• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

معنای معصوم

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: معصوم، عصمت .
پرسش: معنای معصوم چیست؟
پاسخ:



علامه طباطبایی می‌فرماید: منظور از «عصمت» وجود امری است در انسان معصوم که باعث حفظ او از وقوع در آنچه که جایز نیست (مثل خطا و معصیت) می‌شود.


البته از نظر ایشان، انبیای الاهی (و تمام اولیا و هدایت‌شدگان خاص) دارای عصمت مطلق می‌باشند که مصادیق فراوانی را شامل می‌شود.
[۴] جوادی آملی، عبداللَّه، تفسیر موضوعی قرآن کریم، ج ۳، ص ۱۹۷- ۲۹۲.
از نظر ایشان «عصمت» نتیجه‌ علم معصوم به عواقب گناه می‌باشد؛ یعنی علم و شعور معصومان به آثار گناهان به‌گونه‌ای است که هیچ‌گاه مغلوب قوای دیگر انسانی نشده، بلکه مسلط بر آنان است.


در مورد «عصمت» نظریه‌ی دیگری وجود دارد که می‌گوید: «معصوم بر اثر بالا بودن مراتب شناخت خداوند متعال و دلباختگی نسبت به جمال و کمال حق به خود اجازه نمی‌دهد که گامی بر خلاف رضای او بردارد، و عشق و علاقه انسان به معبود و درک جمال و جلال او و آگاهی از نعمت‌های بی‌پایان او در حق وی، آن‌چنان در روحش خضوع و فروتنی به وجود می‌آورد که هرگز به فکر گناه نمی‌افتد چه رسد به این که مرتکب گناه شود».
[۶] سبحانی، جعفر، منشور جاوید، ج ۵، ص ۱۴.



این دو نظریه بر این مطلب اتفاق دارند که در وجود معصوم ملکه‌ای به وجود می‌آید که پیوسته عصیان و تجری و خلاف‌کاری را از زندگی طرد کرده و از گناه و لغزش، پاک و محفوظ نگاه می‌دارد.


عصمت بر دو نوع است: عصمت علمی و عصمت عملی .


عصمتی که در پیامبران است، جامع هر دو است و پیامبران در علم و عمل معصوم‌اند؛ یعنی هم کردارشان صالح و مطابق با واقع است، هم دانش و علمشان صائب و برخاسته از مبدئی است که هیچ‌گونه اشتباه و سهو و نسیان در آن راه ندارد؛ زیرا به مرحله‌ی عقل مجرد و شهود محض و کشف صحیح راه یافته است که در این مرحله وهم و خیال هم تابع عقل‌اند و هرگز در این مرحله وسوسه‌های شیطان راه ندارد؛ زیرا آبشخور جهالت و نادانی و شیطنت‌ها و توهمات تنها منحصر به وهم و خیال است، و محدوده وهم و خیال، همانا وابستگی به جهان طبیعت است؛ اما در محدوده‌ی عقل ناب شیطان وهم و خیال را نرسد که طرفی ببندد. لذا اگر کسی در اندازه‌ای باشد که از عالم ماده و وهم و خیال و توهمات در گذرد و به سرچشمه‌ی حقایق برسد، امکان «عصمت» می‌یابد و نفس ناطقه او در اثر اشتداد وجودی در رتبه‌ی فرشتگان یا برتر قرار می‌گیرد.
[۷] این مطالب برگرفته از بیانات استاد جوادی آملی است. تفسیر موضوعی قرآن مجید، ج ۳، ص ۱۹۹ ـ ۲۰۲.

نتیجه اینکه، در تمام عمر و در همه مراحل فهم، ابلاغ و اجرای وحی ، از هر گونه سهو و نسیان و عصیان ، منزه است.


البته باید توجه داشت که: «عصمت» به دو قسم اختیاری و غیر اختیاری تقسیم می‌شود.


معصوم آن کسی است که از روی اختیار گناه را ترک می‌کند و البته برای اینکه احتمال هیچ خطا و اشتباهی را در آنان ندهیم و سنت (گفتار، رفتار و تقریر) آنان برای ما حجت باشد، عصمتی هم به آنان هبه و عنایت می شود که این دیگر اختیاری نیست؛ اما براساس اینکه خدا می‌داند آنان با اختیار خود از این شایستگی برخوردار خواهند شد، به آنان چنین چیزی موهبت کرده است و به دیگران این فضیلت را نداده است.
[۸] نک: سیدمحسن خرازی، بدایة المعارف الالهیة، ص ۲۵۴.



۱. طباطبایی، سیدمحمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ج ۲، ص ۱۳۴ (کلام فی عصمة الانبیاء).    
۲. طباطبایی، سیدمحمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ج ۲، ص ۱۳۴ ۱۳۶. (کلام فی عصمة الانبیاء).    
۳. طباطبایی، سیدمحمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ج ۵، ص ۷۵ ۷۷.    
۴. جوادی آملی، عبداللَّه، تفسیر موضوعی قرآن کریم، ج ۳، ص ۱۹۷- ۲۹۲.
۵. طباطبایی، سیدمحمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ج ۵، ص ۷۸.    
۶. سبحانی، جعفر، منشور جاوید، ج ۵، ص ۱۴.
۷. این مطالب برگرفته از بیانات استاد جوادی آملی است. تفسیر موضوعی قرآن مجید، ج ۳، ص ۱۹۹ ـ ۲۰۲.
۸. نک: سیدمحسن خرازی، بدایة المعارف الالهیة، ص ۲۵۴.



پایگاه اسلام کوئیست.    






جعبه ابزار