• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

صله رحم هنگام عصبانیت

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: صله رحم، عصبانیت، غیبت.

پرسش: چگونه می‌توان با کسی صله رحم کنیم که از دستش عصبانی هستیم و در صورت رویارویی، کار به دعوا می‌کشد و اگر صله رحم نکنیم، پشت سرش غیبت می‌کنیم؟

پاسخ:




اولاً: به هیچ عنوان نباید در وقتی که خیلی عصبانی هستیم تصمیم‌گیری کنیم یا با دیگران صحبتی داشته باشیم که هم روایات و هم اساتید علوم روان‌شناسی به این مطلب اشاره دارند.


ثانیاً: قطعاً دروغ گفتن کلید اکثر پلیدی‌هاست؛ اما در جایی که انسان بخواهد بین دو نفر آشتی و صلح ایجاد کند به خاطر اهمیت دوستی، این مورد استثنا شده است. اما باید به این مطلب هم توجه داشت که اصلاً گفتن هر راستی هم واجب نیست و رک‌گویی هم در هر زمان صحیح نیست؛ خصوصاً که مایه فتنه و عصبانیت ما و دیگران باشد. از طرفی وقتی می‌بینید که طرف مقابل عصبانی می‌شود، چه فایده‌ای برای گفتن می‌تواند وجود داشته باشد و امر به معروف ما فاقد شرط است؛ یعنی احتمال تأثیر وجود نداشته؛ پس با چه مجوز شرعی این مشکلات را هم در پشت سر مطرح کنیم که غیبت می‌شود و نتیجه آنکه برای این کار هم مجوز شرعی وجود ندارد؛ پس در این موارد باید همان اصل دوری جستن و در صورت اجبار مدارا کردن حاکم باشد.


چون در سؤال نکات متعدد درباره ارتباطات بیان شده که این نوشتار مجال پاسخ‌گویی به تک‌تک موارد ندارد در ذیل به نکاتی کاربردی در ارتباطات اشاره می‌کنیم که:

۳.۱ - پذیرش عیوب دیگران

گل بی‌خار خداست:
باید بپذیریم که دیگران نیز مثل خود ما عیوبی دارند. اگر این را به عنوان یک اصل بپذیریم؛ بسیاری از تنش‌ها و اختلافات برطرف می‌شود.

۳.۲ - علل صفات بد دیگران

صفات بد علل مختلف دارد:
صفات بد مثل حسد و بداخلاقی علل مختلف دارد.گاهی به خاطر احساس حقارت، محیط ناسالم تربیتی، تحریک دیگران و بیماری روانی، اعتراض ... است. برای برطرف کردن صفات بد باید اولاً، ریشه‌ها را سوزاند. دوم این‌که صفات مثبت او را تقویت نمود تا این صفات به‌تدریج مانع بروز آن صفات شود. (به یاد داشته باشیم که گاهی مشکلات رفتاری دیگران جلوه‌ای از برخورد ناصحیح ماست).

۳.۳ - محیط یا شخصیت ناسالم

گاهی افراد واقعاً خود تقصیر زیادی در صفات منفی خود ندارند. آنها به‌ خاطر محیط و تربیت بد یا شخصیت بیمار به این صفات گرفتارند و یا عادت کرده‌اند و خود نیز ممکن است از درون، از این صفات ناراحت باشند. باید به آنها کمک کرد تا این صفات را به‌تدریج برطرف کنند (چون به‌تدریج شکل گرفته‌اند).

۳.۴ - شیوه انتقاد کردن

شیوه انتقاد را بدانیم:
در جلوی جمع تذکر ندهید. از انتقاد پی‌در‌پی خودداری کنید. در انتقاد از ذکر صفات خوب و تکریم شخصیت فرد شروع کنیم. از هدیه دادن غفلت نکنیم (هدیه‌های کلامی و غیر کلامی) گاهی یک تعبیر صحیح و ابراز محبت صمیمانه معجزه می‌کند.

۳.۵ - دعا کردن

برای ارتباط سالم خود دعا کنید.

۳.۶ - کم کردن معاشرت

اگر هیچ‌یک از نکات بالا اثرگذار نبود، باید معاشرت را به حداقل رساند.


۱. تحلیلی اجتماعی از صله رحم، نوشته حسین شرف‌الدین، دفتر تبلیغات حوزة علمیة قم.
۲. حقوق متقابل خویشاوندان، یدالله بهتاس، سبحان.
۳. آداب معاشرت از دیدگان معصومین، محمد بن حسن ـ حر عاملی، بنیاد پژوهشهای اسلامی.
۴. اخلاق معاشرت، نوشتة جواد محدثی، بوستان کتاب



سایت ‌اندیشه قم، برگرفته از مقاله «صله رحم هنگام عصبانیت»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۷/۱۲/۲۰.    







جعبه ابزار