• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

زندگی‌نامه حضرت اسماعیل

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: ذبح، زندگی‌نامه، حضرت اسماعیل، زمزم، ذبیح الله، صادق الوعد.

پرسش: مختصری از زندگی‌نامه حضرت اسماعیل (علیه‌السّلام) را بیان کنید.

پاسخ: حضرت اسماعیل (علیه‌السّلام) فرزند بزرگ حضرت ابراهیم (علیه‌السّلام) و‌ حضرت هاجر (علیهاالسّلام) است. ایشان دو همسر داشت. و ۱۲ یا ۱۳ پسر و ۳ دختر برای ایشان ذکر شده است. از مجموع دلایل برمی‌آید که لقب «ذبیح الله» متعلق به حضرت اسماعیل (علیه‌السّلام) است. قرآن کریم ایشان را پیامبری الهی‌ دانسته که به همراه پدرشان در ساخت و نگه‌داری خانه کعبه و ترویج توحید، نقشی اساسی داشتند.
حضرتشان بعد از سالیان طولانی تلاش و مجاهدت، دعوت حق را لبیک گفته و در «حجر اسماعیل» در کنار خانه کعبه و در کنار مادرش‌ هاجر (سلام‌الله‌علیهم) به خاک سپرده شد.‌
پیامبر بزرگ اسلام (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) و پیامبرانی؛ نظیر «حضرت قیدار» و «حضرت شعیب» از نوادگان این پیامبر الهی بودند.



حضرت اسماعیل (علیه‌السّلام) فرزند حضرت ابراهیم خلیل الرحمن (علیه‌السّلام) است که از پیامبران اولو العزم و دارای شریعت و کتاب مستقل بود. نام مادرشان نیز‌ هاجر (سلام‌الله‌علیهم) بود که یکی از بانوان بزرگ و مشهور تاریخ بوده و سلسله دودمانی او به کشور مصر برمی‌گردد.


همان‌گونه که در مورد تولد ابراهیم (علیه‌السّلام) تاریخ‌ دقیقی وجود ندارد، در مورد فرزندشان اسماعیل (علیه‌السّلام) نیز چنین است. اما بر اساس گزارش‌ها هنگامی که ابراهیم (علیه‌السّلام) از آتش نمرودیان رهایی یافت، به فرمان خداوند، سرزمین آنان‌را رها کرد و رهسپار بیت‌ المقدس شد. با گذشت سال‌های طولانی، اما به دلیل نازایی همسرش ساره (سلام‌الله‌علیها) او دارای فرزندی نشد. بعد از آن بود که ساره (سلام‌الله‌علیهم) پیشنهاد داد تا ابراهیم (علیه‌السّلام) با کنیز مصری او‌ هاجر (سلام‌الله‌علیها)
[۱۰] سایت اسلام کوئست، مقاله «چشمه آب زمزم».
وصلت کند.نتیجه این وصلت؛ اسماعیل (علیه‌السّلام) بود که قرآن کریم تولد او را هدیه‌ای الهی برای پدرش در دوران کهن‌سالی (بر اساس برخی گزارش‌ها ایشان در آن زمان، ۸۶ ساله بودند.) اعلام می‌کند.
«الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِی وَهَبَ لِی عَلَی الْکبَرِ اِسْمَاعِیلَ وَاِسْحَاقَ اِنَّ رَبِّی لَسَمِیعُ الدُّعَاءِ؛ البته ساره (سلام‌الله‌علیها) بعد از این ماجرا و در سن بالا دارای فرزندی به نام اسحاق (علیه‌السّلام) شد که او نیز از پیامبران بود.»


