• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

سحر

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



پرسش ۱. آیا در قرآن کریم و روایات نبوی و امامان ـ علیهم السّلام ـ و احکام اسلامی چیزی به نام جادو وجود دارد؟۲. شب بخت دختران و پسران و از این قبیل مسایل چه؟ ۳. در صورت وجود چنین مسایلی، راه پرهیز از جادو چیست و با کسانی که اهل این کارها هستند، چگونه باید برخورد نمود؟



پاسخ:
در واقع سؤال از سه بخش تشکیل شده است و برای روشن شدن بحث، به صورت جدا بدان پرداخته می‌شود.
ابتدا جادو در قرآن کریم، روایات و احکام اسلامی را بررسی می کنیم.


جادو در لغت به معنای افسون کننده، افسونگر، سحر، ساحری، دل ‌فریب محیل، مکّار، شعبده و تردستی نیز‌ آمده است.
[۱] معین، محمد، فرهنگ فارسی، ج۱، ص۱۲۰۱.



در تعریف سحر نیز گفته‌اند: سحر نوعی اعمال خارق العاده است که آثاری از خود در وجود انسان‌ها به جا می‌گذارد و گاهی یک نوع چشم‌بندی و تردستی است و گاه تنها جنبة روانی و خیالی دارد.




۴.۱ - کتب عهدین

سحر و جادوگری از نظر کتب عهد قدیم (تورات و کتب ملحق به‌ آن) نیز ناروا و ناپسند است، زیرا در تورات آمده است: به صاحبان جن توجه نکنید و جادوگران را مورد توجه قرار ندهید. تا (مبادا) از آنها پاک شوید و خداوند خدای شما است.
در جای دیگر آمده: و کسی که به صاحبان جن و جادوگران توجه می‌نماید تا آن که از راه زنا پیروی ایشان نماید، روی عتاب خود را به سوی او گردانیده او را از میان قومش منقطع خواهم ساخت.
قاموس کتاب مقدس، در این رابطه می‌نویسد: سحر و جادو در شریعت موسی راه نداشت، بلکه در شریعت، اشخاصی را که سحر مشورت‌طلبی می‌نمودند، به شدیدترین قصاص‌ها ممانعت می‌نمود. ولی با وجود این، این ماده فاسده در میان قوم یهود داخل گردید و این قوم به آن معتقد شدند و در وقت حاجت بدان پناه می‌برند.

۴.۲ - قرآن شریف

قرآن کریم به شدت این عمل را مورد نکوهش و سرزنش قرار داده است و آنها را سوداگرانی می‌داند که خود را به بدترین بها یا مفت فروخته‌اند.
در سوره بقره آمده است:
«وَ اتّبِعوُا ما تَتلوُا الشّیاطینَ مُلکِ سُلیمانَ و ما کَفَرَ سُلیمانُ و لکنّ الشَّیاطینَ کَفروا یُعَلِّموُنَ الناسَ السّحرَ
و...» « و آنچه که شیاطین در روزگار فرمانروایی سلیمان می‌خواندند، پیروی کردند. و سلیمان (به سحر نپرداخت) و کفر نورزید، ولی شیاطین کفر ورزیدند، آنان به مردم سحر می‌آموختند...»
در عصر موسی ـ علیه السّلام ـ به شدت با سحر و جادو مبارزه شده است و قرآن کریم نیز آن را نقل کرده است، در این راستا آمده: وقتی (ساحران معجزة موسی را دیدند که چگونه همة اژدهای بافته‌هایشان را بلعید، تمام) ساحران به سجده افتادند و گفتند: ما به پروردگار هارون و موسی ایمان آوردیم.
وقتی ساحران فهمیدند کار موسی ـ علیه السّلام ـ سحر و جادو نیست، بی‌اختیار به سجده افتادند، در حالی که صبح از کافران به شمار می‌آمدند، غروب به جمع شهداء راه خدا پیوستند.
[۸] مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، تهران، مرکز فرهنگی درسهایی از قرآن، چاپ دوم، ۱۳۸۰، ج۷، ص۳۶۳.

