• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

سیره سیاسی و اجتماعی پیامبر

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: سیره سیاسی، سیره اجتماعی، پیامبر صلی‌الله‌علیه‌و‌آله.
پرسش: لطفاً اطلاعاتی درباره سیره سیاسی و اجتماعی پیامبر اکرم ـ صلی‌الله‌علیه‌و‌آله ـ بیان کنید؟
پاسخ: پیامبر ما اگر چه مقامی شکوهمند و با عظمت داشتند، ولی زندگی و معاشرت او در اجتماع آن‌چنان ساده و بی‌پیرایه بود که اگر در میان جمعی می‌نشست، ناشناسی اگر وارد می‌شد، نمی‌دانست کدام‌یک پیامبر است.





۱.۱ - تواضع و فروتنی پیامبر

گرفتار تجمل و فریفته دنیا نشد و هیچ وقت نسبت به کسی هنگام سخن گفتن ترش‌رویی نکردند؛ همانند پادشاهان حکومت نکردند و اجازه نمی‌داد کسی پیش پایش بایستد و نسبت به دیگران احترام می‌کرد.

۱.۲ - عفو و گذشت پیامبر

از خطا و بدرفتاری دیگران چشم‌پوشی می‌کرد و در مقابل آزار دیگران عفو و گذشت و بزرگواری نشان می‌داد؛ لذا با آن‌همه آزار قریش در وقت فتح مکه همه آنها را بخشید پیامبر ـ صلی‌الله‌علیه‌و‌آله ـ از کسانی مثل ابوسفیان و هند با آن همه آزار و اذیتی که کردند درگذشت و حتی از وحشی که عموی پیامبر حمزه را کشته بود ولی پیامبر اسلام ـ صلی‌الله‌علیه‌و‌آله ـ او را مورد عفو و بخشش قرار داد و از گناه او درگذشت.

۱.۳ - غضب و خشنودی پیامبر

پیامبر ـ صلی‌الله‌علیه‌و‌آله ـ تنها به‌خاطر خدا و دین خدا غضب می‌کرد و نیز به‌خاطر دین هم خشنود می‌شد و پیامبر فرمود: دوست ندارم که امتیازی بین من و شما باشد؛ زیرا خداوند دوست ندارد که بنده‌اش را جدا و ممتاز از دیگران ببیند و لذا اگر هنگامی که سواره بود، اجازه نمی‌داد کسی با او پیاده راه برود.

۱.۴ - صبر و بردباری پیامبر

پیامبر اکرم ـ صلی‌الله‌علیه‌و‌آله ـ انسانی بردبار و صبور و با گذشت بودند نسبت به رفتار دیگران؛ زیرا روزی بچه‌ای به حضورشان آوردند تا پیامبر ـ صلی‌الله‌علیه‌و‌آله ـ برایش دعا کند تا پیامبر او را به آغوش گرفت آن بچه ادرار کرد، حاضران ناراحت شدند و خواستند بچه را رد کنند؛ اما پیامبر ـ صلی‌الله‌علیه‌و‌آله ـ فرمود: کاری به او نداشته باشید تا ادرار خود را تمام کند، سپس برای او دعا کردند و نامی را برایش انتخاب کردند که موجب خوشحالی خانواده بچه شد و سپس پیامبر برخاست و لباس‌های خویش را شست.
[۵] زندگی پیامبر اکرم، مؤسسه در راه حق، چاپ پنجم، قم ۱۳۶۱، ص ۱۳۲.


۱.۵ - ساده‌زیستی پیامبر

نمونه دیگر از رفتار اجتماعی پیامبر اکرم ـ صلی‌الله‌علیه‌و‌آله ـ این بود که انسانی ساده‌زیست و بخشنده و دل‌رحم و رئوف نسبت به دیگران بودند. از باب مثال پیامبر اکرم ـ صلی‌الله‌علیه‌و‌آله ـ روزی دوازده درهم به علی ـ علیه‌السلام ـ دادند تا پیراهنی برایشان بخرد و زمانی که علی ـ علیه‌السلام ـ پیراهن را خرید و به پیامبر داد، پیامبر نگاهی به آن کردند «گویی گران‌بها بود» فرمود: این پیراهن را دوست ندارم و حضرت علی ـ علیه‌السلام ـ رفت و معامله را فسخ کرد و پول را به نزد پیامبر آورد و با همدیگر برای خرید پیراهن به بازار رفتند. در بین راه دیدند کنیزی گریه می‌کند. علت را پرسیدند، او گفت: مولایت چهار درهم برای خرید متاعی به من داده و آنها را گم کرده‌ام؛ از‌این‌رو نمی‌توانم به خانه بروم، رسول خدا چهار درهم را به او دادند و با علی ـ علیه‌السلام ـ به بازار رفتند و با چهار درهم یک پیراهن خریدند و پوشیدند، هنگام برگشتن به منزل مرد فقیری را دیدند که برهنه است و تقاضای لباس می‌کند. پیامبر پیراهن خود را به او دادند و برگشتند به بازار و با چهار درهم باقی مانده یک پیراهن برای خویش خریدند.

