• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

خواندن ترجمه قرآن

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: ترجمه قرآن، قرآن.

پرسش: اگر تأثیر ترجمه قرآن برای من بیش‌تر باشد، آیا می‌توانم فقط ترجمه آن را بخوانم؟ آیا اشکالی ندارد؟

پاسخ: برای استفاده بیش‌تر از معنویات و فضائل قرآن کریم سعی کنید، خود آیات را تلاوت کنید و از نورانیت آن بهره‌مند شوید و بعد از خواندن آیه به ترجمه‌ای که شرایط لازم را داشته باشد مراجعه کنید و در آن‌ها اندیشه نمایید که نه تنها اشکال ندارد، بلکه فضائل بهره‌مندی از تدبر در آیات انشاء الله نصیب شما گردد.



قرآن کریم یگانه کتاب جامع آسمانی است که همه علوم مورد احتیاج برای هدایت بشر را از طرف خداوند متعال بدون هیچ نقصی توسط پیامبر اکرم صلّی‌الله‌علیه‌و‌آله بر بشر عرضه داشته است؛ به همین خاطر درباره تلاوت و اندیشیدن در آیات قرآن و آداب آن،‌ دستورات زیادی از معصومین علیهم‌السلام رسیده است که ما در دو قسمت اساسی جواب سؤال شما را ارائه می‌دهیم.


در این زمینه روایات بسیاری در فضیلت تلاوت قرآن کریم وارد شده است، که به صورت گذرا به بعضی آن‌ها اشاره می‌شود.

۲.۱ - روایتی از پیامبر

رسول خدا صلّی‌الله‌علیه‌و‌آله فرمود: «برترین عبادت امت من خواندن قرآن کریم است».
[۱] باقی‌زاده، رضا، هفتصد نکته درباره قرآن، ص۶۵، انتشارات گاه سحر،‌ چاپ دوم، زمستان ۱۳۸۰.

و در روایت دیگر فرمودند: «و لتالی آیه من کتاب الله، خیر من تحت العرش الی تخوم السفلی؛ همانا خواننده آیه‌ای از کتاب خدا بهتر است از آن‌چه زیر عرش است تا پایین‌ترین جاهای زمین».
[۲] باقی‌زاده، رضا، هفتصد نکته درباره قرآن، انتشارات گاه سحر،‌ چاپ دوم، زمستان ۱۳۸۰. به نقل از بحارالانوار.


برای کسی که بخواهد ثواب تلاوت قرآن کریم را ببرد، لازم است که از آیات قرآن را تلاوت کند و ترجمه آن کافی نیست.

۲.۲ - سخنی از امام خمینی

امام خمینی رحمة‌الله‌علیه در جواب کسی که سؤال کرده بود: اگر کسی قرآن را به عربی بخواند و معنی آن را نفهمد، باز هم ثواب دارد؟ جواب فرمودند: «ثواب قرآن منوط به درک معانی آن نیست؛ اگرچه خوب است سعی شود تا معنی آن را درک نماید تا از ارشاد و علوم آن بهره‌مند گردد».


برای اینکه انسان بیش‌ترین ثواب و بهره را از تلاوت قرآن ببرد، در روایات اسلامی و آیات قرآن مسائلی را بیان داشته‌اند که به بعضی از آن‌ها اشاره می‌کنیم.

۳.۱ - طهارت داشتن

با طهارت باشد: «لا یَمَسُّهُ إِلاَّ الْمُطَهَّرُونَ؛ جز پاکان نمی‌توانند به آن دست زنند (= دست یابند)»؛ یعنی با غسل و وضو بودن ثواب قرائت قرآن را زیاد می‌کند (البته برای خواهران در ایام عادت ماهیانه اگر دست به قرآن نزنند، به جز تلاوت سوره‌هایی که سجده واجب دارند تلاوت قرآن اشکال ندارد).

۳.۱.۱ - روایتی از امام صادق

امام صادق علیه‌السلام به یکی از یارانش فرمود: قرآن را در حالی بخوان که در مصحف می‌نگری و آن بهتر است آیا نمی‌دانی که نگاه کردن به قرآن عبادت است.
در برخورد با قرآن تمام دستگاه‌های ادراکی انسان بهره‌مند می‌شوند و هر یک رزق خاصی را به دست می‌آوردند؛ ازاین‌رو نظر کردن به قرآن و آیاتش خود عبادت محسوب می‌شود و تأثیر فراوانی در روشنی و [روشنایی چشم|نورانیت چشم]] دارد، حتی اگر سواد خواندن را نداشته باشد.

۳.۲ - خواندن با صدای نیکو

خواندن قرآن با صدای نیکو از عوامل زیادکننده ثواب تلاوت است.

۳.۳ - پاکیزه بودن دهان

تلاوت با دهان پاکیزه و مسواک‌زده نیز از عواملی است که ثواب تلاوت را افزایش می‌دهد.

