• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

تطبیق عبادات امروزی با صدر اسلام

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: نماز، عبادت، تشریع، صدر اسلام، دعا.

پرسش: چه ضرورتی دارد که نماز و سایر عبادات را آن‌گونه که در صدر اسلام تشریع شده، اکنون به جا آوریم؟ زیرا شاید وجوب نماز به خاطر نهادینه کردن دعا و نیایش در میان مسلمانان بوده و قالب خاص، موضوعیت نداشته باشد؟ به تعبیری آیا عبادات عصریت‌پذیر هستند؟

پاسخ: داشتن هیئت خاص در حین انجام نیایش، امری اجتناب‌ناپذیر است. هدف از تشریع صلوة، نهادینه کردن روح معنویت و اظهار بندگی است، اما اگر این قالب خاص نباشد، همان روح عبادات نیز حفظ نخواهد شد. نهادینه شدن روح عبادت و دعا در میان مسلمانان صدر اسلام، مستلزم نهادینه شدن آن در میان مسلمانان متأخر نیست، شاهد بر مدعا اینکه قسمت قابل توجهی از مسلمانان با علم به وجوب فرایض دینی، از انجام آن خودداری می‌کنند.
اما درباره عصریت‌پذیر بودن عبادات باید گفت: اگر مراد از عصریت، تغییر ساختار شکلی آن در طول زمان باشد، به ادله فوق قابل تغییر نیست و اگر مراد، امکان تغییر در جوهره و اصل آن باشد، باز هم تغییر نمی‌پذیرد؛ چون اموری تغییر می‌پذیرند که مربوط به ماده و مادیات باشند و عبادات مربوط به روح و بُعد علوی انسان است و چنین اموری تغییر نمی‌پذیرند.



هدف از تشریع نماز، نهادینه کردن روح معنویت، عبودیت و بندگی در برابر خدای متعال، در ضمیر انسان‌هاست.

۱.۱ - حدیثی از امام رضا

در روایتی از امام رضا (علیه‌السلام) آمده است: خداوند بدان جهت نماز را برای مردم واجب کرد و مداومت بر آن را لازم فرمود تا مردم به ربوبیت خداوند اعتراف کرده، آفریدگار خویش و مدبر جهان را فراموش نکنند، تا در این جهان نه خود دست به طغیانگری زنند و نه دیگران را بپرستند.
[۱] بروجردی، حسین، جامع احادیث ‌الشیعه، ج۴، ص۶۶، قم، ۱۳۷۵ش.


۱.۲ - حدیثی دیگر

در روایتی دیگر آمده است خداوند فرایضی چون نماز، حج، صوم و زکات را برای شما واجب کرد؛ اما نه بدان جهت که محتاج به آن است؛ بلکه بدان جهت که پاکان را از خبیثان تمیز دهد.


به‌هر‌حال نیایش، روح عبادت است و عبادت بدون حضور قلب بسان جسد بدون روح است و صلوة که بر ما تشریع شده است، هر چند از معنای اولیه خود (دعا و نیایش) عدول کرده و در معنای جدید استعمال شده است، اما از مفهوم دعا و نیایش تجرید نشده است؛ بلکه این عمل خود نوعی نیایش است.
«إِيَّاكَ نَعْبُدُ وَإِيَّاكَ نَسْتَعِينُ • اهْدِنَا الصِّرَاطَ الْمُسْتَقِيمَ»، چیزی جز اظهار بندگی و درخواست توفیق هدایت در صراط مستقیم، چیز دیگری نیست و اگر صلوة بدون جنبه نیایشی آن یعنی بدون حضور قلب انجام داده شود، در واقع عملی بدون روح انجام گرفته است و چنین کسی به کالبد بدون روح، دل خوش کرده است و اگر خداوند هم بپذیرد، از روی تفضل است و الّا در حقیقت عبادتی انجام نگرفته است.


