• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

آداب خوابیدن

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: خوابیدن، خواب، ذکر گفتن.

پرسش: وقتی شب‌ها به بستر خواب می‌روم، بلافاصله سه مرتبه حمد و سوره می‌خوانم و سه مرتبه الله اکبر، الحمدالله و سبحان‌الله می‌گویم، آیا این کافی است؟

پاسخ: در هنگام خوابیدن آدابی است که عبارت‌اند از این‌که: با طهارت باشیم، به دست راست بخوابیم، دست راست را زیر گونه راست بگذاریم. تسبیحات حضرت فاطمه (سلام‌الله‌علیها) بگوییم، رو به قبله بخوابیم، سوره حمد، آیة الکرسی و آیه شهد الله بخوانیم، هرکسی چنین کند بهره خود را در آن شب برده است. هرکس در وقت خواب یازده مرتبه قل هوالله احد بخواند گناهانش آمرزیده و شفیع همسایگان خود قرار گیرد.




الف: از مسائلی که به هنگام خواب شب باید مورد توجه قرار گیرد تا از ثمرات و برکات خواب بهره‌برداری کنید و از آفات آن دور بمانید این است که شب‌ها زیاد نخوابید؛ چراکه حضرت رسول (صلی‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم) فرمودند: مادر حضرت سلیمان به او گفت: شب‌ها زیاد نخواب؛ زیرا که خواب زیاد در شب باعث می‌شود انسان در روز قیامت فقیر باشد.


خواندن برخی سوره‌های قرآن هنگام خواب توصیه شده است:

۲.۱ - سوره تکاثر

پیامبر اکرم (صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم) فرمودند: هرکس سوره «الهیکم التکاثر» را به هنگام خوابیدن بخواند، از فتنه‌های قبر در امان می‌ماند.

۲.۲ - سوره توحید

هر کس سوره قل هو الله احد را به هنگام خوابیدن بخواند خداوند متعال پنجاه هزار ملائکه را مأمور حفاظت او در آن شب قرار می‌دهد.

۲.۳ - سوره قدر، ناس و فلق

امام رضا (علیه‌السلام) فرمودند: مستحب است انسان به هنگام خوابیدن یازده مرتبه سوره «انا انزلناه فی لیله القدر» را بخواند و هر کس در شب می‌ترسد، مستحب است به هنگام خوابیدن «قل اعوذ برب الفلق، قل اعوذ برب الناس» و آیة الکرسی بخواند.

۲.۴ - آیة الکرسی

حضرت رسول (صلی‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم) در هنگام خواب آیة الکرسی می‌خواندند و بعد از آن می‌فرمودند: «بسم الله آمنت بالله و کفرت بالطاغوت اللهم احفظنی فی منامی و یقظتی».


برخی اعمال دیگر هنگام خوابیدن به شرح ذیل است:

۳.۱ - سرمه کشیدن

ـ امام صادق (علیه‌السلام) فرمودند: سرمه کشیدن به چشمان در هنگام خوابیدن باعث می‌شود انسان از آب آوردن چشم در امان باشد.

۳.۲ - گذاشتن دست راست زیر گونه راست

ـ و باز فرمودند هرکس می‌خواهد بخوابد دست راست خود را زیر گونه راستش قرا دهد و بگوید: «بسم الله وضعت جنبی لله علی مله ابراهیم و دین محمّد (صلی‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم) و ولایه من افترض الله طاعته ماشاءالله کان و مالم یشا لم یکن» هر کسی چنین ذکری را به هنگام خوابیدن بگوید خداوند او را از دزد و سایر شرور در امان می‌دارد و ملائکه خدا برای او استغفار می‌کنند.

