• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

مرکز شیعیان در آخرالزمان

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: امام زمان (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف)، ظلم، فساد، ایران، ظهور امام زمان (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف)، شهر قم.

پرسش: موقعی که حضرت صاحب‌الامر ـ علیه‌السلام ـ ظهور کنند، همه جا پر از ظلم و جور و فساد است. آیا در ایران شهری وجود دارد که از هرگونه فساد عاری و امن باشد؟


پاسخ: در احادیثی که از پیشوایان دینی نقل شده است، از شهر مقدس قم به عنوان شهری که در آخرالزمان مرکز شیعیان واقعی بوده و پایگاه دانش و معرفت است، نام برده شده است.
معنای روایاتی که در ذیل می‌آید، خالی بودن شهر مقدس قم از تمام مظاهر فساد و تباهی نیست؛ بلکه ممکن است این شهر نیز از فتنه‌های آخرالزمان در امان نمانده و برخی مظاهر فساد در آن نیز یافت شود؛ لیکن براساس احادیث، این شهر در مقایسه با سایر شهرها، از وضعیتی مطلوب‌تر برخوردار است.




پیش از پرداختن به پاسخ سؤال فوق تذکر این نکته ضروری است که پر شدن دنیای آخرالزمان از ظلم و ستم ـ که در روایات متعددی آمده است ـ به این معنی نیست که در آخرالزمان همه انسان‌ها در ورطه فساد و تباهی غرق می‌شوند و انسان‌های مؤمن و صالح در هیچ جای دنیا یافت نمی‌شوند. معنای صحیح این احادیث این است که در آخرالزمان جهان پر از ظلم و ستم می‌شود، نه پر از ظالم و ستمگر. تفاوت این دو در این است که اگر بخواهد جهان پر از ظالم باشد، باید همه انسان‌ها ظالم باشند؛ اما اگر جهان پر از ظلم باشد؛ لازم نیست همه ظالم باشند؛ بلکه ممکن است عده معدودی به خاطر در اختیار داشتن قدرت و ثروت نامشروع جهان را از ستم آکنده نمایند؛ در‌عین‌حال‌ که انسان‌های صالح فراوانی نیز وجود دارند.


برای تقریب به ذهن توجه به این مثال ساده می‌تواند مفید باشد:
هدف ما از طرح این مقدمه، توجه دادن به این واقعیت است که اگر در روایات سخن از پر شدن دنیا از ظلم و ستم به میان آمده است، معنای این روایات این نیست که در هیچ شهر و منطقه‌ای انسان‌های صالح یافت نمی‌شوند؛ بلکه علی‌ رغم وجود ظلم و فساد فراگیر، ممکن است در مناطق مختلف دنیا نقاطی باشند که در آنها انسان‌های صالح و پرهیزکار فراوانی نیز باشند که از منتظران واقعی امام مهدی (علیه‌السلام) بوده و در زمینه‌سازی برای ظهور حضرت از هیچ تلاشی دریغ نمی‌ورزند.


در احادیثی که از پیشوایان دینی نقل شده است، از شهر مقدس قم به عنوان شهری که در آخر الزمان مرکز شیعیان واقعی بوده و پایگاه دانش و معرفت است، نام برده شده است.

۳.۱ - حدیثی از امام کاظم

صفوان می‌گوید روزی نزد امام کاظم (علیه‌السلام) بودم و سخن از مردم قم و میل آنان به حضرت مهدی (علیه‌السلام) به میان آمد امام هفتم (علیه‌السلام)فرمودند: «خداوند آنان را رحمت کند و از آنان خشنود باشد؛ و سپس ادامه دادند: بهشت هشت در دارد که یکی از آن‌ها برای مردم قم است. در میان شهر‌ها و کشورها، آنان نیکان و نخبگان شیعیان ما هستند.خداوند ولایت و دوستی ما را با طینت و سرشت آنان آمیخته است.


۳.۲ - حدیثی از امام صادق

و امام صادق (علیه‌السلام) در حدیث دیگری فرموده‌اند:
به زودی شهر کوفه از مؤمنان خالی می‌شود و علم و دانش از آنجا رخت برمی‌بندد و چون ماری که در گوشه‌ای چنبره زده است، محدود می‌گردد و از شهری که آن را قم می‌نامند، ظهور می‌کند و آن‌جا پایگاه علم و فضیلت و معدن دانش و کمال می‌گردد؛ به گونه‌ای که روی زمین هیچ [[|مستضعفان]] (فکری) نمی‌ماند که از دین آگاهی نداشته باشد؛ حتی زنان پرده‌نشین؛ و این زمان نزدیک زمان ظهور قائم (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) ما خواهد بود ... .


در پایان تذکر این نکته ضروری است که معنای روایات یادشده و روایات مشابه آن، خالی بودن شهر مقدس قم از تمام مظاهر فساد و تباهی نیست؛ بلکه ممکن است این شهر نیز از فتنه‌های آخرالزمان در امان نمانده و برخی مظاهر فساد در آن نیز یافت شود؛ لیکن براساس احادیث، این شهر در مقایسه با سایر شهرها از وضعیت مطلوب‌تری برخوردار است.



چشم‌اندازی به حکومت مهدی (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) نوشته نجم‌الدین طبسی.


۱. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۶۰، ص۲۱۶.    
۲. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۶۰، ص۲۱۳.    




سایت ‌اندیشه قم، برگرفته از مقاله «مرکز شیعیان در آخرالزمان»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۸/۰۸/۲۶.    







جعبه ابزار