• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

دوستی پسر و دختر

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: دوستی دختر و پسر.

پرسش: دختر و پسری می‌شناسم که با هم دوست هستند، لطفاً راه حلی برای هدایت و راهنمایی این دختر که دوست من است، به من ارائه دهید؟

پاسخ:


فهرست مندرجات

۱ - مقدمه
۲ - راه‌حل‌ها
       ۲.۱ - اهرم عاطفی
              ۲.۱.۱ - ناسپاسی به اعتماد پدر و مادر
              ۲.۱.۲ - از بین رفتن آبروی خانواده
              ۲.۱.۳ - احتمال خیانت
              ۲.۱.۴ - بیان دوستی‌های ناپایدار
              ۲.۱.۵ - بدبینی خانواده همسر
              ۲.۱.۶ - ارتباط پنهانی پسر با دیگری
              ۲.۱.۷ - مطرح کردن مسئله در خانواده
              ۲.۱.۸ - قطع رابطه با دوست خود به نیت اصلاح
       ۲.۲ - اهرم شناختی
              ۲.۲.۱ - افزایش طلاق
              ۲.۲.۲ - فریب خوردن دختران
              ۲.۲.۳ - انعکاس دوستی‌ها در روزنامه‌ها
              ۲.۲.۴ - برگزاری مراسم خواستگاری
              ۲.۲.۵ - عاقبت دوستی‌های نادرست
              ۲.۲.۶ - ملاک‌های ازدواج موفق
              ۲.۲.۷ - همراهی عاطفه و عشق با عقل و واقع
              ۲.۲.۸ - سوء‌استفاده از دختران
              ۲.۲.۹ - عزت و احترام نداشتن دختر
              ۲.۲.۱۰ - تحت فشار قرار دادن دختر
              ۲.۲.۱۱ - فهرست کردن مضرات و فواید
       ۲.۳ - اهرم مذهبی
              ۲.۳.۱ - ایمان داشتن
                     ۲.۳.۱.۱ - بیان یک روایت
                     ۲.۳.۱.۲ - بیان یک نکته
              ۲.۳.۲ - اثرات نامطلوب مخالف با باورهای دینی
              ۲.۳.۳ - یاری گرفتن از علاقه‌اش به اهل بیت
              ۲.۳.۴ - اهمیت موعظه و پند
              ۲.۳.۵ - آشنایی با کتب دینی جذاب
              ۲.۳.۶ - یادآوری عذاب آخرت
              ۲.۳.۷ - بازگو کردن زندگی افراد پاک‌سرشت
              ۲.۳.۸ - همواره در محضر خدا و امامان بودن
۳ - نکته پایانی
۴ - معرفی منابع
۵ - پانویس
۶ - منبع


برای هدایت دوستتان توجه شما را به چند راه حل کلی و فروعات آن جلب می‌کنم، امید است که با استمداد از خداوند و به کارگیری این مباحث بتوانید به وظیفه انسانی و الهی خودتان عمل کنید و دوستتان را به مسیر صحیح زندگی هدایتگر باشید.
دل‌ها اگر از موعظه آدم می‌شد ••• شاید تلفات معصیت کم می‌شد
از این همه کشته‌های درگیری نفس ••• ای کاش گزارشی فراهم می‌شد


برای پرداخت به راه‌حل واقع‌بینانه، اطلاعات زیادتری از دوستتان نیاز است. سن او؟ خانواده او؟ آیا خانواده او نیز مذهبی‌اند؟ آیا قصد او از دوستی ازدواج است و تشکیل نهاد مقدس خانواده یا این‌که او به خاطر دلایلی (درون خانوادگی و اجتماعی و...) احساس نیاز به داشتن دوست می‌کند؟ به عنوان مثال ممکن است دوستان او دوست پسر دارند و او نیز به خاطر ضعف باورها و تجربه علاقه دارد که از همسالان خود عقب نباشد؟ به‌هر‌حال در جواب‌های ذیل سعی بر این داریم که نگاهی فراگیر به مسئله داشته باشیم. شما می‌توانید برای هدایت او از اهرم‌های «عاطفی»، «شناختی»، «مذهبی» و... استفاده کنید.

