• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

چگونگی کسب رضایت والدین به ازدواج فرزند

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: نیاز به ازدواج ، مشکلات اقتصادی، مخالفت خانواده .
پرسش: جوانان نیاز به همسر دارند وقتی مساله را با والدین خود در میان می‌گذارند آن‌ها می‌گویند با این گرانی و وضع اقتصادی ممکن نیست زندگی خرج دارد و... شما نیاز به مسکن دارید و... از سویی هم اسلام سفارش به ازدواج کرده است آن‌ها باید چه کار کنند؟ و چگونه والدین خود را راضی کنیم ؟
پاسخ: جوانان باید در زمان مناسب و به صورت صمیمانه با والدین خود در رابطه با ازدواج صحبت کنند، در زندگی از خود حرکتی نشان دهند که نشانگر رشد عقلی ، اجتماعی،‌عاطفی و... آن‌ها باشد و اگر با این موارد به نتیجه نرسیدند از یک واسط برای متقاعد کردن والدین استفاده کنند.



ازدواج یک سنت دیرینه اجتماعی است که از زمان‌های بسیار قدیم، بلکه از آغاز زندگی بشر مرسوم بوده است، پیمانی است مقدس که در بین تمام اقوام و ملل، مذهبی و غیر مذهبی، و در تمام زمان‌ها و مکان‌ها، وجود داشته و دارد. در این پیمان مقدس،‌ زوجین یعنی زن و مرد زندگی مشترکی را تاسیس می‌کنند و پیمان می‌بندند که در کنار هم و یار و غم‌خوار یکدیگر باشند. ازدواج برای انسان‌ها یک نیاز طبیعی است که از آفرینش ویژه آن‌ها سرچشمه می‌گیرد. چنانکه انسان به آب و غذا نیاز دارد، در سنین مخصوصی به ازدواج هم نیاز پیدا می‌کند. هر یک از دختر و پسر در سنین بلوغ احساس می‌کنند که جنس مخالف را دوست دارند و خواستار وصال همدیگر هستند. ازدواج یک خواسته‌ طبیعی است که همه‌ جوامع بشری و ادیان آسمانی بر آن صحه نهاده‌اند.


«مخصوصا دین اسلام پیروان خود را به ازدواج دعوت نموده و از عزوبت بر حذر می‌دارد. ازدواج نه تنها منفور نیست، بلکه از دیدگاه اسلام امری مستحب و در بعضی موارد واجب می‌باشد و اگر با قصد قربت انجام بگیرد، عبادت نیز محسوب می‌شو».
[۱] امینی، ابراهیم، انتخاب همسر، انتشارات سازمان انجمن اولیاء و مربیان، چاپ سوم، ۱۳۷۹، ص۱۸.

پیامبر گرامی اسلام، درباره‌ ازدواج می‌فرمایند:« هیچ بنایی در اسلام بنیان‌گذاری نشده که نزد خدا محبوب‌تر از ازدواج باشد.
[۲] وسایل الشیعه، ج۴، ص۸۳.

امام صادق علیه‌السّلام:« همسر انتخاب کنید که باعث وسعت رزق است».
[۳] وسایل الشیعه، ج۱۴، ص۷، انتشارات اسلامی، سال ۱۳۶۷.



هدف شما از ازدواج چیست؟ گاهی اوقات انسان تصمیم به ازدواج می‌گیرد که برخاسته از یک احساس و عشق زودگذر و بدور از تعقل می‌باشد که در این صورت انتخاب خوبی نخواهیم داشت لذاست که در این زمینه باید تامل نموده و اهدافی واقعی و بلند مرتبه برای خود در نظر بگیریم و برای رسیدن به آن اهداف از هر گونه کوشش و تلاشی دریغ ننمائیم البته با صبر و تحمل و مشورت با افراد دلسوز و متخصص.


همانطور که در روایتی که از پیامبر صلّی الله علیه و آله نقل شد، حضرت بنای ازدواج را محبوب‌ترین بنا نزد خداوند می‌شمرد و متوجه می‌باشیم که برپا کردن هر بنایی نیاز به مقدماتی دارد و هر قدر در برپایی این بنا دقت لازم را بنماییم بنا و ساختمانی محکم و استوار خواهیم داشت،‌ ازدواج هم مقدماتی دارد که بعد از تصمیم اولیه به امر ازدواج باید با توکل بر خدا، یک یک آن مقدمات را تحصیل نمود. همانطور که درسوال بیان شده یکی از مقدمات ازدواج، مادیات است و اگر نگاهی واقع بینانه به زندگی‌های امروزی داشته باشیم انسان نمی‌تواند به مسائل اقتصادی بی‌توجه یا کم توجه باشد بنابراین جوانان باید سعی کنند که برای شروع زندگی مشترک برنامه ریزی کرده و از توقعات غیرضروری مانند داشتن منزل و خودرو و... به عنوان ضروریات اولیه‌ زندگی کم کنند چرا که این امور موانع و سدی بر سر راه ازدواج ایجاد می‌کند. و دیگر این که در روایات هم داریم که اگر ازدواج کنید خداوند روزی شما را زیاد می‌کند همانگونه که امام صادق علیه‌السّلام می‌فرماید:« اتخذوا الاهل فانه ارزق لکم، همسر انتخاب کنید که باعث وسعت رزق است».
[۴] وسائل الشیعه، ج۱۴، ص۷، انتشارات اسلامی، ۱۳۶۷.



