• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

کدورت بر سر ارث و صله رحم

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: صله رحم، قطع رحم، ارث.

پرسش: مدتی است که بین ما چند خواهر و برادر بر سر ارث پدری، کدورتی پیش آمده است و سبب قطع صله رحم شده، چه کار انجام دهیم تا رابطه‌ها قطع نشود؟

پاسخ:




در روایات و سیره امامان (علیهم‌السلام)، ما می‌بینیم که توصیه زیادی به پیوند و معاشرت با نزدیکان شده است و به ما گفته‌اند که به خاطر مال دنیا و مسائل ناچیز، این پیوند را خدشه‌دار نکنیم تا جایی که تأکید فرموده‌اند، حتی با افرادی که با شما قطع رابطه کرده‌اند، رابطه برقرار کنید و در معاشرت‌ها «مقابله به مثل» نکنیم. (همان‌گونه که با ما بد برخورد کرده‌اند، بد برخورد نکنیم). چون طبق روایات و احادیث مختلف، نتایج زیادی با عمل به توصیه‌ها به ما می‌رسد و به نفع دنیا و آخرت ماست.


برخی از آن‌ها از این قبیل است:

۲.۱ - زیادی رزق و روزی

[۱] جزایری، سیدمحمدعلی، درس اخلاق اسلامی، ص۲۱۸، مرکز مدیریت حوزه علمیه قم، ۱۳۸۲ ش.

او که ما را خلق کرده، می‌تواند درهای رحمت و روزی خود را بر ما باز کند و به ما سلامتی دهد.

۲.۱.۱ - حدیثی از پیامبر

«هر کس یک عمل را برای من ضمانت کند (انجام دهد) من برای او چهار عمل را ضامن می‌شوم؛ و آن این‌که صله رحم کند، پس خداوند او را دوست خواهد داشت، رزق او زیاد می‌شود، عمرش فزونی می‌گیرد و در سلک بهشتیان درمی‌آید؛ زیرا که خداوند وعده داده است».
[۲] شرف‌الدین، سیدحسین، تحلیلی اجتماعی از صله رحم، ص۱۸۰، دفتر تبلیغات اسلامی، چاپ اول، ۱۳۷۸ش.


۲.۲ - خوشی، سلامتی و آرامش

[۳] جزایری، سیدمحمدعلی، درس اخلاق اسلامی، ص۲۱۸، مرکز مدیریت حوزه علمیه قم، ۱۳۸۲ ش.

در پرتو صله رحم، سلامت روح و جسم به ما می‌رسد. افرادی که حرص زیاد دارند پیوسته در درون، خودخوری می‌کنند و فکر و ذهنشان به مسائل نامربوط زیاده‌خواهی و آرزوهای درازشان مشغول است و این امر به سلامت روحی و بهداشت روانی آن‌ها آسیب می‌رساند. در عوض افرادی که دنبال دسترنج خود هستند و قناعت به خرج داده و از خطاهای دیگران چشم‌پوشی می‌کنند، دائماً شاداب و سرزنده‌اند.

۲.۳ - آسان شدن حساب روز قیامت

حساب روز قیامت آسان می‌شود.
[۴] جزایری، سیدمحمدعلی، درس اخلاق اسلامی، ص۲۱۸، مرکز مدیریت حوزه علمیه قم، ۱۳۸۲ ش.

کسی که در حساب اقوام و نزدیکان خود بسیار دقیق نیست و آن‌ها را به خاطر خدا تحمل می‌کند، خداوند نیز حساب آن‌ها را در نهایت آسانی رسیدگی می‌کند.

۲.۴ - طول عمر

[۵] جزایری، سیدمحمدعلی، درس اخلاق اسلامی، ص۲۱۸، مرکز مدیریت حوزه علمیه قم، ۱۳۸۲ ش.

در روایات آمده صله رحم موجب طول عمر و قطع رحم باعث کوتاهی عمر می‌شود.

۲.۵ - مصون ماندن از حوادث و آفات روزگار

[۶] جزایری، سیدمحمدعلی، درس اخلاق اسلامی، ص۲۱۸، مرکز مدیریت حوزه علمیه قم، ۱۳۸۲ ش.

انسان با صبر و تحمل در این معامله الهی برنده است. اگرچه خویشان با انسان بد‌رفتاری کنند، اما او از امتیازات الهی بهره‌مند است و به فواید یاد شده رسیده است و این تحمل برای او که مجهز به سرمایه باور و ایمان می‌باشد راحت است؛ چون می‌داند که زندگی حقیقی در سرای جاویدان دیگر است و خداوند هر لحظه مددکار اوست.


برای این‌که به روابط فامیلی لطمه‌ای نخورد، از راهکارهای ذیل می‌توان کمک گرفت.

۳.۱ - بگو مگو کردن ممنوع

از بگومگو با نزدیکان به‌شدت پرهیز شود. بگومگو آتش فتنه و را شعله‌ور می‌کند. به فرموده امام علی (علیه‌السّلام) «بگو مگو، مایه شرّ است».
[۷] رحیمی، عباس، زندگی موفق، رازهای خوب زیستن، ص۷۲، جمال، ۱۳۸۳ش.

در عوض با کمال خونسردی با آن‌ها برخورد کرده و در کمال احترام و ادب با آن‌ها سخن گفته شود. هرگاه می‌بینیم که آن‌ها در آرامش نیستند و از در عصبانیت آمده‌اند، بحث را جمع کرده و به کلام خود خاتمه دهیم تا محبت باقی بماند.
(امام علی (علیه‌السّلام): با بحث‌های بیهوده زیاد، دیگر محبتی باقی نمی‌ماند).
[۸] رحیمی، عباس، زندگی موفق، رازهای خوب زیستن، ص۷۲، جمال، ۱۳۸۳ش.