برخی مفسران، لقب «صادق الوعد» را که در قرآن آمده، متعلق به ایشان می‌دانند:
«وَ اذْکُرْ فِی الْکِتابِ اِسْماعیلَ اِنَّهُ کانَ صادِقَ الْوَعْدِ وَ کانَ رَسُولاً نَبِیًّا؛ و در این کتاب اسماعیل را یاد کن. وعده‌های او همواره راست بوده و فرستاده‌ای پیامبر بود.»
گفته شده است حضرتشان با مردی وعده گذاشت که در جایی منتظرش بماند. آن مرد فراموش کرد، اما اسماعیل (علیه‌السّلام) سه روز و یا یک‌سال در آن‌جا ماند تا آن شخص برگشت.
هم‌چنین گفته شد، از آن‌جا که اسماعیل (علیه‌السّلام) به وعده‌ای که به پدر (مبنی بر صبر هنگام ذبح) داده بود وفا کرد، به صادق الوعد ملقب شد. البته برخی معتقدند که اسماعیل (علیه‌السّلام) پیش از پدرش ابراهیم (علیه‌السّلام) از دنیا رفت و «صادق الوعد»، توصیفی برای حضرت اسماعیل بن حزقیل است که به سوی قومش مبعوث شد.
[۲۰] ر.ک: ر.ک: سایت اسلام کوئست، مقاله «مقصود از اسماعیل در سوره مریم».

لقب دیگر ایشان «ذبیح الله» است که در روایات منقول از پیامبر اسلام (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) و اهل‌بیت (علیه‌السّلام) بیان شده است که این لقب به ایشان تعلّق دارد.
روایتی مشهور از پیامبر گرامی اسلام (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) وجود دارد که در آن، حضرتشان خود را پسر دو قربانی خواند و به این موضوع، افتخار کرد: «انا ابن الذبیحین؛
[۲۳] بلعمی، محمد بن محمد، تاریخ‌نامه طبری، ج۱، ص۱۶۹، تحقیق، روشن، محمد، تهران، سروش، چاپ دوم، ۱۳۷۸ش.
[۲۴] بلعمی، محمد بن محمد، تاریخ‌نامه طبری، ج۳، ص۱۹، تحقیق، روشن، محمد، تهران، سروش، چاپ دوم، ۱۳۷۸ش.
من فرزند دو قربانی هستم.»
با توجه به این‌که پیامبر اسلام (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) از نسل اسماعیل (علیه‌السّلام) بود، نه اسحاق (علیه‌السّلام) که از نیاکان بنی‌اسرائیل است، بی‌گمان قربانی نخست، اسماعیل (علیه‌السّلام)، و قربانی دوم، عبدالله پدر گرامی پیامبر است که به جای وی ۱۰۰ شتر قربانی شد.
در دعایی منقول از پیامبر اسلام (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) و امام علی (علیه‌السّلام)، خداوند این‌گونه مورد خطاب قرار گرفته است: «یا من فدی اسماعیل من الذبح؛ ‌ای خدایی که اسماعیل را از قربانی‌شدن نجات بخشیدی.»
امام علی (علیه‌السّلام)، امام صادق (علیه‌السّلام) و امام رضا (علیه‌السّلام) در پاسخ به این‌که ذبیح کیست، حضرت اسماعیل را نام برده‌اند.
اینها و دلایل و شواهد دیگر که در جای خود بیان شده‌اند، بیان‌گر آن است که ذبیح الله اسماعیل است.
[۳۵] ر.ک: سایت اسلام کوئست، مقاله «بررسی روایات مربوط به ذبیح بودن اسحاق (علیه‌السّلام)».