اما چرا حتماً باید نماز را در این قالب خاص به جا آوریم؟

۳.۱ - وحدت رویه در عبادات

اولاً، داشتن هیئت خاص در حین انجام نیایش، امری اجتناب‌ناپذیر است و اگر خداوند مردم را به منظور یادآوری خود، امر به نیایش کند و نحوه انجام آن را به دست مردم بسپارد، واضح است که هر کسی نحوه خاصی را برمی‌گزیند و نحوه عبادت دیگری را منکر می‌شمارد؛ ازاین‌رو خداوند از روی فضل و عنایت خود قالب خاص را برای ما بیان کرده است.

۳.۲ - اظهار ذلت و فروتنی در برابر خدا

ثانیاً، اگر عبادتی از سوی خداوند تشریع شود و کیفیت انجام آن با روح عبادت که همان اظهار اخلاص، فروتنی، ذلت و عبودیت در برابر پروردگار است، منافات داشته باشد، در این صورت جای این پرسش است که چرا این کیفیت خاص تشریع شده است؛ اما اگر آن کیفیت خاص، خود، عین تعظیم و اجلال الهی و عین اظهار ذلت و فروتنی در برابر ذات پروردگار باشد، تردید درباره نحوه انجام آن عمل معقول نیست و در مورد نماز آیا می‌توان عملی را از سجده برتر یافت که نهایت تعظیم انسان را در برابر پروردگار نشان دهد. آیا می‌توان دعایی بهتر از طلب هدایت در صراط مستقیم در دنیا و آخرت تصور کرد، آیا می‌توان بهتر از «إِيَّاكَ نَعْبُدُ وَإِيَّاكَ نَسْتَعِينُ» به منظور اظهار توحید چیز دیگری بر زبان راند؟

۳.۳ - حفظ شدن روح عبادات

ثالثاً: درست است که هدف از تشریع صلوة، نهادینه کردن روح معنویت و اظهار بندگی است، اما اگر این قالب خاص نباشد، همان روح عبادات نیز حفظ نخواهد شد. محتوای عبادی عبادات از قبیل حج، صوم، صلوة و زکات هر چند اهمیت اصلی و بنیادین را دارد، اما همین گوهر جز در قالب صدف، یعنی هیئت و شکل خاص، محفوظ نمی‌ماند؛ همان‌گونه که شکل و ساختار صوری، منهای روح مفید نیست، روح نیز بدون قالب خاص در این عالم مادی قابل بقا نیست.

۳.۴ - تشریع در زمان پیامبر

رابعاً: در مورد عبادات به تصریح قرآن کریم شکل خاصی از عبادت، از جانب خداوند متعال در زمان پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) تشریع شده است:

«وَ لِکُلِّ أُمَّةٍ جَعَلْنَا مَنْسَکًا هُمْ نَاسِکُوهُ».
و تا قریب به سه قرن بعد از پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) عبادات با همان هیئت خاص و شکل مخصوص در زمان پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) توسط ائمه معصومین (علیه‌السّلام) انجام شده است و بعد از آن زمان ما دیگر دسترسی به نظام تشریع الهی نداریم و لذا ما براساس اینکه بندگان خداوندیم و او آفریدگار ماست، خویش را ملزم می‌دانیم که عبادات را به همان نحوه معروف در زمان پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) انجام دهیم و نمی‌توانیم به صرف احتمالات از قانون الهی تخطی نماییم و یا تخطی را تجویز کنیم.


مطالب دیگر اینکه نهادینه شدن روح عبادت و دعا در میان مسلمانان صدر اسلام، مستلزم نهادینه شدن آن در میان مسلمانان متأخر نیست، شاهد بر مدعا اینکه قسمت قابل توجهی از مسلمانان با علم به وجوب فرایض دینی، از انجام آن خودداری می‌کنند.


اما در مورد قسمت دوم سؤال یعنی عصریت‌پذیر بودن عبادات باید گفت:
اگر مراد شما از عصریت، تغییر ساختار شکلی آن در طول زمان باشد، به ادله فوق قابل تغییر نیست و اگر مرادتان امکان تغییر در جوهره و اصل آن باشد، باز هم تغییر نمی‌پذیرد؛ چون اموری تغییر می‌پذیرند که مربوط به ماده و مادیات باشند و عبادات مربوط به روح و بُعد علوی انسان است و چنین اموری تغییر نمی‌پذیرند.

