• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

معنای طوع

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



پرسش: معنا و مفهوم کلمه "طوعاً " در دعای امام زمان (عجل الله فرجه الشریف) ( حتی تسکنه ارضک طوعاً)



پاسخ:
« اللّهم کن لویّک الحجّه بن الحسن ... فی هذه السّاعة و فی کلّ ساعة، ولیّا و حافظا و قائدا و ناصرا و دلیلا و عینا، حتّى تسکنه أرضک طوعا، و تمتّعه فیها طویلا.»
خدایا، در این لحظه و در تمام لحظات، سرپرست و نگاهدار و راهبر و یارى گر و راهنما و دیدبان ولىّ‌ات حضرت حجّة بن الحسن- که درودهاى تو بر او و بر پدرانش باد- باش، تا او را به صورتى که خوشاینداوست و همه از او فرمانبرى مى‌نمایند ساکن زمین گردانیده، و مدّت زمان طولانى در آن بهره‌مند سازى.
«حتی» حرف جرّ و بیانگر انتهاء و غایت، و شاید در مقام تعلیل است.


تسکنه ارضک:
«تسکن»، از ریشه ی «سکن»، از باب افعال و به معنی اسکان دادن. «ارض» به معنای زمین مفعول به یا مفعول فیه و «ه» مفعول به، به آن حضرت اشاره دارد.


«طوع» ضد اکراه، مصدر جامد به معنای انقیاد و فرمانبرداری از سر رغبت و میل بوده یعنی: تا او را در زمین خود ساکن گردانی در حالی که زمین فرمانبردار او باشد.
هدف از این جمله، حَکَمت و زعامت آن بزرگوار پس از ظهور حضرت اوست که تمام زمین در حیطه فرمانروایی آن بزرگوار (عجّل الله فرجه) در آمده، به انقیاد حکومت او در می آید.


در این دعای شریف « دعای سلامتی امام زمان (عجل الله فرجه الشریف) » از خداوند سبحان می خواهیم ، تا زمان ظهور حضرت ولی عصر ؛ او را از بلیّات حفظ کرده و ناصر و راهنمای او باشد، و انسان ها(چه در زمان ظهور و چه در زمان انتظار) با طوع و رغبت از امام زمان خویش پیروی کنند و این پیروی به گونه ای باشد که هر نفسی بدون اینکه احساس خستگی و ملامت کند با رغبت و اشتیاق فراوان و با عشق و علاقه قلبی ، به طوری که قلب همیشه در طپش است ، نفس انسان هر لحظه برای دیدار محبوب خویش در تپش باشد .
زیرا تمامی نفوس ( و حتی تمامی موجودات مادی) در بقاء خویش محتاج به امام زمان (عجل الله فرجه الشریف) هستند ؛ ( این مطلب در روایات به کرات آمده است ، اگر لحظه ای امام زمان نباشد تمام دنیا و مافیها نابود می شود) در این دعا از خدا می خواهیم خدایا : به ما شناخت و معرفتی عطا بفرما تا چنین اطاعتی از امام خویش داشته باشیم؛ زیرا ما فقیر وجود او هستیم ( البته این مطلب منافاتی با احتیاج موجودات به ذات باری تعالی ندارد ، و این به کرات در مباحث گذشته به عرض رسید که امام در طول اراده الهی قرار دارد و اراده امام اراده خدا نیز هست) اگر نفوس انسانی به حقیقت این سخن برسند همانند حرکات طبیعی بدن ، از عشق ورزیدن و در رکاب حضرت ایستادن برای آنها خستگی ناپذیر بوده بلکه با تمام وجود در رکاب آن حضرت خواهند بود . زیرا چنین نفسی فریاد فقر سر می دهد و لحظه ای از امام خویش غافل نمی شود .نظیر این انسان ها در طول تاریخ بسیار بوده اند ، همانند ابوذر و سلمان ( علیهما السلام) که پیامبر اکرم فرمود :« سلمان منّا اهل البیت »
مطلب دیگر اینکه «حتی تسکنه ارضک صوعاً در این قسمت ، دعا کننده از خدا می خواهد تمام این مواردی که در این دعا مطرح کرده را تا زمانی که امامش در روی زمین سکونت دارد، چه در زمان غیبت و چه در زمان ظهور، مستجاب گرداند. و از کلمه«طوعاً» معلوم می شود که رسیدن زمان ظهور و سکونت امام در بین مردم و نیز میزان حکومت و طول عمر ایشان به رغبت و خواست مردم(شیعیان) بستگی دارد و اگر بعد از ۱۲ قرن هنوز زمان ظهور فرا نرسیده به دلیل عدم ولایت پذیری شیعیان و کم بودن رغبت پذیرش حکومت حضرت مهدی(عجل الله فرجه الشریف) است، حکومتی که همان اسلام ناب و عدل وسیع و جامع است. یعنی تا «طوعاً» تحقق پیدا نکند ظهور واقع نخواهد شد، مگر... ! مگراینکه به فرموده امام صادق(علیه السلام) کار به نهایت برسد و فرج حاصل شود ... ! که پناه می بریم بر خدا از رسیدن چنین روزی.


۱. بحار الانوار ج۲۰، ص۱۸۹.    



شهر سؤال.    


رده‌های این صفحه : اخلاق اسلامی | دعا




جعبه ابزار