۳.۴ - استعاذه

استعاذه و پناه بردن به خدا از شر شیطان: «فَإِذا قَرَأْتَ الْقُرْآنَ فَاسْتَعِذْ بِاللَّهِ؛ هنگامی که قرآن می‌خوانی، از شر شیطان مطرود به خدا پناه ببر».

۳.۵ - با ترتیل خواندن

«وَ رَتِّلِ الْقُرْآنَ تَرْتِیلاً؛ و قرآن را با تأمل و دقت بخوان».


آیات و روایات فراوانی که ما را علاوه بر قرائت دعوت به اندیشه و تفکر و تدبر در آیات قرآن دعوت می‌کنند.

۴.۱ - آیه ۲۹ سوره صاد

«کِتابٌ أَنْزَلْناهُ إِلَیْکَ مُبارَکٌ لِیَدَّبَّرُوا آیاتِهِ وَ لِیَتَذَکَّرَ أُولُوا الْأَلْبابِ؛ این کتابی است پر برکت که بر تو نازل کرده‌ایم تا در آیات آن تدبر کنند و خردمندان متذکر شوند».

۴.۲ - آیه ۱۷ سوره قمر

«وَ لَقَدْ یَسَّرْنَا الْقُرْآنَ لِلذِّکْرِ فَهَلْ مِنْ مُدَّکِرٍ؛ ما قرآ‌ن را برای تذکر آسان ساختیم؛ آیا کسی هست که متذکر شود»؟

۴.۳ - روایتی از امام علی

امام علی علیه‌السلام: «تدبَّروا آیاتِ القرآن و اعْتبروا به فانّه اَبلَغُ العبر»؛ در آیات قرآن تدبر کنید و از آن عبرت آموزید؛ زیراکه قرآن کریم رساترین پندهاست.
بنابراین اصل نزول قرآن برای تفکر و تدبر در آیات و عمل به آن و هدایت یافتن است.


تدبر در قرآن، مراحلی دارد که عبارت‌اند از:

۵.۱ - توجه به معانی

حداقل شرایطی که برای تدبر در قرآن مورد نیاز می‌باشد و همه اقشار از هر صنف و گروه را در برمی‌گیرد، در این سطح که اولین مرتبه تدبر در قرآن است، آگاهی از ترجمه آیات و یا استفاده از ترجمه معتبر است. ترجمه‌ای مفیدتر است که گویا و سلیس و روان و در نوع خود رسا و دقیق و در ذیل آیات باشد. (بعضی از ترجمه‌هایی که نسبتاً مفیدتر هستند (مثل قرآن کریم) با ترجمه آیت الله مکارم شیرازی و ترجمه استاد مهدی فولادوند و ترجمه استاد الهی قمشه‌ای).
پس اگر کسی با لغات و قواعد عربی آشنایی ندارد، برای استفاده بیش‌تر از قرآن و تذکر در آیات آن حتماً باید به ترجمه دقیق مراجعه کند تا بتواند معنی آیات را بفهمد و در آن‌ها تدبر نماید و از آن الهام بگیرد و به دستورات قرآن عمل نماید.

۵.۲ - مراجعه به تفاسیر

و در مرحله بعد از ترجمه اگر خواستید توجه عمیق‌تری به قرآن داشته باشد، به بعضی از تفاسیر روان و عمیق مراجعه کند. (بعضی از تفاسیر مفید برای جوانان تفسیر نمونه آیت الله مکارم شیرازی و جمعی از همکاران و تفسیر نور حجة الاسلام قرائتی و تفسیر نسیم حیات، ابوالفضل بهرامپور).


۱. باقی‌زاده، رضا، هفتصد نکته درباره قرآن، ص۶۵، انتشارات گاه سحر،‌ چاپ دوم، زمستان ۱۳۸۰.
۲. باقی‌زاده، رضا، هفتصد نکته درباره قرآن، انتشارات گاه سحر،‌ چاپ دوم، زمستان ۱۳۸۰. به نقل از بحارالانوار.
۳. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۹۲، ص۱۹.    
۴. واقعه/سوره۵۶، آیه۷۹.    
۵. شیخ حر عاملی، محمد بن حسن، وسایل الشیعه، ج۴، ص۸۵۴.    
۶. نحل/سوره۱۶، آیه۹۸.    
۷. مزمل/سوره۷۳، آیه۴.    
۸. ص/سوره۳۸، آیه۲۹.    
۹. قمر/سوره۵۴، آیه۱۷.    
۱۰. قمر/سوره۵۴، آیه۲۲.    
۱۱. قمر/سوره۵۴، آیه۲۳.    
۱۲. قمر/سوره۵۴، آیه۴۰.    
۱۳. محمدی ری‌شهری، محمد، میزان الحکمه، ج۳، ص۲۵۲۸.    



سایت اندیشه قم.    


رده‌های این صفحه : آداب تلاوت | قرآن شناسی




جعبه ابزار