• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

نصیحت

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



پرسش: اگر بخواهید خواهرتان را نصیحت کنید چه چیزهایی را به او توصیه می کنید؟
پاسخ: در رابطه بااین سوال توجه شما را به نکات ذیل جلب می کنیم:



در عصر حاضر بیشتر از همه اوقات ثابت شده است که انسان هایی که در زندگی هدفمند هستند و دارای باورهای دینی و مذهبی هستند از لحاظ روانی و روحی آسایش بیشتری دارند.
[۱] . ویکتور فرانکل، انسان در جستجوی معنی، ترجمه اکبر معارفی، دانشگاه تهران، ۱۳۸۰، ص ۶۶.
به همین خاطر روان شناسان و روانپزشکان خود در عصر فعلی مبلغ دین ،خدا شده اند و از مردم می خواهند که با رعایت اصول و ارزشهای دینی آسایش خود، خانواده آینده و جامعة خود را بیمه کنید. آنها اعلام می دارند که بسیاری از مشکلات روانی، اختلافات خانوادگی (نزاع، طلاق، ناسازگاری، فرار دختران از منزل...) ناشی از بحران و فقر معنویت است. پس شما با توجه به دستورات دین (اصول دین، فروع دین و اخلاق) زندگی خودت را پویا، با نشاط گردان و از عواقب شوم سستی در ارزشها در امان باش.
[۲] . دیل کارنگی، آئین زندگی، ترجمه جهانگیر افخمی، انتشارات ارمغان، ۱۳۷۶، ص۱۹۶.



برای این منظور به مسائل زیر توجه کنید:
۱. نعمت های خدا را مورد تأمل و دقت قرار دهید.
«برگ درختان سبز درنظر هوشیار هر ورقش دفتری است معرفت کردگار»
۲. دوستی انتخاب کن که شما را به یاد خدا اندازد سخنانش به علم شما بیفزاید و عملش شما را به یاد آخرت بیندازد.
۳. هر روز با قرآن انس داشته باش (اگرچه روزی یک یا چند آیه بخوانید) کم بخوانید و پیوسته بخوانید که این کار استمرار بیشتری دارد.
۴. هر جا اشتباهی کردی سریع باز گرد و نگو دیر شد. (نگذار عادات بد در وجودت ریشه بدواند)
۵. دعا جزء برنامه روزانه ات باشد(کم ولی هر روز) که با سلامت روحی، نشاط، تحرک و امیدواری می گردد.
۶. به نمازت اهمیت بده (باعث جلوگیری از زشتی ها می شود.اگر نماز قبول حق شود همة اعمال انسان قبول می شود و اگر ردّ شود همه اعمال ردّ می شود.)


به حرف دیگران که در مورد تو چه قضاوتی می کنند زیاد اهمیت نده (البته اگر خلاف حق بگویند) بهترین زنان در جهان حضرت فاطمه ـ سلام الله علیها ـ را الگوی خودت قرار ده. خشنودی ایشان را با هیچ چیز عوض نکن چه زنان و دخترانی که بخاطر لذت چند روز خود از شفاعت ایشان خود را دور می کنند. (در صفات خوب، اخلاق، درس خواندن و تعادل، از الگوهای دینی و سالم در زندگی ات استفاده کن.)


نسبت به کسانی که از مسیر منحرف شده اند مهربان باش خدای ناکرده نسبت به آنها مغرور نباش از روی محبت با دوستان هم سن خود که اشتباه می روند سخن بگو.


برای تفریح، ورزش، مطالعه، عبادت، کار خود برنامه داشته باش و در هیچ کدام زیاده روی نکن که از دیگری باز می مانی. مثلاً اگر برنامه مطالعه ات را اشتباهآً آخر شب بگذاری در برنامه ریزی موفق نبوده ای چون آخر شب خسته شده ای و ذهنت کشش خوبی برای گرفتن مطالب ندارد. (ساعات شبانه روز خود را چهار قسمت کن عبادت، کار و تلاش، معاشرت با نزدیکان، بهره برداری از لذت های مشروع و حلال).
[۳] . میزان الحکمه، دارالحدیث قم، (باب مراقبه)



بسیاری از بزرگان و دانشمندان ما یکی از عوامل موفقیت خود را احترام زیاد به پدر و مادر می دانند چرا که خداوند در قرآن شریف پس از دعوت به یگانه پرستی احترام به والدین را مطرح ساخته است. از آنها بخواهید برای شما و آیندة شما دعا کنند.


از مشورت در زندگی غافل نشو در هر امر مهمی که برایت پیش می آید (مثل انتخاب رشته تحصیلی، انتخاب دوست، انتخاب مرجع تقلید، انتخاب پزشک و...) از متخصصان همان رشته نظرخواهی بکن. به نصیحت های پدر و مادرت گوش کن و مطمئن باش که هیچ کس از پدر و مادرت نسبت به شما دلسوزتر نیست البته پس از خداوند مهربان.


در مطالعه کردن به نکات زیر توجه کن.
۱. در کلاس کاملاً به نکاتی که استاد یا خانمتان می گوید تمرکز داشته باش برای این کار لازم است دفتری جداگانه برای هر درسی برداری ونکات مهم و کلیدی را در اثناء تدریس او یاد داشت کنی.
۲. نکات، لغات، واژه های مبهم درس را از معلمانت بپرس.
۳. اگر ممکن است درسهایت را با یکی از بهترین دوستان بحث کن (یعنی گاهی شما درس را برای او توضیح دهید، گاهی دوستتان) از نظر روان شناسی ثابت شده است که این روش مطالعه باعث ماندگار شدن مطالب در ذهن می شود.
۴. در مورد شیوة مطالعه از کتاب های کمکی استفاده کن.


«ای زن به تو از فاطمه این گونه خطاب است ارزنده ترین زینت زن حفظ حجاب است»


اگر دوستانی داری که اشتباه می روند و سخنان محبت آمیز و خیرخواهانه شما را نمی پذیرند و از مسیر خدا خارج می شوند قطع رابطه کن.


(آنهایی که خودت سراغ داری یا آنهایی را که دیگران از روی خیرخواهی به شما تذکر می دهند) و سعی کن با برنامه ای حساب شده آنها را روز به روز کم کنی واز سوی دیگر صفات مثبت خودت را (آنهایی که خود می دانی یا دیگران می گویند در وجود شما هست) بنویس سعی کن کم رنگ نشوند و یا باعث غرور و تکبر شما نسبت به دیگران نشود.


در همه چیز از کندروی و تندروی پرهیز کن که حضرت علی ـ علیه‌ السلام ـ می فرمایند:جاهل یا افراط می کند یا تفریط.
از دیگران (افراد دلسوز) در مورد رفتار و گفتارت نظرخواهی کن و سعی کن آنها را به حد اعتدال برسانی.
________________________________________




۱. . ویکتور فرانکل، انسان در جستجوی معنی، ترجمه اکبر معارفی، دانشگاه تهران، ۱۳۸۰، ص ۶۶.
۲. . دیل کارنگی، آئین زندگی، ترجمه جهانگیر افخمی، انتشارات ارمغان، ۱۳۷۶، ص۱۹۶.
۳. . میزان الحکمه، دارالحدیث قم، (باب مراقبه)
۴. بقره/ سوره۲، آیه ۸۳.    
۵. نساء/ سوره۴، آیه ۳۶.    



سایت اندیشه قم    



رده‌های این صفحه : اخلاق اسلامی | نصیحت




جعبه ابزار