• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

زمان رجعت ائمه

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: رجعت، زمان رجعت، رجعت‌کنندگان، ظهور امام زمان (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف)، حضرت علی (علیه‌السلام)، امام حسین (علیه‌السّلام).

پرسش: اینکه در اواخر عمر حضرت مهدی (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) ابتدا حضرت علی و بعد امام حسین (علیه‌السلام) رجعت می‌کنند چون بدن معصوم را معصوم باید به خاک بسپارد و بعد امام حسین بدن شریف امام علی (علیه‌السلام) را به خاک می‌سپارند، آیا چنین امری وجود دارد و سپس بدن مطهر امام حسین (علیه‌السلام) را چه کسی دفن می‌نمایند؟

پاسخ: براساس روایات، رجعت امام حسین (علیه‌السلام) و امیرالمؤمنین (علیه‌السلام) پس از ظهور و در پایان حکومت ولی‌عصر (علیه‌السلام) صورت می‌گیرد و نیز رجعت امیرالمؤمنین (علیه‌السلام) پس از امام حسین واقع می‌شود؛ بنابراین همان‌گونه که مراسم غسل و کفن و دفن و حنوط امام زمان (علیه‌السلام)، براساس این روایات، به دست مبارک امام حسین (علیه‌السلام) انجام می‌شود، می‌توان گفت که امام حسین (علیه‌السلام) را نیز امیرالمؤمنین و سایر ائمه که رجعت می‌کنند و پس از آن حضرت به دنیا برمی‌گردند، غسل و کفن و دفن و حنوط خواهند کرد.



اعتقاد به رجعت هر چند از ضروریات اسلام نیست و شیعه در عین اعتقاد به رجعت و اینکه آن یک مسئله قرآنی و حدیثی است و از مکتب اهل بیت (علیهم‌السلام) گرفته شده است، آن را به عنوان ضروری دین نمی‌داند، به طوری که اگر کسی منکر آن شد، کافر باشد، حتی مذهب شیعه را نیز آن‌چنان با این مسئله وابسته نمی‌داند که اگر شخصی آن را منکر شد، از مذهب شیعه خارج باشد، لذا طبق نقل مرحوم طبرسی در مجمع‌البیان، بعضی شیعیان رجعت را بدان‌گونه که اکثریت شیعه معترف‌اند، قبول ندارند و می‌گویند: مقصود، رجعت حکومت به خاندان پیامبر اکرم (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) در زمان ظهور حضرت مهدی (علیه‌السلام) است.
[۱] طاهری، حبیب‌الله، سیمای آفتاب، ص۳۳۸، قم، زائر، ۱۳۸۵ش.

در این مورد می‌توانید به دو کتاب «اصل الشیعه و اصوله ا» نوشته مرحوم کاشف الغطاء، و «عقاید الامامیة» نوشته مرحوم شیخ محمدرضا مظفر مراجعه کنید. آنها در پاسخ به احمدامین مصری به این مطلب اشاره کرده‌اند.

اما با وجود روایات فراوانی که از ائمه اطهار (علیهم‌السلام) درباره مسئله رجعت نقل شده؛ به گونه‌ای که اعتقاد به آن را ضروری می‌سازد، گرچه آن را ضروری دین ندانیم، ولی در‌عین‌حال یک مسئله‌ای است که از بعضی جهات دارای ابهام و اجمال بوده و کیفیت آن به وضوح و تفصیل در روایات بیان نشده است، که از جمله آن تبیین دقیق زمان رجعت و ترتیب رجعت‌کنندگان است.


از ظاهر برخی روایات استفاده می‌شود که رجعت ائمه (علیهم‌السلام) بعد از ظهور ولی‌عصر (علیه‌السلام) و پس از حکومت آن بزرگوار رخ خواهد داد که در آستانه رستاخیز و قیامت است.

۲.۱ - روایتی از امام باقر

چنانچه از جابر بن یزید جعفی روایت شده که گفت شنیدم امام باقر (علیه‌السلام) می‌فرمود: به خدا سوگند! مردی از ما اهل بیت بعد از مرگش سیصد و نه سال در جهان سلطنت می‌کند. عرض کردم: این چه وقت است؟ فرمود: بعد از قائم. پرسیدم: قائم چه قدر در عالم می‌ماند؟ فرمود: نوزده سال، آن‌گاه «منتصر» یعنی امام حسین (علیه‌السلام) برای طلب خون خود و یارانش به دنیا بر‌می‌گردد و از پس او امیرالمؤمنین (علیه‌السلام) رجعت می‌کند.

۲.۲ - روایتی از امام صادق

و نیز از امام صادق (علیه‌السلام) نقل شده که فرمود: «... امام حسین با یارانش که با وی کشته شدند، در حالی که هفتاد پیغمبری که با حضرت موسی بن عمران برانگیخته شدند، با اوست؛ به دنیا بازگشت می‌نمایند، قائم انگشتر خود را به امام حسین (علیه‌السلام) می‌دهد، و چون قائم رحلت کند، امام حسین (علیه‌السلام) او را غسل می‌دهد و کفن می‌کند و حنوط کرده در قبر می‌سپارد.


همان‌گونه که مشاهده شد، ظواهر این روایات تصریح دارند که رجعت امام حسین (علیه‌السلام) و امیرالمؤمنین (علیه‌السلام) پس از ظهور و در پایان حکومت ولی‌عصر (علیه‌السلام) صورت می‌گیرد و نیز رجعت امیرالمؤمنین (علیه‌السلام) پس از امام حسین واقع می‌شود؛ بنابراین همان‌گونه که مراسم غسل و کفن و دفن و حنوط امام زمان (علیه‌السلام)، براساس این روایات، به دست مبارک امام حسین (علیه‌السلام) انجام می‌شود، می‌توان گفت که: امام حسین (علیه‌السلام) را نیز امیرالمؤمنین و سایر ائمه که رجعت می‌کنند و پس از آن حضرت به دنیا برمی‌گردند، غسل و کفن و دفن و حنوط خواهند کرد.
البته در روایات اشاره به آن نشده و هیچ‌گونه توضیحی داده نشده است و راهی هم غیر از روایات برای آگاه شدن از این‌گونه مسائل وجود ندارد و بهتر است علم این‌گونه امور را به خدا و اهل ذکر از ائمه (علیهم‌السلام) واگذار کنیم.



۱. عصر ظهور، علی کورانی.
۲. اصل الشیعه و اصولها، کاشف الغطاء.
۳. عقائد الامامیه، شیخ محمد رضا مظفر.


۱. طاهری، حبیب‌الله، سیمای آفتاب، ص۳۳۸، قم، زائر، ۱۳۸۵ش.
۲. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۵۳، ص۱۰۳، بیروت، مؤسسة الوفاء، ۱۴۰۳ق.    
۳. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۵۳، ص۱۰۳، بیروت، مؤسسة الوفاء، ۱۴۰۳ق.    




سایت ‌اندیشه قم، برگرفته از مقاله «زمان رجعت ائمه»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۸/۰۷/۰۳.    







جعبه ابزار