۲.۱ - اهرم عاطفی

از آن‌جایی که خانم‌ها و جنس مؤنث مظهر و مجسمه عاطفه هستند، بسیاری از آسیب‌های اجتماعی آنان نیز از همین قسمت بر آنان وارد می‌شود؛ مثلاً مردان سوء استفاده‌گر که تنها به هوس‌های خود فکر می‌کنند، با حرف‌های فریب‌دهنده وعده‌ای‌ کاذب، دروغ و... توجه آن‌ها را به خود جلب می‌کنند. ما می‌توانیم مقابل این نیرنگ‌ها برای هدایت دوستمان از اهرم عاطفی مثبت و انسان‌دوستانه استفاده کنیم و او را متوجه این نکته کنیم که:

۲.۱.۱ - ناسپاسی به اعتماد پدر و مادر

دوستی مخفیانه شما بی‌لطفی و ناسپاسی به اعتماد پدر، مادر، برادرتان است. پدر و مادری که به عشق پاکی تو شب و روز زحمت می‌کشند و دوست دارند تو را عفیفانه در لباس عروسی ببینند.

۲.۱.۲ - از بین رفتن آبروی خانواده

اگر خدای ناکرده آن پسر تو را فریب بدهد و تو جلوی همه رسوا شوی چه ضربه‌ای به خودت، خانواده‌ات و اعتماد آنان به تو وارد می‌شود (آیا می‌توانی معصومیت از دست رفته‌ات را دوباره به دست آوری؟ آیا پدرت و مادرت می‌توانند جلوی دیگران سر بلند کنند).

۲.۱.۳ - احتمال خیانت

گیرم محبت آن پسر به تو خیلی زیاد باشد، آیا یک درصد احتمال خیانت او را نمی‌دهی (مثلاً عکس تو را در اختیار دیگران بگذارد و نامه دوستی تو را برملا کند یا ...) آیا اگر همین احتمال کم اتفاق بیفتد، دیگر می‌توانی زندگی شخصی، خانوادگی، زناشویی آینده‌ات را بیمه کنی.

۲.۱.۴ - بیان دوستی‌های ناپایدار

اگر دوستان او فریبش داده‌اند، می‌توانید جلوه‌هایی از دوستی‌های ناپایدار، خودخواهی‌ها و... آنان را برجسته کنی.

۲.۱.۵ - بدبینی خانواده همسر

پسرها از این‌گونه دوستی‌ها برای زندگی پایدار خود استفاده نمی‌کنند و اگر این ازدواج با شروع گفتمان پنهانی صورت بگیرد و فردا موفق به ازدواج هم بشوی، از سوی شوهرت و خانواده‌اش مورد بدبینی واقع خواهی شد؛ یعنی او خواهد گفت از کجا معلوم که شما در پنهان با دیگری دوست نشوید (اساس زندگی آینده‌ات سست خواهد شد).

۲.۱.۶ - ارتباط پنهانی پسر با دیگری

پسری که پنهانی با تو دوست می‌شود، از کجا معلوم فردا مخفیانه با خانم دیگری پیوند زندگی نبندد؛ کما این‌که در واقع نیز چنین اتفاق می‌افتد.

۲.۱.۷ - مطرح کردن مسئله در خانواده

زن هر قدر محجوبه باشد، برای شوهرش محبوبه‌تر خواهد بود. اگر واقعاً علاقه ازدواج با او را داری، چرا از راه صحیح (مطرح کردن در سطح خانواده) و منطقی و دلایل قانع‌کننده نباشد که از بدبینی‌ها، بی‌اعتمادی‌های بعدی خانواده خود و شوهرت محفوظ بمانی و نزد پدر و مادر زحمت‌کش خود نیز چهره پاکت لکه‌دار نشود (با واسطه یا بی‌واسطه به خانواده‌ات بگو).

۲.۱.۸ - قطع رابطه با دوست خود به نیت اصلاح

اگر دوستی شما با او برای دوستتان حقیقی و ارزشمند است، می‌توانید از احتمال قطع شدن این پیوند در صورت استمرار این دوستی (غیر شرعی) از طرف خودتان استفاده کنید (البته این راه‌حل در مرحله آخر است که متوجه شدید که راه‌حل‌های دیگر اثری نکرده، اول از در محبت باید وارد شد).

