• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

نماز و رعایت حجاب

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: نماز، بی‌حجابی، مسلمان، مؤمن.

پرسش: آیا کسی که نماز می‌خواند، اما حجابش را رعایت نمی‌کند، مسلمان یا مؤمن است؟

پاسخ: بی‌حجابی از گناهان بزرگ است و عذابی شدید را در پی دارد؛ پس کسی که آن را از نظر اعتقادی قبول دارد، ولی در مقام عمل مراعات نمی‌کند، در واقع گناه‌کار است و عذاب یادشده به انتظار او خواهد بود، گرچه مسلمان و مؤمن باشد.



مؤمن در اصطلاح کلامی و اعتقادی به کسی گفته می‌شود که به نبوت، امامت و معاد اعتقاد داشته باشد و مسائل ضروری اسلام (مثل نماز، روزه، حج و سایر واجبات) را قبول داشته باشد؛ اما مسلمان که معنای اعم از مؤمن دارد، به کسی که خدا را به وحدانیت قبول داشته و حضرت محمد (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) را پیامبر بداند، گفته می‌شود و احکام اسلام بر او جاری می‌گردد.


با توجه به این نکته اگر کسی در مقام عمل، حجاب اسلامی و پوشش شرعی را مراعات نکند، در واقع مرتکب گناه شده است؛ اما از دایره اسلام بیرون نیست؛ ولی یک مسلمان یا مؤمن گناه‌کار محسوب می‌شود، چون حجاب از ضروریات دینی است و مراعات نکردن آن از روی عمد و بدون عذر شرعی گناه است.

۲.۱ - دیدگاه شهید مطهری

شهید مطهری درباره وجوب حجاب و این‌که حجاب از ضروریات دین است، می‌گوید:
در این‌که پوشانیدن غیر وجه (صورت) و کفین (دو دست) بر زن واجب است، از لحاظ فقه اسلام هیچ‌گونه تردیدی وجود ندارد، این قسمت جزء ضروریات و مسلّمات است، چه از نظر قرآن و حدیث و چه از نظر فتاوی، در این باره اختلاف وجود ندارد.


بنابراین مراعات نکردن پوشش اسلامی در واقع عمل برخلاف مسئله ضروری اسلام و گناه است و کسی که از روی مسامحه چنین گناهی را مرتکب شود، کافر نیست؛ لکن مؤمن، فاسق شمرده می‌شود.


نکته دیگر اینکه مراعات نکردن حجاب و پوشش اسلامی، پی‌آمدهایی تلخ و ناگوار دارد.

۴.۱ - عذاب‌های زنان

در این‌جا به حدیثی از رسول خدا (صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم) اشاره می‌شود. از امیرمؤمنان (علیه‌السلام) نقل شده که فرمود:
روزی من و فاطمه به حضور رسول خدا (صلی‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم) رسیدیم؛ اما وقتی وارد شدیم، دیدیم که حضرت شدیداً گریه می‌کند، به حضرت عرض کردیم که چه باعث شده که شما گریه می‌کنید؟ حضرت فرمود: در شب معراج دیدم که برخی زن‌های امت من به عذاب‌های شدید گرفتارند و اینک به خاطرم آمد و مرا به گریه آورد.
سپس حضرت عذاب‌ها و علت این‌که بعضی زن‌ها گرفتار بوده‌اند، توضیح داد و از جمله فرمودند: دیدم زنی با موهای خود آویزان است و مغز سر او می‌جوشد، علت را پرسیدم، گفتند: این زن موی خود را از نامحرمان نمی‌پوشانده است.
بعد حضرت در ادامه فرمود: دیدم زن‌هایی را که گوشت بدنش را می‌خورند و آتش در زیر آن‌ها روشن است و آن‌ها زنانی بودند که در دنیا خود را برای مردان نامحرم آرایش و زینت می‌داده‌اند.

از این‌گونه احادیث که عواقب و پی‌آمد عذاب کسانی را که حجاب و پوشش اسلامی را مراعات نمی‌کنند بیان کرده‌اند، معلوم می‌شود که بی‌حجابی از گناهان بزرگ است و عذاب شدید را به دنبال دارد؛ پس کسی که آن را از نظر اعتقادی قبول دارد، ولی در مقام عمل مراعات نمی‌کند، در واقع گناه‌کار است و عذاب یادشده به انتظار او خواهد بود، گرچه مسلمان و مؤمن باشد.



۱. مرتضی مطهری، مسئله حجاب، قم، صدرا، بی‌تا.
۲. احمد محسن گرگانی، حجاب در اسلام، قم، حکمت، ۱۳۹۲ق.
۳. حجاب و آزادی (مجموعه مقالات)، سازمان تبلیغات اسلامی، ۱۳۶۸ ش.


۱. مطهری، مرتضی، مسئله حجاب، ص۱۶۵، قم، صدرا، بی‌تا.    
۲. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۱۸، ص۳۵۲ و ۳۵۳، باب ۳، ح۶۲، بیروت، مؤسسة الوفاء، ۱۴۰۳ ق.    




سایت ‌اندیشه قم، برگرفته از مقاله «نماز و رعایت حجاب»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۷/۰۹/۲۰.    







جعبه ابزار