• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

حدیث لولاک لما خلقت الأفلاک

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: حدیث لولاک لما خلقت الأفلاک، حضرت فاطمه سلام‌الله‌علیها، پیامبر صلی‌الله‌علیه‌وآله.
پرسش: طبق حدیث لولاک لما خلقت الأفلاک، آیا مقام حضرت فاطمه ـ سلام‌الله‌علیها ـ از پیامبر ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ بیشتر است؟
پاسخ: فاطمه زهرا ـ سلام‌الله‌علیها ـ سرور زنان و دریای بیکران دانش، آینه کمال ، نمونه عینی خلوص در بندگی ، جلوه تمام و کمال اسماء‌اللّه، و تجلی لطف بیکران خداوند است.



زهرای اطهر ـ سلام‌الله‌علیها ـ دارای مقامی است که برای احدی غیر از حضرات معصومین ـ علیهم‌السلام ـ قابل درک نیست و آن مقام شامخ عصمت و ولایت کلیه است.


مطلبی که در پرسش مطرح شده، در کتاب فاطمه بهجة قلب المصطفی آمده است: «عن اللّه تبارک و تعالی: یا أحمد، لولاک لما خلقت الأفلاک و لولا علیٌ لما خلقتُک و لو لا فاطمه لما خلقتکما؛
[۱] احمد رحمانی همدانی، فاطمة بهجة قلب المصطفی، ص ۹، به نقل از کشف اللئالی، صاحب بن عبدالوهاب بن العرندس.
ای احمد! اگر تو نبودی، افلاک را خلق نمی‌کردم، و اگر علی نبود، تو را خلق نمی‌کردم و اگر فاطمه نبود، شما را خلق نمی‌کردم».


توجیه این حدیث قدسی (البته حدیث به این عبارت در کتب معتبر نیامده) این است که فلسفه آفرینش، رسیدن فیض و رحمت کامل به موجودات است. و تنها انسان کامل است که شایستگی دریافت کامل‌ترین فیض الهی را دارد.


از آنجا که وجود مقدس فاطمه ـ سلام‌الله‌علیها ـ سرچشمه و منشأ وجود یازده امام معصوم ـ علیه‌السلام ـ است، در این حدیث قدسی محور قرار گرفته است، یعنی اگر فاطمه ـ سلام‌الله‌علیها ـ نبود، هدف از خلقت که وجود انسان کامل و خلیفه و حجت الهی روی زمین تا ابد است، حاصل نمی‌شد و این به معنای برتری حضرت زهرا ـ سلام‌الله‌علیها ـ از رسول اکرم ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ نمی‌باشد؛ بلکه بدین معناست که ادامه انوار مقدس معصومین ـ علیهم‌السلام ـ به وسیله دخت گرامی پیامبر اسلام ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ است.


به عبارت دیگر، هدف آفرینش، انوار پاک چهارده معصوم ـ علیهم‌السلام ـ است و همه این بزرگواران نَفس و نور واحد هستند؛ چنان‌که در آیه مباهله ، خدا از علی ـ علیه‌السلام ـ به عنوان نفس نبی ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ یاد کرده است.

۵.۱ - سخنی از پیامبر

رسول خدا ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ فرمود: «خدای من، علی، فاطمه، حسن و حسین را از یک نور آفرید».

۵.۲ - فرمایش پروردگار به حضرت محمد

لیکن چون فاطمه واسطه فیض یازده اختر آسمان ولایت و امامت است، خدا خطاب به حضرت محمد ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ فرمود: «اگر فاطمه نبود، شما را خلق نمی‌کردم»؛ زیرا آن جریان نور مقدس پیامبر از طریق فاطمه ادامه یافته و تا قیام قیامت برقرار و ثابت است.

۵.۳ - حضرت فاطمه، محور پنج تن

همان‌گونه که به‌لحاظ اینکه فاطمه ـ سلام‌الله‌علیها ـ وحدت‌بخش انوار پاک و مرکز دایره وجود است، در حدیث کسا محور پنج تن ـ علیهم‌السلام ـ واقع شده است: «هم فاطمة و أبوها و بعلها و بنوها».
[۴] مفاتیح الجنان، شیخ عباس قمی، ص ۱۲۱۱.



۱. احمد رحمانی همدانی، فاطمة بهجة قلب المصطفی، ص ۹، به نقل از کشف اللئالی، صاحب بن عبدالوهاب بن العرندس.
۲. آل‌عمران،(۳)، آیه ۶۱.    
۳. بحارالانوار، علامه مجلسی، ج ۲۷، ص ۱۳۱، حدیث ۱۲۲.    
۴. مفاتیح الجنان، شیخ عباس قمی، ص ۱۲۱۱.



پایگاه حدیث نت.    






جعبه ابزار