۲.۲ - اهرم شناختی

درباره اهرم شناختی به موارد زیر اشاره می‌کنیم:

۲.۲.۱ - افزایش طلاق

طبق بررسی‌های آماری، نزاع‌ها و طلاق‌ها در چنین روابطی که به ازدواج ختم می‌شود، زیاد است.
خانم کاترین کوهان، یکی از اساتید دانشگاه ‌پنسیلوانیا در آمریکا می‌باشد. او تحقیقی انجام داده که نتایج آن قابل توجه است. این استاد آمریکایی که نه مسلمان است و نه این تحقیق را در محیط ایران انجام داده، در تحقیق خود بیان می‌کند، زوج‌هایی که قبل از ازدواج با هم رابطه نداشته‌اند، ازدواجشان از دوام بیش‌تری برخوردار است، نسبت به زوج‌هایی که قبل از ازدواج با هم رابطه داشته‌اند، علت آن را این‌گونه ذکر می‌کند:
زوج‌هایی که قبل از ازدواج با هم ارتباط داشته‌اند، در ذهنشان این سوء‌ظن نسبت به طرف مقابل هست، که او قبل از آن‌که با هم ازدواج کنیم، با من رابطه برقرار کرده است و در واقع سابقه ارتباط دارد. از کجا معلوم که بعد از ازدواج هم با کس دیگری ارتباط برقرار نکند. طرفین این ذهنیت را نسبت به هم دارند و البته خانم‌ها زیادتر، زیرا مردها معمولاً بیش‌تر در محیط بیرون از منزل هستند و زمینه ارتباط برقرار کردن برایشان بیش‌تر است. لذا همین سوء‌ظن‌ها باعث می‌شود که زندگی‌شان از استحکام لازم برخوردار نباشد.

۲.۲.۲ - فریب خوردن دختران

برخی از دختران فراری به خاطر فریب از جنس مخالف و بعد رها شدن به این دام گرفتار شده‌اند.

۲.۲.۳ - انعکاس دوستی‌ها در روزنامه‌ها

نمونه این دوستی‌ها که حتی قبل از ازدواج قطع می‌شود، در روزنامه‌ها و حوادث روز بسیار منعکس می‌شود.

۲.۲.۴ - برگزاری مراسم خواستگاری

مراسم رسمی خواستگاری به نفع دختر است؛ چراکه دختران در این دوستی‌ها بسیار آسیب‌پذیرتر هستند؛ پس انجام ازدواج در قالب شرعی و معقول آن به خاطر حفظ پاکی و آرامش و سلامت روحی روانی دخترهاست.

۲.۲.۵ - عاقبت دوستی‌های نادرست

(خوب است بدانید که طبق آمار تنها پنج درصد این ارتباط‌ها به ازدواج منتهی می‌شود؛ یعنی نود و پنج درصد آن‌ها به ازدواج ختم نمی‌شود و هیچ آدم عاقلی برای پنچ درصد احتمال خود را در چاه نمی‌اندازد. آن‌هایی هم که ازدواج می‌کنند (پنج درصد) ازدواجشان به استحکام بقیه ازدواج‌هایی که بدون سابقه ارتباط بوده نمی‌باشد.

۲.۲.۶ - ملاک‌های ازدواج موفق

ازدواج تنها به علاقه صرف خلاصه نمی‌شود. اگر به کتاب‌هایی که در مورد روابط همسرداری
[۱] امینی، ابراهیم آیین همسرداری.
و زناشویی نوشته شده یا از مشاوران ازدواج کمک بگیرد، متوجه خواهید شد که در ازدواج باید یک سلسله امور (تحصیلات، مذهب، فرهنگ، سن، خصوصیات شخصی و شخصیتی درون‌گرایی، برون‌گرایی و هیجان‌طلبی و ثروت) سنجیده شود تا ازدواج موفقی باشد. به همین خاطر است که انسان‌هایی که واقعاً دنبال زندگی سبز و خرم هستند، در این راه با عصای احتیاط و مشاوره و مطالعه قدم می‌گذارند.

