• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

تجوید در نماز

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: تجوید قرآن، قرائت نماز، قرائت قرآن، نماز، وسوسه، شیطان.

پرسش: رعایت چه مقدار تجوید در نماز واجب است؟

پاسخ: قرائت صحیح، برای کسی است که توان یادگیری آن را داشته باشد؛ اما کسی که چنین توانی را نداشته باشد یا به مرور باید یاد بگیرد، باید به همان نحوی که می‌تواند نمازش را بخواند.



آن‌چه که در قرائت نماز و قرآن و ادعیه لازم است، قرائت به زبان عربی است نه چیز دیگر. اگر برای قرائت متون دینی عربی قواعد تجویدی را مطرح کردند، به خاطر این است که بتوانیم مثل عرب‌ها بخوانیم؛ وگرنه این‌ها موضوعیت ندارند؛ ازاین‌رو مثلاً اگر کسی بدون این‌که زبانش را به طرف دندان‌های آسیاب ببرد، بتواند ضاد را مثل عرب‌ها ادا کند، کفایت می‌کند؛ اما اگر کسی زبانش را به طرف دندان‌های آسیاب ببرد، ولی نتواند ضاد را مثل عرب‌ها ادا کند، این صحیح نیست.


اگر گفته می‌شود به همان نحوی که مسلمانان می‌خوانند خوانده شود، مجزی است، تحقیقاً مسلمانانی که متشرع و با قرائت صحیح می‌خوانند، مراد است نه هر مسلمان دیگر.


دقت‌هایی که بیش از حد باشد و عرفاً آن را رعایت نمی‌کنند، از وسوسه‌های شیطان است و بهتر است از آن دوری شود.


قرائت صحیح، برای کسی است که توان یادگیری آن را داشته باشد؛ اما کسی که چنین توانی را نداشته باشد یا به مرور باید یاد بگیرد، باید به همان نحوی که می‌تواند نمازش را بخواند؛ همین‌طور قرآن و دعا که اصلش نیز واجب نیست.


در این رابطه پاسخ زیر از دفتر حضرت آیت‌الله العظمی صانعی (مدظله العالی) دریافت شده است:

خود را به وسوسه نیندازید، آن‌چه لازم است انسان در نماز مراعات کند، همان صحیح خواندن است، نه مراعات تجویدی که اهل فن می‌گویند؛ از‌این‌رو مراعات آن‌چه همه مردم مراعات می‌کنند، کافی است و وسوسه به خرج ندهید؛ چون شما را از اصل نماز باز می‌دارد و شاید کار شیطان باشد که توجه شما را از بین ببرد و در خصوص دعا و قرآن و تعقیبات هم به همین نحو است که شیطان می‌خواهد شما را از انجام اعمال مستحبی باز دارد، و بر شماست به تلاوت قرآن و خواندن دعاها به همان مقدار که می‌توانید مبادرت ورزید و هیچ‌گونه شکی به خودتان راه ندهید؛ ان‌شاء‌الله خداوند قبول می‌کند.





پایگاه اسلام کوئست، برگرفته از مقاله «تجوید در نماز»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۵/۱/۱۶.    



جعبه ابزار