• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

بالا رفتن نماز اول وقت با نماز امام زمان

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: نماز اول وقت، نماز امام زمان (عجل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف)، ولایت، امامت.

پرسش: آیا این‌که می‌گویند اگر نماز اول وقت بخوانی، با نماز امام زمان (عجل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف) به آسمان می‌رود و پذیرفته می‌شود، درست است؟ با توجه به این‌که افق‌ها اختلاف دارند؟

پاسخ: ارتباط مداوم (از جمله اقامه نماز در اول وقت) به تأسی به حضرت، تمام برکات معنوی و فیوضات الهی را نصیب انسان می‌کند که از جمله آن‌ها بالا رفتن نمازها و قبولی آن‌هاست؛ زیرا ولایت ائمه (علیهم‌السلام) شرط قبولی اعمال انسان است و بدون ولایت ائمه (علیهم‌السلام) هیچ عملی مقبول نیست.

همان‌طور که شب قدر می‌تواند براساس تعدد افق‌ها متعدد باشد و هر منطقه حسب الظاهر از برکات آن شب بهره‌مند شود، نماز امام زمان (عجل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف) نیز گرچه حسب ظاهر براساس یکی از افق‌ها در اول وقت خوانده می‌شود، اما نماز‌های مؤمنان در افق‌های گوناگون به حسب باطن و حقیقت می‌تواند به امامت نماز حضرت برگزار شود و پاداش اقتدا به نماز حضرت، نصیب مؤمنان شود



نکته اول: در روایات و سفارشات بزرگان بر اقامه نماز در اول وقت تأکید فراوان شده است.
[۲] ملکی تبریزی، اسرار الصلوه، ص۱۶۱، تهران، پیام آزادی، ۱۳۶۳ ش.
و آن‌چه نوعاً در سخنان بزرگان مطرح است این است که اگر کسی نمازش را در اول وقت بخواند، گویا به امام زمان (عجل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف) اقتدا کرده است.


نکته دوم: نه‌تنها نماز، بلکه همه اعمال نیک ما در سایه ولایت و به امامت اعمال حضرت بقیة الله (عجل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف) بالا می‌رود و اساساً یکی از اسرار وجود امام زمان همین مسئله است؛ ازاین‌رو یکی از بزرگان ضمن تحلیل مبسوط جریان امامت می‌گوید: «امام، چنان‌که نسبت به ظاهر اعمال مردم پیشوا و راهنماست، در باطن نیز سِمت پیشوایی و رهبری دارد و اوست قافله‌سالار کاروان انسانیت که از راه باطن به سوی خدا سیر می‌کند ... و اوست که حیات معنوی مردم را تنظیم می‌کند و حقایق اعمال را به سوی خدا سوق می‌دهد».
از این بیان معلوم می‌شود که نماز انسان‌ها و همه اعمال نیک او به امامت اعمال و در پرتوی وجود انسان معصوم و امام عصر (عجل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف) به سوی آسمان بالا می‌رود و چه‌بسا بسیاری از اعمال با نواقص و معایبی که دارند در پرتو برکت اعمال آن حضرت مورد پذیرش خداوند قرار می‌گیرد، برخی بزرگان در تحلیل مبسوطی درباره عنایات و توجهات و ارتباط با حضرت بقیة الله (عجل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف) می‌گویند.


باید در توسل به حضرت و طلب شفاعت از او بکوشید و سعی نمایید، نظر خاص حضرتش را به خود جلب کنید، که نظر خاص او باذن الله کارساز و راه‌گشا و حل‌کننده مشکلات است و سالک (که نمازگزاران نیز از سالکان کوی توحیدند) نباید از آن غفلت داشته و باید بدانند که مشکل‌ها از این طریق حل گشته و عنایت‌های ربوبی از این طریق کسب می‌گردد.

