• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

علت نداشتن حضور قلب در نماز

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: حضور قلب، نماز.

پرسش: چرا وقتی ما شروع به خواندن نماز می‌کنیم، فکر و ذهنمان می‌رود به مشکلات زندگی تا آخر نماز؛ ولی پس از نماز فکرمان از این مطلب بیرون می‌آید و هر چه قدر سعی می‌کنیم که حضور قلب داشته باشیم، فکر و ذهنم مشغول مشکلات زندگی می‌شود؟ راهنمایی فرمایید.

پاسخ: با توجه به این‌که ما به‌شدت در معرض فریب و وسوسه شیطان قرار داریم و در بسیاری موارد تجربه کرده‌ایم که شیطان ما را فریب داده و از یاد خدا غافل کرده است، ‌باید کاری کنیم که شیطان نتواند در ما نفوذ کند و در هنگام نماز ذهن و فکر ما را به مسائل دنیوی مشغول سازد. برای مصونیت از شر شیطان و این‌که شیاطین نتوانند در هنگام نماز ذهن و فکر ما را به مسائل دنیوی مشغول کند، باید به خدا پناه ببریم. در روایت آمده است که هنگام نماز بگو: «بسم الله و بالله، توکّلت علی الله، اعوذ بالله السمیع العلیم من الشیطان الرجیم».
پس برای ایجاد تمرکز و حضور قلب در نماز اول این‌که در جای خلوت نماز بخوانید و به محل سجده نگاه کنید. دوم این‌که همواره به یاد مرگ باشید. سوم این‌که خود را اماده ساخته و مقدمات نماز را فراهم کنید. چهارم این‌که خود را آرام کنید؛ بدین صورت که قبل از نماز که می‌خواهید خود را برای راز و نیاز آماده سازید، در جای خلوت و در سجاده خود نشسته فشارهای روحی و روانی و تفکرات دنیوی را کم کنید، و روح و روان خود را برای مناجات با خدا آرام سازید. هم‌چنین برای نماز و راز و نیاز با خدا تفکر کنید. و نکته مهم این است که باید محبت غیر ـ حب دنیا و شهوت و ... ـ را از خانه دل بیرون کرده و فقط محبت خدا را سکنا دهیم؛ و در این صورت است که به حضور قلب واقعی در نماز دست خواهیم یافت.



قبل از پرداختن به اصل پاسخ شما، به عنوان مقدمه لازم است به این نکته اشاره کنم:
در انسان به طور فطری دو گرایش عمده وجود دارد:
یکی گرایش به سوی خوبی‌هاست و کمالات انسانی و دیگری میل به زشتی‌ها و انحرافات اخلاقی. این دو گرایش همیشه در نهاد و سرشت انسان وجود دارند و دائم در حال درگیری و کشمکش‌اند. فطرت الهی انسان و نیز پیامبران و امامان (علیهم‌السلام) زمینه گرایش انسان را به سوی معنویت و سعادت فراهم می‌سازند؛ اما هوای نفس، حب دنیا و شیطان در تلاش‌اند که انسان را از راه سعادت منحرف کنند. شیطان گرچه همیشه در کمین انسان است، اما در لحظاتی که انسان می‌خواهد با خدا رابطه برقرار کند یا کار خیری انجام دهد، بیشتر وارد فعالیت می‌شود و سعی می‌کند در آن لحظات حساس و معنوی ذهن انسان را به امور دنیوی مشغول کند.

نماز خواندن یکی از آن موارد است. زمانی که انسان می‌خواهد نماز بخواند، شیاطین دور او را می‌گیرند تا نگذارند نماز برگزار شود. در قلب انسان وسوسه می‌کنند که هنوز زود است و برای نماز وقت زیادی مانده. فعلاً خسته‌ای، قدری استراحت کن. الان گرسنه‌ای، قدری غذا بخور، بعداً نماز را خواهی خواند. بعد از این‌که مشغول نماز شد و خواست نماز با حضور قلب بخواند، شیطان او را وسوسه می‌کند و توجه افراد را از نماز و اطاعت خدا منصرف می‌نماید و به چیز دیگری مشغول می‌دارد.

۱.۱ - حدیثی از رسول خدا

رسول خدا (صلّی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلم) فرمود: وقتی بنده‌ای مشغول نماز و ذکر خدا می‌شود، شیطان می‌آید و در قلب او وسوسه می‌کند و می‌گوید: به یاد فلان چیز باش، فکر فلان کار را بکن، این‌قدر وسوسه می‌کند تا انسان را از فکر نماز و یاد خدا بیرون ببرد و به شک‌اندازد؛ به طوری که نداند چند رکعت نماز خوانده است».
[۱] تویسرکانی، محمدنبی، لئالی الاخبار، ج۴، ص۲۸، مکتبه العلامه، ۱۳۷۲ ش.


