• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

ملاک‌ها برای انتخاب همسر

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: ملاک انتخاب همسر، ازدواج، تناسب.

پرسش: چه ملاک‌هایی برای انتخاب همسر باید رعایت شود؟

پاسخ:



برای ازدواج لازم است به ملاک‌های انتخاب همسر دقت کنید.
این ملاک‌ها از این قرارند:

۱.۱ - ایمان و تدین

یکی از اصلی‌ترین معیارهای همسر خوب تدین و ایمان اوست. اگر این عامل در شریک زندگی شما باشد، در پرتو آن بسیاری از مسائل زندگی (از جمله تفاهم، گذشت، ایثار، تعاون، تربیت دینی فرزندان و وفاداری، حیا، عفت، حجاب و آسایش و...) حل خواهد شد؛ چراکه ایمان یک نیروی بسیار قوی معنوی و باطنی است که همیشگی است و آثار مستمر خود را به همراه دارد.

۱.۲ - اخلاق خوب

اخلاق و صفات پسندیده میوه‌های تدین و ایمان و عمل صالح است. فردی که دارای صفات خوب اخلاقی است در خود شما اثر می‌گذارد، صبور است و با مشکلات زندگی کنار می‌آید و در آینده فرزندان خوبی تربیت می‌کند.

۱.۳ - اصل و نسب خانوادگی

همسر و شریک زندگی انسان شاخه‌ای از درخت خانواده‌اش است. خصلت‌های آن‌ها به طور اجمالی در او هست. اگر آن‌ها دین‌دار باشند یا خانواده‌ای شجاع و... باشند (برخی خانواده‌ها در برخی صفات شاخص هستند؛ برای نمونه، مادر [[|حضرت ابوالفضل (عليه‌السلام)]] با عنایت و مشورت عقیل برادر حضرت علی (علیه‌السلام) انتخاب شد. چراکه برادر امام نسب‌شناس بودند و اعتقاد داشتند او بچه‌های شجاعی به دنیا می‌آورند.) این صفات در فرزندشان نیز اثر گذاشته است. البته گاهی هم فرد با اراده خود مسیر دیگری (خوب یا بد) جدای از مسیر خانواده برای خود بر می‌گزیند.

۱.۴ - هم‌کفو و هماهنگ

دو زوج وقتی با هم تفاهم و رابطه‌ای ناگسستنی دارند که اشتراکات و هماهنگی‌های زیادی با هم داشته باشند. هر قدر شما برای یافتن شریک زندگی خود که تناسب بیش‌تری با شما داشته باشد زیادتر تلاش کنید، زندگی‌ای سرشار از نشاط، آرامش، تفاهم بیش‌تری خواهید داشت.


حال به برخی هماهنگی‌ها اشاره می‌کنیم:

۲.۱ - تناسب در دینداری

این‌گونه نباشد که یکی اعتقادی نداشته باشد و دیگری اهل عبادت و معتقد باشد. مگر این‌که انسان دارای اراده الهی راسخ و ایمانی قوی باشد و مطمئن باشد که با این ازدواج می‌تواند مسیر همسرش را عوض کند و بر او اثر مثبت بگذارد و رنگ نپذیرد. چنین فردی حتماً باید از نظر ایمان و اعتقادات، قوی و خودساخته باشد.

۲.۲ - تناسب در مال

همسر انسان باید با او تناسب مالی داشته باشند؛ به گونه‌ای نباشد که یکی در ناز و نعمت زندگی می‌کرده و دیگری با مشقت و سختی؛ به عنوان مثال، اگر جوانی متوسط از لحاظ مالی، خانمی از خانواده‌ای ثروتمند را به همسری برگزیند، اگر شبانه‌روز هم کار و تلاش کند، نمی‌تواند همسرش را راضی کند، مگر این‌که آن فرد و خانواده‌اش از لحاظ ایمان بسیار قوی باشند و بتوانند به خاطر خدا گذشت کنند و از مالشان بدون منت در اختیار او هم قرار دهند (دقت در انتخاب چنین همسری لازم است در غیر این صورت این همسر بعد از ازدواج وقتی که با شرایط سختی که مواجه شد، شروع به ناسازگاری می‌کند.

