• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

کامل شدن عقل انسان در زمان ظهور

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: ظهور امام زمان (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف)، عقل‌، استعداد.

پرسش: در زمان ظهور امام زمان (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) عقل مردم کامل می‌شود؟ آیا امام زمان (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) با مردم کار می‌کند یا به خاطر موقعیت آن زمان است؟

پاسخ: مردم از حیث استعداد و افکار در ترقی و تکامل هستند و برای پذیرفتن حق آماده‌تر می‌شوند و در عصر ظهور به آخرین درجه کمال خردها می‌رسند و این از ویژگی‌های زمان ظهور و حکومت امام زمان است؛ چنانچه سخن و روایت امام باقر (علیه‌السلام) صریح در این است که این کمال خردها به واسطه آخرین ذخیره الهی است. بنابراین همان‌طور که سرما و گرما وارد خانه‌ها می‌شود، کمال عقلانی نیز شیوع پیدا می‌کند و این رشد عقلانی به برکت حضرت امام زمان (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) است.




ظهور حضرت مهدی (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) فرمان قطعی خداوند بزرگ است و روزی فرا می‌رسد که سلطه شوم ناپاکان بر زمین و زمینیان خاتمه می‌یابد و صالحان و خوبان زمام امور را به دست می‌گیرند و هستی به لطف و کرم هستی‌آفرین طعم عدالت را می‌چشد.
به یقین حاکم شدن بر جهان و دادگستری به گستره جهان و مطیع کردن میلیاردها بشر، آن هم از قاره‌های مختلف و با نژاد‌هایی متفاوت و ... کار آسانی نیست؛ ازاین‌رو می‌گویند امام زمان (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) زمانی ظهور می‌کند که زمینه‌ها و آمادگی‌های لازم همانند آمادگی فرهنگی، نظامی، تکنولوژی و ... وجود داشته باشد.
[۲] مکارم شیرازی، ناصر حکومت جهانی مهدی (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف)، ص۸۲-۷۹، قم، نسل جوان، چ۱۱.
و با وجود چنین آمادگی‌هایی می‌توان امیدی پررنگ به ظهور قریب‌الوقوع بودن آن حضرت داشت، و گرنه اگر جامعه بشری در کویر کوته‌فکری، نژاد‌پرستی و ... قرار داشته باشد، ظهور حضرت به تأخیر می‌افتد.


بنابراین یکی از چیزهای بسیار مهمی که در اتحاد مردم و روی آوردن به خوبی‌ها و دوری از انحرافات نقش اساسی دارد، کامل شدن عقل مردم است و در پرتو عقل‌های کامل بسیاری از نابسامانی‌ها، سامان می‌یابد و آمادگی‌های دیگر معنی و مفهوم پیدا می‌کنند.

اما اینکه رشد عقلانی توده مردم نتیجه کار امام زمان (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) است یا به خاطر موقعیت آن زمان؟
از برخی روایات استفاده می‌شود:

۲.۱ - عنایت امام زمان

نیروهای عقلانی توده مردم به واسطه شخص امام عصر (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) است؛ زیرا در روایتی از امام باقر (علیه‌السلام) آمده است: «إِذَا قَامَ قَائِمُنَا وَضَعَ يَدَهُ عَلَى رُئوسِ الْعِبَادِ فَجَمَعَ بِهَا عُقُولَهُمْ وَ أَكْمَلَ بِهَا أَحْلَامُهُم»؛
[۵] موسوی اصفهانی، مکیال المکارم، ج۱، ص۱۴۴، ترجمه سیدمهدی حائری قزوینی.
چون قائم ما قیام کند، دستش را بر سرهای مردم می‌گذارد و نیروهای عقلانی آن‌ها را تمرکز داده و خردها و دریافت‌های خلق را به کمال رساند».

۲.۲ - آمادگی خود بشریت

و هم به خاطر آمادگی بشریت و شکوفایی و بالندگی عقل و استعدادها و قدرت تفکر و توسعه علم ایشان.
به‌هرحال غالب احادیث صراحت در این مطلب دارند که شخص امام مهدی (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) عقل‌ها را به کمال می‌رساند.

۲.۲.۱ - دیدگاه علامه مجلسی

مرحوم مجلسی (رحمة‌الله‌علیه) نیز جمع‌آوری عقل‌ها را توسط امام عصر (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) پذیرفته است و به همین جهت در ذیل روایت می‌نویسد: منظور از جمع‌آوری عقل‌ها توسط حضرت یکی از این دو احتمال است:

احتمال اول: این‌که حضرت، عقل توده مردم را بر اقرار به حق جمع می‌کند که دیگر هیچ اختلافی نخواهند داشت.
احتمال دوم: اینکه عقل هر کدام از آنها جمع می‌شود؛ یعنی قوای نفسانی و نیروهای حیوانی تسلیم عقل شوند و با آن همراهی کنند که دیگر به خاطر پراکندگی قوای نفسانی، عقل پراکنده نمی‌شود؛ ولی وجه اول صحیح‌تر به نظر می‌رسد.
[۶] موسوی اصفهانی، سیدمحمدتقی، مکیال المکارم، ج۱، ص۱۴۴، ترجمه سیدمهدی حائری قزوینی.
(به نقل از: )


مردم از حیث استعداد و افکار در ترقی و تکامل هستند و برای پذیرفتن حق آماده‌تر می‌شوند و در عصر ظهور به آخرین درجه کمال خردها می‌رسند و این از ویژگی‌های زمان ظهور و حکومت امام زمان است؛ چنانچه سخن و روایت امام باقر (علیه‌السلام) صریح در این است که این کمال خردها به واسطه آخرین ذخیره الهی است. بنابراین همان‌طور که سرما و گرما وارد خانه‌ها می‌شود، کمال عقلانی نیز شیوع پیدا می‌کند و این رشد عقلانی به برکت حضرت امام زمان (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) است.


۱. عصر ظهور، علی کورانی.
۲. مکیال المکارم، ج۱.
۳. دادگستر جهان، ابراهیم امینی.


۱. انبیاء/سوره۲۱، آیه۱۰۵.    
۲. مکارم شیرازی، ناصر حکومت جهانی مهدی (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف)، ص۸۲-۷۹، قم، نسل جوان، چ۱۱.
۳. مجلسی، محمدباقر، مرآة العقول، ج۱، ص۸۰.    
۴. کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، ج۱، ص۲۵.    
۵. موسوی اصفهانی، مکیال المکارم، ج۱، ص۱۴۴، ترجمه سیدمهدی حائری قزوینی.
۶. موسوی اصفهانی، سیدمحمدتقی، مکیال المکارم، ج۱، ص۱۴۴، ترجمه سیدمهدی حائری قزوینی.
۷. مجلسی، محمدباقر، مرآة العقول، ج۱، ص۸۰.    




سایت ‌اندیشه قم، برگرفته از مقاله «کامل شدن عقل انسان در زمان ظهور»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۸/۰۸/۲۱.    







جعبه ابزار