۱.۲ - حدیثی دیگر

در حدیث دیگر آمده است: وقتی انسان مشغول نماز شد، شیطان می‌آید سد راهش می‌شود و تحریکش می‌کند تا از نماز دور گردد.

۱.۳ - نزاع میان نمازگزار و شیطان

در این موقع جنگ و نزاع میان نمازگزار و شیطان بر پا می‌شود.
[۲] تویسرکانی، محمدنبی، لئالی الاخبار، ج۴، ص۲۸، مکتبه العلامه، ۱۳۷۲ ش.
شیطان در حال نماز قلب و ذهن را به این‌سو و آن‌سو می‌کشد و با افکار و خاطرات گوناگون مشغول می‌سازد. نقشه می‌کشد و باعث می‌شود که انسان درباره مسائل زندگی و مطالب گذشته و آینده فکر کند؛ و چه بسا موضوعاتی را که به‌کلی فراموش کرده، در حال نماز به یاد می‌آورد و ذهنش مشغول آن‌ها می‌شود. هنگامی به خود می‌آید و متوجه می‌شود که نمازش تمام شده است. اگر هم در این بین لحظه‌ای به یاد نماز افتاده شیطان فوراً ذهن او را به مسانل دیگر مشغول می‌کند. به همین جهت آن مکانی را که برای نماز انتخاب می‌شود، «محراب» می‌گویند. محراب یعنی مکان حرب و جنگ؛ چون شیطان موقع نماز در آن مکان می‌آید و وسوسه می‌کند تا انسان را از یاد خدا منحرف کند،
[۳] تویسرکانی، محمدنبی، لئالی الاخبار، ج۴، ص۲۸، مکتبه العلامه، ۱۳۷۲ ش.
و از سویی انسان کوشش می‌کند با او مخالفت کند.
گاهی شیطان غالب می‌شود و توجه انسان را از نماز و یاد خدا بیرون می‌برد و گاهی انسان با اراده و قوت قلب در برابر وسوسه‌های شیطان مقاومت می‌کند. این در مورد افراد معمولی مانند من و شماست، افرادی هم هستند که اصلاً در برابر شیطان مقاومت ندارند و همیشه شیطان بر آن‌ها غالب است. در مقابل، عده‌ای دیگر آن‌چنان از اراده قوی و ایمان پایدار برخوردارند که نقشه‌های شیطان هیچ‌گاه درباره آن‌ها تأثیرگذار واقع نمی‌شود.


با توجه به این‌که ما شدیداً در معرض فریب و وسوسه شیطان قرار داریم و در بسیاری موارد تجربه کرده‌ایم که شیطان ما را فریب داده و از یاد خدا غافل کرده است، ‌باید کاری کنیم که شیطان نتواند در ما نفوذ کند و در هنگام نماز ذهن و فکر ما را به مسائل دنیوی مشغول سازد. برای مصونیت از شر شیطان و این‌که شیاطین نتوانند در هنگام نماز ذهن و فکر ما را به مسائل دنیوی مشغول کند، باید به خدا پناه ببریم.

۲.۱ - حدیثی از امام صادق

در روایت آمده است که امام صادق (علیه‌السّلام) در هنگام تلاوت سوره حمد و هنگام نماز می‌فرمود: « اعوذ بالله السمیع العلیم من الشیطان الرجیم».


۱.۱ - حدیثی از رسول خدا

در روایت دیگر آمده است که: «شخصی نزد رسول خدا (صلّی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلم) شرف‌یاب شد و سؤال کرد در هنگام نماز چگونه ذهن و فکرم را از وسوسه شیطان و یاد امور دنیوی دور نگه دارم؟» حضرت فرمود هنگام نماز بگو: «بسم الله و بالله، توکّلت علی الله، اعوذ بالله السمیع العلیم من الشیطان الرجیم».

۲.۲.۱ - نکته مهم

البته باید توجه داشت که منظور فقط گفتن جمله‌ فوق به زبان نیست؛ بلکه افزون بر گفتن جمله ‌بالا، باید قلب انسان نیز متوجه خدا باشد و از ته دل به خدا توکل کند. تنها در این صورت است که دیگر شیطان بر او دست‌رسی ندارد و نمی‌تواند ذهن و فکرش را در هنگام نماز به امور دنیوی مشغول کند.
گرچه این کار در ابتدا ممکن است قدری سخت باشد، و انسان نتواند از اول تا آخر نماز ذهن و فکرش را فقط متوجه خدا کند؛ اما یقین داشته باشید که در اثر تمرین و تکرار امکان‌پذیر است. شما اگر خود را عادت دهید که با وسوسه‌های شیطان مقابله کنید و در هنگام نماز توجه خود را فقط به معانی جملات و کلماتی که بر زبان می‌آورید متمرکز کنید، کم‌کم شیطان ناامید می‌شود و نمی‌تواند در حال نماز ذهن شما را به امور دنیوی مشغول سازد.


