• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

تذکر

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



پرسش: چگونه عیوب دیگران را تذکر دهیم؟



برای تذکرعیوب و ضعف های دیگران لازم است نکاتی را مد نظر داشته باشیم :
برای اصلاح رفتار نادرست می توان آن را به طور غیر مستقیم مطرح نمود در این حالت علاوه بر اینکه احترام و شخصیت فرد خطاکار محفوظ مانده است اشتباه او هم به وی تفهیم می شود. این شیوه اصلاحی برگرفته از روش تربیتی قرآن و اهل بیت(علیهم السلام) است.


امام صادق(علیه السلام) فرمود: بسیاری از خطابات قرآن به عنوان سرزنش پیامبر اکرم(صلی الله و علیه و آله) نازل شده است ولی مقصود دیگران بوده اند.
[۱] اصول کافی، ج۲، ص۶۳.

خداوند متعال به پیامبر(صلی الله و علیه و آله) می فرماید: اگر پدر یا مادرت نزد تو به پیری رسیدند آنان را میازار و به درشتی خطاب مکن و با آنان به اکرام سخن بگوی.‌
این در حالی است که رسول خدا(صلی الله و علیه و آله) پدر و مادرش را در دوران طفولی از دست داده بود یا به حضرت عیسی(علیه السلام) می فرماید: آیا تو به مردم گفتی که من و مادرم را به عنوان معبود غیر از خداوند انتخاب کنند!
در اینگونه موارد مقصود خداوند متعال دیگران هستند و پروردگار عالمیان به طور غیر مستقیم آنان را مورد خطاب قرار داده است. در سیره اهل بیت(علیهم السلام) نیز شیوه یادآوری غیر مستقیم فراوان دیده می شود.
داستان آموزش وضو توسط حسنین(علیهما السلام) به یک پیرمرد از طریق یادآوری غیر مستقیم صورت گرفت. آنان بدون اینکه به او جسارتی بکنند یا در مورد اشتباه وی سخنی به میان آورند خود وضوی کامل گرفته و او را به داوری طلبیدند و آن مرد به خطایش واقف شده و با جان و دل پذیرفت.
[۴] بحارالانوار، ج ۲۳ ص ۳۱۹.

چنانچه با رعایت اصول عیب گویی باز هم شخصی که عیب اوگفته شده رنجیده خاطر گشت دیگر لازم نیست خود را مسول رنجش ایشان بدانید .شمابه وظیفه اخلاقی و دینی خود عمل کرده اید و چه بسا شخص مذکور روزی به ارزش و اهمیت کار شما پی ببرد .


۱. اصول کافی، ج۲، ص۶۳.
۲. اسراء/سوره۱۷، آیه۲۳.    
۳. مائده/سوره۵، آیه۱۱۶.    
۴. بحارالانوار، ج ۲۳ ص ۳۱۹.



شهر سؤال.    


رده‌های این صفحه : فضائل اخلاقی | نصیحت




جعبه ابزار