مریم ـ سلام‌الله‌علیها ـ نیز به صدیقه لقب یافته است.


گفتنی است که از این آیات حصر فهمیده نمی‌شود؛ یعنی معنای صدیق منحصر در این افراد نیست؛ بلکه این به دلیل برخی از خصوصیات و ویژگی‌هایی است که در آنان وجود داشت؛ مثلاً یکی از اسامی بهشت‌های هشت‌گانه "جَنَّةُ الْخُلْدِ" است؛ اما این دلالت ندارد که جنت‌های دیگر جاودانه نیستد؛ بلکه بقیه هم دوام و خلود دارند. این‌گونه است لقب‌های خاصه ائمه اطهار؛ مانند مجتبی، زین‌العابدین، باقر، صادق، کاظم، رضا ، تقی، نقی؛ یعنی تمام اینها هم مجتبی هستند، هم زین‌العابدین ، هم شکافنده علم، هم صادق، هم کظم غیظ دارند و هم راضی به رضای حق هستند، هم دارای تقوا ، هم نقی از اخلاق رذیله و اعمال بد.
[۵] طیب، سیدعبدالحسین، أطیب البیان فی تفسیر القرآن، ج ‌۹، ص ۵۸۹، انتشارات اسلام‌، چاپ دوم، تهران، ۱۳۷۸ ش‌.



از‌این‌رو‌ می‌بینیم از طریق شیعه و اهل سنت نقل شده است که یکی از القاب امیر‌المؤمنین علی ـ علیه‌السلام ـ صدیق اکبر است.
[۶] عقیلی، الضعفاء الکبیر، ج ۵، ص ۴۲۸؛ از ابوذر غفاری (ره) روایت شده است که وی گفت:از پیغمبر شنیدم در باره علی بن ابی طالب ـ علیه‌السلام ـ می‌فرمود:ای علی تو اولین کسی هستی که به من ایمان آوردی و اولین فردی خواهی بود که در روز قیامت با من مصافحه می‌کنی و تویی بزرگ‌ترین راست گویان، و تویی فاروق، که بین حق و باطل را از هم جدا می کنی، و تو پیشوای اهل ایمانی و...، شیخ طوسی، الأمالی، ص ۱۴۸، انتشارات دار الثقافة، قم، ۱۴۱۴ ق؛ عقیلی از دانشمندان اهل سنت نیز از علی ـ علیه‌السلام ـ نقل می‌کند که آن حضرت فرمود: من بنده خدا و برادر رسول خدا ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ هستم، منم صدیق اکبر و هر کس پس از من مدعی این مقام شود دروغ گو و بهتان زننده است، .



۱. مریم (۱۹)، آیه ۴۱؛ وَ اذْکُرْ فِی الْکِتابِ إِبْراهیمَ إِنَّهُ کانَ صِدِّیقاً نَبِیًّا.    
۲. مریم (۱۹)، آیه ۵۶؛ وَ اذْکُرْ فِی الْکِتابِ إِدْریسَ إِنَّهُ کانَ صِدِّیقاً نَبِیًّا.    
۳. مائده (۵)، آیه ۷۵؛ مَا الْمَسیحُ ابْنُ مَرْیَمَ إِلاَّ رَسُولٌ قَدْ خَلَتْ مِنْ قَبْلِهِ الرُّسُلُ وَ أُمُّهُ صِدِّیقَةٌ.    
۴. فرقان (۲۵)، آیه ۱۵.    
۵. طیب، سیدعبدالحسین، أطیب البیان فی تفسیر القرآن، ج ‌۹، ص ۵۸۹، انتشارات اسلام‌، چاپ دوم، تهران، ۱۳۷۸ ش‌.
۶. عقیلی، الضعفاء الکبیر، ج ۵، ص ۴۲۸؛ از ابوذر غفاری (ره) روایت شده است که وی گفت:از پیغمبر شنیدم در باره علی بن ابی طالب ـ علیه‌السلام ـ می‌فرمود:ای علی تو اولین کسی هستی که به من ایمان آوردی و اولین فردی خواهی بود که در روز قیامت با من مصافحه می‌کنی و تویی بزرگ‌ترین راست گویان، و تویی فاروق، که بین حق و باطل را از هم جدا می کنی، و تو پیشوای اهل ایمانی و...، شیخ طوسی، الأمالی، ص ۱۴۸، انتشارات دار الثقافة، قم، ۱۴۱۴ ق؛ عقیلی از دانشمندان اهل سنت نیز از علی ـ علیه‌السلام ـ نقل می‌کند که آن حضرت فرمود: من بنده خدا و برادر رسول خدا ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ هستم، منم صدیق اکبر و هر کس پس از من مدعی این مقام شود دروغ گو و بهتان زننده است، .



پایگاه اسلام کوئست.    


رده‌های این صفحه : قرآن شناسی | قصص قرآنی




جعبه ابزار