‌حضرت اسماعیل (علیه‌السّلام) دارای همسران و فرزندانی بود که پیامبری از طریق آنان ادامه یافت. همسر اول ایشان، زنی از قبیله «جرهم» به نام «جداء» دختر سعد بود
[۳۶] مسعودی، علی بن حسین، مروج الذهب و معادن الجوهر، ج۲، ص۱۹-۲۰، قم، تحقیق: داغر، اسعد، دار الهجرة، چاپ دوم، ۱۴۰۹ق.
که بعدها اسماعیل (علیه‌السّلام) به دستور پدرش او را طلاق داد. ایشان زن دیگری از همین قبیله را به همسری برگزید و از وی صاحب چندین فرزند شد. در مورد نام همسر بعدی او گزارش‌های متفاوتی وجود دارد:
«سیده» ‌ و یا «رعله» دختر مضاض بن عمرو، «ام‌سلمی» و یا «حتفاء» دختر حارث بن مضاض.
درباره تعداد و نام فرزندان اسماعیل (علیه‌السّلام) نیز اختلافاتی وجود دارد. اسماعیل (علیه‌السّلام) صاحب دوازده پسر به نام‌های قیدار، نابت، ادبیل، مبشام، مسمع، دوما، مسا، حداد، تیما، یطور، نافس و قیدما شد. این نام‌ها چون از لغت عبرانی نقل شده است، در حروف و حرکات تلفظ اختلاف پیدا می‌کند؛ لذا این نام‌ها در برخی از کتاب‌های دیگر با کمی تغییر بیان شده است.
اما در مورد دختران آن‌حضرت از امام صادق (علیه‌السّلام) نقل شده است که در حجر اسماعیل، نزدیک رکن سوم (غربی) تنی چند از دختران اسماعیل دفن شده‌اند. «قَالَ اَبُو عَبْدِ اللَّهِ دُفِنَ فِی الْحِجْرِ مِمَّا یَلِی الرُّکْنَ الثَّالِثَ عَذَارَی بَنَاتِ اِسْمَاعِیلَ». هم‌چنین اسماعیل یکی از دخترانش را به عقد پسر عمویش عیص بن اسحاق درآورد. اما منبعی نیافتیم که به صورت دقیق به نام و تعداد دقیق تمام دختران آن‌حضرت اشاره‌ کرده باشد.
از جمله کسانی که بعدها از دودمان اسماعیل (علیه‌السّلام) به پیامبری رسیدند، می‌توان به قیدار نبی (علیه‌السّلام)، شعیب نبی (علیه‌السّلام) و پیامبر اسلام (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) اشاره کرد.


قرآن کریم در چندین آیه، اسماعیل را پیامبری الهی دانسته، اما در هیچ‌کدام، به وجود کتابی آسمانی برای آن‌حضرت اشاره نشده و در منابع تاریخی، تفسیری و روایی هم مطلبی در این زمینه نیافتیم؛ لذا باید گفت اسماعیل (علیه‌السّلام) مروج دین و آیین توحیدی پدرش ابراهیم (علیه‌السّلام) در مقابل‌ شرک‌ و بت‌پرستی‌ بود. او رسالت‌ داشت‌ تا به‌ هدایت‌ جرهمیان‌
[۵۳] بغوی، حسین بن مسعود، معالم التنزیل فی تفسیر القرآن، ج۳، ص۲۳۷-۲۳۸، تحقیق، المهدی‌، عبدالرزاق، بیروت، داراحیاء التراث العربی، چاپ اول، ۱۴۲۰ق.
و قبایل‌ یمانی‌ و عمالیق‌
[۵۵] ر.ک: سایت اسلام کوئست، مقاله «قوم عمالقه، خشونت در کتاب مقدس».
بپردازد؛ لذا در میان‌ ایشان‌ به‌ ادای‌ رسالت الهی‌ پرداخت‌ و آنان‌ را به‌ نماز و زکات‌ فراخواند و از پرستش‌ بت‌ها‌ بر حذر داشت.


در قرآن کریم ویژگی‌هایی برای اسماعیل (علیه‌السّلام) بیان شده است که برخی از آنها عبارت‌اند از:

۶.۱ - بردباری

«فَبَشَّرْناهُ بِغُلامٍ حَلیمٍ؛ ما او [ابراهیم‌] را به نوجوانی بردبار و صبور بشارت دادیم».
در قرآن کریم، ویژگی و خُلق «حلم»، تنها برای خدا، ابراهیم (علیه‌السّلام): «اِنَّ اِبْراهیمَ لَاَوَّاهٌ حَلیمٌ» و اسماعیل (علیه‌السّلام) و شعیب (علیه‌السّلام) به‌کار رفته است.
گفتنی است؛ هم‌راه شدن دو‌ ویژگی حلم با جوانی در اسماعیل (علیه‌السّلام) از امتیازات برجسته ایشان است؛ زیرا این دو معمولاً با هم جمع نمی‌شوند.