برای ایجاد تمرکز و حضور قلب در نماز به این نکات نیز توجه داشته باشید:

۳.۱ - نماز خواندن در جای خلوت

اگر نماز فرادا یا نماز مستحب می‌خوانید، بهتر است جای خلوتی را انتخاب کنید که سروصدا و مزاحمت نباشد. در منزل جای خلوتی را انتخاب کنید و همیشه در آن‌جا نماز بخوانید، در حال نماز فقط به محل سجده نگاه کنید و اگر به جماعت نماز می‌خوانید، به موضع سجده نگاه کنید و هنگامی که امام جماعت حمد و سوره را بلند قرائت می‌کند، به قرائت او خوب گوش دهید.

۳.۲ - یاد مرگ

یکی از عوامل مؤثر در ایجاد حضور قلب یاد مرگ است. اگر انسان به فکر مردن باشد و توجه داشته باشد که نه وقت مرگ معلوم است، و نه شرایط آن و هر لحظه ممکن است مرگ اتفاق بیفتد. در این صورت نمازش را با غفلت نمی‌خواند.

۳.۲.۱ - حدیثی از امام جعفر صادق

امام صادق (علیه‌السّلام) فرمود: نماز واجب را در وقتش بخوان، مانند کسی که نماز وداع می‌خواند و می‌ترسد که پس از این توفیق نماز خواندن نیابد و در هنگام نماز به محل سجده نگاه کن ... بدان که تو در محضر کسی هستی که تو را می‌بیند؛ ولی تو او را نمی‌بینی».

۳.۳ - فراهم کردن مقدمات نماز

آماده‌سازی خود و فراهم کردن مقدمات حضور در مقام و ربوبی، بدین صورت که کارهای روزمره را کم کرده و به فکر نماز هم باشید، نیم ساعت یا یک ربع قبل از نماز مقدمات نماز را مهیا ساخته و در محراب خویش حاضر شوید. متأسفانه بعضی نمازگزاران آن‌قدر خود را مشغول کارهای روزمره و مشکلات آن می‌کنند، که به طور طبیعی در هنگام نماز هم فکرشان درگیر آن‌ها خواهد شد.

۳.۴ - آرام‌سازی خود و تفکر

آرام‌سازی خود، بدین صورت که قبل نماز که می‌خواهید خود را برای راز و نیاز آماده سازید، در جای خلوت و در سجاده خود نشسته فشارهای روحی و روانی و تفکرات دنیوی را کم کنید، و روح و روان خود را برای مناجات با خدا آرام سازید. هم‌چنین برای نماز و راز و نیاز با خدا تفکر کنید.


مهم‌ترین نکته دیگر را که می‌توان تذکر داد، این است که باید محبت غیر ـ حب دنیا و شهوت و ... ـ را از خانه دل بیرون کرده و فقط محبت خدا را سکنا دهیم؛ و در این صورت است که به حضور قلب واقعی در نماز دست خواهیم یافت.


۱. صالحی حاجی آبادی، نعمت‌الله، شیطان در کمینگاه، میثم تمار، چ۲، ۱۳۸۰ ش.
۲. بدیعی، محمد، حضور قلب در نماز، تشیع، چ۱، ۱۳۷۷ ش.
۳. امام خمینی، آداب نماز، موسسة تنظیم و نشر آثار امام خمینی، چ۳، ۱۳۷۲ ش.
۴. فهری، سیداحمد، پرواز در ملکوت، نهضت زنان مسلمان، چ۱، ۱۳۵۹ ش.
۵. عزیزی، عباس، سیمای نماز در آثار علامه استاد حسن‌زاده آملی، صلاة، چ۱، ۱۳۸۱ ش.


۱. تویسرکانی، محمدنبی، لئالی الاخبار، ج۴، ص۲۸، مکتبه العلامه، ۱۳۷۲ ش.
۲. تویسرکانی، محمدنبی، لئالی الاخبار، ج۴، ص۲۸، مکتبه العلامه، ۱۳۷۲ ش.
۳. تویسرکانی، محمدنبی، لئالی الاخبار، ج۴، ص۲۸، مکتبه العلامه، ۱۳۷۲ ش.
۴. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۶۳، ص۲۶۵، مکتبة الاسلامیه.    
۵. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۱۱، ص۴۰۱، دارالکتب الاسلامیه.    
۶. حر عاملی، محمد بن حسن، وسایل الشیعه، ج۵، ص۳۴۵، مکتبة‌ الاسلامیه.    
۷. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۸۴، ص۲۳۳.    




سایت ‌اندیشه قم، برگرفته از مقاله «علت نداشتن حضور قلب در نماز»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۷/۰۹/۰۵.    







جعبه ابزار