• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

تهدید و آفت مهدویت

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: مهدویت، عصر ظهور، تهدید، انتظار، آفت.

پرسش: ‌چه چیزهایی در این زمان و آینده که عصر ظهور می‌باشد، مهدویت را تهدید می‌کند؟ لطفاً با ذکر منبع.

پاسخ: آسیب‌هایی که مهدویت را تهدید می‌کنند بسیارند، ازجمله: ۱. مدعیان دروغین مهدویت، همان افراد فاسد شیاد و نااهلی که با تمسک به مهدویت، آن را با آفت ادعادی سخیف خود مورد آسیب و تهدید قرار داده و دست‌آویزی برای دشمنان شیعه و وهابیت قرار می‌دهند. ۲. یکی از اموری که همیشه حقیقت‌ها را تهدید می‌کند جهل و ناآگاهی دوستان است که موجب آسیب خواهد شد. سکوت در مقابل ظلم و ستم، تطبیق چند نشانه از ظهور و تعیین وقت و تاریخ برای ظهور که این گونه تعیین وقت‌ها علاوه بر این که در روایات ما مورد نکوهش قرار گرفته، بلکه موجب دلسردی و ناامیدی منتظران واقعی آن حضرت (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) خواهد شد. ۳.بدون تردید آن که عاشق واقعی است نه تنها از معشوقش بیگانه نیست که صدالبته خودش را با معشوقش تطبیق داده و به رنگ او در می‌آید. از این رو است که گفته‌اند منتظر مصلح خودش باید صالح باشد.



برای رسیدن به پاسخی جامع نخست لازم است تعریفی از مهدویت ارائه نماییم، سپس آسیب‌ها و آفاتی را که احیاناً آن را مورد تهدید قرار می‌دهد، مورد بررسی قرار دهیم.
مهدویت عبارت است از: باور به وجود حضرت مهدی (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) به عنوان امام دوازدهم که به مصلحت و امر الهی فعلاً در پس پرده غیبت بوده و روزی پس از آن که دنیا پر از ظلم و جور شد، ظهور خواهد نمود و دنیا را پر از عدل و داد می‌نماید و شیعیان آن حضرت در انتظار چنین روزی هستند.

۱.۱ - حدیثی از امام رضا

راوی می‌گوید از امام رضا (علیه‌السّلام) انتظار فرج را سؤال کردم، حضرت فرمود: «فرج یکی از گشایش‌ها است و چه نیکو است صبر کردن و انتظار فرج کشیدن.»
[۱] بروجردی، سید محمدابراهیم‌، تفسیر جامع، ج‌۳، ص: ۲۹۳ و ۲۹۴، انتشارات صدر، تهران‌، چاپ ششم، ۱۳۶۶ ش‌ ‌.



هر پدیده‌ای در عالم آفتی دارد که مایه فساد آن می‌شود؛ پس برای حفظ هر پدیده‌ای از آفت و در نهایت از تباه و نابودی، نخست لازم است آن آفات شناخته شده، سپس جهت رفع و از بین بردن آن همّت گماشت. اموری که به عنوان تهدید مهدویت شمرده می‌شوند همان آفاتی هستند که می‌توانند موجب آسیب هر پدیده‌ای باشند، و این موارد بسیارند که ما تنها به طور مختصر به سه مورد مهم آن اشاره می‌کنیم.

۲.۱ - مدعیان دروغین

اگر بهترین قانون به دست مجریان ناشایست قرار بگیرد، اگر گران‌بهاترین اشیا به دست نااهلان گرفتار شود، نه از قانون خبری خواهد بود و نه از آن چیز باارزش. مهدویت نیز از این قاعده و قانون مستثنا نخواهد بود، مدعیان دروغین همان افراد فاسد، شیاد و نااهلی هستند که با تمسک به گوهر گران‌بهای مهدویت، آن را با آفت ادعادی سخیف خود مورد آسیب و تهدید قرار داده و دست‌آویزی برای دشمنان شیعه و وهابیت قرار می‌دهند. البته خود این ادعاها دلیل بر واقعیت این باور و عقیده است؛ چرا که همیشه جعل به دنبال واقعیت است والّا همان طور که مثلاً اسکناس ۷۰۰۰ تومانی هیچ‌وقت جعل نشد همین طور نباید ادعای مهدویت می‌شد.

۲.۱.۱ - حدیثی از امام علی

در روایتی امام علی (علیه‌السّلام) می‌فرماید: برای هر چیز آفتی است و آفت خیر، همنشین بد است.

۲.۲ - جهل

یکی از اموری که همیشه حقیقت‌ها را تهدید می‌کند جهل و ناآگاهی دوستان است که موجب آسیب خواهد شد. امروزه به وضوح خطر دوستان ناآگاه و جاهل را مشاهده می‌کنیم که به اسم انتظار چه آسیب‌هایی بر تفکر مهدویت وارد نمودند. آنهایی که به اسم انتظار در مقابل ظلم و ستم سکوت نمودند و آب به آسیاب دشمنان ریختند. و یا هر چند وقت با دیدن چند علامت به ظاهر نشانه ظهور، منتظران را با تعیین تاریخ به ظهور قریب الوقوع آن حضرت نوید می‌دهند که این‌گونه تعیین وقت‌ها علاوه بر اینکه در روایات ما مورد نکوهش قرار گرفته، بلکه موجب دلسردی و ناامیدی منتظران واقعی ایشان (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) خواهد شد.