۶.۲ - صبر و شکیبایی

قرآن کریم، از پیامبرانی (که اسماعیل (علیه‌السّلام) در میان آنها بود) نام برده و آنان را با ویژگی صبر و شکیبایی می‌ستاید:
«وَ اِسْماعیلَ وَ اِدْریسَ وَ ذَا الْکِفْلِ کُلٌّ مِنَ الصَّابِرینَ؛ و اسماعیل و ادریس و ذا‌الکفل را (به یاد آور) که همه از صابران بودند».
به گفته برخی از مفسران، مراد این آیه از صبر اسماعیل، استقامت ایشان در ساختن خانه کعبه، آن هم در سرزمینی بایر و غیر حاصل‌خیز است.

۶.۳ - برخوردار از رحمت خاص الهی

خدا در مورد پیامبرانی که در بند گذشته به آنها اشاره شد، بیان می‌فرماید: «وَ اَدْخَلْناهُمْ فی‌ رَحْمَتِنا...؛ و ما آنان‌ را در رحمت (خاصه) خود وارد ساختیم...»

۶.۴ - نیکی و نیکوکاری

قرآن کریم آن‌حضرت را همراه با بعضی پیامبران دیگر، از نیکان می‌شمارد:
«وَ اذْکُرْ اِسْماعیلَ وَ الْیَسَعَ وَ ذَا الْکِفْلِ وَ کُلٌّ مِنَ الْاَخْیار؛ و اسماعیل و الیَسع و ذو الکفل را یاد کن که همه از نیکانند».

۶.۵ - راهنمایی کننده به نماز و زکات

«وَ کانَ یَاْمُرُ اَهْلَهُ بِالصَّلاةِ وَ الزَّکاةِ... او همواره خانواده‌اش را به نماز و زکات فرمان می‌داد.»

۶.۶ - الگوی هدایت

خداوند در قرآن کریم به پیامبر اسلام (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) ‌ توصیه می‌فرماید تا از افراد هدایت‌شده‌ای مانند اسماعیل (علیه‌السّلام) الگو بگیرد:
«و اِسمعیلَ و الیَسَعَ و یونُسَ و لوطًا...اُولئِکَ الَّذینَ هَدَی اللّهُ فَبِهُدهُمُ اقتَدِهُ؛ و اسماعیل، یَسَع، یونس، لوط و... اینان کسانی هستند که خدا هدایتشان کرده، پس به هدایت آنان اقتدا‌ کن.»


با توجه به دوران زندگی اسماعیل (علیه‌السّلام) و با توجه به وضعیت آب و هوایی منطقه مکه، به نظر می‌رسد که شغل اصلی بیشتر مردم آن دیار از جمله اسماعیل (علیه‌السّلام) دام‌داری بود.
این مطلب را می‌توان از دیدار ابراهیم (علیه‌السّلام) با همسر اسماعیل (علیه‌السّلام) دریافت، آن‌جا که حال شوهرش اسماعیل (علیه‌السّلام) و مادر شوهرش‌ هاجر (سلام‌الله‌علیهم) را از او جویا شد و پاسخ شنید که آنان دنبال گله هستند.
[۷۱] مسعودی‌، علی بن حسین، مروج الذهب‌ و معادن الجوهر، ج۲، ص۲۰، تحقیق، داغر، اسعد، قم، دار الهجرة، چاپ دوم، ‌۱۴۰۹ق.



برخی از کرامات و معجزاتی را که می‌توان برای اسماعیل (علیه‌السّلام) بیان کرد عبارت‌اند از:
در ابتدای کودکی آب زمزم از زیر پای ایشان در مسجدالحرام جاری شد که بعدها تبدیل به چاه زمزم شد. بر این مطلب هم در روایات، و هم در منابع تاریخی تصریح شده است.
[۷۶] ر.ک: سایت اسلام کوئست، مقاله «چشمه آب زمزم.»