۱.۶ - ایمان و عمل، نشانه برتری و بزرگی

پیامبر هرگاه به مجلس وارد می‌شدند، در اولین جای خالی می‌نشستند و مقید نبودند که برفراز مجلس بنشینند و حتی در یک مجلس همه افراد را احترام می‌کردند، فضیلت و بزرگی را به ایمان و عمل می‌دانستند و نظری به ثروت و جاه و مقام افراد نداشتند و با بردگان مهربانی می‌کردند و در اصلاح کار آنها می‌کوشیدند.
[۷] تاریخ یعقوبی، ج۱، ترجمه آیتی شرکت انتشارات علمی و فرهنگی، ص ۴۹۵.


۱.۷ - برآوردن حاجت‌های مردم

پیامبر ـ صلی‌الله‌علیه‌و‌آله ـ به کار مردم می‌رسیدند و در برآوردن حاجت‌های مردم از چیزی دریغ نداشتند.

۱.۸ - اهمیت به پاکیزگی در اجتماع

حضرت به پاکیزگی و نظافت خویش در اجتماع زیاد اهمیت می‌داد و عطری که استفاده می‌کردند، برای خرید آن بیشتر از غذا خرج می‌کردند و از هر راهی که عبور می‌کردند، بوی خوش عطرشان می‌وزید و بعداً هر‌کس از آن راه می‌گذشت می‌فهمید که پیامبر ـ صلی‌الله‌علیه‌و‌آله ـ از آن راه گذشته است.


اما روش پیامبر گرامی و زندگی سیاسی ایشان از بررسی سیره پیامبر ـ صلی‌الله‌علیه‌و‌آله ـ کاملاً به دست می‌آید.

۲.۱ - زمینه‌سازی برا تشکیل حکومتی واحد

وقتی حضرت وارد مدینه شدند، زمینه نظام سیاسی مستقلی فراهم کردند. آنچه که برای پیامبر ـ صلی‌الله‌علیه‌و‌آله ـ از همه مهم‌تر بود، تشکیل حکومت واحد و امتی واحد بود که خود شخصاً به اداره آن برخواستند و نظام توحیدی را در قالب یک حکومت دینی پیاده کردند و مردم عرب را که بیشتر بر محور نظام قبیلگی اهمیت می‌دادند و قبیله تنها گروه منسجم اجتماعی آنها بود که بر پایه خون و نسبیت بود؛ اما پیامبر ـ صلی‌الله‌علیه‌و‌آله ـ برای نخستین‌بار حکومتی تشکیل می‌دهد که دیگر به نظام قبیلگی توجه نشود.

۲.۲ - تشکیل حکومتی واحد

بررسی منابع تاریخی و تجزیه و تحلیل رویدادهایی که پس از ورود حضرت به مدینه رخ داد، به‌وضوح نشان می‌دهد که پیامبر ـ صلی‌الله‌علیه‌و‌آله ـ به محض ورود به مدینه تشکیل حکومت داد و مانند یک حاکم و شخصیت سیاسی تشکیلات دولتی را پی‌ریزی کرد و برای حفظ موجودیت کشور اسلامی ارتشی تشکیل داد و فرمان‌های جنگ و صلح را صادر کردند.
[۹] تاریخ یعقوبی، ج ۱، ترجمه آیتی شرکت انتشارات علمی و فرهنگی، ص ۴۰۳.


۲.۳ - تنظیم برنامه‌های اقتصادی و اجتماعی

پیامبر با بعضی گروه‌ها عقد و پیمان بستند و برنامه‌های اقتصادی و اجتماعی تنظیم کردند.