۲.۲.۷ - همراهی عاطفه و عشق با عقل و واقع

زندگی‌ای که صرفاً با یک « I love you» (عاشقت هستم) شروع شود، به احتمال زیاد با « I hate you» (ازت متنفرم) ختم می‌شود؛ پس در کنار عاطفه و عشق، عقل و واقع را نیز در نظر بگیرید. اگر زندگی عاقلانه شروع شود عاشقانه ادامه خواهد یافت.

۲.۲.۸ - سوء‌استفاده از دختران

از طرفی بنا بر چندین سال تجربه ‌ارتباط با پسرهای جوان و تحقیقات میدانی انجام شده در این زمینه، باید به دوست شما بگوییم که پسرها برخلاف دخترها که معمولاً دو انگیزه در میانشان برای ارتباط یافت می‌شود (انگیزه ازدواج یا غیر ازدواج)، تنها یک انگیزه برای ارتباط با دخترها دارند و آن هم غیر ازدواج می‌باشد؛ به همین دلیل معمولاً با چند دختر ارتباط دارند و کم‌تر پسری پیدا می‌شود، با دختری که با او ارتباط داشته است، ازدواج کند. همین مدتی قبل جریان قتل پسری توسط دختر دانش‌جویی در روزنامه‌ها منتشر شد، در تحقیقات مشخص شد که این دختر چند سالی با پسر ارتباط داشته است، پس از این مدت دختر که به خیال ازدواج، با پسر ارتباط برقرار کرده بود، اصرار می‌کند که پسر، خانواده‌اش را برای خواستگاری بفرستد؛ اما پسر ابتدا از پاسخ دادن تفره می‌رود؛ اما وقتی اصرار دختر را می‌بیند، در جواب می‌گوید، من حاضر هستم که با تو ارتباط داشته باشم، اما ازدواج نه، و اگر بخواهم ازدواج کنم، با دختری ازدواج می‌کنم که اهل ارتباط با پسرها نباشد. دختر هم که همه آرزوهای خود را برباد‌رفته می‌بیند، نقشه قتل پسر را می‌کشد یا در موارد بسیاری دخترها به دلیل این شکست دست به خودکشی زده‌اند. شاید خود شما نیز از این قضایا زیاد شنیده یا خوانده باشید.

۲.۲.۹ - عزت و احترام نداشتن دختر

دختری که از راه دوستی با پسر وارد خانواده‌ای می‌شود، مانند مهمان ناخوانده می‌باشد. فرض کنید که در تعطیلات تابستانی ‌پدرتان، همه آماده شده‌اید تا به مسافرت بروید، در حال بیرون رفتن از منزل ناگهان صدای زنگ بلند می‌شود، وقتی درب را باز می‌کنید، متوجه می‌شوید، که یکی از بستگان از راه دور آمده تا چند روزی را در منزلتان بماند. چه‌قدر از این اتفاق ناراحت می‌شوید و از او چه‌گونه پذیرایی می‌کنید. در مقابل، مهمانی را فرض کنید، که نزد خانواده ‌شما بسیار عزیز است و مادرتان او را دعوت کرده است، چه‌قدر تدارک می‌بینید و خود را آماده می‌کنید که به استقبال او بروید و از آمدنش خوشحال می‌شوید. لذا دختری هم که به خاطر رابطه با پسر و با اکراه خانواده پسر وارد آن خانواده می‌شود، هیچ‌گاه عزت و احترام دختری را که آن‌ها خودشان پسندیده باشند و به خواستگاریش رفته باشند ندارد و باید یک عمر با سرکوفت ‌آن‌ها زندگی کند.

۲.۲.۱۰ - تحت فشار قرار دادن دختر

این روابط می‌تواند در آینده باعث گردد که زندگی دوست شما با مشکل مواجه شود؛ زیرا پسری که قبل از ازدواج دختر با او ارتباط داشته، ممکن است که بعد از ازدواج دختر از این رابطه سوء‌استفاده کرده و او را تحت فشار قرار دهد. هم‌چنان‌که از این موارد در دادگاه‌ها و مراکز مشاوره بسیار است.

