• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

سنت ازدواج

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: سنت، ازدواج، پیامبر صلی‌الله‌علیه‌وآله.
پرسش: معنای روایت «النِّکَاحُ سُنَّتِی فَمَنْ رَغِبَ عَنْ سُنَّتِی فَلَیْسَ مِنِّی‌» چیست؟

پاسخ:



روایتِ « النِّکَاحُ سُنَّتِی فَمَنْ رَغِبَ عَنْ سُنَّتِی فَلَیْسَ مِنِّی‌ »، از سخنان پیامبر اکرم ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ است.
[۱] شعیری، محمد بن محمد، جامع الأخبار، ص ۱۰۱، مطبعة حیدریة، نجف، بی‌تا.
معنای آن این است: ازدواج، سنت من است. هر کس از سنت من رویگردان شود، از من نیست.


معنای سنت در متون اسلامی بدین معناست:
سنت در لغت به روش در پیش گرفته شده و عادت شده در زندگی اطلاق می‌گردد؛ چنان‌که پیامبر اکرم ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ می‌فرماید:
« مَنْ سَنَّ سُنَّةً حَسَنَةً کَانَ لَهُ أَجْرُهَا وَ أَجْرُ مَنْ عَمِلَ بِهَا إِلَی یَوْمِ الْقِیَامَةِ وَ مَنْ سَنَّ سُنَّةً سَیِّئَةً کَانَ عَلَیْهِ‌ وِزْرُهَا وَ وِزْرُ مَنْ عَمِلَ بِهَا إِلَی یَوْمِ الْقِیَامَة »؛ کسی که طریقه خوبی را پایه‌گذاری نماید، اجر و ثواب هر کس که تا روز قیامت به آن عمل کند را داراست و کسی روش نکوهیده‌ای را اختراع نماید، گناه آن و هر کس که عمل به آن تا روز قیامت کند، بر عهده او است.


سنت در اصطلاح علم حدیث ، گفتار، عملکرد یا تقریر (تأییداتی) است که به قصد تشریع برای امت از پیامبر اکرم ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ صادر شده است. با قید «به قصد تشریع»، امور دنیوی و عادی و فطری‌ای که ارتباطی به امور دینی و وحی ندارد، از تعریف خارج می‌شود؛ زیرا چنین اموری به طبیعتاً از شخص صادر می‌گردند و طبع افراد متفاوت است و نمی‌توان همه امت اسلامی را به اموری که عادی و آفرینشی هستند، مقید کرد.


شیعیان در تعریف سنت به‌جای پیامبر اکرم ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ لفظ «معصوم» را می‌گذارند. سنت به معنای عام کلمه نزد محدثان، شامل واجب و مستحب می‌شود؛ ولی در اصطلاح فقیهان، تنها به امور مستحب اطلاق می‌گردد.
[۲] خرمشاهی، بهاء‌الدین ـ انصاری، مسعود، پیام پیامبر، ص ۸، منفرد، تهران‌، ۱۳۷۶ ش.




۱. شعیری، محمد بن محمد، جامع الأخبار، ص ۱۰۱، مطبعة حیدریة، نجف، بی‌تا.
۲. خرمشاهی، بهاء‌الدین ـ انصاری، مسعود، پیام پیامبر، ص ۸، منفرد، تهران‌، ۱۳۷۶ ش.



پایگاه اسلام کوئست.    


رده‌های این صفحه : ازدواج | جوانان




جعبه ابزار