• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

موانع ازدواج کردن

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: ازدواج، خواستگار، آرامش، ناامیدی، توکل به خدا.

پرسش: بنده دختری هستم ۲۹ ساله و با توجه به این‌که سن من بالاست، هنوز ازدواج نکردم ... و تجرد باعث ناامیدی ... شده است، لطفاً مرا راهنمایی کنید؟

پاسخ:




این‌که نگران آینده زندگی خود هستید، کاملاً طبیعی است. فقط برای بهداشت روانی نمی‌توان تا پایان عمر مجرد زندگی کرد و هیچ برنامه‌ای برای ازدواج خود نداشته باشیم.
[۱] امینی، ابراهیم، انتخاب همسر، ص۱۷، سازمان تبلیغات اسلامی، ۱۳۴۹ ش.
[۲] امینی، ابراهیم، انتخاب همسر، ص۲۱، سازمان تبلیغات اسلامی، ۱۳۴۹ ش.

اساساً یکی از اهداف ازدواج، رسیدن به آرامش روانی و پیش‌گیری از افسردگی و دیگر اختلالات روانی است.
[۳] مظاهری، علی‌اکبر، جوانان و انتخاب همسر، ص۱۶، دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم، ۱۳۷۴ ش.
این‌که چه عواملی باعث شده تا شما نتوانید به موقع ازدواج نمایید، برای خود شما معلوم است؛ اما توجه داشته باشید که هیچ‌وقت خودتان را سرزنش نکنید و این احساس منفی در شما ایجاد نشود که شما لیاقت نداشته‌اید تا کسی به خواستگاری شما بیاید و پیشنهاد ازدواج بدهد. شاید مشکلات زندگی و شرایط خانوادگی مانع از ازدواج شما شده و هیچ کسی در این باره تقصیری ندارد. مهم این است که شما وظیفه و مسئولیت خویش را در قبال خانواده به انجام رسانیده، اینک تصمیم ازدواج دارید.


درباره نداشتن خواستگار توجه شما را به مطالب زیر جلب می‌کنیم:

۲.۱ - وضعیت جامعه

وضعیت اجتماعی ـ فرهنگی و اقتصادی جامعه باعث شده است سن ازدواج دختران و پسران بالا برود. بعضی توقعات و انتظارات خانواده‌ها و دامن زدن به فرهنگ تشریفات و نظیر آن، مشکل بی‌کاری پسران و عدم توانایی آن‌ها برای تأمین نیازمندی‌های زندگی مستقل، عواملی است که باعث این مشکل شده؛ بنابراین در چنین فضایی زمینه ازدواج دختران نیز فراهم نمی‌شود؛ در نتیجه دخترانی نظیر شما گمان می‌کنند اشکال و ایراد در وجود آن‌هاست. پس یکی از عوامل پدید آمدن این مشکل عاملی است که از اختیار شما و هر کس دیگری خارج است.

۲.۲ - تعدیل مشکلات

گاهی انتظارات بالا و بیش از‌ اندازه خانواده‌ها یا خود دختران به این مشکل دامن می‌زند که در این صورت این موضوع باید مورد بررسی قرار گیرد و در صورت واقعیت داشتن آن، با تدابیر لازم و مناسب به تعدیل آن پرداخت و بدین وسیله یکی از موانع خواستگاری و ازدواج برطرف شود.

۲.۳ - ویژگی‌های شخصیتی و اخلاقی خانواده

گاهی نیز ویژگی‌های شخصیتی و اخلاقی خانواده‌ها ممکن است مانع و سد راهی برای خواستگاران باشد که این امر نیز باید مورد توجه خانواده‌ها قرار گرفته و در صورت لزوم تغییرات لازم را در نحوه برخورد و صفات اخلاقی و آداب اجتماعی خود ایجاد نمایند و زمینه ازدواج دختران خود را فراهم نمایند.