۲.۲.۱۱ - فهرست کردن مضرات و فواید

فهرست کردن مضرات و فواید چنین دوستی‌هایی و بعد معدل گرفتن آیا واقعاً کدام می‌چربد؟ (حتی ضررها و فواید احتمالی).

۲.۳ - اهرم مذهبی

موارد اهرم مذهبی به شرح ذیل است:

۲.۳.۱ - ایمان داشتن

ایمان عنصری است که اگر زن و مرد به آن آراسته باشند، به دنبال آن زندگی‌ای سراسر از صداقت، صفا، یک‌رویی، دل‌سوزی، گذشت، اعتماد، نشاط و... به دنبال خواهد داشت و برخلاف آن بی‌ایمانی منشأ خیانت، دروغ، ریا، نفاق است.

۲.۳.۱.۱ - بیان یک روایت

شخصی از معصوم (علیه‌السّلام) پرسید: برای دخترم خواستگار آمد، به چه کسی بدهم، امام فرمود به پسری که ایمان داشته باشد؛ چون ایمان و خداترسی او باعث می‌شود که حتی در نزاع خانوادگی هم به او ظلم نکند و همیشه زندگی سالم داشته باشند. یک جوان با ایمان هرگز به خانم خود خیانت نمی‌کند؛ پس چه بهتر است که براساس ایمان زندگی را شروع کرد.

۲.۳.۱.۲ - بیان یک نکته

نمی‌خواهم بگویم حتماً این پسر مؤمن نیست، چه‌بسا او نیز نیاز به اطلاعات کافی در مورد شرع و ازدواج صحیح داشته باشد؛ پس بهتر است که اگر واقعاً به این نتیجه رسیده‌اند که از هر حیث شایستگی همسری هم را دارند، به شکل رسمی و شرعی این مباحث ادامه پیدا کند.

۲.۳.۲ - اثرات نامطلوب مخالف با باورهای دینی

روان‌شناسان عقیده دارند که مخالفت با باورهای دینی (گناه) اثر نامطلوبی در روان ناخوداگاه فرد می‌گذارد.
در ضمیر ناخودآگاه احساس مذهبی، گناه با وجدان و فطرت پاک خدایی انسان تعارض پیدا می‌کند و سرانجام پس از مدتی به شکل بیماری روحی ـ روانی و یا جسمی روانی ظاهر می‌شود. این امر در عمل در بیماران روانی‌ای که چنین احساس گناهی را داشته‌اند، در بررسی‌های مشاوره‌ای و بالینی آشکار است.

۲.۳.۳ - یاری گرفتن از علاقه‌اش به اهل بیت

اگر او علاقه‌ای به حضرت زهرا (سلام‌الله‌علیها) دارد، شما می‌توانید از این احساس پاک او کمک بگیرد تا او را در مسیر ایشان وادارید و اگر او به این نتیجه رسیده که پسر نیز متدین است، بخواهد که این در مسیر شرعی انجام گیرد.

۲.۳.۴ - اهمیت موعظه و پند

انسان نیازی به موعظه و پند دارد و گاهی انسان سهواً و از روی فراموشی خلاف مسیر حق و خدا می‌رود؛ به همین خاطر تذکرات مفید ـ مخصوصاً اگر از طرف کسی باشد که خود اهل عمل باشد ـ اثر خواهد گذاشت. آری شما هم می‌توانید در حد خودتان اثر بگذارید؛ چراکه نفس هم‌نشینی با شما که متدین هستید، می‌تواند در او اثر بگذارد که در این راستا هر چه پند و موعظه غیر مستقیم‌تر باشد، اثری مطلوب‌تر خواهد گذاشت.

۲.۳.۵ - آشنایی با کتب دینی جذاب

او را با کتب دینی جذاب و جاذبه‌های دین آشنا سازید؛ مثل کرامت ائمه (علیهم‌السّلام) عشق به امام زمان (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف)، کتب عرفانی.
[۲] نخودکی اصفهانی، حسن‌علی، کتاب نشان از بی‌نشان‌ها و قاضی زاهدی، تاب شیفتگان حضرت مهدی (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف).


