• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

زمان قیامت و فاصله ظهور تا قیامت

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: ظهور امام زمان (عجّل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف)، قیامت، آخرالزمان، امام زمان (عجّل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف).

پرسش: ما چه‌قدر تا قیامت داریم؟ از شواهد گفته می‌شود آخرالزمان است و بعد از ظهور حضرت حجت (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) دنیا چه‌قدر تا قیامت فاصله دارد و چگونه خواهد شد؟

پاسخ: به هر تعبیری از نشانه‌های قیامت یاد شود و ظهور حضرت قائم (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) را از علایم آن بدانند، باز هم اصل وقوع قیامت که چه‌قدر فاصله با نشانه‌های آن دارد و دنیا بعد از ظهور حضرت حجت (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) چگونه خواهد شد، آگاهی از آن اسرار به دست خداوند و در حیطه علم اوست، غیر از او هیچ کسی از آن آگاهی ندارد و قیامت، ناگهانی واقع خواهد شد.




قیامت مسئله‌ای است که برای بسیاری سؤال‌برانگیز است و از زمان وقوع آن می‌پرسند. این پرسش، تنها برای امروز و نسل معاصر نیست؛ بلکه در زمان انبیای گذشته به گونه‌هایی مطرح شده که از آن جمله در صدر اسلام و دوران حیات پیامبر اکرم (صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم) نیز این سؤال مطرح بوده است.

ــ خداوند در پاسخ آن، به پیامبرش خطاب فرمود: «یَسْاَلُکَ النَّاسُ عَنِ السَّاعَةِ قُلْ اِنَّمَا عِلْمُهَا عِنْدَ اللَّهِ وَمَا یُدْرِیکَ لَعَلَّ السَّاعَةَ تَکُونُ قَرِیبًا»؛ مردم درباره قیامت از تو سؤال می‌کنند، در پاسخ بگو: آگاهی از آن نزد خداوند است؛ یعنی قیامت و زمان وقوع آن، جز از اسرار عالم است که جز خداوند، حتی پیامبران و فرستادگان او نیز از آن آگاهی ندارند و زمان وقوع آن را نمی‌دانند.

ــ در جای دیگر فرموده است: «اِنَّ اللَّهَ عِنْدَهُ عِلْمُ السَّاعَةِ وَیُنَزِّلُ الْغَیْثَ وَیَعْلَمُ مَا فِی الارْحَامِ وَمَا تَدْرِی نَفْسٌ مَاذَا تَکْسِبُ غَدًا وَمَا تَدْرِی نَفْسٌ بِاَیِّ اَرْضٍ تَمُوتُ اِنَّ اللَّهَ عَلِیمٌ خَبِیرٌ»؛ به تحقیق، علم قیامت نزد خداوند است ... .

ــ و هم‌چنین می‌فرماید: «لَهُ مُلْکُ السَّمَاوَاتِ وَالْاَرْضِ وَمَا بَیْنَهُمَا وَعِنْدَهُ عِلْمُ السَّاعَةِ»؛ آسمان و زمین و آنچه ما بین آن دو تاست، ملک خداوند است و علم قیامت، نیز در نزد اوست.

براساس این بیان‌ها، این‌چنین استفاده می‌شود که حتی پیامبران مرسل و فرشتگان مقرب نیز از آن بی‌خبرند و آگاهی از آن، مخصوص خدای سبحان است.


اما اینکه پس از ظهور حضرت حجت (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) دنیا چه‌قدر تا قیامت فاصله دارد و چگونه خواهد شد؟ این هم تقریباً پاسخ قسمت اول از سؤال را دارد.

۲.۱ - ظهور مهدی بخشی از نشانه‌ قیامت

منتها چیزی که در این مورد مطرح شده است و در منابع روایی از آن سخن گفته‌اند، این است که ظهور حضرت حجت (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) را بخشی از علامات و نشانه‌های قیامت می‌داند و این‌گونه روایات نیز منسوب به رسول گرامی اسلام (صلی‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم) است که از آن جمله فرموده است: ده چیز پیش از برپایی قیامت، ناگزیر است که رخ خواهد داد ... آمدن حضرت عیسی (علیه‌السلام) از آسمان و خروج حضرت قائم (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف).

