کلیدواژه: عبدالله بن عمر بیضاوی، تفسیر بیضاوی، آثار علمی، تفسیر انوار التنزیل، دانشمندان، اهل سنت.
پرسش: بیضاوی که بود؟ و آثار علمی او کداماند؟
پاسخ: عبدالله بن عمر بیضاوی شیرازی از دانشمندان و مفسران بزرگ اهل سنت در قرن هفتم هجری و صاحب آثاری در علوم مختلف اسلامی است؛ مانند: انوار التنزیل و اسرار التاویل، الایضاح، تهذیب الاخلاق و... .
به طور قطع، تفسیر «انوار التنزیل و اسرار التاویل» معروف به «تفسیر بیضاوی»، معروفترین و اثرگذارترین کتاب اوست. این تفسیر، براساس تفسیر «کشّاف»زمخشری نوشته شده است
[۱۰]معرفت، محمدهادی، التفسیر و المفسرون، ج۲، ص۴۳۰، مشهد، الجامعة الرضویه للعلوم الاسلامیه، چاپ اول، ۱۴۱۸ق.
و از «تفسیر کبیر» فخر رازی و همچنین از تفسیر راغب اصفهانی نیز بهره گرفته و پارهای اقوال و آرای صحابه و تابعان را نیز در آن آورده است. در تفسیر، از خِرَد و اندیشه هم استمداد جسته و نکات جالب و استنباطات دقیقی را در ضمن آنها بیان کرده است و همه اینها با اسلوبی موجز و مختصر آمده است که گاهی چنان دقیق میشود که بدون تأمل، نمیتوان بدان پی برد.
[۱۱]معرفت، محمدهادی، التفسیر و المفسرون، ج۲، ص۴۳۰، مشهد، الجامعة الرضویه للعلوم الاسلامیه، چاپ اول، ۱۴۱۸ق.
بیضاوی در مقدمه این تفسیر، درباره روش تفسیر و منابعی که بر آنها اعتماد کرده است، میگوید: «دیر زمانی است که با خود میگفتم کتابی در این فنّ (تفسیر) تألیف کنم که دربردارنده برگزیده آرای بزرگان صحابه و تابعان، دانشمندان و مفسران باشد. همچنین نکات مهم و لطایفی را در برگیرد که نتیجه تحقیقات خودم و محققان پیشین است».
در انتهای تفسیر نیز میگوید: «نگارش این کتاب که شامل نوادر اقوال خردمندان و برگزیده سخنان بزرگان و چکیده نظریات علمای امت در تفسیر قرآن و فهم معانی آن و کشف و توضیح واژههای مشکل آن است، با اختصار و به دور از اخلال و خالی از گمراهی به پایان رسید».
این تفسیر که غالباً ـ بهویژه از سوی اسلامشناسان اروپایی ـ تفسیر استاندارد قرآن شمرده میشود، به آن قصد نگاشته شده بوده که کتاب درسی مدرسهها یا مکتبیها و حوزههای علمیه باشد؛ لذا هدفش به دست دادن خلاصهای موجز از بهترین و معتبرترین نکات تفاسیر پیشین است».
[۱۴]ریچارد بل، درآمدی بر تاریخ قرآن، ص۲۵۲، ترجمه: خرمشاهی، بهاءالدین، قم، مرکز ترجمه قرآن، چاپ اول، ۱۳۸۲ش.
به هر حال این کتاب مورد استقبال و پذیرش عموم قرار گرفت و بسیاری، همه یا بخشی از آن را برای تدریس در نظر گرفتند.