• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

دعای حبی

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: دعای حبّی، ثواب، روایات جعلی.

پرسش: آیا روایتی که در مورد ثواب خواندن دعای حبّی بیان شده است، درست است؟

پاسخ: برای صحت و سقم یک روایت که اهل بیت (علیه‌السلام) بر آن اصرار کرده‌اند، مقایسه و ارجاع احادیث به قرآن و سنت، قطعی و اصول مسلم کلی دین است که اگر ناسازگار با این‌ها بود، به طور قطع این روایات جعلی است. براساس دیدگاه شیخ عباس قمی، علت این‌که برخی کتب غیر معتبر در جامعه رواج پیدا کرده است، این نیست جز به خاطر بی‌اعتنایی اهل علم به حدیث و اخبار و رجوع نکردن به کتب علما و فقهای اهل بیت (علیهم‌السلام) و نهی نکردن از این نوع بدعت‌ها.



متأسفانه بعضی روایاتی که در مورد ثواب خواندن دعاها وارد شده، جعلی می‌باشند که توسط مخالفان و معاندان جعل شده و در میان احادیث معتبر شیعی وارد شده‌اند.


در هر حال برای صحت و سقم یک روایت، از حیث دلالت و سند، راه‌هایی است که علمای حدیث و رجال به آن‌ها پرداخته‌اند.
مهم‌ترین نکته‌ای که خود اهل بیت (علیه‌السّلام) بر آن اصرار کرده‌اند، مقایسه و ارجاع احادیث به قرآن و سنت، قطعی و اصول مسلم کلی دین است که اگر ناسازگار با این‌ها بود، به طور قطع این روایات جعلی است. ما در این جا به اختصار به نقل قول یکی از علمای که در این مورد مطالبی بیان داشته‌اند، اشاره ‌می‌کنیم.

۲.۱ - دیدگاه شیخ عباس قمی

شیخ عباس قمی در کتاب شریف مفاتیح الجنان می‌گوید:
... با بودن این همه دعاهای معتبره مرویه با مضامین عالیه و کلمات فصیح و بلیغ، دعایی بی‌ربط جعل نموده‌اند و نام او را دعای حبّی گذاردند و از کنگره عرش آن را نازل نموده و چندان فضیلت برای او وضع نموده‌اند که انسان را متحیر و سراسیمه می‌نماید؛ از جمله آن‌که (العیاذ بالله) جبرئیل به حضرت رسول (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله) از جانب حق سبحانه و تعالی گفته باشد که: «هر بنده که این دعا را با خود دارد، او را عذاب نکنم، اگرچه مستوجب جهنم باشد و عمر خود را به معصیت گذرانده و مرا هیچ‌وقت سجده نکرده باشد، من آن بنده را ثواب هفتاد هزار پیغمبر و ثواب هفتاد هزار زاهد و ثواب هفتاد هزار شهید و ثواب هفتاد هزار نمازگزار و ثواب هفتاد هزار برهنه که پوشانیده باشد و ثواب هفتاد هزار گرسنه که سیر کرده باشد و ثواب عیسی روح‌الله و ابراهیم خلیل‌الله و ثواب اسماعیل ذبیح‌الله و عزرائیل و فرشتگان بدهم؛ یا محمد! هر که این دعای بزرگوار حبی را بخواند یا با خود نگه دارد، بیامرزم او را و شرم دارم که عذاب کنم او را و ...، و شایسته است که انسان از شنیدن این‌ها به جای خنده، گریه کند ...»

۲.۲ - علت رواج کتاب‌های غیر معتبر

و در ادامه می‌گوید: این‌که برخی کتب غیر معتبر در جامعه رواج پیدا کرده است، این نیست جز به خاطر بی‌اعتنایی اهل علم به حدیث و اخبار و رجوع نکردن به کتب علما و فقهای اهل بیت (علیهم‌السلام) و نهی نکردن از این نوع بدعت‌ها و اضافات و تحریف جاهلان و جلوگیری نکردن از نااهلان، که کار به جایی رسیده که دعاها موافق سلیقه‌ها تلقین شده و زیارت‌ها و صلوات‌ها اختراع شده و مجموعه‌های بسیار از دعاهای جعل‌شده، چاپ شده ...).


ـ لولؤ و مرجان، میرزا حسین نوری.


۱. قمی، شیخ عباس، مفاتیح الجنان، ص۵۳۰.    
۲. قمی، شیخ عباس، مفاتیح الجنان، ص۵۳۰.    




سایت ‌اندیشه قم، برگرفته از مقاله «دعای حبی»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۷/۰۶/۰۷.    







جعبه ابزار