• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

جریان سقیفه

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلید واژه: سقیفه، غصب خلافت
پرسش: جریان سقیفه را توضیح دهید؟
پاسخ:پس از رحلت پیامبر_ صلی الله علیه و آله_ گروهی از مخالفین جانشینی حضرت علی، برای تعیین خلیفه در محلی به نام سقیفه گرد هم جمع شدند.



سقیفه به معنای ایوانچه ای سقف دار (سایبان دار)
[۱] شهیدی، سید جعفر، تاریخ تحلیلی اسلام، تهران، مرکز نشر دانشگاهی، چاپ دوم، ۶۳، ص۹۱‌.
در ناحیه شمال (غربی) مسجد ‌النبی و با فاصله‌ای کمتر از یک کیلومتر از خانه حضرت رسول اکرم ـ صلی الله علیه و آله ـ قرار داشت این سایبان جمعیتی کمتر از یکصد نفر را در خود جای می‌داد. آنجا محل اجتماع انصار (مردم مدینه از جمله اوس و خزرج) بود.
[۲] حسنی، علی اکبر، تاریخ تحلیلی و سیاسی اسلام از جاهلیت تا عصر اموی، نشر فرهنگ، اول، ۱۳۷۳، ص۳۱۹.



پس از رحلت رسول خدا ـ صلی الله علیه و آله ـ گروهی از لشکر اسامه جدا شدند و اجازه ندادند پیامبر ضمن یک سند کتبی علی ـ علیه‌ السلام ـ را به عنوان جانشین خود انتخاب کند، ‌آنان، در حالی که علی ـ علیه‌ السلام ـ و بنی هاشم سرگرم مراسم غسل پیغمبر بودند، جسد پیامبر را رها کرده و برای تعیین رئیس امّت در سقیفه بنی ساعده گرد آمدند.


مهاجرین وانصار در سقیفه هر کدام خود را لایق تر از دیگری می پنداشتند، مردم مکه می گفتند: «اسلام در شهر ما و میان ما آشکار شد، پیامبر از مردم ماست؛ ما خویشاوندان او هستیم، ما پیش از شما این دین را پذیرفته‌ایم پس زمامدار مسلمانان باید از مهاجرین باشد.» انصار می گفتند: «مکه دعوت پیامبر را نپذیرفت با او به مقابله و دشمنی پرداخت و این ما بودیم که پیامبر را یاری کردیم و اسلام را رونق بخشیدیم و... پس زمامدار باید از انصار باشد. و برخی دیگر از انصار گفتند یک امیر از ما باشد و یک امیر از مهاجرین اما ابوبکر این رأی را نپذیرفت.


در سقیفه ابوبکر روایتی جَعلی از پیامبر نقل کرد که فرموده است: «الائمة من قریش» این حدیث هر چند متن و سند آن دارای اعتبار نبود امّا انصار را ساکت کرد از سوی دیگر دشمنی دیرینه اوس و خزرج نیز در پیشبرد نظر مهاجران موثر واقع شد.
[۳] شهیدی، سید جعفر، تاریخ تحلیلی اسلام، تهران، مرکز نشر دانشگاهی، چاپ دوم، ۶۳، ص۹۲‌.



در جریان سقیفه، انصار که به دنبال ریاست سعد ‌ابن ‌عباده بودند شکست خوردند که در این میان با بازی سیاسی عمر، توافق کردند که ابوبکر خلیفه شود و بلافاصله با او بیعت کردند و بیشتر حاضران نیز از آنان پیروی نمودند و پس از خروج از سقیفه با شیوه های مختلف، از دیگران بیعت گرفتند و تلاشهای حضرت علی ـ علیه‌ السلام ـ و زهرا ـ سلام‌الله علیها ـ و برخی از اصحاب پیامبر در برابر غاصبان خلافت راه به جایی نبرد و حکومت ابوبکر تثبیت شد. عده ای به بهانه اینکه با جماعت مسلمین نباید مخالفت کرد مجبور به بیعت شدند و غاصبان با مغالطه و موعظه و تطمیع و تهدید و قتل و ترور و جعل حدیث بیعت اکثریت را در مدّت کوتاهی بدست آوردند که بیعت کنندگان برخی از روی رغبت و برخی با بی میلی و اجبار با ابوبکر بیعت کردند.
[۴] رشاد، علی اکبر، دانشنامه امام علی(ع)، تهران، فرهنگ و اندیشه اسلامی،۱۳۸۰، ج۸، صصص ۴۰۵، ۴۰۷، ۴۵۵.



در این انتخاب بنی هاشم و برخی از سران مهاجران و انصار و نخبگان با سابقه و فداکار پیامبر اسلام و علی ـ علیه‌ السلام ـ که جان پیامبر ـ صلی الله علیه و آله ـ بوده و از طرف خداوند به مقام خلافت مسلمین و جانشینی رسول چنین منصوب شده بود، حضور نداشت و هم چنین بنی هاشم و عباس عموی پیامبر و سلمان و مقداد و عمار و ابوذر و...


در انتخابات و مشورت، اهل حل و عقد شرکت نداشتند و فاطمه ـ سلام‌الله علیها ـ به عنوان خشم و غضب از انحراف خلافت در پاسخ زنان قریش فرمودند: «از دنیای شما بیزارم و از فراق شما خوشحال، چون حق مرا حفظ نکردید و پیمان و عهد پیامبر ـ صلّی الله علیه و آله ـ مراعات نشد و وصیت او پذیرفته نگشت و...».


با غصب خلافت توسط ابوبکر و عمر هر چه مردم از آن سالها دورتر شدند آثار نامطلوب آن بیشتر پدیدار شد و اگر اندیشه پویای علی ـ علیه‌ السلام ـ و ائمه اطهار نبود امروزه چیزی جز کفر و الحاد مشاهده نمی‌کردیم.
[۵] حسنی، علی اکبر، تاریخ تحلیلی سیاسی اسلام، ‌نشر فرهنگ، اول، ۱۳۷۳، ص۳۲۱.



۱. دانش نامهء امام علی ـ علیه‌ السلام ـ، ج۸، زیر نظر علی اکبر رشاد
۲. تاریخ تحلیلی اسلام نوشته سیدجعفر شهیدی
۳. تاریخ تحلیلی و سیاسی اسلام از جاهلیت تا عصر امویان نوشته علی اکبر حسنی. معالم المدرستین علامه عسگری.


۱. شهیدی، سید جعفر، تاریخ تحلیلی اسلام، تهران، مرکز نشر دانشگاهی، چاپ دوم، ۶۳، ص۹۱‌.
۲. حسنی، علی اکبر، تاریخ تحلیلی و سیاسی اسلام از جاهلیت تا عصر اموی، نشر فرهنگ، اول، ۱۳۷۳، ص۳۱۹.
۳. شهیدی، سید جعفر، تاریخ تحلیلی اسلام، تهران، مرکز نشر دانشگاهی، چاپ دوم، ۶۳، ص۹۲‌.
۴. رشاد، علی اکبر، دانشنامه امام علی(ع)، تهران، فرهنگ و اندیشه اسلامی،۱۳۸۰، ج۸، صصص ۴۰۵، ۴۰۷، ۴۵۵.
۵. حسنی، علی اکبر، تاریخ تحلیلی سیاسی اسلام، ‌نشر فرهنگ، اول، ۱۳۷۳، ص۳۲۱.



اندیشه قم.    


رده‌های این صفحه : تاریخ اسلام | خلافت | رحلت پیامبر | سقیفه




جعبه ابزار