• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

موانع استجابت دعا از دیدگاه پیامبر

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: استجابت دعا، شیطان، شناخت، وعده مشروط.

پرسش: دعاهای چه کسانی قابلیت استجابت ندارد؟ و چرا دعاهایمان مستجاب نمی‌شود؟ (امام علی (علیه‌السلام) در جواب کسی که پرسید چرا دعاهای ما مستجاب نمی‌شود، چه فرمودند)؟

پاسخ: وعده خداوند به اجابت دعا، یک وعده مشروط است نه مطلق؛ مشروط به آن‌که ما به وعده‌ها و پیمان‌های خود عمل کنیم. عمل به دستوراتی که در حقیقت شرایط استجابت دعاست، برای تربیت انسان و به کار گرفتن نیروهای او در یک مسیر سازنده و ثمربخش کافی است.



در این‌جا موانع استجابت دعا را از دیدگاه پیامبر اکرم (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلم) بیان می‌کنیم:

۱.۱ - حدیثی از پیامبر

در روایتی از پیامبر اکرم (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلم) چنین نقل شده است: «دعای چند دسته از امتم پذیرفته نمی‌شود:

۱.۱.۱ - بدخواهی برای والدین

مردی که برای پدر و مادرش بد بخواهد؛

۱.۱.۲ - دعا برای ناکامی طلب‌کار

مردی که برای ناکام‌یابیِ طلب‌کاری دعا کند که مالی نزد او نهاده و نه از او رسید گرفته و نه شاهد گرفته؛

۱.۱.۳ - دعا به زیان همسر

مردی که به زیان همسرش دعا کند، حال آن‌که خداوند خلاصی آن همسر را در دست او قرار داده؛

۱.۱.۴ - دعای انسان تنبل

مردی که در خانه‌اش می‌نشیند و می‌گوید: پروردگارم! مرا روزی بخش؛ و خود بیرون نمی‌رود و روزی نمی‌جوید؛ پس خداوند به وی فرماید: بنده‌ام! آیا راه روزی جُستن و تکاپو در زمین با اعضای سالم را برای تو نگشوده‌ام تا میان من و خودت، برای روزی جستن به فرمان من عذر پذیرفته باشی و سربار خانواده خود نشوی؛ پس اگر می‌خواستم روزی‌ات می‌دادم و اگر می‌خواستم بر تو تنگ می‌گرفتم، در حالی که نزد من عذر پذیرفته نبودی.

۱.۱.۵ - دعای انفاق‌کننده مال

مردی که خداوند به او مال بسیار عطا فرموده باشد و او همه را انفاق کند و سپس به دعا روی آورده، بگوید: پروردگارم! مرا روزی ده! پس خداوند به وی فرماید: آیا روزی فراخی به تو نداده بودم؛ پس چرا چنان‌که فرمانت دادم، در مصرف آن میانه‌روی نکردی؛ چرا اسراف ورزیدی، حال آن‌که تو را از اسراف بازداشته بودم؟

۱.۱.۶ - دعا برای قطع رحم

مردی که برای بریدنِ پیوند خویشاوندی دعا کند».


وعده خداوند به اجابت دعا، یک وعده مشروط است نه مطلق؛ مشروط به آن‌که ما به وعده‌ها و پیمان‌های خود عمل کنیم. عمل به دستوراتی که در حقیقت شرایط استجابت دعا است، برای تربیت انسان و به کار گرفتن نیروهای او در یک مسیر سازنده و ثمربخش کافی است.


۱. کلینی، محمد بن یعقوب، الکافی، ج‌۵، ص۶۷، محقق:غفاری، علی‌اکبر، آخوندی، محمد، تهران، دارالکتب الاسلامیة، چاپ چهارم، ۱۴۰۷ق.    



پایگاه اسلام کوئست، برگرفته از مقاله «موانع استجابت دعا»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۵/۶/۱۷.    



جعبه ابزار