هنگامی که ابراهیم (علیه‌السّلام) بدو گفت: پسرم، در خواب دیدم که ترا قربانی کردم. اسماعیل (علیه‌السّلام) گفت: پدر آنچه فرمان یافته‌ای انجام ده که ان‌شاء اللَّه مرا از صابران خواهی یافت، کاردی که در دستان ابراهیم (علیه‌السّلام) بود کُند شده و گلوی فرزندش را نبرید.


گزارش شده است که حضرت اسماعیل (علیه‌السّلام) در سن ۱۳۰ سالگی «قَالَ اَبُو عَبْدِ اللَّهِ: «تُوُفِّیَ اِسْمَاعِیلُ بَعْدَهُ وَ هُوَ ابْنُ ثَلَاثِینَ وَ مِائَةِ سَنَةٍ فَدُفِنَ فِی الْحِجْرِ مَعَ اُمِّه» و یا ۱۳۷ سالگی و در حدود دو هزار و شش‌صد و هشتاد و شش سال قبل از هجرت از دنیا رحلت نمود.
[۸۳] ابن عاشور، محمد بن طاهر، التحریر و التنویر، ج۴، ص۳۱۶، بیروت، مؤسسه التاریخ‌، چاپ اول‌، بی‌تا.
[۸۴] ر.ک: سایت اسلام پدیا، مدخل «اسماعیل ذبیح الله‌ (علیه‌السّلام)».

روایات و گزارش‌های تاریخی اتفاق نظر دارند که حضرتشان در منطقه‌ای در کنار کعبه و زیر ناودان آن دفن شدند که امروزه منسوب به نام ایشان بوده و به «حجر اسماعیل» شناخته می‌شود‌. از امام صادق (علیه‌السّلام) نقل شده است که منطقه «حِجْر (اسماعیل)»، هم محل زندگی این پیامبر الهی و هم‌ محل دفن او و مادرش (هاجر) بوده است. «عَنْ اَبِی عَبْدِ اللَّهِ: «قَالَ الْحِجْرُ بَیْتُ اِسْمَاعِیلَ وَ فِیهِ قَبْرُ هَاجَرَ وَ قَبْرُ اِسْمَاعِیلَ.»