۲.۴ - ویژگی‌های ظاهری و جسمانی دختران

گاهی نیز ویژگی‌های ظاهری و جسمانی یا صفات اخلاقی و شخصیتی خود دختران است که باعث می‌شود دیرتر ازدواج کنند و خواستگار کم‌تری داشته باشند.

۲.۵ - با شرایط موجود خود را وفق دادن

پس بعضی عوامل در دست شما یا شخص دیگری نیست که در این صورت نباید نگران آن باشید و ذهن خود را به آن مشغول نمایید؛ به گون‌ه‌ای که مانع زندگی روزمره و درسی و تحصیلات علمی و دیگر امور شود؛ زیرا انسان نمی‌تواند تمام شرایط و امکانات را بر وفق مراد خود فراهم نماید؛ ولی می‌تواند خود را با شرایط موجود وفق دهد و هماهنگ سازد. در صورت اول همیشه نگران و ناراحت و غمگین و افسرده خواهد بود و در صورت دوم با ابتکار و خلاقیت و بهره‌مند شدن از دیگر توانمندی‌های خود، شاد و با نشاط زندگی خواهد کرد و فعال و سر زنده با همان امکانات و شرایط موجود، زندگی را بر خود سهل و آسان خواهد گرفت. بنابراین هیچ‌گاه نباید این موضوع مانع عمده‌ای بر راه ادامه زندگی و تحصیل و ... شود.

۲.۶ - توکل کردن بر خدا

علاوه بر این مطمئن باشید اگر به خداوند متعال توکل کنید و تمام امور زندگی خود را به او واگذار کنید، خداوند به بهترین وجه و شکل به آن رسیدگی خواهد کرد؛ زیرا او خیر و صلاح بندگانش را بهتر از خود شما می‌داند.

۲.۶.۱ - سخن خداوند متعال

خداوند در سوره بقره آیه ۲۱۶ می‌فرماید: «... وَعَسَی اَنْ تَکْرَهُوا شَیْئًا وَهُوَ خَیْرٌ لَکُمْ وَعَسَی اَنْ تُحِبُّوا شَیْئًا وَهُوَ شَرٌّ لَکُمْ وَاللَّهُ یَعْلَمُ وَاَنْتُمْ لَا تَعْلَمُونَ؛ چه‌بسا چیزی را خوش نداشته باشید، حال آن‌که خیر شما در آن است و یا چیزی را دوست داشته باشید، حال آن‌که شر شما در آن است و خدا می‌داند و شما نمی‌دانید».

۲.۶.۲ - بهره‌مندی از توانایی‌های خود

علاوه بر این شما به جای این که ذهنتان را به کمبودها، نقص‌های خود معطوف دارید و از آن رنج ببرید، توانایی‌ها و استعدادها و موفقیت‌های گذشته و حال خود را به خاطر خود بسپارید و با تکیه بر آن‌ها یاس و ناامیدی را از خود دور کنید و با نگرشی مثبت به زندگی و آینده اجازه ندهید این‌گونه مسائل جزئی که در نهایت هم حل می‌شود، زندگی را بر شما تلخ کند. اگر خواستگار ندارید، هزاران هزار نعمت و توانمندی خداوند در وجود شما و اطراف شما قرار داده است و از آن بهره‌مند هستید. چه بهتر است به آن‌ها بیندیشید و به بهره‌برداری از آن نعمت‌ها فکر کنید و لذت ببرید. رابطه خود را با خداوند متعال و رازونیاز با او را فراموش نکنید که یاد خدا آرامش‌بخش است.

۲.۷ - واسطه قرار دادن یک فرد امین

اگر فردی را می‌شناسید که از هر لحاظی مورد تأیید شماست، می‌توانید این خواسته خود را به نحوی به ایشان منتقل کنید؛ مثلاً فردی (واسطه و غیر مستقیم) به ایشان پیشنهاد کند که به خواستگاری شما بیاید و در‌عین‌حال از خصوصیات مثبت فردی و نجابت شما نیز تعریف کند، این زمینه خوبی است که شما معرفی می‌شوید؛ البته مادر و دیگر دوستان امین و اقوام صالح و هم‌کلاسی‌های امین و متدین هم می‌توانند نقش مفیدی در این زمینه ایفا نمایند.