در جای جای قرآن کریم سخن از سحر و ساحری به میان آمده و با این پدیده پلید و منفی، به شدت مبارزه شده است. تنها یادگرفتن سحر و جادو را برای کسانی که در صدد ابطال سحر ساحران برآیند بدون اشکال می‌داند، بلکه گاهی به عنوان واجب کفایی، می‌بایست عدّه‌ای سحر را بیاموزند تا اگر دروغ‌گویان خواستند از این طریق مردم را اغفال یا گمراه نمایند، سحر و جادوی آنها را ابطال کنند و دروغ و مدعای آنها را فاش نمایند، و این خود مبارزه جدی و همه جانبه با سحر و ساحران است.

۴.۳ - روایات

از منظر روایات نیز، سحر و جادوگری به شدت سرکوب شد. امام علی ـ علیه السّلام ـ می‌فرماید:
«مَنْ تَعلّم شَیْئاً مِن السِحر قَلیلاً او کثیراً فقد کفر و کان آخر عهده بربّه...»کسی که سحر بیاموزد، کم یا زیاد کافر شده است، و رابطه او با خدا به کلی قطع می‌شود. در حدیث دیگر آمده است که امام صادق ـ علیه السّلام ـ فرموده‌: «السّاحرُ ملعوُنٌ.... وَ السّاحِرُ کالکافر، وَ الکافر فی النار».
ساحر ملعون است و ساحر همانند کافر است و کافر در آتش است (پس ساحر هم در آتش است).
در این راستا، روایات بسیار نقل شده است، ولی بیان آنها در این مختصر مقدور نیست.

۴.۴ - فقها

فقها نیز به اتفاق سحر و ساحری را حرام می‌دانند و یادگرفتن آن را حرام می‌دانند.
مگر برای خنثی کردن آن و مبارزه کردن با ساحران که استثناء شده است.


ازدواج از منظر اسلام، یک امر پسندیده و با برکت است. روایات زیادی در این مورد تشویق به ازدواج می‌کنند. گاهی هم ممکن است به علت نیاز افراد و موقعیت افراد خاص، ازدواج واجب شود. آن چه در این مورد مهم است، توجه به شرایط ازدواج است. از آنجایی که امر ازدواج بسیار مهم است، و زن و مرد در دامن یکدیگر به معراج می‌رسند، لذا باید از نظر بزرگان، کارشناسان و افراد خبره استفاده کرد. از نظر اهل فنّ استفاده نمود و با آنها مشورت نمود. مطالعه و تحقیق در این راستا خیلی به انسان کمک می‌کند و راه حلّ‌های خوبی به انسان نشان می‌دهد. در مورد شب بخت و شب عروسی هم یکسری اعمال مستحب و پسندیده وجود دارد که فراگرفتن آنها آسان است و می‌توانید آن را از کتابهای دینی و یا کتاب بسیار زیبای مفاتیح الجنان بیابید.
به هر تقدیر بحث ازدواج یک امرکارشناسی را طلب می‌کند و در این راستا هم باید مطالعه نمود و هم باید مشورت کرد.
سحر و جادو به هیچ وجه در مسأله ازدواج راه ندارد و با دلیل عقلی و قرآنی و روایی، چنین کاری ممنوع است. همان‌طوری که واقف هستند به طور معمول، آدم‌های سبک مغز و کم فکر و یا وسواس و بی‌فرهنگ و بی‌سواد، دنبال چنین کارهایی هستند وگرنه انسان‌های خردورز، تحصیل‌کرده، بافرهنگ و باورمند، هیچ وقت دنبال جادو و سحر و شعبده و حیله‌های شیطانی نمی‌روند و از آن فرار می‌کنند.