۲.۳ - تناسب در سن

بهتر است بین زن و شوهر ۳ تا ۵ سال اختلاف سنی باشد (مرد بزرگ‌تر باشد) البته این یک قانون کلی نیست و برحسب موارد فرق دارد. برای ازدواج بلوغ جنسی، عقلی، اجتماعی، اقتصادی و شرعی لازم است.

۲.۴ - تناسب در عقل

دو زوج نباید از نظر عقلی تفاوت زیادی با هم داشته باشند و الا زندگی آن‌ها سخت خواهد شد.

۲.۵ - تناسب در جسم

دو زوج بهتر است از نظر جسمانی تناسب داشته باشند (قد، وزن، سلامت جسمانی) گاهی مواقع زوج‌ها در ابتدا به این عامل توجه نمی‌کنند و بعد از ازدواج نسبت به این عوامل حساسیت به خرج می‌دهند که باعث تلخی و اختلاف در زندگی می‌شود.

۲.۶ - تناسب روحی

روحیات افراد با هم فرق دارد؛ مثلاً برخی برون‌گرا (اهل شوخی، ارتباط با دیگران و معاشرت، تفریح، جنب‌و‌جوش و تحرک زیاد و...) و برخی دورن‌گرا (تمرکز بر خود، تفکر زیاد، عدم ارتباط زیاد با دیگران و...) هستند، اگر این تناسب حفظ نشود (یعنی هر دو از یک گروه نباشند) در زندگی مشترک به احتمال زیاد با مشکل مواجه می‌شوند و هم‌چنین از نظر سلامت روحی و روانی باید هم‌خوانی داشته باشند.

۲.۷ - تناسب در زیبایی

گاهی افراد بدون توجه به حد زیبایی خود دنبال شریک زندگی‌ای زیباتر از خود می‌گردند و به همین دلیل مشکل‌پسند می‌شوند، حال آن‌که آن‌ها باید زیبایی را در مقایسه با خود بسنجند. البته معیار زیبایی‌ها نزد افراد فرق دارد، ممکن است فردی نسبت به شخصی زیبا باشد و همان فرد نسبت به دیگری نازیبا. روایات، ما را از انتخاب زن زیبایی که در خانواده‌ای بی‌ایمان رشد کرده، نهی کرده‌اند.


آن‌چه مهم است این است که انسان در ایمان و اخلاق نیکو و اصل و نسب شریک زندگی خود به حد نصاب خوب توجه داشته باشد و به کم‌تر از آن رضایت ندهد. و در بقیه صفات معدل‌گیری کند که آیا این فرد با داشتن این صفات معدل خوبی می‌گیرد یا نه؛ چون انسان‌ها، کاملِ کامل نیستند، هر فردی در برخی جهات نقص دارد و در برخی صفات عیب ندارد که البته برای انتخاب بهتر، می‌توانید از مشورت، تحقیق (از دوستان، مدرسه، همسایه‌ها، اقوام، و...) و مشاوره ازدواج کمک بگیرید و پس از این‌که تصمیم جدی برای انتخاب داشتید و به خواستگاری رفتید، از گفت‌وگوهای حضوری (بحث در مورد نقاط مشترک و تفاوت‌ها)، مکاتبه، تماس‌های تلفنی و ... کمک بگیرید.


۱. انتخاب همسر، آیت‌الله امینی، سازمان تبلیغات.
۲. جوانان و انتخاب همسر، علی‌اکبر مظاهری، پارسایان.
۳. مشاوره ازدواج و خانواده، سید‌مهدی پیرجندی، نشر آوای نور.
۴. مشاوره ازدواج و خانواده درمانی، شکوه نوابی‌نژاد، نشر انجمن اولیا و مربیان.



سایت ‌اندیشه قم، برگرفته از مقاله «ملاک انتخاب همسر»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۶/۰۶/۲۷.    



جعبه ابزار