۳.۱ - فرازی از زیارت جامعه کبیره

چنان‌که در زیارت جامعه کبیره آمده:
«ان ذکر الخیر کنتم اوله و اصله و فرعه و معدنه و ماویه و منتهاه؛ یعنی هر‌گاه عمل نیکی یاد شود، شما اول و اصل و فرع و معدن و مأوا و منتهای آن هستید و به عبارت دیگر، اگر نظر خاص حضرتش را کسب کنید، به فیضی عظیم خواهید رسید».
بنابراین ارتباط مداوم (از جمله اقامه نماز در اول وقت) به تأسی به حضرت، تمام برکات معنوی و فیوضات الهی را نصیب انسان می‌کند که از جمله آن‌ها بالا رفتن نمازها و قبولی آن‌هاست.
[۴] شجاعی، محمد، مقالات طریق عملی تزکیه (۲)، ص۱۱۲-۱۱۷، تهران، سروش، ۱۳۷۹ ش.

زیرا ولایت ائمه (علیهم‌السلام) شرط قبولی اعمال انسان است و بدون ولایت ائمه (علیهم‌السلام) هیچ عملی مقبول نیست.
[۵] موسوی خمینی، سیدروح‌الله، انسان کامل و امامت از دیدگاه امام خمینی (رحمة‌الله‌علیه)، ص۲۲۷، مؤسسه آثار امام (رحمة‌الله‌علیه)، ۱۳۸۱ ش.



اما درباره این‌که با توجه به اختلاف افق‌ها، چگونه نماز اول وقت مؤمنین در سراسر عالم با نماز حضرت مهدی (عجل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف) هم‌زمان می‌شود باید گفت که:

۴.۱ - پشت سر امام نماز خواندن

اولاً، مراد ثواب و پاداش نماز است؛ یعنی نماز اول وقت به گونه‌ای است که گویا پشت سر امام زمان (عجل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف) اقتدا کرده است.

۴.۲ - همانندی مسئله با مسئله شب قدر

ثانیاً، این مسئله هم نظیر مسئله شب قدر است با این‌که افق‌ها متعدد است و ممکن است در هر کشوری شب خاصی لیلة القدر باشد، در‌عین‌حال مسلمانان می‌توانند اعمال شب قدر را مطابق افق محل زندگی خود احیا کرده و خداوند به آن‌ها پاداش شب قدر را می‌دهد.


پس همان‌طور که شب قدر می‌تواند براساس تعدد افق‌ها متعدد باشد و هر منطقه حسب الظاهر از برکات آن شب بهره‌مند شود، نماز امام زمان (عجل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف) نیز گرچه حسب ظاهر براساس یکی از افق‌ها در اول وقت خوانده می‌شود، اما نماز‌های مؤمنان در افق‌های گوناگون به حسب باطن و حقیقت می‌تواند به امامت نماز حضرت برگزار شود و پاداش اقتدا به نماز حضرت، نصیب مؤمنان شود.


۱. امام خمینی (رحمة‌الله‌علیه)، معراج السالکین و صلوة العارفین، مؤسسه آثار امام.
۲. شهید ثانی، اسرار الصلوه، بیروت، الدارالسلامیة، بی‌تا.
۳. فیض کاشانی اسرارنامه، تهران، فراهانی، ۱۳۷۷ ش.


۱. موسوی خمینی، سید‌روح‌الله، آداب الصلوه، ص۱۰۸، مؤسسه آثار امام خمینی (رحمة‌الله‌علیه)، ۱۳۷۰ ش.    
۲. ملکی تبریزی، اسرار الصلوه، ص۱۶۱، تهران، پیام آزادی، ۱۳۶۳ ش.
۳. طباطبایی، سیدمحمدحسین، شیعه در اسلام، ص۱۶۳، تهران، نشر شرکت سهامی انتشار، بی‌تا.    
۴. شجاعی، محمد، مقالات طریق عملی تزکیه (۲)، ص۱۱۲-۱۱۷، تهران، سروش، ۱۳۷۹ ش.
۵. موسوی خمینی، سیدروح‌الله، انسان کامل و امامت از دیدگاه امام خمینی (رحمة‌الله‌علیه)، ص۲۲۷، مؤسسه آثار امام (رحمة‌الله‌علیه)، ۱۳۸۱ ش.




سایت ‌اندیشه قم، برگرفته از مقاله «بالا رفتن نماز اول وقت با نماز امام زمان»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۷/۰۸/۰۳.    







جعبه ابزار