۳.۳ - با وضو بودن

ـ مستحب است انسان در هنگام خوابیدن با وضو باشد و به جانب راست بخوابد و رو به قبله باشد، بهترین ذکرها در این هنگام تسبیحات حضرت فاطمه (سلام‌الله‌علیها) است.
از امام صادق (علیه‌السلام) روایت شده است که وقتی انسان به رختخواب می‌رود، از یک‌سو ملائکه و از سوی دیگر، شیطان به سوی او می‌روند. ملائکه به او می‌گویند: روز خود را به خیر ختم کن و شب خود را به خیر شروع کن و شیطان برعکس به او می‌گوید: روز خود را به گناه تمام کن و شب خود را به گناه آغاز کن. پس اگر از ملائکه پیروی کرد و تسبیحات حضرت فاطمه (سلام‌الله‌علیها) را خواند ملائکه آن شیطان را دور می‌کند و حق تعالی عبادت تمام شب را در نامه عمل او می‌نویسد.

۳.۴ - سفارش‌هایی از امام‌هادی

و امام علی النقی (علیه‌السلام) می‌فرماید: در هنگام خوابیدن آدابی است که عبارت‌اند از این‌که: با طهارت باشیم، به دست راست بخوابیم، دست راست را زیر گونه راست بگذاریم. تسبیحات حضرت فاطمه (سلام‌الله‌علیها) بگوییم، رو به قبله بخوابیم، سوره حمد، آیة الکرسی و آیه شهد الله بخوانیم، هرکسی چنین کند بهره خود را در آن شب برده است. هرکس در وقت خواب یازده مرتبه قل هوالله احد بخواند گناهانش آمرزیده و شفیع همسایگان خود قرار گیرد.

۳.۵ - ذکر گفتن هنگام پهلو به پهلو شدن

امام باقر (علیه‌السلام) می‌فرماید: در هنگام خواب هر کسی از این پهلو به آن پهلو شود مستحب است بگوید الحمدلله و الله اکبر.

۳.۶ - خواندن یک قرآن کامل

خواندن یک قرآن کامل (از راه سه مرتبه خواندن سوره توحید) و شاد کردن پیامبران (اللهم صلّ علی محمّد و آل محمّد و صل علی الانبیاء و المرسلین) و دعا برای مؤمنان (با گفتن اللهم اغفر للمؤمنین و المؤمنات) و انجام یک حج و عمره (با گفتن سبحان الله و الحمدلله و لا اله الاّ الله والله اکبر) مطلوب است.

۳.۷ - خواندن آیه آخر سوره کهف

هر کس به هنگام خوابیدن آخرین آیه سوره مبارکه کهف (قل انّما یوحی الّی انّما الهکم ...) را بخواند از سوی خانه کعبه نوری به سوی او می‌آید و در اطراف آن نور ملائکه خدا تا صبح برای او استغفار می‌کنند.
ان‌شاءالله با نیت پاک و قصد بیدار شدن و عبادت خدا کردن و خدمت به خلق خدا، تمام ساعات عمرتان مفید و پرخیر و برکت باشد.


۱. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۱۴، ص۱۳۴، ح۸.    
۲. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۷۶، ص۲۰، ح۴.    
۳. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۹۲، ص۳۵۱، ح۲۲.    
۴. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۸۷، ص۱۷۶.    
۵. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۹۵، ص۱۴۹.    
۶. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۷۶، ص۹۲، ح۵.    
۷. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۷۶، ص۱۹۶.    
۸. مجلسی، محمدباقر، عین الحیوه، ص۴۵۳، چاپ آرین، چ ۲.    
۹. مجلسی، محمدباقر، عین الحیوه، ص۴۵۳، چاپ آرین، چ ۲.    
۱۰. مجلسی، محمدباقر، عین الحیوه، ص۴۵۴، چاپ آرین، چ ۲.    
۱۱. مجلسی، محمدباقر، عین الحیوه، ص۴۵۵، چاپ آرین، چ ۲.    
۱۲. فیض کاشانی، ملامحسن، تفسیر صافی، ج۳، ص۲۷۰، پایان تفسیر سوره کهف.    
۱۳. شیخ صدوق، محمد بن علی، ثواب الأعمال و عقاب الأعمال، ص۱۰۷.    




سایت ‌اندیشه قم، برگرفته از مقاله «آداب خوابیدن»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۷/۰۷/۱۸.    



رده‌های این صفحه : آداب خوابیدن | ذکر




جعبه ابزار