۱. ابن حزم‌اندلسی، علی‌ بن ‌احمد، جمهرة انساب العرب، ص۷‌، تحقیق، لجنة من العلماء، بیروت، دار الکتب العلمیه، چاپ اول، ۱۴۰۳ق، ۱۹۸۳م.    
۲. ابن کثیر، اسماعیل بن عمر، البدایة و النهایه، ج‌۱، ص۱۹۳، بیروت، دار الفکر، ۱۴۰۷ق.    
۳. ابن هشام‌، عبد‌الملک، السیرة النبویة، ج‌۱، ص‌۶، تحقیق، السقا، مصطفی و الابیاری، ابراهیم و شلبی، عبد الحفیظ، بیروت، دار المعرفه، بی‌تا.    
۴. یعقوبی، احمد بن ابی‌یعقوب، تاریخ یعقوبی‌، ج‌۱، ص‌۲۵، بیروت، دار صادر، بی‌تا.    
۵. انبیاء/سوره۲۱، آیه۶۸-۷۱.    
۶. طباطبائی، سید محمد‌حسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ج۷، ص۲۳۰، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ پنجم، ۱۴۱۷ق.    
۷. ر.ک:سایت ویکی پرسش، مقاله «نام همسران و فرزندان حضرت ابراهیم (علیه‌السّلام)».    
۸. ر.ک:سایت اسلام کوئست، مقاله «نام همسران و فرزندان حضرت ابراهیم (علیه‌السّلام)».    
۹. ر.ک:سایت اسلام کوئست، مقاله «زندگی‌هاجر براساس قرآن و تورات»، ۵۷۱۴۲.    
۱۰. سایت اسلام کوئست، مقاله «چشمه آب زمزم».
۱۱. ر.ک:سایت اسلام کوئست، مقاله «فلسفه طواف و پیشینه اعمال حج و عمره».    
۱۲. یعقوبی، احمد بن ابی‌یعقوب، تاریخ یعقوبی‌، ج‌۱، ص‌۲۵.    
۱۳. ر.ک:یعقوبی، احمد بن ابی‌یعقوب، تاریخ یعقوبی‌، ج‌۱، ص‌۲۵.    
۱۴. ابراهیم/سوره۱۴، آیه۳۹.    
۱۵. مریم/سوره۱۹، آیه۵۴.    
۱۶. مسعودی، علی بن حسین، اثبات الوصیة للامام علی بن ابی طالب، ص۴۵، قم، انصاریان، چاپ سوم، ۱۳۸۴ش.    
۱۷. کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، ج۲، ص۱۰۵، محقق، مصحح، غفاری، علی اکبر و آخوندی، محمد، تهران، دار الکتب الاسلامیة، چاپ چهارم، ۱۴۰۷ق.    
۱۸. قرطبی، محمد بن احمد، الجامع لاحکام القرآن، ج۱۶، ص۱۰۱، قاهر، دار الکتب المصریة، چاپ دوم، ۱۳۸۴ق.    
۱۹. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان فی تفسیر القرآن، ج‌۶، ص۸۰۰، تحقیق، مقدمه، بلاغی، محمد جواد، تهران، ناصر خسرو، چاپ سوم، ۱۳۷۲ش.    
۲۰. ر.ک: ر.ک: سایت اسلام کوئست، مقاله «مقصود از اسماعیل در سوره مریم».
۲۱. شیخ صدوق، من لا یحضره الفقیه، ج۲، ص۲۳۰‌، محقق، مصحح، غفاری، علی اکبر، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ دوم، ۱۴۱۳ق.    
۲۲. طوسی، محمد بن حسن، امالی، ص۳۳۸، قم، دار الثقافه، چاپ اول، ۱۴۱۴ق.‌    
۲۳. بلعمی، محمد بن محمد، تاریخ‌نامه طبری، ج۱، ص۱۶۹، تحقیق، روشن، محمد، تهران، سروش، چاپ دوم، ۱۳۷۸ش.
۲۴. بلعمی، محمد بن محمد، تاریخ‌نامه طبری، ج۳، ص۱۹، تحقیق، روشن، محمد، تهران، سروش، چاپ دوم، ۱۳۷۸ش.
۲۵. صالحی شامی، ‌ محمد بن یوسف، سبل الهدی و الرشاد فی سیرة خیر العباد، ج۱، ص۳۰۲، تحقیق، عبد الموجود، عادل احمد و معوض، علی محمد، بیروت، دار الکتب العلمیة، چاپ اول، ۱۴۱۴ق، ۱۹۹۳م.    
