• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

بهشتی یا جهنمی بودن

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلید واژه: بهشت، جهنم، کار
پرسش: اگر شخصی در کل زندگی‌اش هیچ کاری انجام ندهد، بهشت از آن او است یا جهنم؟
پاسخ:



ممکن است منظور پرسش‌گر، یکی از این دو موضوع باشد:

۱.۱ - عدم انجام تکالیف شرعی

اگر مراد از کار، فعالیت‌های معنوی، یعنی کارهای واجب و مستحبی باشد که در شرع مقدس اسلام بر انسان‌ها تکلیف شده است، طبیعی است که انسان بدون چنین فعالیت‌هایی به بهشت دست نخواهد یافت: «أَمْ حَسِبْتُمْ أَنْ تَدْخُلُوا الْجَنَّةَ وَ لَمَّا یَعْلَمِ اللَّهُ الَّذینَ جاهَدُوا مِنْکُمْ وَ یَعْلَمَ الصَّابِرین»؛ آیا چنین پنداشتید که (تنها با ادّعای ایمان ) وارد بهشت خواهید شد، در حالی‌که خداوند هنوز مجاهدان از شما و صابران را مشخّص نساخته است؟!
در این فرض، انسان نه تنها به بهشت راه نخواهد یافت و از نعمت‌های آن بهره‌ای نخواهد داشت، بلکه به دلیل مخالفت با دستورات الهی(واجبات) مستحق جهنم خواهد بود. به عنوان نمونه کسی که در کارنامه‌اش سرپیچی از واجباتی؛ مانند نماز ، روزه ، حج ، جهاد و... باشد، در عین حال موحد از دنیا برود، به نظر می‌رسد حداقل برای مدتی از دوزخیان باشد.

۱.۲ - عدم فعالیت مادی

اما اگر مراد از کار، کار مادی باشد، این کار زمانی واجب است که انسان برای تأمین نیازهای مادی خود و خانواده‌اش به کار احتیاج داشته باشد، در عین حال از روی تنبلی و بی‌غیرتی اقدام به کسب و کار نکند و خانواده‌اش را در تنگ‌دستی و مشقت قرار دهد، او نیز مستحق جهنم خواهد بود. اما در غیر این صورت کار کردن واجب نیست و طبیعتاً مجازاتی را به دنبال نخواهد داشت، ولی انسان باید در هر حال برای جامعه خود مفید بوده و حتی در صورت عدم نیاز، از کار کردن و فعالیت‌های اجتماعی نگریزد.



۱. آل عمران/سوره۳، آیه۱۴۲.    



پایگاه اسلام کوئست    


رده‌های این صفحه : بهشت و جهنم | کلام | معاد شناسی




جعبه ابزار