۳.۲ - کمک گرفتن از واسطه امین

از گفت‌وگو درباره ارث بین خودمان پرهیز کنیم. چون آن‌ها گمان می‌کنند که ما می‌خواهیم سهم زیادتری ببریم. در عوض با نرمی و آرامش به آن‌ها بگوییم که ما فامیل هستیم، نباید کاری کنیم که به خاطر مال‌ اندک دنیا، این رابطه به هم بخورد و به این منظور بهتر است از آن‌ها بخواهیم که برای حل اختلاف‌ها از واسطه‌ای امین و عادل کمک گرفته شود و به شکل مسالمت‌آمیز این مشکل خاتمه پیدا کند و اگر چنین واسطه‌ای که مورد قبول دو طرف باشد، نبود؛ می‌توانیم از دستگاه‌های قانونی دولت کمک بگیریم تا خودمان وارد بحث نشویم و راحت مشکل حل شود.

۳.۳ - استفاده از جملات عاطفی

از کلمه و جملات عاطفی کمک بگیریم. با آن‌ها با خطاب‌های خوب مثل خواهرم، عزیزم سخن بگوییم. اگر می‌بینیم رابطه عاطفی آن‌ها با پدرمان خوب است، از ایشان سخن به میان آورده و بگوییم نباید روح او را با اختلافات خود برنجانیم. اگر شوهرخواهرها کارشکنی می‌کنند و به این اختلافات دامن می‌زنند سعی کنیم با خواهرها به شکل جداگانه سخن بگویم. مراقب باشیم افراد دیگری در کار نباشند که خلاف واقع را به گوش فامیل برسانند. برخی افراد مداخله‌گر وارد زندگی فامیلی می‌گردند و حرف را (با غرض یا بدون غرض) تغییر می‌دهند و به نحوی دیگر به گوش آن‌ها می‌رسانند یا برعکس سخنان آنان را تحریف کرده و به ما می‌رسانند که در واقع روح آن‌ها نیز از این امر بی‌خبر است و آنچه می‌ماند آتش خشم میان فامیل است. پس بهترین چیز، گفت‌وگوی صمیمانه است.به قول شاعر:
به شیرین زبانی و لطف و خوشی ••• توانی که کوهی به کاهی کشی

۳.۴ - موقعیت مناسب

گاهی در جمع سخن گفتن باعث می‌شود که غرور یا افراد شرور نگذارند ما حرف منطقی خود را بزنیم و با سروصدا و گفتن مباحث کارشکنانه مانع جلو رفتن کار به نحو مسالمت‌آمیز می‌شوند.برای حل این مشکل بهتر است نزد بانفوذترین و عاقل‌ترین آن‌ها رفته و جداگانه با او گفت‌وگو کنیم تا او با نزدیکان خود سخن بگوید و آن‌ها را راضی و قانع کند.

۳.۵ - اغماض و چشم‌پوشی

ائمه (علیه‌السلام) به ما توصیه نموده‌اند که در زندگی روزمره اهل مدارا، تغافل، عفو، صبور باشیم. (برای آشنایی بیشتر با هریک از این مباحث به کتاب زندگی موفق رجوع فرمایید). جسارت و بدی دیگران را به همان شکل جواب ندهیم و از در محبت وارد شویم که محبت خارهای کینه را تبدیل به گل دوستی می‌کند. گاهی دادن هدیه و ... در این امر مؤثر است.

۳.۶ - دعا کردن

دعا کنید.
دعا د ر حق دیگران به اجابت نزدیک‌تر است. از خداوند و ائمه (علیه‌السلام) بخواهیم که مشکلات را برطرف سازد و محبت بین فامیل را زیاد گرداند.


۱. جزایری، سیدمحمدعلی، درس اخلاق اسلامی، ص۲۱۸، مرکز مدیریت حوزه علمیه قم، ۱۳۸۲ ش.
۲. شرف‌الدین، سیدحسین، تحلیلی اجتماعی از صله رحم، ص۱۸۰، دفتر تبلیغات اسلامی، چاپ اول، ۱۳۷۸ش.
۳. جزایری، سیدمحمدعلی، درس اخلاق اسلامی، ص۲۱۸، مرکز مدیریت حوزه علمیه قم، ۱۳۸۲ ش.
۴. جزایری، سیدمحمدعلی، درس اخلاق اسلامی، ص۲۱۸، مرکز مدیریت حوزه علمیه قم، ۱۳۸۲ ش.
۵. جزایری، سیدمحمدعلی، درس اخلاق اسلامی، ص۲۱۸، مرکز مدیریت حوزه علمیه قم، ۱۳۸۲ ش.
۶. جزایری، سیدمحمدعلی، درس اخلاق اسلامی، ص۲۱۸، مرکز مدیریت حوزه علمیه قم، ۱۳۸۲ ش.
۷. رحیمی، عباس، زندگی موفق، رازهای خوب زیستن، ص۷۲، جمال، ۱۳۸۳ش.
۸. رحیمی، عباس، زندگی موفق، رازهای خوب زیستن، ص۷۲، جمال، ۱۳۸۳ش.




سایت ‌اندیشه قم، برگرفته از مقاله «کدورت بر سر ارث و صله رحم»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۷/۱۲/۲۰.    







جعبه ابزار