۲.۳.۶ - یادآوری عذاب آخرت

از قیامت و عذاب‌های آن برایش بگویید
[۳] نجفی قوچانی (داستان)، معرفی کتاب سیاحت غرب.
(نه در حد افراط و البته غیر مستقیم).

۲.۳.۷ - بازگو کردن زندگی افراد پاک‌سرشت

داستان حضرت یوسف را که پاکی پیشه کرد و رسوایی زلیخا را برایش نمایان سازید (تفسیر این سوره را برایش به نحوی بیان کنید) از زندگی افرادی که پاکی پیشه کردند و از طرف خداوند مورد عنایت‌های ویژه‌ای قرار گرفتند، برایش بگویید. (رجوع شود به کتاب داستان راستان، زندگی شیخ رجبعلی خیاط که به کرامات زیادی در اثر مخالفت با هوای نفس و جواب رد به دختری که او را به گناه می‌خواند دست یافت.)
[۵] محمدی ری‌شهری، محمد، کیمیای محبت، قم، دارالحدیث.


۲.۳.۸ - همواره در محضر خدا و امامان بودن

پیوسته با او باشید و القا کنید که در محضر خدا و امامان معصوم (علیهم‌السّلام) مخصوصاً امام عصر (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) هستیم (البته خسته کننده نباشد). این کار می‌تواند با بیان داستان و... صورت گیرد. او را از دوستان وسوسه‌گر ناباب دور نگه دارید و حرف‌های آن‌ها را خنثی سازید.


با توجه به مطالب فوق باید بگویم که راه حل را باید در مجموعه‌نگری به بحث پیدا کرد. از بحث‌های خشک و خسته‌کننده پرهیز کنید. در قالب مهر و محبت راه‌حل‌های فوق را بیان کنید و حتی در صورتی که او ناراحت نشود، این پاسخ را به او نشان دهید تا متوجه شود که چه‌قدر به حال او دل‌سوزی می‌کنید و این‌که اگر واقعاً دنبال زندگی‌ایی موفق و بانشاط هستند، باید چه فرآیندی را از لحاظ شرعی و منطقی آن هم فقط و فقط به خاطر آرامش و سلامت زندگی آینده طی نمایند و دیگر این‌که صرف علاقه را معیار زندگی مشترک قرار ندهند، ناگفته نماند که هیچ عیبی ندارد یک دختر از صفات انسانی یک پسری خوشش آید و ببیند که او می‌تواند همسری با ایمان، ایده‌ال، فعال، صادق برای او باشد اما چیزی که مهم است این است که باید در قالب شرع امر خواستگاری صورت بگیرد تا از آسیب‌پذیری هم مصون ماند.


۱. موفقیت جوانان در انتخاب همسر، دکتر داوود عرفانی‌فر، انتشارات نبوع.
۲. روزنامه جام جم، ویژه‌نامه تپش، چهارشنبه‌ها غالباً به چنین مباحثی نیز اشاره دارند.
۳. نگاه تا نگاه جواد محدثی، قم، انتشارات عصمت.
۴. عوامل انحراف جوانان و ازدواج، راحله نیک‌بخش، نشر فخردین.
۵. راز یک فریب، یوسف غلامی، انتشارات لاهیحی.
۶. دختران، دوستی‌ها و عبرت‌ها، تألیف مهدی کریمی‌نیا.


۱. امینی، ابراهیم آیین همسرداری.
۲. نخودکی اصفهانی، حسن‌علی، کتاب نشان از بی‌نشان‌ها و قاضی زاهدی، تاب شیفتگان حضرت مهدی (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف).
۳. نجفی قوچانی (داستان)، معرفی کتاب سیاحت غرب.
۴. مطهری، مرتضی، داستان راستان، ص۵۴ ۵۵، قصه ابن‌سیرین.    
۵. محمدی ری‌شهری، محمد، کیمیای محبت، قم، دارالحدیث.




سایت‌اندیشه قم، برگرفته از مقاله «دوستی پسر و دختر»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۷/۰۱/۰۸.    



جعبه ابزار