۵.۱ - استناد به روایات

اما از نظر روایات به این حدیث که مورد اتفاق تمام فقهای شیعه و اکثر فرق اسلامی می‌باشد، تمسک می‌کنیم که:

۵.۱.۱ - بیان یک روایت

« حَلاَلُ مُحَمَّدٍ حَلاَلٌ أَبَداً إِلَى يَوْمِ اَلْقِيَامَةِ وَ حَرَامُهُ حَرَامٌ أَبَداً إِلَى يَوْمِ اَلْقِيَامَةِ».
[۶] مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۲، ص۲۶۰ و ج۶۲، ص۱۰۰، دارالحیاء التراث العربی.

بنابراین آنچه از واجبات و حلال و حرام الهی آمده است، طبق این روایت، جاودان و تغییرناپذیر است.

۵.۱.۲ - روایتی از پیامبر

در روایتی دیگر وارد شده است که پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلم) فرمود: ‌ای مردم! بدانید بعد از من پیامبری نیست، پروردگارتان را عبادت کنید و نماز را در اوقات پنج‌گانه آن به جا آورید و ماه رمضان را روزه گیرید و جهت انجام حج، بیت‌الله را زیارت کنید و زکات اموالتان را بپردازید.
این روایت نیز مفید استمرار و تغییرناپذیری عبادات است.

۵.۱.۳ - روایتی از امام باقر

امام باقر (علیه‌السلام) از پدرانش، از امام علی (علیه‌السلام) نقل می‌کند: خداوند چهار چیز را در چهار چیز دیگر مخفی کرد: رضای خود را در طاعتش؛ بنابراین هیچ طاعت را کوچک مشمار، شاید آن طاعت موافق با رضای او باشد و تو نمی‌دانی؛ و غضبش را در معصیتش نهان کرد؛ فلذا هیچ معصیتی را کوچک مشمار، شاید سخط الهی در همان باشد، اجابت را در دعای بندگانش نهان کرد؛ پس هیچ دعایی را کوچک مشمار، شاید اجابت الهی در همان نهفته باشد و ولیّ خود را در میان بندگانش قرار داده؛ پس هیچ بنده‌ای از بندگانش را کوچک مشمار و شاید او ولییّ از اولیای الهی باشد.


۱. آداب الصلوة، امام خمینی، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام.
۲. اسرار الصلوة، حاج ملکی تبریزی.
۳. مجموعه آثار، ج۳، شهید مطهری، بحث ختم نبوت، صدرا.
۴. مجموعه آثار، ج۲۲، شهید مطهری، بحث اسلام و نیازمندی‌های زمان، صدرا.


۱. بروجردی، حسین، جامع احادیث ‌الشیعه، ج۴، ص۶۶، قم، ۱۳۷۵ش.
۲. حر عاملی، محمد بن حسن، وسائل‌الشیعة، ج۱، ص۲۱، مؤسسة آل‌البیت الاحیاء التراث.    
۳. حج/سوره۲۲، آیه۶۷.    
۴. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۸۹، ص۱۸۴، دارالحیاء التراث العربی.    
۵. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۲۶، ص۳۵، دارالحیاء التراث العربی.    
۶. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۲، ص۲۶۰ و ج۶۲، ص۱۰۰، دارالحیاء التراث العربی.
۷. حرعاملی، محمد بن حسن، وسائل‌الشیعة، ج۳۰، ص۱۹۶، مؤسسة آل‌البیت الاحیاء التراث.    
۸. حر عاملی، محمد بن حسن، وسائل‌الشیعة، ج۱، ص۲۳، مؤسسة آل‌البیت الاحیاء التراث.    
۹. حر عاملی، محمد بن حسن، وسائل‌الشیعة، ج۱، ص۱۱۶، مؤسسة آل‌البیت الاحیاء التراث.    




سایت ‌اندیشه قم، برگرفته از مقاله «تطبیق عبادات امروزی با صدر اسلام»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۷/۱۰/۰۸.    







جعبه ابزار