• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

امنیت عمومی

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: امنیت عمومی، پیروزی، حکومت، اهل ایمان.

پرسش: چند آیه که به طور صریح درباره تأمین امنیت عمومی می‌باشد، بیان نمایید؟

پاسخ: هدف از پیروزی و حکومت اهل ایمان، استقرار دین الهی در زمین و رسیدن به توحید و امنیت کامل است. امنیت واقعی در سایه حکومت دین است. امنیت در جامعه اسلامی، شرایط مناسبی برای عبادت فراهم می‌سازد.
[۱] قرائتی، محسن، تفسیر نور، ج۸، ص۲۰۵.
از این جهت، قرآن شریف تأمین امنیت عمومی و ملی را در گرو حکومت اسلامی می‌داند.



درباره تأمین امنیت عمومی به آیاتی از قرآن کریم اشاره می‌کنیم:

۱.۱ - آیه ۵۵ سوره نور

قرآن شریف در مورد امنیت ملی و ارزش تأمین امنیت ملی و عمومی می‌فرماید: «وَعَدَ اللَّهُ الَّذِینَ آمَنُوا مِنْکُمْ وَ عَمِلُوا الصَّالِحاتِ لَیَسْتَخْلِفَنَّهُمْ فِی الْاَرْضِ کَمَا اسْتَخْلَفَ الَّذِینَ مِنْ قَبْلِهِمْ وَ لَُیمَکِّنَنَّ لَهُمْ دِینَهُمُ الَّذِی ارْتَضی لَهُمْ وَ لَیُبَدِّلَنَّهُمْ مِنْ بَعْدِ خَوْفِهِمْ اَمْناً...»؛ «و خداوند به کسانی از شما که ایمان آورده و کارهای شایسته انجام داده‌اند، وعده می‌دهد که قطعاً آنان را حکمران روی زمین خواهد کرد؛ همان‌گونه که به پیشینیان آن‌ها خلافت روی زمین را بخشید؛ و دین و آیینی را که برای آنان پسندیده، پابرجا و ریشه‌دار خواهد ساخت؛ و ترسشان را به امنیت و آرامش مبدل می‌کند...».

۱.۱.۱ - دیدگاه جوادی آملی

استاد جوادی آملی می‌فرماید: «امنیت ملی از عناصر محوری اهداف حکومت اسلامی است؛ امنیت همه جانبه‌ای که زمینه رشد و تعالی انسان را فراهم کند؛ ازاین‌رو با تشکیل حکومت به دست پیامبر گرامی اسلام (صلّی‌الله‌علیه‌و‌له) در مدینه، غارت دوران جاهلی به امنیت و امتیاز خواهی‌های آن به تمدن ایثار تبدیل شد».
[۳] جوادی آملی، عبدالله، انتظار بشر از دین، ص۱۲۸، قم، انتشارات اسراء، چاپ اول، ۱۳۸۰.


۱.۱.۲ - هدف از حکومت اهل ایمان

هدف از پیروزی و حکومت اهل ایمان، استقرار دین الهی در زمین و رسیدن به توحید و امنیت کامل است. امنیت واقعی در سایه حکومت دین است. امنیت در جامعه اسلامی، شرایط مناسبی برای عبادت فراهم می‌سازد.
[۴] قرائتی، محسن، تفسیر نور، ج۸، ص۲۰۵.
از این جهت، قرآن شریف تأمین امنیت عمومی و ملی را در گرو حکومت اسلامی می‌داند.

۱.۲ - آیه ۱۱۲ سوره نحل

قرآن شریف حکومت اسلامی را مسئول تأمین امنیت عمومی و ملی می‌داند، می‌فرماید: «وَ ضَرَبَ اللَّهُ مَثَلاً قَرْیَةً کانَتْ آمِنَةً مُطْمَئِنَّةً یَاْتِیها رِزْقُها رَغَداً مِنْ کُلِّ مَکانٍ فَکَفَرَتْ بِاَنْعُمِ اللَّهِ» «خداوند (برای آنانی که کفران نعمت می‌کنند، ) مَثَلی زده است: منطقه آبادی که اَمن و آرام و مطمئن بود؛ و همواره روزیش از هر جا می‌رسید؛ اما به نعمت‌های خدا ناسپاسی کردند». سرزمین و حکومتی که از امنیت ملی برخوردار باشد، از بزرگ‌ترین نعمت معنوی برخوردار است و ناسپاسی در برابر آن، گناه نابخشودنی است.

۱.۳ - آیه ۱۱۳ سوره نحل

در آیه بعد، آیة ۱۱۳ سوره نحل می‌فرماید: پیامبری از خودشان به سراغ آن‌ها آمد، تا امنیت و تعالی و تکامل آن‌ها را تأمین کند؛ ولی او را تکذیب کردند؛ ازاین‌رو عذاب الهی آن‌ها را فرا گرفت.

۱.۳.۱ - آیات سوره فیل

قرآن شریف در مورد تأمین امنیت ملّی در مکه هم می‌فرماید: «اَ لَمْ تَرَ کَیْفَ فَعَلَ رَبُّکَ بِاَصْحابِ الْفِیل....» یعنی «آیا ندیدی پروردگارت با فیل‌سواران (لشکر ابرهه که برای نابودی کعبه آمده بودند) چه کرد؟ آیا نقشه آن‌ها را ضلالت و تباهی قرار نداد؟ و بر سر آن‌ها پرندگانی را گروه گروه فرستاد، که با سنگ‌های کوچکی آنان را هدف قرار داد؛ سرانجام آن‌ها را همچون کاه خورده شده (و متلاشی) قرار داد».

۱.۳.۲ - توضیح

سوره فیل و داستان فیل‌سواران، جهت براندازی شهر مکه و خانه خدا و برخورد خداوند با آنان، از جمله صریح‌ترین سورها و آیاتی است که جهت تأمین امنیت ملی و امنیت عمومی نازل شده است. هم‌چنین خانه خدا سنبلی از یک شهر است که تأمین امنیت آن به دست خداست که در قرآن شریف به آن وعده داده شد.


۱. تفسیر نمونه، مکارم شیرازی.
۲. تفسیر المیزان، علامه طباطبایی.
۳. تفسیر نور، قرائتی.


۱. قرائتی، محسن، تفسیر نور، ج۸، ص۲۰۵.
۲. نور/سوره۲۴، آیه۵۵.    
۳. جوادی آملی، عبدالله، انتظار بشر از دین، ص۱۲۸، قم، انتشارات اسراء، چاپ اول، ۱۳۸۰.
۴. قرائتی، محسن، تفسیر نور، ج۸، ص۲۰۵.
۵. نحل/سوره۱۶، آیه۱۱۲-۱۱۳.    
۶. فیل/سوره۱۰۵، آیه۱-۵.    
۷. آل عمران/سوره۳، آیه۹۷.    



سایت ‌اندیشه قم، برگرفته از مقاله «امنیت عمومی»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۵/۰۹/۱۵.    



جعبه ابزار