بهترین راه پرهیز از جادو و سحر، آن است که انسان باورمند باشد و به اصول اسلام پایبند باشد و برای اینکه انسان باورمند و دیندار خوبی، باشد، به شدت نیاز دارد که با منابع دینی همانند قرآن کریم، روایات ناب امامان ـ علیه السّلام ـ و دعاهای زیبا و معروف همانند دعای کمیل، دعای ندبه، دعای توسل، دعای جوشن کبیر، و... آشنا باشد و به‌ آنها مراجعه نماید.
امروزه، که عصر ماهواره و اینترنت است، زندگی ظاهری زیبا به خود گرفته ولی درون آن به سیاهی مبدّل گشته است، سردمداران حکومت جهانی انسانیت انسان‌های جهان را به بازیچه گرفته‌اند، غیرت و شرف انسان‌ها را زیر سؤال برده‌اند. به نام دفاع از حقوق زنان و دفاع از جوانان، از آنان به عنوان کالا استفاده می‌کنند. از زیباترین زنان و دختران در آگهی‌های اقتصادی خود استفاده می‌کنند... لذا شرافت انسان‌ها رو به پستی گراییده شد و برای جبران این هجمه‌های خانمان‌سوز، روان‌شناسان بزرگ بحث، دعا درمانی، قرآن درمانی، مسجد درمانی، روزه درمانی و... را مطرح کرده‌اند تا انسان‌ها با پشتوانة باورهای دین بتواند خود را نجات دهند و دنبال هر جادوگری حرکت نکنند...
جوانانی که از تجربة‌ کافی برخوردار نیستند، به شدت در این راستا باید مواظبت بکنند و با هر امر مشکوکی ارتباط برقرار نکنند و اگر با ساحران و جادوگران خاصی مواجه شده‌اند، حتماً و هر چه سریعتر فاصله بگیرند. لحظه‌ای غفلت شایسته نیست و بهترین راه و عاقلانه‌ترین روش آن است، از افرادی که اهل چنین کاری هستند فاصله بگیرند و هیچ نیازی نیست که انسان عاقل و تحصیل‌کرده، با این تیپ‌ها در ارتباط باشد...


آنچه به طور خلاصه قابل بیان است، این است که:
۱. با دلیل قرآنی، روایی‌ و فقهی، سحر و جادوگری، حرام است و به شدت از آن منع شده است.
۲. دلیل عقلی هم سحر و جادوگری را پسند نمی‌کند و عقل هم که پیامبر درونی هر انسان است و به عنوان یک منبع دینی، سحر و جادوگری، شعبده‌ بازی و حیله‌های شیطانی را رد می‌کند و پرهیز از آن را به انسان گوشزد می‌کند. در پایان باید گفت: انتخاب همسر، انتخاب دوست و انتخاب زندگی سالم، بسیار مهم است و برای رسیدن به آن،‌ هم باید اهل مطالعه بود، هم باید از نظرات کارشناسان استفاده کرد و هم از افراد بزرگ و دلسوزان مشورت نمود. و روی‌آوردن به سحر و جادو مطلقاً ممنوع است.


۱. کتاب آئین همسرداری از استاد امینی.
۲. زن در آیینة جلال و جمال از استاد جوادی آملی.
۳. تفسیر نور، ج ۸، از استاد قرائتی.
۴. کتاب زندگی زیباست.
۵. کتاب زندگی عشق است و دیگر هیچ، از لئوبوسکالیا.
۶. سنگفرش هر خیابان از طلاست و....


۱. معین، محمد، فرهنگ فارسی، ج۱، ص۱۲۰۱.
۲. تفسیر نمونه، ج۱، ص۳۷۷.    
۳. تفسیر نمونه، ج۱، ص۳۸۰.    
۴. تفسیر نمونه، ج۱، ص۳۸۱.    
۵. تفسیر نمونه، ج۱، ص۳۸۱.    
۶. بقره/سوره۲، آیه۱۰۲.    
۷. طه سوره۲۰، ایه۲۰.    
۸. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، تهران، مرکز فرهنگی درسهایی از قرآن، چاپ دوم، ۱۳۸۰، ج۷، ص۳۶۳.
۹. تفسیر نمونه، ج۱، ص۳۷۹.    
۱۰. حر عاملی، محمد بن حسن، وسایل‌الشیعه، ج۱۲، ص۱۰۷.    
۱۱. وسایل‌الشیعه، ج۱۲، ص۱۰۳.    
۱۲. وسایل‌الشیعه، ج۱۲، ص۱۰۴.    
۱۳. تفسیر نمونه، ج۱، ص۳۷۹.    



اندیشه قم.    


رده‌های این صفحه : سحر و جادو | کلام




جعبه ابزار