هر شخصی در سر راه ازدواج با موانعی روبرو می‌شود. برخی از موانع، موانعی است که تقریباً طبیعی است مثل نداشتن مسکن و تحصیل ، نداشتن شغل ، سربازی و... و برخی موانع خود ساخته‌اند. یعنی ما خودمان پیش پای خود می‌گذاریم، مثل تشریفات، تجملات، رسومات، اسراف و چشم و هم چشمی‌ها . متخصصان برای هر یک از موانع راه حل‌هایی بیان داشته‌اند که جوانان می‌توانند برای این منظور خود به کتاب جوانان و انتخاب همسر نوشته‌ علی اکبر مظاهری رجوع کنند. موانع ازدواج را با شرائط خود تطبیق دهند و راه کارهای رفع آن را در نظر بگیرند و والدین خود را با این کتاب آشنا سازند.


در مورد سوال دوم پاسخ ما این است:

۶.۱ - اثبات رشد عقلی و اجتماعی و... به والدین

اینکه جوانان باید در زندگی از خود حرکتی نشان دهند که نشانگر رشد عقلی، اجتماعی،‌عاطفی و... آن‌ها باشد به طور مثال حتما برای خود شغلی دست و پا کنند و منبع درآمدی داشته باشند. به این وسیله و با چند ماه تحمل کردن و مقداری پول برای هزینه‌های اولیه ازدواج فراهم کردن،‌ والدین خود را راغب کنند تا برایشان به خواستگاری بروند.

۶.۲ - استفاده از واسط

اینکه اگر با اعمال فوق والدین باز هم راضی به ازدواجشان نشده و حرف‌های گذشته را تکرار کردند به دیگران (افراد معتمد، ریش سفیدهای فامیل و مشاورهای خانواده) رجوع کنند و از آن‌ها کمک بخواهند تا با پدر و مادرشان صحبت کنند و آن‌ها را راضی نمایند.

۶.۳ - انتخاب زمان مناسب و صحبت صمیمانه و با احترام

زمانی مناسب را در نظر بگیرند که والدینشان آرامش کافی دارند با مقدمه خوب وصمیمانه با آن‌ها درباره‌ ازدواج سخن بگوند از شرائط و سختی‌های زمان آن‌ها بپرسندبحث کاملاً صمیمانه و دوستانه باشد. هرگز دیگران را به رخ آن‌ها نکشند که مثلاً فلانی برای پسرش فلان کار را کرد و بعد به طرح مساله و بررسی موانع ازدواج خود بپردازند و آن‌ها را مطمئن سازند که ازدواج به سلامت روان و جسم و حفظ ایمان فرزنداشان کمک می‌کند و آن‌ها را ترغیب کنند که در این امر آن‌ها را کمک کنند و با چشم پوشی از هزینه‌های زائد، خرج‌های بی‌مورد، چشم و هم چشمی‌ها و قناعت و انتخاب همسری متناسب با شرائط اقتصادی، مذهبی خانواده به این امر اقدام کنند. البته گاهی دلائل آن‌ها محکم و قانع کننده است و واقعاً برای حل شدن موانع نیاز به مدت زمان هست که باید آن را بشنوند و صبر کنند و نگذارند والدین از اینکه قادر به حل مشکل نیستند احساس خجالت و شرم کنند.


طبق آیات و روایات آنان که در امور زندگی و مخصوصا در مساله ازدواج دختران و پسران خود آسان گیری می‌کنند،‌ خداوند مهربان در دنیا و آخرت علی الخصوص در امر حساب و کتاب و میزان در صحرای محشر به آنان آسان خواهد گرفت.


• انصاریان، حسین، نظام خانواده در اسلام، انتشارات ام ابیها، چاپ شانزدهم، ۱۳۸۰.
• امینی، ابراهیم، انتخاب همسر، انتشارات انجمن اولیاء و مربیان، چاپ سوم، ۱۳۷۹.
• استادان طرح جامع آموزش خانواده، جوان و تشکیل خانواده، انجمن اولیاء و مربیان، ۱۳۷۸.
• هزار راه نرفته، برنامه‌ تلویزیونی شبکه ۲ (برنامه‌ای بسیار مفید و آموزنده).


۱. امینی، ابراهیم، انتخاب همسر، انتشارات سازمان انجمن اولیاء و مربیان، چاپ سوم، ۱۳۷۹، ص۱۸.
۲. وسایل الشیعه، ج۴، ص۸۳.
۳. وسایل الشیعه، ج۱۴، ص۷، انتشارات اسلامی، سال ۱۳۶۷.
۴. وسائل الشیعه، ج۱۴، ص۷، انتشارات اسلامی، ۱۳۶۷.



سایت اندیشه قم.    


رده‌های این صفحه : ازدواج | جوانان | مشکلات ازدواج




جعبه ابزار