۲۶. قمی، علی بن ابراهیم، تفسیر قمی، ‌ ج۲، ص۲۲۶، محقق، مصحح، موسوی جزائری، سید طیب، قم، دار الکتاب، چاپ سوم، ۱۴۰۴ق.    
۲۷. شیخ صدوق، ‌من لا یحضره الفقیه، ج۴، ص۳۶۸.    
۲۸. طوسی، محمد بن حسن، امالی، ص۴۵۷.‌    
۲۹. طوسی، محمد بن حسن، التبیان فی تفسیر القرآن، ج۸، ص۵۱۸، مقدمه، تهرانی، شیخ آقابزرگ، تحقیق، قصیرعاملی، احمد، بیروت، دار احیاء التراث العربی، بی‌تا.    
۳۰. ابن طاووس، علی بن موسی‌، مهج الدعوات و منهج العبادات‌، ص۱۵۶‌، محقق، مصحح، کرمانی، ابوطالب و محرر، محمد حسن، قم، دار الذخائر، چاپ اول، ۱۴۱۱ق.    
۳۱. طوسی، محمد بن حسن، امالی، ص۳۳۸.    
۳۲. شیخ صدوق، معانی الاخبار، ص۳۹۱، محقق، مصحح، غفاری، علی اکبر، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ اول، ۱۴۰۳ق.    
۳۳. شیخ صدوق، الخصال، ج۱، ص۵۶، محقق، مصحح، غفاری، علی اکبر، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ اول، ۱۳۶۲ش.    
۳۴. ر.ک:سایت اسلام کوئست، مقاله «ذبیح اسماعیل یا اسحاق».    
۳۵. ر.ک: سایت اسلام کوئست، مقاله «بررسی روایات مربوط به ذبیح بودن اسحاق (علیه‌السّلام)».
۳۶. مسعودی، علی بن حسین، مروج الذهب و معادن الجوهر، ج۲، ص۱۹-۲۰، قم، تحقیق: داغر، اسعد، دار الهجرة، چاپ دوم، ۱۴۰۹ق.
۳۷. طبری‌، محمد بن جریر، تاریخ طبری، ج۱، ص۳۱۴، تحقیق، ابراهیم، محمد ابو الفضل، بیروت، دار التراث، چاپ دوم، ۱۳۸۷ق، ۱۹۶۷م.    
۳۸. طبری‌، محمد بن جریر، تاریخ طبری، ج۱، ص۳۱۴، تحقیق، ابراهیم، محمد ابو الفضل، بیروت، دار التراث، چاپ دوم، ۱۳۸۷ق، ۱۹۶۷م.    
۳۹. یعقوبی، احمد بن ابی‌یعقوب، تاریخ یعقوبی‌، ج‌۱، ص‌۲۷.    
۴۰. طبری‌، محمد بن جریر، تاریخ طبری، ج‌۱، ص۳۱۴.    
۴۱. واقدی، محمد بن سعد، الطبقات الکبری، ج۱، ص۴۳‌، تحقیق:عطا، محمد عبد القادر، بیروت، دار الکتب العلمیة، چاپ اول، ۱۴۱۰ق.    
۴۲. منهاج سراج، عثمان بن محمد، طبقات ناصری تاریخ ایران و اسلام، ج۱، ص۴۷، تحقیق عبد الحی حبیبی، تهران، دنیای کتاب، چاپ اول، ۱۳۶۳ش.    
۴۳. یعقوبی، احمد بن ابی‌یعقوب، تاریخ یعقوبی‌، ج‌۱، ص۲۲۲.    
۴۴. یعقوبی، احمد بن ابی‌یعقوب، تاریخ یعقوبی‌، ج‌۱، ص۲۲۲.    
۴۵. یعقوبی، احمد بن ابی‌یعقوب، تاریخ یعقوبی‌، ج‌۱، ص۲۲۲.    
۴۶. ابن اثیر، علی بن محمد، الکامل فی التاریخ، ج۱، ص۱۲۵.    
۴۷. کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، ج۴، ص۲۱۰.    
۴۸. طبری‌، محمد بن جریر، تاریخ طبری، ج‌۱، ص۳۱۴.    
۴۹. سایت ویکی پرسش، مقاله «زندگی‌نامه قیدار نبی».    
۵۰. دینوری‌، احمد بن داود، الاخبار الطوال، ص۹‌، تحقیق، عامر، عبدالمنعم، قم، منشورات الرضی، ۱۳۶۸ش.    
۵۱. ابن اثیر، علی بن محمد، اسد الغابة فی معرفة الصحابة، ج۱، ص۲۰، بیروت، دار الفکر، ۱۴۰۹ق، ۱۹۸۹م.    
