• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

ویژگی یاران امام زمان

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: یاران امام زمان (عجل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف)، لطف، تقوا، ورع، معرفت، اخلاص.

پرسش: چرا بعضی افراد مورد لطف خدا و امام زمان (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) هستند؛ به گونه‌ای که از ابتدا جزء یاران حضرت هستند؟

پاسخ: هر کسی به‌ اندازه معرفت و اخلاصی که دارد و در حد وجود شرایط و خصوصیات معنوی و روحی‌اش، مورد توجه خداوند متعال و ائمه طاهرین (علیهم‌السلام) قرار خواهد گرفت؛ ولی از آنجا که کسی یاران امام مهدی (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) را نمی‌شناسد، هر کس می‌تواند پیش خود این احتمال را بدهد که شاید از یاران امام مهدی (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) و مورد عنایت حضرت باشد. بنابراین با وجود این احتمال می‌تواند با تمام توان بکوشد با کسب تقوا و ورع، خود را از اصحاب و یاران آن امام عزیز قرار دهد و اگر با این انگیزه کوشید و شایستگی‌های لازم را به دست آورد، چه بسا نام او در زمره اصحاب خاص امام مهدی (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) ثبت شود.




در پاسخ به سؤال مورد نظر توجه به دو نکته ضروری است:

۱.۱ - بهره‌مندی از نعمت‌های خداوند

سنت قطعی خداوند متعال بر این استوار است که هر کس به‌ اندازه استعداد و توانایی که برگرفته از ویژگی‌های موجود در اوست، از نعمت‌های مادی و معنوی در عالم بهره‌مند می‌شود: «اَنْزَلَ مِنَ السَّمَاءِ مَاءً فَسَالَتْ اَوْدِیَةٌ بِقَدَرِهَا ...»؛ «خدا از آسمان آبی نازل کرد که در هر رودی به قدر ظرفیت و وسعتش آب جاری شود».

۱.۲ - توجه به حکمت خداوند

خداوند متعال حکیم علی الاطلاق است و هیچ‌گونه رفتار و گزینشی ـ برخلاف حکمت ـ از او سر نمی‌زند؛ همان‌گونه که مقتضای عدالت او بهره‌مند کردن هر کسی را به‌اندازه لیاقت و استحقاق اوست.


یاران و اصحاب خاص امام زمان (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) افراد و اشخاص ویژه هستند که دارای ویژگی‌ها و شخصیت‌های منحصر به فرد و ممتازند. چنانچه در روایات می‌خوانیم: «... رِجالٌ مُؤمِنُونَ عَرِفُوا اللَّهَ حَقَّ مَعرِفَتِهِ ...
[۳] صافی گلپایگانی، لطف‌الله، منتخب‌الاثر، ص۶۱۱.
مردان مؤمنی که خدا را آن‌گونه که سزاوار است، شناخته‌اند»، و از بقیه افراد و عامه مردم و حتی شیعیان امتیاز دارند و دارای ویژگی هستند و اینکه از ابتدا مورد توجه و الطاف خاصه خداوند متعال و اولیای معصوم او قرار دارند، از باب تبعیض نبوده؛ بلکه به خاطر ویژگی‌هایی است که در آنها وجود دارد و بقیه افراد فاقد آن ویژگی‌ها و خصوصیات‌اند و به شاگردان ممتازی می‌مانند که معلم و استاد آنها را براساس استعداد و لیاقتی که دارند، بر بقیه شاگردان در یک مدرسه ترجیح داده و مورد توجه بیشتر قرار می‌دهد و لذا ممکن است گاهی هم بر معلم و استاد اشکال و اعتراض شود که چرا برای برخی شاگردان امتیاز قائل می‌شوند.


اینکه به یاران و اصحاب خاص امام زمان اشاره نمودیم، از این جهت است که آنها مصداق بارز و اکمل در سؤال و پاسخ مورد نظر هستند، والا هر کسی به‌ اندازه معرفت و اخلاصی که دارد و در حد وجود شرایط و خصوصیات معنوی و روحی‌اش مورد توجه خداوند متعال و ائمه طاهرین (علیهم‌السلام) قرار خواهد گرفت.

بنابراین خداوند متعال با علم ازلی که نسبت به افراد و خصوصیات و اوصاف معنوی آنها دارد و نیز امام زمان (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) که وارث علوم نبوی و عالم به امور به اذن الله است و از احوالات مردم و خصوصاً شیعیان اطلاع کامل دارد، طبیعی است که بعضی افراد براساس وجود شرایط و ویژگی‌هایی در آنها مورد توجه بیشتر قرار می‌گیرند.


از آنجا که کسی یاران امام مهدی (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) را نمی‌شناسد، هر کس می‌تواند پیش خود این احتمال را بدهد که شاید از یاران امام مهدی (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) و مورد عنایت حضرت باشد. بنابراین با وجود این احتمال می‌تواند با تمام توان بکوشد با کسب تقوا و ورع، خود را از اصحاب و یاران آن امام عزیز قرار دهد و اگر با این انگیزه کوشید و شایستگی‌های لازم را به دست آورد، چه بسا نام او در زمره اصحاب خاص امام مهدی (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) ثبت شود. ان‌شاء‌الله.



۱. امینی، ابراهیم، دادگستر جهان.
۲. ترجمه المراقبات، آیت‌الله میرزا جواد آقا ملکی مراجعه شود.


۱. رعد/سوره۱۳، آیه۱۷.    
۲. صافی گلپایگانی، لطف‌الله، منتخب‌الاثر، ج۳، ص۱۷۷.    
۳. صافی گلپایگانی، لطف‌الله، منتخب‌الاثر، ص۶۱۱.




سایت ‌اندیشه قم، برگرفته از مقاله «ویژگی یاران امام زمان»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۸/۰۹/۰۵.    







جعبه ابزار