• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

منفعت دنیوی آموختن دانش

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: دنیا، علم، آخرت، آموختن، دانش، فن‌آوری، منفعت.

پرسش: آموختن دانش و فن‌آوری برای دنیا و آخرت ما چه منفعتی دارد؟

پاسخ: دین اسلام، فراگیری علم و دانش را عاملی برای رشد، پویایی و تعالی جامعه می‌داند تا جایی که در قرآن و روایات به اهمیت این موضوع اشاره شده است.




دین اسلام، فراگیری علم و دانش را عاملی برای رشد، پویایی و تعالی جامعه برشمرده است.

۱.۱ - روایت پیامبر

از پیامبر اسلام (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) نقل شده است: «قَالَ رَسُولُ اللَّهِ (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) ‌ اطْلُبُوا الْعِلْمَ‌ وَ لَوْ بِالصِّینِ فَاِنَّ طَلَبَ الْعِلْمِ فَرِیضَةٌ عَلَی کُلِّ مُسْلِم‌؛ علم و دانش را جست‌وجو کنید، اگر چه در چین (دورترین نقطه عالم) باشد؛ چرا که دست‌یابی به دانش بر هر مسلمانی واجب است.»
خدمتی که فن‌آوری در دنیای امروز به بشر چه زندگی مادی و چه فکری و فرهنگی کرده، بر کسی پوشیده نیست. علم و فن‌آوری در بخش پزشکی خدمات ارزش‌مندی در بهداشت و درمان انجام داده است، همین که امروز شما با کیلومترها فاصله از راه همین اینترنت می‌توانید به نیازهای فکری و فرهنگی خود برسید، حکایت از منفعت انکار ناپذیر علم و دانش به زندگی بشر دارد.


همین علم و دانش دنیایی، اگر با انگیزه الهی باشد، منفعت معنوی آن نیز نصیب انسان خواهد شد؛ لذا انسان برای زندگی خود نیاز به دانش و توسعه آن دارد، و فایده آن برای دنیای انسان روشن‌تر از آن است که نیاز به برهان و استدلال داشته باشد. هر علم و دانش و فعالیتی که انسان را از خدا باز ندارد، و موجب تسهیل و آسایش در زندگی شود، از دیدگاه اسلام پذیرفته شده است.


قرآن کریم می‌فرماید: «وَ لَقَدْ آتَیْنا داوُدَ مِنَّا فَضْلاً یا جِبالُ اَوِّبی‌ مَعَهُ وَ الطَّیْرَ وَ اَلَنَّا لَهُ الْحَدیدَ• اَنِ اعْمَلْ سابِغاتٍ وَ قَدِّرْ فِی السَّرْدِ وَ اعْمَلُوا صالِحاً اِنِّی بِما تَعْمَلُونَ بَصیرٌ»؛ و ما به داوود از سوی خود فضیلتی بزرگ بخشیدیم (ما به کوه‌ها و پرندگان گفتیم: ) ‌ای کوه‌ها و‌ای پرندگان! با او هم‌آواز شوید و همراه او تسبیح خدا گویید! و آهن را برای او نرم کردیم. (و به او گفتیم: ) زره‌های کامل و فراخ بساز، و حلقه‌ها را به‌اندازه و متناسب کن! و عمل صالح بجا آورید که من به آنچه انجام می‌دهید بینا هستم!


۱. طبرسی، علی بن حسن‌، مشکاة الانوار فی غرر الاخبار، ص۱۳۵، المکتبة الحیدریة، نجف، چاپ دوم، ۱۳۸۵ ق، ۱۹۶۵ م، ۱۳۴۴ش.    
۲. سبا/سوره۳۴، آیه۱۰-۱۱.    



پایگاه اسلام کوئست، برگرفته از مقاله «منفعت دنیوی آموختن دانش»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۵/۵/۲۰.    



جعبه ابزار