• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

موانع ازدواج

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: موانع ازدواج.

پرسش: چه موانع و مشکلاتی بر سر راه جوانان در امر ازدواج است، برای مقابل با آن باید چه کرد؟

پاسخ: مشکلات و موانعی را که بر سر راه ازدواج جوانان قرار دارد، می‌توان در سه بخش مشکلات فردی و خانوادگی و اجتماعی تقسیم کرد، که هر کدام با استفاده از راهکار خاصی قابل حل است.



در پاسخ این سؤال باید به عرض رسانم که مشکلات و موانعی زا که بر سر راه ازدواج جوانان قرار دارد، می‌توان در سه بخش تقسیم کرد که هر کدام برای خود حائز اهمیت و مهم می‌باشد که مشکل هر بخشی را باید با استفاده از راهکار خود حل نمود و نمی‌شود برای همه یک نسخه پیچید.
۱. مشکلات فردی.
۲. مشکلات خانوادگی.
۳. مشکلات اجتماعی.

۱.۱ - مشکلات فردی

عمده مشکلات فردی در راه ازدواج ناشی دید افراد و ذهنیت خاصی که از ازدواج دارند که همین دید باعث می‌شود که هر کسی تصور خاصی از امر ازدواج به خصوص فرد مورد نظر برای زندگی مشترک خود را داشته باشد که خود این امر دایره انتخاب و تصمیم‌گیری در تشکیل زندگی زناشویی را مشکل می‌کند؛ برای نمونه می‌توان به معیارهای انتخاب همسر اشاره کرد که هر کسی به دنبال انتخاب فردی در زندگی مشترک خود می‌باشد که به گفته خودشان ایدآل باشد و از هر جهت کامل باشد؛ مثلاً از نظر مادی، خانوادگی داشتن جنبه‌های ظاهری، در حد اعلی باشد که خود این دید و نظر محدوده انتخاب همسر مناسب را دچاره ضیق و تنگی می‌کند و تصمیم‌گیری را بسیار مشکل می‌کند و طبیعی است هر چه دایره انتخاب تنگ‌تر باشد و افراد شرایط را برای انتخاب شریک، زندگی خود زیاد بدانند نمی‌توانند به سهولت در امر ازدواج تصمیم‌گیری کنند و عمر مفید خود را باید برای پیدا کردن شریک خود مصرف کنند و شادابی و نشاط خود را صرف مقدمات امر ازدواج می‌کنند و وقتی هم بعد از طی کردن این مقدمات طولانی ازدواج کردند اگر خدای ناکرده به همسری که مدت طولانی از عمر خود را برای یافتن او صرف نموده آن‌گونه که او تصور می‌کرده نباشد در امر ازدواج خود را ناکام می‌دانند و عواقب جبران‌ناپذیری گریبان او را خواهد گرفت و خود را شکست خورده در این مسئله می‌داند.
اما بر خلاف این‌گونه ذهنیت و تصور اگر دید افراد به امر ازدواج بازتر و معیار آن‌ها فقط طبق آنچه خداوند در قرآن کریم و اهل بیت طاهرین فرموده‌اند، باشد معمولاً افراد کم‌تر دچار شکست و سرخوردگی در این مقوله می‌شوند و حتی المقدور سعی در حفظ توسعه رابطه و بنیان خانواده را دارند و همیشه تلاش خود را مصروف با نشاط کردن کانون خانواده کنند و زندگی را بر ای خود و اهل خانواده شیرین می‌کند. اما اگر معیارها مادی و بر اساس هوا و هوس باشد بعد از فروکش این هواها و امیال فضای سرد و خسته کننده و شکننده بر فضای خانواده و زندگی حکم‌فرما می‌شود و هر آن احتمال فروپاشی این بنیان که از ابتدا روی اصول و قاعده ساخته نشده است می‌رود. پس آن‌چه می‌توان نتیجه گرفت این است که حل مشکلات فردی در امر خطیر ازدواج بستگی به اصلاح دید و تفکر و رشد فرهنگی افراد دارد.
که به طور خلاصه اصلاح معیارها در انتخاب همسر در تسریح امر ازدواج کمک بسیار زیادی می‌کند.

۱.۲ - مشکلات خانوادگی

مشکلات خانوادگی که بر سر راه ازدواج جوانان می‌باشد، عبارت‌اند از:
أ. چشم و هم چشمی، و مقایسه‌های که خانواده‌ها انجام می‌دهند.
ب. توقعات بی‌جا و بیش‌تر از اندازه از عروس یا داماد.
ج. اختلافات فرهنگی، مادی، طبقاتی، و خانواده دختر و پسر.
د. عدم درک و شناخت موقعیت افراد و خانواده‌ها از یک‌دیگر که موجب مانع تراشی و سنگ‌اندازی در راه این امر خیر و خداپسندانه می‌گردد.

