• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

ماهیت نفقه

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: نفقه، سرپرست، زن، تمکین، مرد.
پرسش: ماهیت نفقۀ زن که از نظر اسلام بر مرد واجب است چیست؟ و هدف و فلسفۀ این وجوب با شرایطش چه می‌باشد؟
پاسخ:



برای اطلاع، از ماهیت نفقه به سؤال شمارۀ ۶۸۹۵ و برای اطلاع از شرایط وجوب نفقه به سؤال شمارۀ ۱۰۳۰ مراجعه نمایید.


اما در مورد فلسفۀ وجوب نفقه، خداوند حکیم در قرآن کریم می‌فرماید: «الرِّجالُ قَوَّامُونَ عَلَی النِّساءِ بِما فَضَّلَ اللَّهُ بَعْضَهُمْ عَلی‌ بَعْضٍ وَ بِما أَنْفَقُوا مِنْ أَمْوالِهِم؛ مردان، سرپرست و نگهبان زنان‌اند، به‌خاطر برتری‌هایی که خداوند (از نظر نظام اجتماع) برای بعضی نسبت به بعضی دیگر قرار داده است، و به‌خاطر انفاق‌هایی که از اموالشان (در مورد زنان) می‌کنند». مردان سرپرست و خدمتگزار زنان هستند.

۲.۱ - سرپرست خانواده

در توضیح این جمله، باید به این نکته توجه نمود که خانواده، یک واحد کوچک اجتماعی است، و همانند یک اجتماع بزرگ باید رهبر و سرپرست واحدی داشته باشد؛ زیرا رهبری و سرپرستی دست‌جمعی که زن و مرد مشترکاً آن را به عهده بگیرند، مفهومی ندارد؛ در نتیجه مرد یا زن، یکی باید «رئیس» خانواده و دیگری «معاون» و تحت نظارت او باشد.
قرآن، در این‌جا تصریح می‌کند که مقام سرپرستی باید به مرد داده شود.
[۲] الرِّجالُ قَوَّامُونَ عَلَی النِّساءِ.


۲.۲ - مراد از سخن خداوند متعال

اشتباه نشود منظور، از این تعبیر، استبداد و اجحاف و تعدی نیست؛ بلکه منظور، رهبری واحد منظم با توجه به مسئولیت‌ها و مشورت‌های لازم است.


فلسفه واگذاری این سمت و مقام، نیز در آیۀ ذکر شده، دو چیز بیان شده است:

۳.۱ - اول

به جهت وجود خصوصیاتی در مرد است؛ مانند ترجیح قدرت تفکر او بر نیروی عاطفه و احساسات ـ برعکس زن که از نیروی سرشار عواطف بیش‌تری بهره‌مند است ـ و داشتن بنیه و نیروی جسمانی بیش‌تر که با اولی بتواند اندیشه و فکر کند، نقشه طرح کند و با دومی بتواند از حریم خانوادۀ خود دفاع نماید.

۳.۲ - دوم

به خاطر تعهد او در برابر زن و فرزندان، نسبت به پرداختن هزینه‌های زندگی، پرداخت مهر، و تأمین زندگی آبرومندانه برای همسر و فرزند، خداوند، سرپرستی خانواده را به مرد واگذار کرده.

۳.۳ - دیدگاه فقها

علاوه بر این دو فلسفه که در آیه بیان شده است، فقها نیز یکی از فلسفۀ وجوب نفقه را اطاعت زن از مرد و تمکین او در برابر مرد ذکر کرده‌اند.

۳.۳.۱ - شرط ساقط شدن وجوب نفقه

بدین جهت اگر زنی ـ بدون عذر ـ از شوهر اطاعت نکند و در برابر او تمکین نداشته باشد، وجوب نفقه از شوهر، ساقط می‌شود و زن استحقاق دریافت نفقه را نخواهد داشت.


۱. نساء (۴)، آیه ۳۴.    
۲. الرِّجالُ قَوَّامُونَ عَلَی النِّساءِ.
۳. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج ۳، ص ۳۷۰، دارالکتب الإسلامیة، تهران، ۱۳۷۴ش.    
۴. طوسی، ابو جعفر، محمد بن حسن‌، المبسوط فی فقه الإمامیة، محقق، مصحح، کشفی، سید محمد تقی‌، ‌ج ۴، ص ۳۲۸، المکتبة المرتضویة لإحیاء الآثار الجعفریة‌، تهران، چاپ سوّم‌، ۱۳۸۷ق.    
۵. طوسی، ابو جعفر، محمد بن حسن‌، المبسوط فی فقه الإمامیة، محقق، مصحح، کشفی، سید محمد تقی‌، ‌ج ۴، ص ۳۲۸، المکتبة المرتضویة لإحیاء الآثار الجعفریة‌، تهران، چاپ سوّم‌، ۱۳۸۷ق.    



پایگاه اسلام کوئست.    


رده‌های این صفحه : احکام ازدواج | فقه | نفقه




جعبه ابزار