نتایج برگرفته از مباحث بالا بدین شرح است:

۳.۱ - ازدواج کردن

راه عقلایی و شرعی این است که هر طور شده، طبق توصیه‌های بالا به فکر ازدواج باشید. بنابراین تنها بودن و مجرد زندگی کردن به هیج وجه به صلاح نیست. هم از نظر شرعی اشکال دارد و هم از نظر روان‌شناختی آثار و پی‌آمدهای منفی به دنبال دارد. چه‌بسا این مشکلاتی که مطرح کرده‌اید، به خاطر عدم ازدواج شما باشد. ازدواج موجب آرامش روان و سعادت و خوش‌بختی افراد است.

۳.۲ - دعا و توسل

از دعا و نماز، توسل به ائمه جهت مهیا شدن امر ازدواج و رفع مشکلات خود کمک بگیرید.

۳.۳ - نقش ازدواج در آرامش روحی انسان

شما که در حال تجرُّد به سر می‌برید و تاکنون ازدواج نکرده‌اید، به‌خوبی درک می‌کنید که تا چه ‌اندازه به همسر و کسی که تکیه‌گاه و همدم شما باشد، نیاز دارید.

۳.۳.۱ - سخن خداوند منان

خداوند درباره اهمیت ازدواج و نقش آن در آرامش روحی انسان می‌فرماید: «مِنْ آیاتِهِ اَنْ خَلَقَ لَکُمْ مِنْ اَنْفُسِکُمْ اَزْواجاً لِتَسْکُنُوا اِلَیْها وَ جَعَلَ بَیْنَکُمْ مَوَدَّةً وَ رَحْمَةً اِنَّ فِی ذلِکَ لَآیاتٍ لِقَوْمٍ یَتَفَکَّرُونَ»؛ از آیات و نشانه‌های حکیمانه خداوند این است که برای شما از جنس خودتان همسرانی قرار داد تا در کنار آنان آرامش یابید و میان شما مهر و محبت و رحمت قرار داد. به تحقیق در این کار خداوند، دلایل حکیمانه‌ای است برای ‌اندیشمندان و متفکران.

۳.۳.۲ - حدیثی از پیامبر

در پایان شاخه گلی از گلستان نبوی به شما هدیه می‌کنیم:
پیامبر خدا (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) فرمودند: «آن‌چه از دنیا نصیب تو باشد، اگر ناتوان هم باشی، به تو می‌رسد و آن‌چه به زیان تو باشد، به زور نمی‌توانی آن را از خود دور کنی. هرکس به آن‌چه از دستش رفته امید نداشته باشد، آسوده است و هرکس به آن‌چه خداوند روزی‌اش کرده، خرسند باشد، شادمان می‌گردد».


۱. علی‌اکبر مظاهری، جوانان و انتخاب همسر، دفتر تبلیغات اسلامی، ۱۳۷۴ ش.
۲. احمد لقمانی، همسران، زندگی الگوی بالندگی، انتشارات تربیت، ۱۳۸۰ ش.


۱. امینی، ابراهیم، انتخاب همسر، ص۱۷، سازمان تبلیغات اسلامی، ۱۳۴۹ ش.
۲. امینی، ابراهیم، انتخاب همسر، ص۲۱، سازمان تبلیغات اسلامی، ۱۳۴۹ ش.
۳. مظاهری، علی‌اکبر، جوانان و انتخاب همسر، ص۱۶، دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم، ۱۳۷۴ ش.
۴. روم/سوره۳۰، آیه۲۱.    
۵. شیخ طوسی، محمد بن حسن، الامالی، ص۲۲۵، ح۳۹۳.    




سایت ‌اندیشه قم، برگرفته از مقاله «موانع ازدواج کردن»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۷/۰۳/۲۶.    



رده‌های این صفحه : مقالات ‌اندیشه قم




جعبه ابزار