۵۲. ابن هشام‌، عبد‌الملک، السیرة النبویة، ج‌۱، ص۲، تحقیق، السقا، مصطفی و الابیاری، ابراهیم و شلبی، عبد الحفیظ.    
۵۳. بغوی، حسین بن مسعود، معالم التنزیل فی تفسیر القرآن، ج۳، ص۲۳۷-۲۳۸، تحقیق، المهدی‌، عبدالرزاق، بیروت، داراحیاء التراث العربی، چاپ اول، ۱۴۲۰ق.
۵۴. ابن خلدون‌، عبد‌الرحمن بن محمد، تاریخ ابن خلدون، ج۲، ص۳۹۶، تحقیق، شحادة، خلیل، بیروت، دار الفکر، چاپ دوم، ۱۴۰۸ق، ۱۹۸۸م.‌    
۵۵. ر.ک: سایت اسلام کوئست، مقاله «قوم عمالقه، خشونت در کتاب مقدس».
۵۶. ابن اثیر، علی بن محمد، الکامل فی التاریخ، ج۱، ص۱۲۵.    
۵۷. ر.ک:سایت ویکی پرسش، مقاله «فضیلت حضرت اسماعیل در قرآن».    
۵۸. صافات/سوره۳۷، آیه۱۰۱.    
۵۹. بقره/سوره۲، آیه۲۲۵.    
۶۰. بقره/سوره۲، آیه۲۳۵.    
۶۱. بقره/سوره۲، آیه۲۶۳.    
۶۲. توبه/سوره۹، آیه۱۱۴.    
۶۳. هود/سوره۱۱، آیه۸۷.    
۶۴. آلوسی، سید محمود، روح المعانی فی تفسیر القرآن العظیم، ج۱۲، ص۱۲۲، تحقیق، علی عبدالباری، عطیة، بیروت، دارالکتب العلمیه، چاپ اول، ۱۴۱۵ق.‌    
۶۵. انبیاء/سوره۲۱، آیه۸۵.    
۶۶. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان فی تفسیر القرآن، ج‌۷، ص‌۹۴.    
۶۷. انبیاء/سوره۲۱، آیه۷۵.    
۶۸. ص/سوره۳۸، آیه۴۸.    
۶۹. مریم/سوره۱۹، آیه۵۵.    
۷۰. انعام/سوره۶، آیه۸۶ ‌ ‌۹۰.    
۷۱. مسعودی‌، علی بن حسین، مروج الذهب‌ و معادن الجوهر، ج۲، ص۲۰، تحقیق، داغر، اسعد، قم، دار الهجرة، چاپ دوم، ‌۱۴۰۹ق.
۷۲. کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، ج۴، ص۲۰۲.    
۷۳. صدوق، محمد بن علی، علل الشرائع‌، ج۲، ص۴۳۲، قم، ‌ کتاب فروشی داوری، چاپ اول، ۱۳۸۵ش، ۱۹۶۶م‌.    
۷۴. طبری‌، محمد بن جریر، تاریخ طبری، ج۱، ص۲۵۲.    
۷۵. یعقوبی، احمد بن ابی‌یعقوب، تاریخ یعقوبی‌، ج‌۱، ص‌۲۵.    
۷۶. ر.ک: سایت اسلام کوئست، مقاله «چشمه آب زمزم.»
۷۷. صافات/سوره۳۷، آیه۱۰۲.    
۷۸. ر.ک:سایت ویکی پرسش، مقاله «حکمت جایگزینی گوسفند به جای حضرت اسماعیل».    
۷۹. ر.ک:سایت ویکی پرسش، مقاله «فلسفه وحی در خواب به حضرت ابراهیم برای ذبح اسماعیل».    
۸۰. صدوق، محمد بن علی، علل الشرائع، ص۳۸.    
۸۱. ابن خلدون‌، عبد‌الرحمن بن محمد، تاریخ ابن خلدون، ج۲، ص۳۹۶، تحقیق، شحادة، خلیل، بیروت، دار الفکر، چاپ دوم، ۱۴۰۸ق، ۱۹۸۸م.‌    
۸۲. ابن کثیر، اسماعیل بن عمر، البدایة و النهایة، ج۱، ص۱۹۳.    
۸۳. ابن عاشور، محمد بن طاهر، التحریر و التنویر، ج۴، ص۳۱۶، بیروت، مؤسسه التاریخ‌، چاپ اول‌، بی‌تا.
۸۴. ر.ک: سایت اسلام پدیا، مدخل «اسماعیل ذبیح الله‌ (علیه‌السّلام)».
۸۵. واقدی، محمد بن سعد، الطبقات الکبری، ج‌۱، ص۴۴.    
۸۶. کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، ج۴، ص۲۱۰‌.    



پایگاه اسلام کوئست، برگرفته از مقاله «زندگی‌نامه حضرت اسماعیل»، تاریخ بازیابی۱۴۰۰/۱۲/۱۵.    






جعبه ابزار