۲.۱.۱ - حدیثی از امام علی

امام علی (علیه‌السّلام) می‌فرماید: "دو کس پشت مرا شکستند: عالم بی‌بند و بار، و جاهل عبادت‌پیشه؛ آن با پرده دری به عقاید مردم آسیب می‌رساند، و این با عبادت ابلهانه مردم را می‌فریبد". ‌

۲.۲.۲ - حدیثی از امام باقر

فضیل بن یسار می‌گوید به امام باقر (علیه‌السّلام) عرض کردم برای این کار (ظهور امام زمان) وقتی هست؟ فرمود: وقت تعیین‌کنندگان دروغ می‌گویند- تکرار می‌کنم- وقت‌ تعیین‌کنندگان دروغ می‌گویند، همانا موسی (علیه‌السّلام) هنگامی که بنا به دعوت پروردگارش بیرون رفت به آنان سی روز وعده داد و چون خداوند بر آن سی روز ده روز افزود قومش گفتند: وعده‌ای که موسی به ما داده بود بر خلاف شد و کردند آنچه کردند.
[۵] فهری زنجانی، سید احمد، غیبت نعمانی، ص۳۴۶-۳۴۷، ناشر دار الکتب الاسلامیه‌، تهران‌، چاپ چهارم، ۱۳۶۲ ش.


۲.۳ - دنیاپرستی

بدون تردید آن که عاشق واقعی است نه تنها از معشوقش بیگانه نیست که صدالبته خودش را با معشوقش تطبیق داده و به رنگ او در می‌آید. (در شعری منسوب به امام صادق (علیه‌السّلام) می‌خوانیم که می‌فرماید: «لو کان حبّک صادقاً لاطعته لانّ المحبّ لمن یحبّ مطیع.») از این‌رو است که گفته‌اند منتظر مصلح خودش باید صالح باشد.


"انتظار" معمولا به حالت کسی گفته می‌شود که از وضع موجود ناراحت است و برای ایجاد وضع بهتری تلاش می‌کند؛ مثلاً، بیماری که انتظار بهبودی می‌کشد، یا پدری که در انتظار بازگشت فرزندش از سفر است، از بیماری و فراق فرزند ناراحتند و برای وضع بهتری می‌کوشند.
همچنین تاجری که از بازار آشفته ناراحت است و در انتظار فرو نشستن‌ بحران اقتصادی می‌باشد این دو حالت را دارد "بیگانگی با وضع موجود" و "تلاش برای وضع بهتر". بنابراین مسئله انتظار حکومت حق و عدالت "مهدی" و قیام مصلح جهانی در واقع مرکب از دو عنصر است، عنصر "نفی" و عنصر"اثبات" عنصر نفی همان بیگانگی با وضع موجود و عنصر اثبات خواهان وضع بهتری بودن است و اگر این دو جنبه در روح انسان به صورت ریشه‌دار حلول کند سرچشمه دو رشته اعمال دامنه‌دار خواهد شد. این دو رشته اعمال عبارت‌اند از ترک هر گونه همکاری و هماهنگی با عوامل ظلم و فساد و حتی مبارزه و درگیری با آنها از یک سو، و خودسازی و خودیاری و جلب آمادگی‌های جسمی و روحی و مادی و معنوی برای شکل گرفتن آن حکومت واحد جهانی و مردمی از سوی دیگر. خوب که دقت کنیم می‌بینیم هر دو قسمت آن سازنده و عامل تحرک و آگاهی و بیداری است.


۱. علامت‌های ظهور، ۱۳۹۲ (سایت:۱۴۱۴).    
۲. علائم ظهور امام زمان، ۲۱۹ (سایت:۲۰۳۲).    
۳. تعیین زمان ظهور امام زمان، ۸۵۲۹ (سایت:۸۹۰۸).    


۱. بروجردی، سید محمدابراهیم‌، تفسیر جامع، ج‌۳، ص: ۲۹۳ و ۲۹۴، انتشارات صدر، تهران‌، چاپ ششم، ۱۳۶۶ ش‌ ‌.
۲. ۲۲۵۵ پاینده، ابو القاسم، نهج الفصاحة مجموعه کلمات قصار حضرت رسول ص، ۶۳۲، ح ۲۲۵۵، ناشر دنیای دانش‌، تهران‌، چاپ چهارم‌، ۱۳۸۲ ش‌.    
۳. تمیمی آمدی، عبدالواحد بن محمد، غررالحکم و درر الکلم، ص۵۴۲، ح۳۹، دار الکتاب الإسلامی‌ قم، ۱۴۱۰ ه.ق‌.    
۴. کراجکی، ابوالفتح، معدن‌ الجواهر، ص۲۶، کتابخانه مرتضویه، تهران، ۱۳۹۴ ه ق.    
۵. فهری زنجانی، سید احمد، غیبت نعمانی، ص۳۴۶-۳۴۷، ناشر دار الکتب الاسلامیه‌، تهران‌، چاپ چهارم، ۱۳۶۲ ش.
۶. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج‌۷، ص۴۵۱-۴۵۲، ناشر دار الکتب الاسلامیة، تهران‌، چاپ اول، ۱۳۷۴ ش.    



سایت اسلام کوئست، برگرفته از مقاله "چه چیزهایی مهدویت را تهدید می کند؟"، تاریخ بازیابی۱۴۰۰/۰۱/۱۰.    






جعبه ابزار