البته موانع دیگری هم وجود دارد که می توان به این مورد اشاره کرد که خانواده‌ها عدم کامیابی و مشکلاتی که خودشان داشته‌اند را می‌خواهند برای فرزندان خود نداشته باشند؛ لذا آن‌چه را که در این مسیر وجود دارد، می‌خواهند از بین ببرند که خود این موضوع می‌تواند مشکلاتی را در پی داشته باشد.

۱.۳ - مشکلات اجتماعی

این مشکلات را می‌توان به چند دسته تقسیم کرد که هر کدام هم ناشی از عوامل و مشکلات دیگری می‌باشند که حل هر کدام مستلزم راه کار مناسب خود و انجام دادن برنامه‌های مناسب است.
أ. مسکن.
ب. تحصیل.
ج. شغل و داشتن کار مناسب همراه با درآمد جواب‌گو برای مخارج زندگی.
د. هزینه‌های سنگینی که برای انجام مراسمات و برپایی یک زندگی مشترک.


در مورد مشکلاتی که بیان شد، مقداری از آن قابل حل می‌باشد و می‌توان با آن کنار آمد مانند مسئله تحصیل که بعضی از جوان‌ها تحصیل را بهانه عدم ازدواج می‌دانند و با این مسئله می‌توان کنار آمد؛ ولی مشکلاتی مانند مسکن یا اشتغال واقعاً یک تدبیر و همت همه‌جانبه می‌طلبد که هم از ناحیه متولیان امر و هم از طرف خانواده‌ها اگر هم‌یاری و مساعدت انجام گیرد تا حدود زیادی قابل حل می‌باشد و از طرف زوج‌های جوان هم اگر کمی توقعات و انتظارات خود را پایین بیاورند، می‌توانند با این مشکل کنار بیایند؛ اما اگر همین روحیه و مسابقه‌ای که در تجمل‌گرایی و افزودن بر هزینه‌ها که واقعاً کمر همه را خم کرده است. ادامه داشته باشد و هیچ نوع نرمش از خانواده‌ها و جامعه و خود جوانان اتفاق نیافتد وضع ازدواج از این‌که هست هم مشکل‌تر خواهد شد.
خلاصه آن‌چه در پایان می‌توان گفت این است که اصلاح دید و فرهنگ افراد، جامعه و خانواده می‌تواند راهگشای مشکل و معضل ازدواج باشد و همین که سن ازدواج بالا می‌رود خود مشکل ساز می‌شود اگر چه می‌توان گفت طبق آنچه در آیات قرآن و روایات اهل بیت آمده است همت در راه ازدواج جوانان و تشکیل خانواده‌ها امر و ثواب فراوان دارد.
البته کارشناسان امر برای حل مشکل مسکن راه حل‌هایی ارائه داده‌اند که راه‌حل کوتاه‌مدت و دراز‌مدت می‌باشد. و آن‌چه نقش مهمی در حل کوتاه‌مدت این معضل دارد:
۱. بودن زوج‌های جوان در خانه و والدین خود برای مدتی و در کنار آن‌ها زندگی کردن؛
۲. اجاره‌نشینی تا صاحب مسکن بشوند.
[۱] مظاهری، علی‌اکبر، جوانان و انتخاب همسر، انتشارات پارسیان ص۵۱ به بعد.

مشکل تحصیل هم اگر زوجین توافق داشته باشند اصولاً مشکل نیست و عده‌ فراوانی بعد از ازدواج ادامه تحصیل داده‌اند و به مدارج عالیه علمی رسیده‌اند که در جامعه نمونه‌های فراوانی دارد.


۱. کتاب بهشت خانواده در دو جلد، نوشته دکتر سید جواد مصطفوی، انتشارات دارالفکر.
۲. جوانان و انتخاب همسر، نوشته علی اکبر مظاهری، انتشارات پارسایان.


۱. مظاهری، علی‌اکبر، جوانان و انتخاب همسر، انتشارات پارسیان ص۵۱ به بعد.




سایت ‌اندیشه قم، برگرفته از مقاله «موانع ازدواج»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۶/۰۷/۱۳.    



رده‌های این صفحه : ازدواج | جوانان | مشکلات ازدواج




جعبه ابزار