۲.۴ - دعوت سران قبایل و کشورها به اسلام

و از طرفی والیانی به اطراف فرستادند و نیز سفرایی به خارج و نزد رؤسای قبال و زمامداران روانه کردند و سران قبایل و کشورها را به اسلام دعوت کردند.
[۱۰] تاریخ طبری، ج ۳، ترجمه ابوالقاسم پاینده، انتشارات اساطیر، ص ؟؟؟.


۲.۵ - بنای مسجد و حل و فصل امور قضایی

پیامبر مسجد ی ساختند که امور قضایی و حل و فصل خصومات و اداره کشور در آنجا انجام می‌گرفت و خود شخصاً به قضاوت می‌نشستند و یا قاضی نصب می‌کردند.

۲.۶ - نخستین پایه‌گذار حکومت اسلامی

این بررسی‌ها می‌رساند، پیامبر نخستین مؤسس و پایه‌گذار حکومت اسلامی است و با دست خود ایشان پایه‌های نظام سیاسی و فکری دولت اسلامی را گذاشتند و در دوره‌های بعد از رحلت ایشان شرایط یک دولت وسیع با قوای لازم مخصوص آن زمان‌ها، فراهم گردید.

۲.۷ - مشورت در اداره امور

پیامبر اکرم ـ صلی‌الله‌علیه‌و‌آله ـ در اداره امور اساساً مشورت می‌کردند و در موارد بسیاری پیروی از اکثریت می‌کردند.

۲.۸ - معین کردن مسئولیت گروه‌ها و فرقه‌ها

پیامبر برای اینکه روابط اجتماعی مسلمانان به‌نحوی روشن باشد، مسئولیت هریک از گروه‌ها و فرقه‌های گوناگون را معین می‌کردند.

۲.۹ - اقدامات پیامبر برای تحکیم دولت اسلامی

پیامبر اکرم برای تحکیم دولت اسلامی و سیاست داخلی خویش مدینه را پایگاه اجتماعی، نظامی و سیاسی خویش قرار دادند و از آنجا قدرت معنوی و سیاسی خویش را به تمامی جزیرة العرب گسترش می‌دادند. پیامبر موانع را از میان برداشتند و با گسترش آموزش و اعزام مبلغ پیام و رسالت خود را به گوش همگان رساندند.


۱. دولت رسول خدا صلی‌الله‌علیه‌و‌آله، صالح احمدالعلی، ترجمه هادی انصاری، نشر پژوهشکده حوزه و دانشگاه.
۲. مبانی حکومت اسلامی، جعفر سبحانی.
۳. کتاب ساختار اجتماعی و سیاسی نخستین حکومت اسلامی در مدینه، سیدمحمد ثقفی.


۱. بحارالانوار، علامه مجلسی، ج۱۶، چاپ بیروت، ص۲۲۶.    
۲. بحارالانوار، علامه مجلسی، ج ۱۶، چاپ بیروت، ص ۲۲۸.    
۳. الکامل فی التاریخ، ابن اثیر، ج ۱، ترجمه عباس خلیلی، نشر مؤسسه مطبوعاتی، ص ۳۸۶.    
۴. تفسیر المیزان، علامه طباطبایی، چاپ بیروت، ج ۶، ص ۳۳۳.    
۵. زندگی پیامبر اکرم، مؤسسه در راه حق، چاپ پنجم، قم ۱۳۶۱، ص ۱۳۲.
۶. بحارالانوار، علامه مجلسی، ج ۱۶، چاپ بیروت، ۱۴۰۳، ص ۲۱۴.    خصال صدوق، ج۲، ص۸۶.    
۷. تاریخ یعقوبی، ج۱، ترجمه آیتی شرکت انتشارات علمی و فرهنگی، ص ۴۹۵.
۸. بحارالانوار، علامه مجلسی، ج ۱۶، چاپ بیروت، ص ۲۳۷.    
۹. تاریخ یعقوبی، ج ۱، ترجمه آیتی شرکت انتشارات علمی و فرهنگی، ص ۴۰۳.
۱۰. تاریخ طبری، ج ۳، ترجمه ابوالقاسم پاینده، انتشارات اساطیر، ص ؟؟؟.



پایگاه حدیث نت.    


رده‌های این صفحه : تاریخ اسلام | سیره پیامبر




جعبه ابزار