• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

راه‌های موفقیت از دیدگاه معصومان

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: موفقیت، ائمه (علیهم‌السّلام)، علما.

پرسش: راه‌های موفقیت را از دیدگاه ائمه و معصومان (علیهم‌السّلام) و علما بیان کنید؟

پاسخ: برخی راه‌های موفقیت عبارت‌اند از: ۱. تعیین هدف؛ ۲. امیدوار بودن به هدف متعالی؛ ۳. برنامه‌ریزی؛ ۴. نظم و انضباط در امور؛ ۵. پایداری و تحمل مشکلات؛ ۶. آموزش و تمرین؛ ۷. اخلاص در کار؛ ۸. توسل به اهل بیت.




راه‌های موفقیت انسان بستگی به چند امر دارد که در این‌جا به طور خلاصه به آن‌ها اشاره می‌کنیم:

۱.۱ - تعیین هدف

هدف باید دقیق، روشن و بدون ابهام باشد. هدف عبارت است از نتایج مطلوبی که ما در انتظار آن هستیم. (بیان انتظارات مطلوب) شناخت و تبیین هدف، یکی از مشکلاتی است که جوانان با آن درگیر هستند. افرادی که در زندگی و تحصیل هدفی را دنبال نمی‌کنند، انگیزه کافی برای موفقیت و پرورش استعدادهای خود ندارند. پس فرد باید هدف مورد قبول خود را به صورت جزئی و شفاف مشخص کند.
[۱] باقی نصرآبادی، علی، رحمانی، ص۱۱۰، ‌ جعفر، ‌مدیریت تربیت و پیشرفت تحصیلی، مؤسسه امام عصر، ۱۳۷۷ش.


۱.۲ - امیدوار بودن به هدف متعالی

بسیاری از مردم خواهان رسیدن به مقامات والای معنوی، و خواستار پیشرفت‌های ارزنده در علم و معارف هستند، ‌تا از این راه (همچون سایر مردان بزرگ) بتوانند در سرنوشت خود و افراد جامعه خود مؤثر واقع شوند و مردم را به سوی معنویت سوق داده و آنان را راهنمایی کنند. این خواسته در نهاد بسیاری از افراد نهفته است؛ اما به علل مختلف از جمله اینکه از راز موفقیت مردان بزرگی که صفحات تاریخ را با نام خود روشن ساخته‌اند، اطلاعی ندارند. از رسیدن به این آرزوی بزرگ ناامید بوده و آن را خیالی خام بیش نمی‌پندارند.
[۲] باقی نصرآبادی، علی، رحمانی، ص۵۹، ‌ جعفر، ‌مدیریت تربیت و پیشرفت تحصیلی، مؤسسه امام عصر، ۱۳۷۷ش.


۱.۳ - برنامه‌ریزی

یعنی شناخت و تعیین یک‌سری فعالیت‌ برای رسیدن به هدف تعیین‌شده. چرا یک فرد در جوانی پس از گرفتن دیپلم نمی‌داند چه باید بکند، چون برای رسیدن به هدف خود برنامه‌ریزی نکرده است؛ همان‌طور که برای یک میهمانی ساده برنامه‌ریزی می‌کنیم که چه چیزی تهیه کنیم، باید برای زندگی خودمان هم در راه رسیدن به اهداف مورد نظر برنامه‌ریزی کنیم.

۱.۴ - نظم و انضباط در امور

نظم و انضباط نه‌تنها از رازهای موفقیت و پیروزی مردان بزرگ است، بلکه کاخ بلند آفرینش هستی روی نظم و انضباط استوار شده است.
نظم و برنامه، سامان‌دهنده زندگی و وسیله‌ای مؤثر برای رسیدن موفقیت است. با تشکیل برنامه منظم برای رسیدن به اهداف عالی، لحظات زندگی خود را باثمر و پربار نماید. عمل به برنامه منظم انسان را منظم، متعهد و معتقد به آن‌چه را که انجام می‌دهد، می‌نماید. سعی کنید رفتار روزانه ‌شما بر طبق برنامه باشد، تا از لحظات عمر خود بهره‌مند شوید و از زندگی پربار برخوردار باشید.

