• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

حضور زنان در اصحاب امام زمان

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: اصحاب امام زمان (عجّل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف)، انصار امام زمان (عجّل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف)، زنان، ظهور امام زمان (عجّل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف).

پرسش: حضور زنان در میان اصحاب امام زمان (عجّل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف) چگونه خواهد بود؟

پاسخ: براساس روایات باید گفت در میان اصحاب امام زمان (عجّل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف) تعدادی زن حضور دارد و تعداد آن‌ها از سیزده نفر تا پنجاه نفر ذکر شده است که در قالب مداوای زخمی‌ها و پرستاری بیماران نقش خود را ایفا می‌کنند.




قبل از پرداختن به سؤال برای روشن شدن موضوع سؤال، لازم است به این نکته اشاره شود که میان اصحاب و انصار امام زمان (عجّل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف) فرق است؛ چراکه اصحاب آن گرامی، همان ۳۱۳ نفر هستند که امیرمؤمنان و امام صادق (علیهماالسلام) آن‌ها را پرچم‌دار و یاوران حضرت تعبیر کرده‌اند و این بیانگر این واقعیت است که این وارستگان و شایستگان از بهترین انسان‌های روی زمین هنگام ظهور و قیام آن بزرگوار هستند و تمام شایستگی‌ها، لیاقت‌ها و توانایی‌های لازم برای اداره گیتی و تدبیر امور جامعه بزرگ جهانی تحت تعالیم نجات‌بخش آن امام به حق، در وجود آنان متبلور است. هر کدام از این برگزیدگان شایسته‌کردار، نقش مهمی در فرماندهی لشکر حضرت و فتح کشورها و اداره جامعه و دیگر مشکلات دارند.
اما انصار حضرت را مردم پاک‌باخته و با ایمان و شایسته‌کردار تشکیل می‌دهند که با قیام وی، از مکه به‌تدریج به لشکر او می‌پیوندند و با همه وجود در خدمت اجرای برنامه و گام‌های بلند اصلاحی حضرت قرار می‌گیرند.
[۱] قزوینی، سیدمحمدکاظم، امام مهدی از ولادت تا ظهور، ص۶۰۱، دفتر نشر الهادی، ۱۳۷۸ش.



از روایات استفاده می‌شود که انصار امام عصر (علیه‌السلام) بعد از ظهور، از ده هزار نفر کمتر نیست؛ زیرا امام باقر (علیه‌السلام) فرمود: هرگاه برای حضرت مهدی (عجّل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف) ده هزار مرد جمع شد، پس در روی زمین معبودی به جز خدا باقی نمی‌ماند ...
[۳] طبرسی، فضل بن حسن، اعلام‌الوری، ص۴۳۳، قم، مؤسسه آل ‌البیت (علیهم‌السّلام) لاحیاء التراث، ۱۴۱۷ق.
و البته این تعداد غیر از هزاران مؤمنی است که آرام‌آرام به حضرت می‌پیوندند.


از برخی روایات استفاده می‌شود که در میان اصحاب حضرت مهدی (عجّل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف) تعدادی زن وجود دارد و آن زنانی که در رکاب حضرت هستند، از میان ۳۱۳ نفر اصحاب خاص حضرت هستند.

۳.۱ - حدیثی از امام باقر

امام باقر (علیه‌السلام) ضمن حدیث طولانی فرمود: به خدا سوگند! سیصد و‌اندی نفر می‌آیند که پنجاه نفر از این عده زن هستند و در مکه کنار یکدیگر جمع خواهند شد.

از کلمه «فیهم» که در روایت آمده، استفاده می‌شود که این پنجاه زن از جمله ۳۱۳ نفرند؛ زیرا اگر مقصود امام (علیه‌السلام) از وجود آن پنجاه نفر زن همراهی آنان با آن ۳۱۳ نفر بود، باید از تعبیر «معهم» (با آن‌ها) استفاده می‌کرد، نه «فیهم» (در آن‌ها).


امام صادق (علیه‌السلام) درباره چگونگی حضور و نقش زنان در عصر ظهور، بیان جالب و زیبایی دارد که پاسخ پرسشگر را به تمام و کمال ارائه داده است. مفضّل بن عمر از امام صادق (علیه‌السلام) نقل می‌کند که حضرت فرمود: همراه حضرت قائم (علیه‌السلام) سیزده زن هستند، عرض کردم آنان چه می‌کنند و چه نقشی خواهند داشت؟ حضرت فرمود: زخمی‌ها را مداوا می‌کنند و از بیماران پرستاری می‌نمایند؛ هم‌چنان که همراه رسول خدا (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) بودند ... .
[۶] حر عاملی، محمد بن حسن، اثبات الهداة، ج۳، ‌ص۷۵.



با توجه به روایات مزبور این مطلب محرز است که در میان اصحاب امام زمان (عجّل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف) تعدادی زن حضور دارد و لو عدد آن‌ها از سیزده نفر تا پنجاه نفر ذکر شده است که در قالب مداوای زخمی‌ها و پرستاری بیماران نقش خود را ایفا می‌کنند.


۱. موعودشناسی، علی‌اصغر رضوانی.
۲. امام مهدی (عجّل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف) از ولادت تا ظهور، محمدکاظم قزوینی.


۱. قزوینی، سیدمحمدکاظم، امام مهدی از ولادت تا ظهور، ص۶۰۱، دفتر نشر الهادی، ۱۳۷۸ش.
۲. طبرسی، فضل بن حسن، اعلام‌الوری، ج۱، ص۲۹۲، قم، مؤسسه آل ‌البیت (علیهم‌السّلام) لاحیاء التراث، ۱۴۱۷ق.    
۳. طبرسی، فضل بن حسن، اعلام‌الوری، ص۴۳۳، قم، مؤسسه آل ‌البیت (علیهم‌السّلام) لاحیاء التراث، ۱۴۱۷ق.
۴. الکورانی، علی، معجم الاحادیث الامام المهدی، قم، ج۱، ص۵۰۰، مؤسسة المعارف الاسلامیة، ۱۴۱۱م.    
۵. حر عاملی، محمد بن حسن، اثبات الهداة، ج۵، ‌ص۲۰۳.    
۶. حر عاملی، محمد بن حسن، اثبات الهداة، ج۳، ‌ص۷۵.




سایت ‌اندیشه قم، برگرفته از مقاله «حضور زنان در اصحاب امام زمان»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۸/۰۸/۲۹.    







جعبه ابزار