۲.۲ - یکی بودن نشانه‌ ظهور با قیامت

از سوی دیگر، بسیاری از نشانه‌های ظهور حضرت حجت (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) نشانه‌های قیامت نیز معرفی شده است. بر این اساس، نشانه‌های ظهور حضرت حجت (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) به گونه‌ای نشانه‌های قیامت نیز هستند؛ اما اینکه چه‌قدر فاصله‌ زمانی میان ظهور حضرت که از نشانه‌های قیامت است با قیامت باشد، باز هم آن را خدا می‌داند و علم آن نزد خداوند است.

۲.۳ - ظهور مهدی نشانه‌ حتمی قیامت

اما در بعضی از روایات که از طریق اهل سنت رسیده است، یکی از نشانه‌های حتمی قیامت را ظهور مهدی (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) شمرده‌اند.
[۷] نیشابوری، مسلم بن حجاج، صحیح مسلم، ج۴، ص۲۲۲۶، چاپ مصر، ۱۳۸۴ق.


۲.۴ - ظهور مردی از خاندان پیامبر

هم‌چنین در ذیل آیه «فَهَلْ یَنْظُرُونَ اِلَّا السَّاعَةَ اَنْ تَاْتِیَهُمْ بَغْتَةً فَقَدْ جَاءَ اَشْرَاطُهَا ...»؛ «آیا آنها جز این انتظاری دارند که قیامت ناگهانی بر پا می‌شود؛ در‌حالی‌که هم‌اکنون نشانه‌های آن آمده است.» بیان شده که یکی از حوادث مهمی که در آستانه قیامت رخ خواهد داد و مورد اتفاق شیعه و اهل سنت است، ظهور مردی از خاندان پیامبر اکرم (صلی‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم) است.

۲.۴.۱ - فرازی از یک حدیث

در ضمن حدیث طولانی آمده است: هرگاه خداوند اراده کند، او (حضرت قائم (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف)) پرچم قیامت را بر دوش خواهد گرفت و تا او نیاید و حکومت عدل را در گیتی برپا ندارد، عمر جهان به سر نمی‌رسد و قیامت برپا نمی‌شود.


بنابراین به هر تعبیری از نشانه‌های قیامت یاد شود و ظهور حضرت قائم (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) را از علایم آن بدانند، باز هم اصل وقوع قیامت که چه‌قدر فاصله با نشانه‌های آن دارد و دنیا بعد از ظهور حضرت حجت (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) چگونه خواهد شد، آگاهی از آن اسرار به دست خداوند و در حیطه علم اوست، غیر از او هیچ کسی از آن آگاهی ندارد و قیامت، ناگهانی واقع خواهد شد.



۱. معاد، شهید مطهری.
۲. معاد، شهید دستغیب.
۳. معاد‌شناسی، محمدحسین تهرانی.


۱. احزاب/سوره۳۳، آیه۶۳.    
۲. لقمان/سوره۳۱، آیه۳۴.    
۳. زخرف/سوره۴۳، آیه۸۵.    
۴. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۵۲، ص۲۰۹، بیروت، مؤسسة الوفا.    
۵. مقدسی شافعی، یوسف، عقدالدر، ص۳۲۷، قاهره، ۱۳۹۹م.    
۶. نیشابوری، مسلم بن حجاج، صحیح مسلم، ج۴، ص۲۲۵۶، چاپ مصر، ۱۳۸۴ق.    
۷. نیشابوری، مسلم بن حجاج، صحیح مسلم، ج۴، ص۲۲۲۶، چاپ مصر، ۱۳۸۴ق.
۸. محمد/سوره۴۷، آیه۱۸.    
۹. شیخ طوسی، محمد بن ‌حسن، الغیبة، ص۴۳۶، قم، مؤسسه معارف اسلامی، ۱۴۱۱ق.    




سایت ‌اندیشه قم، برگرفته از مقاله «زمان قیامت و فاصله ظهور تا قیامت»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۸/۰۸/۱۵.    







جعبه ابزار