۱.۵ - پایداری و تحمل مشکلات

یکی از اموری که در توفیق یافتن انسان دخالت زیادی دارد و شرط موفقیت در کارها بالاخص در کارهای بزرگ است، پایداری و تحمل مشکلات آن کار است.

۱.۵.۱ - فرمایش امام حسن

حضرت امام حسن (علیه‌السّلام) در یکی از خطبه‌های خود می‌فرماید:
«فلستُم ایّها الناس نائلینَ ما تحبُّونَ الّا بالصّبر علی ما تُکرهُونَ»؛ «ای انسان‌ها! آن‌چه را که دوست دارید به آن نخواهید رسید، مگر آن‌که «صبر» کنید بر آن‌چه از آن کراهت دارید».
در این گفتار امام مجتبی (علیه‌السلام) شکیبایی در برابر مشکلات را لازمه رسیدن به اهداف مورد علاقه می‌دانند.

۱.۶ - آموزش و تمرین

پرورش استعداد احتیاج به آموزش و تمرین در آن زمینه دارد. این شایعه که افرادی شانس دارند و بدون تلاش و تمرین قادرند به نتایج عالی و غیر عادی دست یابند، مورد پذیرش است. شکوفا شدن استعداد انسان در هر زمینه، احتیاج به آموزش و تمرین در آن زمینه دارد.
[۴] هاو، مایکل، به سوی نبوغ، ص۱۵، ترجمه مجردزاده کرمانی، مهدی، راه بین، ۱۳۸۰ش.


۱.۷ - اخلاص در کار

اخلاص، اکسیر نابی است که به عمل انسان اثر می‌بخشد. اخلاص به معنای پاک بودن رفتار و کردار آدمی از تظاهر، ریا و دیگر امور شرک‌آمیز است. اخلاص از صفات بسیار ارزنده‌ای است که خداوند متعال برخی بندگان خود را به دارا بودن آن ستوده است. درباره حضرت یوسف می‌فرماید: «اِنَّهُ مِنْ عِبَادِنَا الْمُخْلَصِینَ».

۱.۸ - توسل به اهل بیت

توسل به اهل بیت عصمت و طهارت (علیهم‌السّلام) انسان را در درگاه خداوند بزرگ و آبرومند می‌سازد و باعث تقرب انسان به [[|پروردگار متعال]] می‌شود. مردان بزرگ ـ حتی برای کشف مجهولات و پی بردن به حل مشکلات علمی ـ دست به توسل می‌زنند تا در اثر کسب فیوضات از خاندان وحی، گره از مشکلات علمی خود بگشایند.


۱. رمز موفقیت استاد مطهری، نوشته حمید نگارش و علی باقی نصرآبادی.
۲. رمز پیروزی مردان بزرگ، قم، نسل جوان، ۱۳۷۵ش.
۳. گوهر وقت، سیدحسن مطلبی، شرکت چاپ و نشر بین‌الملل سازمان تبلیغات اسلامی.


۱. باقی نصرآبادی، علی، رحمانی، ص۱۱۰، ‌ جعفر، ‌مدیریت تربیت و پیشرفت تحصیلی، مؤسسه امام عصر، ۱۳۷۷ش.
۲. باقی نصرآبادی، علی، رحمانی، ص۵۹، ‌ جعفر، ‌مدیریت تربیت و پیشرفت تحصیلی، مؤسسه امام عصر، ۱۳۷۷ش.
۳. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۴۴، ص۵۰، ح۵، باب ۱۹.    
۴. هاو، مایکل، به سوی نبوغ، ص۱۵، ترجمه مجردزاده کرمانی، مهدی، راه بین، ۱۳۸۰ش.
۵. یوسف/سوره۱۲، آیه۲۴.    




سایت ‌اندیشه قم، برگرفته از مقاله «راه‌های موفقیت از دیدگاه معصومان»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۸/۰۱/۰۶.    







جعبه ابزار